Farliga gubbar!

Jag blir så trött på alla matlarm jag hör -ja inte på själva larmen då förstås, utan på att det är så många saker som vi äter som är besprutade med mängder av olika kemikalier, fusk med innehåll osv osv.
 
 
Jag vill äta ren och äkta mat. Varför ska det vara så svårt att hitta det i affärerna? Måste jag bli helt självförsörjande för att kunna äta ren, äkta mat som inte innehåller massa kemikalier?
 
 
Jag läste Ulf Elvings krönika om den nya giftskandalen. Lagom till midsommar slås det upp stort om hur hårt besprutade både jordgubbar och potais är - och hur många är det inte som äter just de sakerna på midsommar?
 
 
Tyvärr är det inte så många odlare som odlar ekologiska jordgubbar och det är svårt att få tag på, men ni hittar hela listan här http://www.krav.se/jordgubbslista
 
 
Och här kan ni läsa Ulf Elvings krönika
 

Farliga jordgubbar – låt oss slippa dem!

 

Är det verkligen 2014?

När miljörörelserna går som tåget, ekologi är på var mans tunga, och insikten finns hos oss alla om hur jävligt det faktiskt är med gifter i maten…

… – men det är lögn i h– att få tag i en ekologisk jordgubbe!?

Svensken äter i genomsnitt fyra liter jordgubbar per år, läser jag. Fyra liter omsorgsfullt kemikalieberikade jordgubbar. Och nu väntar den stora jordgubbsfrossarhelgen, midsommar.

Jag tycker fyra liter låter lite. Känner många som sätter i sig tio gånger så mycket. Salig svärmor var en av dem, en riktig jordgubbsknarkare. Hon åt en liter om dan under säsong.

Hur farligt lever man då? Svärmor har mycket riktigt gått ur tiden. Jag inser att det nog inte var  jordgubbarnas fel… – men ändå: jordgubbar är ett av våra mest besprutade livsmedel! Dom duschas med kemikalier c:a åtta gånger under växtperioden.

Alla möjliga gifter regnar över de stackars plantorna. Alla som är storkonsumenter borde kanske vara oroliga? Blir vi självlysande snart? Ska vi kräva varningstexter på gubbarna?

De senaste litrarna jag köpt har smakat vedervärdigt. Bären var groteskt stora och onaturligt mörkröda och hade en tydlig bismak av nånting som påminde om en mix av parfym och tvättmedel.

Var det gifterna? Inte sjutton vet jag.  Men jag fick en omedelbar lust att i stället sätta tänderna i naturliga, obesprutade, ekologiska jordgubbar. Letade på KRAV:s hemsida – och hittade i Stockholms län bara två affärer som säljer ekologiska jorgubbar! En på söder och en i Skarpnäck. Och eftersom jag just nu sitter nio mil därifrån, är det ingen miljömässig vinst att åka och handla i de affärerna.

Problemet är nog bl.a. att det är svårt att odla jordgubbar giftfritt. Plantorna angrips av gråmögel, kvalster och insekter. Men ett 30-tal odlare i landet försöker, och lyckas, producera jordgubbar utan att bespruta dem. Och fler lär vara på gång, säger man på KRAV.

Låt oss hjälpa dem på traven! Fråga och tjata i affärerna efter miljövänliga gubbar. Konsumentmakt heter det visst. Låt oss kolla om det inte bara är ett tomt ord!


Kommentarer
Postat av: Anki

Otroligt!! För mig blir det inga midsommargubbar! Enligt Kravs lista finns den INGEN som säljer ekogubbar i Uppsala län. Tack för tipset, även om det stör mig att jag ska behöva bli tipsad om sådant elände. Bra att du tar upp det!!

Svar: Visst är det tråkigt att det är så få som odlar jordgubbar ekologiskt! I Västra Götaland finns det EN odlare och EN handlare, på ett så stort område. Nej det blir till att odla egna gubbar framöver. Några krukor i växthus så man får tidiga, och sen ett helt jordgubbsland.
None None

2014-06-18 @ 14:25:33
URL: http://xn--kldgalen-1za.se
Postat av: Beatrice

När det gäller Gbg så tror jag du kan hitta Krav-gubbar på Fram, Ekostore och Gröna Boden och vill du plocka själv så finns det nog hos Bergums bärodling. Sorry för reklamen men jag tror att det finns ett intresse ;)

Svar: Ja Berfums var enda odlingen med på listan, och så Ekoaffären i Linné. Det var de enda två i hela västra Götaland som fanns med på listan över ekologiska jordgubbar. En affär och en självplock, men på Bergums var det glest just nu sa de när jag ringde
None None

2014-06-18 @ 21:31:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0