Landet vs staden

På Facebook såg jag att Johanne Hildebrandt, journalist och författare till bla Sagan om Valhalla, skrev om sin flytt från Stockholm ut på landet utanför Mariefred. Jag tycker hon beskriver vinsterna med sin flytt på ett helt fantastiskt sätt:
 
 

För exakt tre månader flyttade jag från Stockholm aka Mordor till drömhuset på en helt magisk plats utanför Mariefred. Det bästa beslut jag gjort på evigheter. Detta är tio skäl varför:

 

1. Utrymme – fysiskt, mentalt och andligt. Inga bilköer, ingen trängsel på t-banan, ingen som skriker i mobiltelefonen vid ens sida.

 

 

2. Grannarna är otroligt trevliga och borrar inte i mina väggar eller släpar runt möbler ovanför huvudet på mig.

 

 

3. Det är så tyst att jag kan arbeta på riktigt.

 

 

4. När jag vaknar ser jag ut på en vacker, blomstrande trädgård, istället för den blekfeta snubben i huset mitt emot som äter frukost i kalsonger.

 

 

5. Jag vaknar till fågelsång och inte till det pipande ljudet av en backande återvinningslastbil.

 

6. Jag kan ha gummistövlarna på hela tiden, till allt.

t

 

7. Om taxen flyger på en grannhund konstaterar ägaren lugnt att där markerade hon visst. Det är inte en hysterisk hipster som gråtande kramar sin tröjförsedda hund och skriker: ”DIN HEMSKA HUND FÖRSÖKER DÖDA MIN SNUFFSE.”

 

 

8. Skogen är befriande tom på mountainbikeåkare, joggare, grälade par, powerwalkare och framför allt – cyklister som försöker köra på min tax. Skulle det dyka upp någon så äger vi skogen och kan gräva en grop i stigen.

 

 

9. De enda som brölar klockan två på natten är rådjur och vildsvin.

 

10. Jag mår bättre än någonsin och är, skrämmande nog, glad nästan jämt. Förmodligen beroende på ovanstående vilket bekräftar min tes att det är onaturligt att bo i en storstad.

 

Jag har läst många olika människor beskriva om vinsterna de har upplevt med att flytta från staden till landet. Att leva närmare naturen och på många sätt skapa sig ett enklare liv är lättare på landet. Sen finns det de som väljer att gå åt motsatt håll - från landet till staden och tycker att det ger de ett enklare liv. Allt finns nära. Man behöver inte ha bil osv.

 

Jag gillar landet. Jag gillar luften. Renheten. Lugnet. Tystnaden. Men jag gillar även staden.Energin. Aktiviteten. Valfriheten. Men numera vill jag bara ha det i lagom doser. En eftermiddag på stan, eller en helg i en storstad. I sommar kommer jag njuta av mitt liv på landet, men kommer också att söka mig till staden - Malmö ligger nära och en liten bit längre bort - Köpenhamn. Dit har jag tänkt mig en dag :)

Ströget och Nyhavn, mysig restauranger och titta efter fina fynd till vårt nya hus. En semesterdag av 35 tänker jag spendera där. Resten av dagarna kommer jag njuta av tystnaden och lugnet i mitt lilla hus på landet.


Kommentarer
Postat av: Irene

Hehe, ja å' andra sidan är ju de värsta grannfejderna man hört om just på landet där folk har otrolig koll på sina grannar... Vi hade bra grannar när vi bodde i stugan, däremot blev förra hunden påhoppad en massa ggr när vi gick i skogen av en bybo's hundar som "alltid varit lösa" ( läs: utan kontroll ) o. vars ägare inte en enda gång bad om ursäkt ens :-(, gissa om jag tycker det är skönt här i stan när folk man möter har bättre reda på sina hundar ;-)
P.S. Nu väntar jag på "inflyttningsbilder" här på Din blogg :-)

2014-07-01 @ 10:18:29
URL: http://wangborgshem.se/blogger

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0