Dofter

Jag har blivit mer och mer intresserad av trädgård, och ser verkligen fram emot att få en större trädgård att ta hand om än den pyttelilla uteplats jag har nu, även om jag är otroligt glad att jag har den som två extra rum på sommarhalvåret.
 
 
En sak med trädgård som jag blivit mer intresserad av, och många med mig, är möjligheten att bli mer självförsörjande - med grönsaksodlingar och ha egna höns.
 
 
En annan sak är det rent estetiska, men jag har svårt att tänka mig växter som inte tilltalar fler sinnen samtidigt. Om de inte är ätbara, vill jag att de ska dofta. Jag vill skapa en trädgård full med olika dofter, som också lockar till sig bin, humlor och fjärilar. En levande trädgård är en trädgård som även är fylld med djur. Vi har ganska ofta även besök av grodor i vår lilla trädgård. Ett år hade vi även en hel igelkottsfamilj, men det var länge sedan jag såg en igelkott nu.
 
 
 
I min trädgård blommar just nu paradisbusken med ljuvliga små rosa blommor som fyller luften med en söt, lite honungsaktig doft när man kommer nära.
 
 
 
 
Och då den här lilla fröken ligger under busken och njuter av solen så hamnar jag med näsan mitt i busken när jag klappar henne:)
 
 
Paradisbuske, eller kolkwitzia som är det latinska namnet, är egentligen en ganska storvuxen buske och kanske inte passar så bra i en liten trädgård, men jag beskär min ganska ordentligt varje år så den håller sig i samma behändiga storlek.
 
 
 
 
 
Jag fyller gärna min trädgård med perenner i krukor som gör att jag lätt kan flytta runt dem där jag känner att de passar.
 
 
 
Här är en kantnepeta som blommer så fint med sina blå blommor. Den kallas också för kattmynta och mina katter är helt galna i den. Jag brukar bryta av bladen och gnida mot plattorna i trädgården så den aromatiska doften kommer fram. Där ligger katterna och rullar sig som tokiga och är såååå söta :)
 
 
Jag har också trädgården full med lavendel, doftpion, blomstertobak och andra blommor som både är vackra och med en härlig doft. Färgerna brukar jag hålla i milda pastellfärger som blått och rosa, men också med en hel del vitt. Jag tycker vita blommor är så vackert mot det gröna bladverket. Hela trädgården är också omgärdad av en ligusterhäck, utom mot grannen där vi tog bort häcken och satte upp ett högt plank istället.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0