Man tager vad man haver.....

Det tycker jag är en bra inställning när det gäller matlagning. Jag följer gärna recept när jag lagar mat, men höftar också gärna ihop något av det jag råkar ha hemma. Det blir oftast det godaste :)
 
 
Jag gillar inte heller att låta någon mat gå till spillo så när jag har småreste kvar av olika saker är det dags att se hur man kan kombinera ihop dessa på ett bra sätt.
 
 
Idag har jag gjort vegetarisk pizza av en liten bit pizzadeg som blev över när vi bakade pizza i fredags, och lite tomatsås som jag sparade. Men vad ska jag ha på pizzan blev nästa tanke. I kylskåpet fanns det lite soltorkad tomat kvar, som blev över när vi gjorde vegetarisk lasagne sist, en liten bit chevré som blev över när vi gjorde rödbetsbiffar, några sparrisar som jag tänkt ha i en potatissallad.
 
 
Sagt och gjord - på med dessa bitar på pizzan
 

När pizzan var färdiggräddad toppade jag den med lite riven parmesan och torkad oregano.
 
 
Och hjälp vad gott det blev. Faktiskt bland den godaste pizzan jag någonsin ätit. Detta ska jag definitivt göra fler gånger.
 
 
Pizzadegen är gjord på dinkelmjöl enligt detta recept:
 
25 g paket jäst
2,5 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl dinkelmjöl
 
Då 25 g jäst är ett halvt jästpaket har jag nu ett halvt över. Tror jag gör mer pizzadeg och lägger i frysen till någon annan gång jag blir sugen på pizza.
 
 
I frysen samlar jag även små slattar av olika saker som kan användas till något annat. Släng tex inte de träiga bitarna du bryter av från sparrisen.
 
 
De bitarna sparar jag i en burk i frysen, och när de blir tillräckligt många kokar jag sparrissoppa på dem. I en annan bytta sparara jag räkskal som också blir soppa, eller kokas ihop till en skaldjursfond. Det mesta går faktikst att använda, och på så sätt blir det också mindre sopor.
 
 

Kommentarer
Postat av: Beatrice

Ofta hittar man lyckade och oväntade kombinationer när man kör en kylskåpsrensning ;). Kanske att man blir mer kreativ då.

Har du lust att dela med dig av receptet på sparrissoppa? Jag får alltid dåligt samvete när jag kastar sparrisändarna och skulle gärna förvandla dem till en soppa istället :)

Svar: Det kommer lite recepttips i morgon :)
None None

2014-06-09 @ 23:59:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0