På Facebook är jag med i en grupp som heter Frivillig enkelhet - mer med mindre. Där har det de senaste dagarna varit en diskussion om hur man kan göra en enklare jul. En del väljer bort julen helt och hållet, inget pynt, ingen särskild mat utan en dag som alla andra.
Sådan är inte jag. Jag älskar julen och går gärna all in. Men jag vill ändå ha en enkel och naturlig jul. Jag väljer att lägga till en del röda detaljer i inredningen då jag tycker det ger en varmare känsla som är starkt förknippad med julen. Jag väljer också att ta in en hel del naturmaterial att pynta med.
Att bo i hus har stora fördelar. En av dem är att det bara är att gå utanför ytterdörren för att hämta in material för att pynta med. I år har jag valt att göra julkransar med mossa som bas. En krans band jag på Svaneholms slott häromdagen tillsammans med ett tjugotal andra kvinnor i alla åldrar. Den andra har jag gjort idag. Här har jag adventsmys med pyssel framför brasan, en kopp kryddigt julte, saffransbiscotti som jag köpte på en julmarknad igår. Och solen visar sig i Skåne idag. En härlig dag helt enkelt.
Julen för mig handlar mycket om att njuta och att mysa. Dofter, smaker och julmusik skapar stämning. Sen behövs det inte så mycket mer. Jag trivs i mitt eget sällskap, och tycker också att det är oerhört roligt att dela min tid med familj, gamla vänner eller helt nya bekantskaper som man delar något roligt med i stunden. Det är jul för mig!
Det som jag inte använder, och som mest bara är en belastning för mig att ha kvar i mina lådor och skrymslen är saker som kan glädja någon annan. Att göra en annan människa glad får en själv att må bra, och är också en sak som lyckoforskningen har visat ökar vårt välbefinnande och den upplevda lyckokänslan.
Man kan naturligtvis glädja någon annan på en mängd olika sätt, men denna veckan har jag, genom att rensa hemma, lyckats göra två människor glada. Det ena var en klänning från Cream som jag köpte för några år sedan. Jag tycker klänningen är jättevacker, men då jag köpte den var jag mellan två storlekar och valde den större för jag tycker inte det är snyggt med för tajt. Då jag gått ner minst 10 kilo sedan dess är den numera för stor och har bott i en byrålåda minst ett år. Då tog jag med den till jobbet, hängde den på en galge med en lapp att den som ville ha gärna fick ta den. Säljer du en klänning fick jag frågan först så jag fick lägga till att den var GRATIS. Fick sedan ett tackmail från en kollega som gillade den skarpt och som den passade perfekt på, så nu sk den få följa med henne på julresa. Ett betydligt bättre öde för en vacker klänning än att ligga ihopvikt längst in i en byraålåda :)
Den andra "saken" var en kasse full med lekservis med fat, koppar, kastruller, rivjärn etc som jag gav till en tjej i stallet med en 3-årig dotter. Hon blev jätteglad och tänkte ge det som julklapp. Julklappar behöver ju inte vara nya, eller ens inköpta, för att mottagaren ska bli glad.
Så två saker som hos mig inte fyllde någon funktion alls får nu glädja någon annan, Det känns bra.
Själv njuter jag här ikväll
Jag öppnar kaminens luckor, sätter mig på golvet och njuter av eldens värme, doften, det sprakande ljudet av knäppande ved och förlorar mig i lågorna.
10.000 hemlösa katter finns det i Sverige. Många släpper ut sina katter okastrerade vilket resulterar i flera oönskade kattungar. Andra är riktigt grymma och sätter ut oönskade kattungar i lådor i skogen, eller på andra ställen.
En del är tanklösa och okunniga och tror att katter klarar sig på egen hand och skaffar mat genom att jaga möss och lämnar sin katt när de flyttar, och en del skaffar katt för att ha några veckor på sommaren och lämnar sedan.
Det gör att våra katthem är överfulla av både kattungar och stora katter som söker hem. Funderar du på att skaffa ett djur, titta då först på katthemmen. Där finns det många katter som inte vill något hellre än att hitta ett hem där de kan få värme, kärlek och trygghet.
Mina sex katter som jag har tagit hand om var från början hemlösa. Fem av de har omhändertagits redan som kattungar och var bara några veckor gamla. Den sjätte har haft ett tufft liv utomhus och var den magraste katt jag någonsin har sett när jag tog hand om henne. Hon är så otroligt tacksam för allt hela tiden, och är den bästa katt man kan tänka sig. Varje gång jag klappar henne tittar hon på mig och ger ifrån sig ett nöjt läte. Hon går gäran ut i trädgården en stund, men är först av alla att gå in igen och lägger sig gärna inomhus även om hon har möjlighet att gå ut. Alla sex ger mig så mycket glädje, kärlek och mys. Jag har svårt att tänka mig ett liv utan djur, och har också svårt att förstå alla som medvetet, eller omedvetet bidrar till att djur lider. Om man av olika anledningar inte kan ta hand om ett djur kan man ändå göra en insats för djuren genom att skänka pengar till ett katthem i närheten.
Många runt omkring mig suckar över mörkret och tycker november är en tung månad. Själv håller jag inte alls med. Jag tycker november är en riktig mysmånad, och jag gillar mys. Ibland drar jag ner persiennerna hemma redan innan det är helt mörkt ute, tänder mysbelysning och levande ljus och bara njuter.
Jag känner inte heller igen mig i julstressen det skrivs, och pratas om överallt. Jag känner ingen särskild stress inför julen. Jag köper inte så mycket julklappar så jag behöver inte lägga tid på det. Jag gillar att göra lite jugodis och kanske bakar något, tex lussekatter, men annars tar jag det ganska lugnt med julförberedelserna. Det finns inget som är något särskilt måste, utan jag gör det jag har tid och lust till, och det kan se lite olika ut från år till år.
Något jag däremot älskar och som ger mig den rätta julkänslan är att gå på olika jularrangemang. Jag älskar julmarknader. Inte så mycket för det som säljs, utan atmosfären, stämningen, ljusen, dofterna och hela känslan.
Helgen som har varit var jag och dottern på julmarknad på Tjolöholms slott.
Flammande eldkorgar överallt
Massor med ljusslingor och granar
De säljare som står på marknaden säljer varor av bra kvalitet. Mycket hantverk, mat, blommor. Här i gamla stallet brukar alltid en blomsteraffär ha försäljning både av färdiga kransar och material om man vill göra en en egen krans.
Fina fårskinn, som jag älskar att ha många vintertid. Enligt feng shui tillhör allt som kommer från djurriket eldelementet, och under vintern behöver vi ha mer av eldelementet för att skapa balans. Jag tycker också om att sitta på fårskinn, så jag slipper frysa om rumpan :)
Själva slottet är julpyntat överallt och i stora entrén sitter tomten vid den stora, stora granen och träffar alla barnen
Man kan även gå på en visning runt om i slottet, och jag gillar den gamla miljön, och stämningen som är här. På slottet finns två olika ställen där man kan fika
Som motvikt till den eleganta stilen på slottet åkte vi även på en annan utflykt. Mitt i skogen ligger ett jättemysigt ställe, Gaia Life kursgård, där de även har en liten affär och café. Här går hönsen i trädgården och grisarna i en inhägnad på tomten. Flera katter träffade vi på och tog en titt i deras fina kryddträgård. Andra advent kommer de ha tomten på besök här också och fira advent. De serverar ekologisk vegetarisk mat och fika, så det blev middag följd aven rawfoodkaka. Första besöket här gav mersmak och hit kommer vi åka igen.
I växthuset fanns det massor av fina saker och stilleben. Jag tycker om att titta på hur de har gjort och hitta inspiration till enkla sätt att dekorera själv hemma. Tex gillade jag dessa:
Vanliga konservburkar, lagom rostiga med en hyacinth och mossa blir en vacker juldekoration.
Sätter man ihop några sådana mitt på bordet med levande ljus och grönt från trädgården eller skogen har man en kanonfin bordsdekoration.
Här kan man sitta och äta, och samtidigt är allt till salu (förutom en sak vi verkligen gillade, som tillhörde rekvisitan)
Efter att ha tittat runt länge både ute och inne avslutade vi med att äta i orangeriet. Det fanns flera rum som var mysiga men här kändes det bäst. Med glastak var ljuset fantastiskt här och mysigt inrett med soffa och två öronlappsfåtöljer. Vi var de enda gästerna när vi var här så det kändes mer som att vara på besök hos någon istället för att vara i en affär.
Sådana här helger ger mig julkänsla. Njuta av fina miljöer och i sällskap med människor jag tycker om. Det och lite gott att äta - det räcker för min del för att skapa jul :)
Sommartid ser det ut så här (bilder från deras Facebooksida) Jag vill återkomma igen i sommar. Här kan man njuta länge
Jag ser sol! Idag vaknade jag upp och såg solen. Efter en riktigt, riktigt grå november blev jag ännu gladare över att äntligen se solen. Solen ger energi på så många sätt.
Utsikten från min altandörr så här på morgonen :)
Solen ger mig energi. Jag blir gladare, piggare, mer aktiv och sugen på att göra saker. När det är mörkt och grått får jag mer lust att kura ihop mig i soffan, ta det lugnt och vara inaktiv.
Jag vill även ta till vara på solens energi på fler sätt och är så sugen på solenergi. Jag vill sätta solpaneler på hela södersidans tak på mitt hus och göra egen el. Jag tittar också på nya utelampor som använder solceller, istället för el. Nästa vecka har jag dock bokat en elektriker för att sätta upp en lyktsolpe för att lysa upp trädgården bättre. Där har jag valt en "Narniastolpe"
Djur är glädje, avkoppling, lekfullhet - ja så många positiva saker. Själv skulle jag inte kunna tänka mig ett liv utan djur, och jag tror djuren kan vara till hjälp på många sätt. Man använder terapihundar i dag på flera olika ställen: äldreboenden, sjukvården, autistiska barn. Kanske det är dags med antistressterapi också :) Trädgårdsterapi vid utbrändhet har ju funnits ett tag, och är något jag är intresserad av att lära mig mer om. Naturen är läkande för själen. Men även djur har en liknande inverkan på oss.
Tänk om jag skulle kunna göra en ny verksamhet vid mitt lilla hus i Skåne där jag kombinerar trädgårdsterapi med djurterapi. Arbeta både förebyggande och åtgärdande vid stressproblematik......
November i år är den gråaste någonsin enligt SMHI. De pratar om totalt 1-3 timmars sol under de första två veckorna i södra och mellersta Sverige, och dagarna är verkligen gråa.
Men trots värmen och gråvädret börjar jag få julkänslor. Om två veckor är det advent och då går jag alltid all-in med allt julpynt så jag kan njuta hela december. För mig är julen hela tiden från advent och fram till julafton. Sen vid nyår tar jag bort pyntet och börjar på ett nytt år. Men nu är det dags att ladda upp för årets mysigaste månad enligt mig.
Jag har tjuvstartat lite med att låna jultidningar från biblioteket och frossar i fin inredning och jultips. Jag har en slinga i vardagsrummet och tänder ljus både på morgonen och på kvällen.
Men det som hitills ger mig mest julkänsla är amaryllisen jag fick när jag fyllde år förra veckan. I värmen har den slagit ut och blommar så fint nu.
Lika viktig som att kunna 112 om något händer och man måste ringa Räddningstjänsten är det att ha Djurambulansens nummer i sin telefon, oavsett om man har egna djur eller inte.
Svenska Djurambulansen är i jour 24h om dygnet, 365 dagar om året. Lägg in journumret i din telefon så du når oss snabbt om olyckan är framme. 0771-999112. Dela gärna numret vidare. Om du ser ett skadat djur kan du ringa detta nummer.
På Skanska.se läser jag trendkonsulten Li Edelkoorts spaning om hur vi kommer vilja bo inom en snar framtid. Så här skriver dom, vilket får mig att tänka på cocooning som pratades mycket om på 80-talet. Bo litet, nära naturen och hemmamys.
Trend: Bo litet, enkelt och flexibelt
Framtiden ser ljus ut om vi ska tro trendgurun Li Edelkoort. Enligt henne lämnar vi under nästa år individualismens ideal för att odla empati och andlighet. Att bo som i en koja i naturen är lyckan.
Bilar, mat, telekomföretag, papper, mode och inredning. Li Edelkoort har i över 30 år varit hett eftertraktad av företag världen över för sina framtidsprognoser. Ms Edelkoort har en sällsynt förmåga att känna vilka vindar som blåser. Och just nu är vindarna varma och medmänskliga. En sådan prognos kan vi kanske alla behöva ta till oss?
Med ekonomiska system som kollapsar, allt tätare mellan naturkatastrofer och politisk oro menar Li Edelkoort att vi kommer att söka oss till ursprungliga värderingar och ideal. Konsumtion blir ett handikapp, ett hinder för inre utveckling och vi fokuserar i stället på familj och vänner. Hon talar om ”slutet på individualismen”, att offra sig själv för andra och om gästfrihet. Om att uppskatta det enkla i livet och hemmet som en rogivande oas – inget vi inreder för att imponera på andra. Vi inser att något så enkelt som att arbeta med händerna är avkoppling. Vardagssysslor som att stryka och diska ger näring till tankarna.
Helt i linje med att prioritera livskvalitet framför status kommer vi enligt Li Edelkoort att välja mindre bostäder, men vackra. ”Vi vill bo som på hotell, litet och välorganiserat”, menar hon.
Kojan, hyddan, ateljén, stugan, tältet och husvagnen står därmed som inspiration för inredare och arkitekter. Små, enkla, och ofta flexibla boenden vars former och material tolkas på nytt sätt. Ute blir inne, och inne blir ute, när växtligheten bygger broar. Småskalighet och miljötänkande gör att vi väljer lokala och återanvända material, minimalt bearbetade. Råa ytor och material som bark, trä, betong, kvistar, bast och gräs skapar naturkänsla både inne och ute. Nu kommer förmodligen inte hela västvärlden att flytta in i minimala hyddor på landet varken i år eller nästa år. Men räkna med att grundtanken – mindre ytor, naturmaterial och en större öppenhet mellan ute och inne – kommer att sätta trendknorr på vår boendemiljö. •
Idag har det varit en sån där typisk senhöstdag som jag gillar :) Det har varit grått och lite duggregn vilket har gjort att det knappt har varit ljust på hela dagen.
Jag är uppe vid åttatiden på helger. Det är sovmorgon för mig :) Då tänder jag ljus, gör iordning frukost och myser runt i morgonrocken länge, länge. Idag var jag iväg lite ärenden mitt på dagen för att sedan lägga mig i soffan sen eftermiddag för att se en film med en kopp te, kex, ost, marmelad och mörk choklad.
En dag att bara njuta av helt enkelt. Inga måsten. Inget särskilt att göra, utan bara njuta av dagen. Kanske läsa någon av de böcker jag hämtade på biblioteket. Kanske se om det finns en annan film jag vill se på Netflix. Kanske pyssla lite hemma.
Mina katter ligger hopkurade och sover lite runt om i hemmet, men när de inte sover gör de detta:
Sitter på köksbordet och spanar intensivt....
För utanför köksfönstret har vi en häck. Där har jag fågelbord och talgbollar vilket fåglarna uppskattar. När de inte äter flyger de upp i trädet brevid och väntar på att de ska bli fritt fram igen. Här kan mina katter sitta och titta länge.
Tills jag pratar med dom. Maxie är en tjej som inte får nog av kel.
Figaro är trött och gäspar stort. Tror det är dags att gå och lägga sig igen. Jag håller med :) Maxie och Figaro var de två som jag hade från början. De är adopterade från ett katthem. Sen kom kattmamman Celine hit med sina tre små ungar några år senare, och nu trivs de ganska bra tillsammans hela flocken.
När började vi göra städning svårt? När började vi glömma bort alla gamla husmorsknep som man använta i generationer? Varför städar de allra flesta idag med starka kemikalier som både förstör vår boendemiljö som vår natur? Sen när blev städning lika med Ajax eller Mr Muscle eller något liknande, när allt vi behöver redan finns i våra skafferier?
På Retromania, som bloggar på Aftonblader Äntligen hemma hittade jag dessa fantastiska tips. Det är dags att vi åter igen lär oss av alla dessa gamla husmorstips, som i några decennier fallit i glömska. Jag vet att jag själv kommer aldrig mer köpa något rengöringsmedel, förutom såpa. I övrigt ska jag använda dessa knep.
Glöm kemikalier – 19 briljanta matvaror som städar hemmet
Vad ska du med starka kemikalier till när du har allt du behöver i ditt skafferi? Kolla in ingredienserna som ger dig ett skinande rent hem – snabbt, enkelt och miljövänligt!
1. ÄGG
Fläckiga, matta och tråkiga trägolv? På ett kick blir de fina igen om du häller en äggula i ljummet vatten och bonar med. Eftertorka med fuktig trasa och njut sedan av dina spegelblanka golv!
2. KAFFE
Använd kaffesump till att gödsla dina krukväxter eller blommorna i rabatten. Sumpen ger blomman näring och stimulerar mikroorganismer i jorden att jobba. Samtidigt renar den luften runtomkring och skrämmer även bort vissa skadedjur.
3. ÄTTIKA
Ingrodd smuts på spisen? Häll på rikligt med ättiga, strö över bakpulver. Låt blandningen fräsa och torka sedan av med fuktig trasa. Ättika i en kopp över natten tar också bort otrevliga odörer. Och byter du ut sköljmedlet mot ättika när du tvättar så trollar du bort gammal källarlukt från kläder.
4. CITRON
Har köttfärssåsen exploderat i mikron igen? Du får den snabbt ren igen om du skivar upp en halv citron, lägger den i en liten skål med vatten, ställer i mikron och kör på full effekt i en minut. Tadaa, nu har all gammal gegga lossnat och du kan lätt torka rent. Den härliga doften får du på köpet!
Fastbrända popkorn, bechamelsås eller ris som sitter som berg? Fukta botten på kastrullen med lite vatten. Ta några sockerbitar (gärna råsocker som är lite hårdare) och skrubba med en sockerbit åt gången på det brända. När allt är upplöst, diska ur som vanligt.
6. NÖTTER
Ytliga repor, tunna sprickor och torra fläckar på dina trämöbler är varken dyra eller svåra att fixa. Ta bara lite valnötter och gnid in på det skadade stället. Eftertorka försiktigt med en trasa. Nötens naturliga oljor lägger sig som en hinna över och reparerar det torra förstörda området och ger möbeln ny lyster.
7. COCA-COLA
Har du fått kalkbeläggningar i toaletten? Häll i en burk coca-cola och låt verka en timme. Ta sedan toalettborsten och skrubba. Fosforsyran i colan löser upp kalket och toaletten blir skinande ren igen.
8. SALT
Solkigt porslin och kakel eller geggig diskho? Salt fungerar fint som polermedel. Strö på, och gnugga försiktigt med diskborste eller trasa. Avsluta med att skölja.
9. MAJSMJÖL
Ett miljövänligt och effektivt fönsterputsmedel får du om du blandar majsmjöl i kallt vatten. Häll på prayflaska och putsa som vanligt.
10. BIKARBONAT och BAKPULVER
Gör en pasta av bikarbonat/bakpulver och vatten och polera glas och porslin rena från ingrodda fläckar. Fungerar också bra på kalkavlagringar i kök och badrum. Proppar i avloppet löser du effektivt genom att blanda ¼ dl bakpulver med 50 ml vinäger i en kastrull kokande vatten och hälla i vasken.
11. KETCHUP
Ketchup funkar toppen för rengöring av mässing, koppar och silver. Gnid in metallen, låt verka och torka av med fuktig trasa. Det är syran i tomaterna som reagerar med den oxiderade metallen. Ett annat effektivt sätt är att få rent sitt silver är att lägga det på aluminiumfolie i vasken, hälla på hett vatten och bakpulver och sedan skölja.
12. RIS
Spar vattnet som du sköljt ditt jasminris i och använd som gödningsmedel till dina krukväxter. Skvätt på lite med jämna mellanrum och vattna sedan som vanligt.
13. VITVINSVINÄGER
Har du skurit kyckling på skärbrädan? Rengör den med vitvinsvinäger så tar du död på bakterierna. Vitvinsvinäger fungerar också bra som naturlig spolglans i diskmaskinen.
14. VODKA
Dåliga odörer får du bukt med genom att hälla lite vodka i ett glas, lägga i en vaniljstång och ställa på den illaluktande platsen över natten.
15. MJÖL
Smutsig heltäckningsmatta? Blanda mjöl och salt, häll ut på mattan och låt det verka i en timme. Dammsug sedan upp.
16. POTATISMJÖL
Fettfläckar på soffan eller mattan? Häll genast på potatismjöl, låt det verka i cirka 30 minuter och dammsug sedan upp. Fungerar också på kroppsvätskor från småbarn och djur. Med två matskedar potatismjöl i blomvattnet står också tulpanerna längre.
17. GRAPEFRUKT
Ingrodd smuts i badkaret är inte längre något gissel att få bort. Dela grapefrukt mitt itu, strö på rikligt med salt på fruktköttet och polera på smutsen. Skölj sedan med ljummet vatten.
18. POTATIS
Köpt en rostig lampa på loppis? Dela en potatis på mitten och doppa den i bakpulver, gnugga den sedan mot det rostiga området. Oxalsyran i potatisen reagerar med bakpulvret och tar bort rostfläcken.
19. BANAN
Fläckar på skinnsoffan tar du bort genom att gnugga på dem med insidan av ett bananskal. Kaliumet i bananen gör under. När du är klar, eftertorka med en fuktig trasa.
Även om jag själv inte skulle vilja bo permanent på så här liten yta blir jag inspirerad när jag läser om Tiny house-rörelsen. Det får en ju att tänka till en gång till om hur mycket utrymme behövs egentligen för att leva ett bekvämt liv, och hur mycket prylar behöver vi egentligen? Detta lilla hus får mig nästan att tänka på Kalle Ankas husvagn på julafton. Här kan man göra om utrymmen för alla tänkbara situationer. Det finns även en toalett, handfat, dusch, kök, flera sänger, sittplatser, förvaring. Smart
This tiny shepherd’s hut is a vacation rental in the UK, but it’s filled with ideas for simple luxury.
Inside the hut you’ll find an open space flanked by the kitchen & bath on one side and a lofted nook bed on the other. Under the bed is what looks like a set of rustic cupboards, but upon inspection you’ll see that the doors and drawers hide away a bed, seating, and dining table.
The kitchen is incredibly small but was treated with equal attention to the rest of the hut. The farmhouse sink tucked into the cabinet was an excellent choice. The wood stove probably easily heats the space and provides a needed place for cooking and heating water.
Istället för att konsumera prylar gillar jag att konsumera upplevelser. Jag tycker det är en del av livets goda, ger mig njutning i stunden och bidrar starkt till mitt välmående.
Konsumtion av upplevelser kan tex vara att äta gott, gå på teater eller någon annan undehållning, men det kan också vara något som faktiskt rent konkret bidrar till min fysiska hälsa.
För några veckor sedan påminde min administratör på jobbet att jag inte använt friskvårdsbidraget för i år och at sista november var sista dagen. Synd att låta de pengarna bara försvinna tänkte jag och bokade in en massage på Ystad Saltsjöbad under höstlovet. Men där använde jag bara ca en tredjedel av de pengarna jag kan använda så idag hade jag bokat en massage på Hagabadet i Göteborg.
Åh vad jag njuter av massage. Både för att min kropp blir spänd i musklerna, speciellt runt axlarna och övre delen av ryggen av allt sittande vid datorn och massagen löser upp de knutorna, men också av själva beröringen. Att bli berörd gör ju att kroppen utsöndrar oxytocin, som är vårt måbrahormon, Speciellt skönt tycker jag att det är när de masserar fötterna och händerna. Jag antar att det beror på att vi har många nervändar just där och under fotsulorna har vi också flera punkter som är sammankopplade med andra delar av kroppen.
Varje gång jag unnar mig massage undrar jag varför jag inte gör det oftare? Detta är ju något jag skulle vilja göra mycket mer regelbundet, minst en gång i månaden. Så förutom att bli mer kulturell kommande år tror jag att jag skriver upp det på listan också. Om jag drar ner på andra onödiga saker, som jag tex gjort med inköp av nya kläder, kan jag istället lägga pengarna på något som faktiskt får mig att må bra. Nya kläder är roligt i stunden, men påverkar inte mitt välmående någon längre stund. Att lägga pengar på massage är också att investera i mig själv och min hälsa - precis som att kosta på mig ekologisk och KRAV-märkt mat.
Sitter vid datorn och tittar på bilder av mitt hus i Skåne och känner en stark längtan dit. Det får bli en helg där snart!!
Höst i trädgården
Österlen lyser 1 november. Glimmingehus
Myskväll framför brasan. En dag med vedeldning från morgon till kväll, då går det åt en hel korg med ved. Och varmt blir det :)
En promenad längs med stranden vid Ystad Saltsjöbad
En lördag på stan med vänner, och ett besök på loppisen på torget resulterade i en liten matta och två fina stjärnor som passar så bra i fönstren nu på hösten. De lyser upp så fint.
Och lyxa till det med brunch på YSB. Livskvalitet för mig!
Jag gillar att skriva listor. Och jag gillar att skriva ner tankar om hur jag vill leva mitt liv, utvärdera var jag befinner mig just nu, skapa min framtid både på lång och på kort sikt. Då sätter jag mig ner och skriver ner vad jag tycker är bra idag, vad jag vill utveckla mer, om jag vill ta in något nytt osv.
Något som jag har skrivit i år är att jag vill bli mer kulturell. Jag funderar då på vilken kultur jag faktiskt gillar och uppskattar. Konst gillar jag och har varit på flera av de stora konstmuseerna, speciellt i New York. Jag tycker om kända konstnärer som Monet, Manet, Degas, van Gogh och andra stora, välkända namn. Men även om jag gillar konst så griper den inte tag i mig. Och att gå på gallerier eller små utställningar av okända konstnärer brukar inte ge mig så mycket. I somras var jag tex på ett galleri i Ystad som hade utställning med konst av Olle Ljungström, sångaren i Reeperbahn som var med i Så mycket bättre. Det tog mig några minuter så hade jag sett färdigt, för det var inget i hans konst som tilltalade mig. Så konst blir inte något jag kommer fördjupa mig mer i, men kan tänka mig att gå på intressanta utställningar på konstmuseet.
Musik då? Nja, jag gillar ju musik. Går gärna på konserter, både på klubbar och på stora arenor som Ullevi. Men det är dyrt och blir sällan av. Klassisk musik njuter jag av att lyssna på hemma i bakgrunden. Det är lugn och behaglig musik tycker jag. Men att gå och lyssna på en symfoniorkester tycker jag mest är långtråkigt.
Opera har jag svårt för. Balett tråkar ut mig. Men jag gillar teater. I alla former. I teatern finns det en historia, något som griper tag. Stämningen på teatern, scenografin och allt runt omkring. Det är min kulturgrej! Musikaler likaså. När jag och dottern var i New York var vi, förutom att vara på några konstmuseér, även på musikalen Annie och jag tror det blev det starkaste minnet för oss båda.
På Göteborgsoperan har de Kristina från Duvemåla på programmet i vinter. Jag har sett den för många år sen, med Peter Jöback som sjön Guldet blev till sand. Fantastiskt. Men priserna är höga. 700 kr är mycket pengar tycker jag. Då passar Stadsteatern mycket bättre. För 280 kr kan jag gå och se en föreställning. Ibland när jag har varit i Stockholm på kurs har jag gått till Dramaten sen eftermiddag och frågat om lediga biljetter till samma kväll, och oavsett vilken pjäs jag har hamnat på så har jag tagit del av en fantastisk upplevelse när jag går därifrån.
Så vid en titt på vad Göteborgs Stadsteater har på repertoaren denna vinter fastnar jag för två saker:
After work - jobba, jobba, jobba,dö
Fem kvinnor som jobbar på kontor avslutar arbetsveckan med en After Work.
De pratar om fisk i folie, snacks och den osäkra arbetssituationen. En av dem måste bort, men vem?
The Office-humor blandas med gåtfullhet och kryddas med lite arbetsmarknadskris. Sofia Fredéns nyskrivna pjäs är både existentiell och humoristisk.
Och Tartuffe av Molieré:
Pappa Orgon är dränerad på kraft och status.
Och snart även på kapital då hans nya, unga och utlevande fru roar sig kungligt med hans vuxna barn och sätter sprätt på tillgångarna. Själv har hans utrymme krympt till ingenting. Ingen lyder, ingen lyssnar, ingen bryr sig om honom. Tills han möter den magnetiske och karismatiske Tartuffe…
Som familjefadern Orgon ses Johan Ulveson, Tartuffe görs av Eric Ericson och vi ser även bl a Carina M Johansson och Tova Magnusson i ensemblen. Tobias Theorell regisserar Molières svarta komedi.
Ett av mina favoritställen är ju biblioteket. Jag älskar böcker. Älskar att läsa, både skönlitteratur och fackböcker. Att då komma till ett bibliotek med rad efter rad med böcker är rena himmelriket. Nya böcker. Gamla böcker. Böcker i alla möjliga, och ibland mycket oväntade, ämnen hittar jag när jag botaniserar runt.
Mitt bibliotek är också väldigt bra på att köpa in nya böcker, och är det en bok jag vill läsa som de inte har så köper de den.
Ett av mina mål är också att bli mer självförsörjande. Speciellt när det gäller maten, men jag är också intresserad av att sätta upp solpaneler och bli självförsörjande på el.
Just nu läser jag dessa böcker:
Jag blir så inspireradd när jag läser dessa böcker. Grönsaker och höns tänker jag satsa på. Och när jag tänker på maten jag beskrev i mitt förra inlägg skulle jag kunna lösa dessa saker på egen hand: tomater, gul lök, röd löl, vitlök, purjolök, basilika, ägg, rödbetor, haricot verts, spenat, äpplen, morötter, chili - ja ganska många av de ingredienser som ingår i de fyra rätterna jag skrev om.
Jag tror det skulle kännas befriande och skönt att kunna producera mat själv, utan att vara beroende av andra. Jag äter ofta omelett med olika grönsaker (check), soppor av olika slag (check) och en mycket grönsaksbaserad kost. Några av de här böckerna om självhushållning tar ju även upp massor av andra saker, men precis som att förenkla sitt liv och dra ner på olika saker runt omkring tänkte jag börja mitt självhushållande i liten skala till att börja med. Starta med ett område och sen se vad jag vill utöka med framöver.
Ni är flera som efterlyst mer vegetariska recept på bloggen, och tips på bra mat. För snart två år sedan bestämde dottern och jag oss för att lägga om vår kost. Numera äter vi en kost som är inspirerad av GI, men som egentligen inte tillhör någon speciellt diet eller kosthållning. Vi väljer i stort sett allt ekologiskt, för de mesta vegetariskt och så lite socker som möjligt, utan att vara fanatisk.
Sen vi började äta på det sättet har jag gått ner 13 kilo, och både min kropp och min själ mår bra av denna kost. Jag äter sällan kött och när jag gör det köper jag bara ekologiskt kött, och mår bra av att veta att djuren har haft det bra. När det gäller fisk väljer jag ekologiskt odlad lax, eller annan MSC-certifierad fisk.
Det känns bra att göra klimatsmarta val även när det gäller maten. Så här har jag ätit i helgen
Pajen är en lök- och tomatpaj som jag hittade recept på i Ulrika Davidssons senaste bok Hälsosam familj på 30 dagar.
Nu är jag ju rätt så dålig på att följa recept så jag gjorde om det efter vad jag hade hemma. Till degen tog jag 100 gram smör enligt receptet och 1 dl mandelmjöl, men kokosmjöl hade jag inte så jag tog 1½ dl dinkelmjöl istället. Följer man originalreceptet blir det en glutenfri rätt. . Honung hade jag inte hemma så den hoppade jag över, likaså oliver. Jag hade däremot en bit purjo i kylen och lite paprika så det fick följa med istället. Åh gud så god denna pajen var!! Löken blir söt och god tillsammans med tomaterna, fetaosten ger en god sälta och så mandelsmaken både från mjölet och jag var nog mer generös med den flagade mandeln än Ulrika men jag tycker det är så gott med både smaken och krispigheten den ger.
En annan rätt jag har ätit i helgen är denna varma sallad. Som grund kokar jag lite matvete (denna gången uppblandat med lite fullkornsbulgur för att göra slut på den kartongen). Sen kokar jag rödbetor, hackar ett syrligt grönt äpple och blandar i de grönsaker jag har hemma. Vanligtvis brukar jag ha spenat i, men det fanns inte hemma och jag hade ingen lust att åka till affären bara för det, så det blev haricot verts istället. Sen toppar jag allt med bitar av chevré. Ibland rostar jag även lite solrosfrön och toppar med.
Två goda vegetariska rätter. För några år sedan tänkte jag att det skulle vara enformigt att vara vegetarian, men nu ser jag ju hur mycket man kan variera sin kost utan att äta kött, eller fisk. Jag äter soppa minst en gång i veckan, och äter med en bit hemlagat bröd. Förra veckan blev det potatis- och purjolökssoppa. Denna veckan tror jag det blr två soppdagar - en linssoppa med krossade tomater och en morotssoppa med kokosmjölk, chili, ingefära, vitlök och lime som är helt gudomligt god
Förra veckan var det höstlov på de allra flesta ställen runt om i landet, och jag som arbetar inom skolan tog ledigt några extra dagar för att kunna tillbringa mycket tid i mitt hus i Skåne. Tanken var att dottern skulle ha möjlighet att följa med då hon var ledig från skolan, men så blev det inte, utan katterna och jag åkte ner själva.
Där i tystnaden och mörkret fick jag mycket tid att fundera på livet. Jag mår så bra när jag är där, och det var motvilligt jag packade ihop mina få saker och alla kattburarna i bilen för att köra mot Göteborg igen. Jag trivs i lugnet. Planen var att nästa gång jag åker ner är på juldagen för att tillbringa jullovet där, men när jag räknade efter var det ju hela åtta veckor kvar tills dess. Och så länge kan jag inte vänta, så nu blir det att boka in minst en långhelg till innan dess.
Jag fick äntligen igång kaminen och ett par av dagarna har jag bara skrotat runt i huset, eldat från morgon till kväll och alla katterna har behagfullt sträckt ut sig på golvet brevid kaminen, eller kurat ihop sig på ullfilten på sängen mitt emot.
Någon av katterna har hoppat upp och lagt sig tillrätta i mitt knä, spinnande, medan jag tittat på film, läst böcker eller bara tittat på eldens lågor.
Jag får ibland frågan om jag inte är rädd att sitta i ett hus med kompakt mörker utanför, men nej, jag känner istället att det är fridfullt. Det är tyst, inga synintryck utifrån, inga ljud eller buller. Det känns som jag är innesluten i min egen lilla bubbla. Jag njuter och mår bra, och jag ser att även mina djur mår bättre och är lugnar i den miljön än i stan.
Jag funderar på om jag skulle uppskatta att bo så jämnt, eller om jag behöver kontrasterna? Skulle jag bli rastlös av att ha det där lugnet hela tiden? Jag vet bara att det tar emot att packa ihop och åka tillbaka mot stan, och jag börjar planera när jag ska åka dit nästa gång innan jag ens har åkt därifrån.