Framtidens boende

 
På Skanska.se läser jag trendkonsulten Li Edelkoorts spaning om hur vi kommer vilja bo inom en snar framtid. Så här skriver dom, vilket får mig att tänka på cocooning som pratades mycket om på 80-talet. Bo litet, nära naturen och hemmamys.
 
 
 
 
                                                 
 
 
Trend: Bo litet, enkelt och flexibelt   

 

Framtiden ser ljus ut om vi ska tro trendgurun Li Edelkoort. Enligt henne lämnar vi under nästa år individualismens ideal för att odla empati och andlighet. Att bo som i en koja i naturen är lyckan.

 

Bilar, mat, telekomföretag, papper, mode och inredning. Li Edelkoort har i över 30 år varit hett eftertraktad av företag världen över för sina framtidsprognoser. Ms Edelkoort har en sällsynt förmåga att känna vilka vindar som blåser. Och just nu är vindarna varma och medmänskliga. En sådan prognos kan vi kanske alla behöva ta till oss?
 

Med ekonomiska system som kollapsar, allt tätare mellan naturkatastrofer och politisk oro menar Li Edelkoort att vi kommer att söka oss till ursprungliga värderingar och ideal. Konsumtion blir ett handikapp, ett hinder för inre utveckling och vi fokuserar i stället på familj och vänner. Hon talar om ”slutet på individualismen”, att offra sig själv för andra och om gästfrihet. Om att uppskatta det enkla i livet och hemmet som en rogivande oas – inget vi inreder för att imponera på andra. Vi inser att något så enkelt som att arbeta med händerna är avkoppling. Vardagssysslor som att stryka och diska ger näring till tankarna.

 

Helt i linje med att prioritera livskvalitet framför status kommer vi enligt Li Edelkoort att välja mindre bostäder, men vackra. ”Vi vill bo som på hotell, litet och välorganiserat”, menar hon.

 

Kojan, hyddan, ateljén, stugan, tältet och husvagnen står därmed som inspiration för inredare och arkitekter. Små, enkla, och ofta flexibla boenden vars former och material tolkas på nytt sätt. Ute blir inne, och inne blir ute, när växtligheten bygger broar. Småskalighet och miljötänkande gör att vi väljer lokala och återanvända material, minimalt bearbetade. Råa ytor och material som bark, trä, betong, kvistar, bast och gräs skapar naturkänsla både inne och ute. Nu kommer förmodligen inte hela västvärlden att flytta in i minimala hyddor på landet varken i år eller nästa år. Men räkna med att grundtanken – mindre ytor, naturmaterial och en större öppenhet mellan ute och inne – kommer att sätta trendknorr på vår boendemiljö.


Kommentarer
Postat av: Anna/notonmusic

Spännande tankar tycker jag!

2014-11-17 @ 07:50:13
URL: http://www.notonmusic.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0