Adventsmys

Många runt omkring mig suckar över mörkret och tycker november är en tung månad. Själv håller jag inte alls med. Jag tycker november är en riktig mysmånad, och jag gillar mys. Ibland drar jag ner persiennerna hemma redan innan det är helt mörkt ute, tänder mysbelysning och levande ljus och bara njuter.
 
 
Jag känner inte heller igen mig i julstressen det skrivs, och pratas om överallt. Jag känner ingen särskild stress inför julen. Jag köper inte så mycket julklappar så jag behöver inte lägga tid på det. Jag gillar att göra lite jugodis och kanske bakar något, tex lussekatter, men annars tar jag det ganska lugnt med julförberedelserna. Det finns inget som är något särskilt måste, utan jag gör det jag har tid och lust till, och det kan se lite olika ut från år till år.
 
 
Något jag däremot älskar och som ger mig den rätta julkänslan är att gå på olika jularrangemang. Jag älskar julmarknader. Inte så mycket för det som säljs, utan atmosfären, stämningen, ljusen, dofterna och hela känslan.
 
 
Helgen som har varit var jag och dottern på julmarknad på Tjolöholms slott.
 
 
 
Flammande eldkorgar överallt
 
 
 
Massor med ljusslingor och granar
 
 
 
De säljare som står på marknaden säljer varor av bra kvalitet. Mycket hantverk, mat, blommor. Här i gamla stallet brukar alltid en blomsteraffär ha försäljning både av färdiga kransar och material om man vill göra en en egen krans.
 
 
 
 
 
Fina fårskinn, som jag älskar att ha många vintertid. Enligt feng shui tillhör allt som kommer från djurriket eldelementet, och under vintern behöver vi ha mer av eldelementet för att skapa balans. Jag tycker också om att sitta på fårskinn, så jag slipper frysa om rumpan :)
 
 
 
Själva slottet är julpyntat överallt och i stora entrén sitter tomten vid den stora, stora granen och träffar alla barnen
 
 
 
Man kan även gå på en visning runt om i slottet, och jag gillar den gamla miljön, och stämningen som är här. På slottet finns två olika ställen där man kan fika
 
 
 
 
Som motvikt till den eleganta stilen på slottet åkte vi även på en annan utflykt. Mitt i skogen ligger ett jättemysigt ställe, Gaia Life kursgård, där de även har en liten affär och café. Här går hönsen i trädgården och grisarna i en inhägnad på tomten. Flera katter träffade vi på och tog en titt i deras fina kryddträgård. Andra advent kommer de ha tomten på besök här också och fira advent. De serverar ekologisk vegetarisk mat och fika, så det blev middag följd aven rawfoodkaka. Första besöket här gav mersmak och hit kommer vi åka igen.
 
 
 
I växthuset fanns det massor av fina saker och stilleben. Jag tycker om att titta på hur de har gjort och hitta inspiration till enkla sätt att dekorera själv hemma. Tex gillade jag dessa:
 
 
 
Vanliga konservburkar, lagom rostiga med en hyacinth och mossa blir en vacker juldekoration.
 
 
 
Sätter man ihop några sådana mitt på bordet med levande ljus och grönt från trädgården eller skogen har man en kanonfin bordsdekoration.
 
 
 
Här kan man sitta och äta, och samtidigt är allt till salu (förutom en sak vi verkligen gillade, som tillhörde rekvisitan)
 
 
 
Efter att ha tittat runt länge både ute och inne avslutade vi med att äta i orangeriet. Det fanns flera rum som var mysiga men här kändes det bäst. Med glastak var ljuset fantastiskt här och mysigt inrett med soffa och två öronlappsfåtöljer. Vi var de enda gästerna när vi var här så det kändes mer som att vara på besök hos någon istället för att vara i en affär.
 
 
Sådana här helger ger mig julkänsla. Njuta av fina miljöer och i sällskap med människor jag tycker om. Det och lite gott att äta - det räcker för min del för att skapa jul :)
 
 
Sommartid ser det ut så här (bilder från deras Facebooksida) Jag vill återkomma igen i sommar. Här kan man njuta länge
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eller delta i en kurs
 
 

Kommentarer
Postat av: Anna/notonmusic

Verkligen hög julstämningsfaktor! Gillade de rostiga burkarna med hyacinter :-)

2014-11-25 @ 23:25:16
URL: http://www.notonmusic.com
Postat av: Helena

Nej någon julstress det brukar jag inte ha men november trött har jag blivit i år, tror det beror på att jag inte började med D-vitaminerna så tidigt som jag brukar..
Vilken mysig kursgård!
Helena.

2014-11-26 @ 06:10:49
URL: http://hesan-hesan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0