Ikväll går det två bra filmer på TV, som jag visserligen har sett massor med gånger tidigare, men båda två funkar alldeles utmärkt att se om och om igen.
Först ut är denna som redan har börjat på Femman
Senare ikväll kommer denna
Har ni inte sett dessa kan jag rekommendera en filmkväll i soffan.
På nyårsdagen ska vi på bio och se denna film. Jag ser gärna film hemma i soffan men på bio blir det en ännu större upplevelse. Det enda som är svårt nu när vi inte äter godis och annat sockerstinnt och ohälsosamt är frågan vad man har som biogodis - det får bli lite mörk choklad :)
Efter att knappt varit hemma alls de senaste dagarn tar jag idag en dag där jag bara är hemma :) Myser runt, pysslar, fixar lite saker, lagar mat, klappar katter, bloggar - väldigt skönt med sådana dagar.
Glöm inte att ta "bara-vara-dagar" emellanåt, och gör vad du har lust till. Några som är mycket, mycket bra på det där med att bara vara och chilla hela dagarna är mina katter :)
Jag har några bloggar som jag har följt i flera år. Jag har också några bloggar som jag har upptäckt helt nyligen, och som jag ibland undrar varför jag inte har börjat läsa tidigare.
En blogg som jag känt till länge, men inte tittat in till, förvånade mig då jag, lite fördomsfullt, mest handlade om matlagning, bakning och pyssla hemma. När jag väl började läsa bloggen var jag fast. Här har vi en tjej med många intressanta tankar, bra miljötänk, tankar kring politik och jämställdhet och hela tiden genomsyrar det som ligger mig varmt om hjärtat helheten i bloggen, nämligen att leva ett enklare liv, närmare naturen, med fokus på det som verkligen är viktivt i livet - nämligen Underbara Clara
Då hon har bloggat i många år finns det mycket gamla inlägg i arkivet att läsa sig igenom. En härlig sysselsättning så här i mellandagarna. Fyra dagar på raken har jag tillbringat till stor del i stallet, men idag har jag en hemmadag. Skönt.
En annan nyupptäckt blogg som jag tycker om att läsa är Malin Berghagens blogg.
Underbara, härliga Malin som har så fina tankar. Jag tycker om att läsa det hon skriver.
Båda dessa bloggar får mig att må bra, men de får mig också att tänka till, fundera på hur jag lever mitt liv, hur jag vill leva och vilka förändringar jag behöver göra för att nå dit. Jag gillar bloggar som inte bara stryker medhårs, utan som också får mig att tänka. Båda dessa har även skrivit två böcker var. Malins har jag läst, båda två och har en av dem i min bokhylla. Claras har jag inte läst, men nästa gång jag är på biblioteket ska jag titta efter dem.
Det blir mina två lästips för er som har många lediga timmar kvar innan jobben sparkar igång igen - både läsvärda bloggar och böcker :)
Nu i mellandagarna är det många som springer runt i butikerna och försöker göra fynd, men enligt min erfarenhet är det svårt att göra riktigt bra fynd just under mellandagarna. Mycket av det som reas ut är trendvaror som kanske inte sålt så bra, som butikerna måste göra sig av med för att göra plats åt allt det nya som kommer snart. Det är också lätt att bli förförd av att "det var ju så billigt" istället för att fundera på om det är. Det kan också vara en möjlighet att ha råd att köpa lite bättre kvalitet än i vanliga fall då det går att hitta bra kvalitetsplagg till nästan samma pris som ordinarie pris på de stora kedjorna.
Men det allra säkraste sättet att göra fynd är att kolla second handaffärerna. Det gjorde jag och dottern igår, då vi i ett regnigt Göteborg gjorde en vintagerunda och kollade igenom flera secondhandbutiker. Svårigheten med att köpa second hand är att hitta något som passar min stil, vad jag är ute efter och som dessutom passar mig storleksmässigt, så det blir lite mer letande. Gårdagen resulterade iallfall i varsin klänning till mig och dottern som vi hittade i olika affärer, och vi är båda två mycket nöjda med våra inköp. Båda klänningarna är svarta men i helt olika stilar :)
Det där med att handla kläder second hand är också ett sätt att värna om miljön. Dels påverkar klädindustrin miljön väldigt mycket på olika sätt, och genom att handla sådant som redan funnits på marknaden ett tag så är du inte med och bidrar till mer miljöförstöring. Begagnade kläder är också bättre rent egoistiskt då de oftast har blivit tvättade ett antal gånger och ev gifter vid tex infärgning av textilier är mindre koncentrerade, vilket gör att du slipper att öka på miljögiftscocktailen din kropp utsätts för dagligen.
Det allra billigaste sättet att shoppa, och även det mest miljövänliga, är att helt enkelt shoppa i din egen garderob :) Första steget är att tänka till vid varje inköp och köpa kläder och accessoarer som du tycker om, trivs i, passar i och inte tröttnar på - för då kan du använda kläderna om och om igen utan att de känns tråkiga. Så gjorde jag när jag tog ett krafttag kring min garderob 2010. Väldigt mycket av det jag handlade då är det jag har på mig dagligen fortfarande. Jag har gjort några få nyinköp sedan dess, och sorterat bort en del saker som ändå inte blev helt lyckade.
Steg två i att shoppa i din egen garderob är att börja tänka i nya banor. Går det att kombinera ihop kläderna på ett nytt sätt? Lägga till någon accesoar för att få kläderna att kännas nya? På så sätt kan man hitta nya användningsområden, och nya kombinationer, tex kan jag sätta en underklänning under tunikan jag alltid har haft till jeans och plötsligt blir det en klänning av det.
Att lägga undan säsongskläder i en låda är ett annat tips för då varje vår och höst när garderoben ändrar säsong har du inte sett kläderna på ett halvår och de känna ganska nya och roliga igen.
Under 2013 har jag i snitt lagt 300 kr/månad på kläder. I den summan ingår ett par nya jeans, en vit klänning med volanger som jag förälskade mig i och köpte då jag länge tänkt att jag saknade en vit klänning i garderoben. Den har blivit mycket älskad och använd sedan den köptes och fungerar även nu på vintern med en tjock kofta i ull över. Vissa plagg är säsongslösa och fungerar året om. Sådan är bra att satsa på och de får gärna kosta lite mer. Min kostade 1200 kr så den fick stå för klädinköpen för flera månader :))
Klänningen jag köpte i en vintageaffär igår var svart, med volanger :) Den provade jag för några år sedan men köpte den inte då. När jag provade den nu igen satt den som ett smäck, och priset var mycket, mycket trevligare än när den fanns i ordinarie butik alldeles ny.
Har du andra tips på att budgetshoppa att dela med dig av så blir jag väldigt glad :)
Jag läste ett inlägg hos Underbara Clara om att minska kemikalierna i hemmet. Hon har gjort en lista tillsammans med Naturvårdsverket med en del tips på hur man kan minska mängden kemikalier. Jag vet att jag ska göra en del förändringar tex så åker alla plastsaker ut nu. Jag har minskat en hel del, men nu ska jag göra mitt hem plastfritt.
Jag skrev ju ett inlägg för några veckor sedan om kemikalier i hemmet. Läs det! Naturskyddsföreningen lät en kemist kontrollera dammet i olika bloggmammmors barnum och analysera det. Resultatet var skrämmande. I min sons barnrum fanns massor av otäcka ämnen. Ämnen som forskare tror ligger bakom sådant som cancer, allergi, övervikt osv. Ändå hade jag något lägre halter av kemikalierna, och i ett ganska lågt antal, jämfört med de andra bloggarna. Troligtvis för att jag varit medveten om problematiken sedan innan och plastbantat mitt hem. Man kan alltså förbättra sin situation – det är goda nyheter!
Jag utlovade ju ett inlägg med konkreta åtgärder du kan vidta för att förbättra din egen hemmiljö, så här kommer det. Jag har tagit fram listan i samråd med experter på Naturskyddsföreningen. Det är en lång lista med förslag. Men få inte ångest över den – vidta åtgärder istället. Man kan börja med att förbättra några punkter och sedan successivt arbeta vidare. Att göra lite är bättre än att göra ingenting. Det kan verka kostsamt att byta ut hela sitt bohag mot ekologiska alternativ. Men tänk på att det bästa sättet att minska sin utsatthet för skadliga ämnen är att minska sin konsumtion. Och det sparar man ju pengar på! Köp färre saker av bättre kvalitet.
Råden är generella, eftersom det är omöjligt att veta exakt vad prylarna i just ditt hem innehåller. Det kan alltså finnas goda exempel också, men listan nedan visar på hur du kan tänka om du vill vara extra försiktig.
I barnrummet
Undvik plastleksaker av mjuk karaktär, som kan finnas i tex mjuka plastdockor, plastiga tröjtryck, halksockar. Mjukgjord plast kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande.
Plocka bort så mycket plast som det bara är möjligt. Och undvik att köpa begagnade plastleksaker. Hård plast, av den typ som finns i Lego, verkar dock vara mindre farlig då kemikalierna inte släpper lika lätt som i mjuk plast.
Köp träleksaker av god kvalitet. Det är ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU. Äldre träleksaker och möbler med flagande färg ska man dock vara lite försiktig med då färgen kan innehålla bly.
Tvätta noggrant alla nya barnkläder och undvik plagg med tjocka plastiga tryck, som kan släppa ftalater. Köp gärna begagnade plagg som tvättats flera gånger och välj gärna miljömärkt eller ekologiskt om det går.
Fundera på vad som finns i nyköpta mattor, soffor, fåtöljer. Ofta är de riktiga miljöbovar! Fråga i butiken efter möbler utan flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Det finns miljömärkta möbler.
Byt ut madrassen i skumgummi till en i ett naturmaterial. Det kostar en slant, men skumgummi kan släppa ifrån sig flamskyddsmedel och barnet spenderar många timmar i sängen.
Jag byter lakan, vädrar sängkläder och våttorkar noga Bertils rum varje vecka. Gosedjuren han sover med är oftast saker han har ärvt som vi har tvättat många varv i maskinen.
I köket
En generell riktlinje är att plast, mat och värme ofta är en mindre bra kombination, så titta i köket efter sådana prylar och byt ut. Ämnen från plasten släpper nämligen ofta i högre grad vid högre temperaturer.
Vill man gå ännu längre kan man rensa ut alla plastredskap. Slevar, burkar, skålar, slickepott. Även silikonredskap och formar kan vara bra att slänga ett öga på, om man vill.
Investera i matlådor av metall istället för plast. Och värm aldrig maten direkt i en plastbytta i mikron.
Rester från middagar sparar jag oftast i en porslinsbytta/kopp/skål i kylen, med ett tefat som lock. Funkar finfint!
Undvik att äta mat från konservburkar av metall. Konservburkar har ofta Bisfenol A på insidan, och man har sett att det släpper till maten. Bisfenol A tros öka risken för tex bröstcancer. Välj tetra istället för konservburk.
Köp ekologisk obesprutad mat så långt det är möjligt.
I badrummet
Välj schampon och balsam och krämer som är ekologiska och fria från parabener.
Försök att välja ekologiska, miljömärkta alternativ till smink, hårprodukter och deodoranter. Jag vet att det är jättetråkigt att behöva vara restriktiv, älskar själv smink. Men jag försöker begränsa mitt användande till färre dagar i veckan. Samma sak med parfymer som kan innehålla misstänkt hormonstörande ämnen.
I vardagsrummet
Nya soffor, fåtöljer och textilier innehåller ofta flamskyddsmedel, antimögelmedel och andra läskigheter som är dåliga för inomhusluften. Jag inreder mest med antika möbler so m jag själv klätt om med tyg som tvättats noga. Men det finns några nytillverkade möbler utan flamskyddsmedel. Fråga i butikerna och ställ krav! Tvätta allting som går att tvätta innan du tar det i bruk. Tyvärr kan man inte säga rakt av att begagnade möbler är bättre än nya. Visst kan många gifter ”avdunstat” under åren – å andra sidan användes vissa kemikalier på tex 80-talet som helt förbjudits idag.
Heltäckningsmattor har blivit på modet igen men de kan innehålla farliga kemikalier och är dessutom svårstädade så att förorenat damm stannar kvar i dem.
Teknikprylar som dator, tv, mobil kan släppa ifrån sig mycket gifter. Speciellt den första tiden. Använd dem i välventilerade utrymmen och låt dem stå och ”ånga av sig” innan du tar dem i bruk. Låt inte barn sitta för mycket vid nya teknikprylar. Tänk framför allt till en extra gång innan du placerar teknikprylar i sovrummen där man spenderar mycket tid. Även bland teknikprylar finns en hel del som är miljömärkt.
Städning
Vet ni att Käppala reningsverk förordat att man inte ska våttorka hemma för att reningsverken inte kan ta hand om alla gifter som hamnar i våra golvmoppar och sedermera i avloppet? Naturskyddsföreningen förordar dock att man ska torrtorka eller våttorka hemma, därför att man på så vis bäst rengör hemmet från skadliga kemikalier. Att torrtorka med en trasa är bäst för miljön, eftersom man då slänger trasan i soporna, vilken sedan går till förbränning.
Jag städar alltid bara med linoljesåpa, ättika och ibland lite diskmedel inne på toaletten. Och tvättar med miljömärkta tvättmedel. Mer än så behöver man inte för ett rent hem! Tro mig.
På samhällsnivå
Fråga och var besvärlig i butikerna när du handlar kläder, mat, prylar. Vilka kemikalier finns i det här? Har ni inga ekologiska alternativ? Ibland kan man behöva fråga någon på till exempel inköpsavdelningen istället för kassapersonalen. Kundmaktens betydelse ska inte underskattas. Företag vill göra sina kunder till viljes!
Gå med i Naturskyddsföreningen. De har precis startat Operation Giftfri Förskola, som handlar om att göra inomhusmiljön mer giftfri för våra barn.
Jag tror att lycka kan vara många olika saker och kännas på olika sätt. En sorts lycka är att känna sig tillfreds och nöjd med sitt liv. Det gör jag. Idag lever jag mitt liv på ett sätt som får mig att må bra. Jag har fortfarande drömmar, och fler saker som jag vill uppnå, men just nu känner jag en oerhörd livsglädje.
Sen finns det den där lyckokänslan som kommer över en plötsligt. Under eftermiddagen idag kände jag just så. Jag låg på soffan, en ullpläd över benen, läste ett par böcker med innehåll som talade till mig och fick mig att må bra, en katt låg i knät och spann, dottern sjöng från köket där hon stått ett par timmar och bakade lussekatter som spred en underbar doft i huset. Då, just då, kände jag mig så oerhört rik och en starkt lyckokänsla spred sig i hela kroppen.
Jag hoppas att ni som läser här också hittar små guldkorn under julhelgen där ni tar er tid att känna efter när den där lyckokänslan kommer över en. Den kommer plötsligt, och det är inte de stora sakerna som får känslan att komma, utan ofta de där små stunderna. Så ta det lugnt i helgen och njut av glädjen och julfriden.
God Jul till er alla!
P.S Böckerna jag läste var dessa:
Året med Ernst. Jag gillar hans livsfilosofi och hans sätt att hitta skönhet och njutning i det lilla
Jag fick i en kommentar frågan hur jag rent konkret gjort för att förenkla julen och inte låta mig dras med i den allmänna julstressen och hetsen.
Ja, det första jag gjort är att redan i slutet av november sätta mig ner med min familj, vilket betyder dottern, och diskutera vad vi vill göra under december månad, vad är viktigt för oss, vad ger oss julkänsla? När vi har funderat och hitttat svaren på dessa frågor har vi stommen till hur vi ska göre julen så som vi vill ha den, och inte falla för omgivningens förväntningar och andra krav och måsten. För min del har jag för många år sedan valt bort att fira jul med mina föräldrar. De bor 50 mil bort och är det något jag inte vill göra över julen är att tillbringa en stor del på resande fot, så jag har valt att fira jul hemma.
När vi funderar tillsammans på vilka saker vi vill göra under julförberedelserna ingår det att fundera på om vi vill gå på julmarkander och isåfall vilka, om vi vill gå på någon julkonsert, vilket godis vi ska göra ( i år nöjer vi oss med att göra tryfflar) och vad vi ska baka. Eftersom ingen äter de pepparkakor vi har bakat själva förut, väljer vi bort den delen och köper en burk av världens godaste pepparkakor. Lussekatter gillar vi så det bakar vi i början av december.
När det gäller julmaten har vi bara med det vi tycker är allra godast - två sorters köpta sillar, köpt rökt lax, skinka, lite grönt, köttbullar, prinskorv, janson och lite till. Vi delar upp vem som gör vad mellan hennes pappa och mig så jag gör bara halva julbordet och det mesta köper jag färdigt i affären. Skinkan köper jag en färdigkokt och bara griljerar den, vilket är väldigt enkelt och snabbt.
När det gäller julklappar köper jag bara till två personer,och jag ber att få önskelistorna redan i början av december så jag i lugn och ro hinner fundera på vad jag vill ge - sen beställer jag ofta något på nätet och behöver bara slå in dem. Mängden julklappar har vi minskat så det lilla vi ger går snabbt att fixa.
När det gäller pyntet går jag ut i skogen en dag och plockar in granris, tallris, mossa, kanske lite blåbärsris och pyntar med det. Något mer pynt behövs knappt, men granen är viktig för att ge den rätta känslan av jul. Den köper vi runt Lucia och klär tillsammans.
All förberedelse inför julen vill jag göra tillsammans med dottern, och dela med henne och då hon bor varannan vecka hos mig så har vi två veckor i december att fixa det som ska fixas, och vi har gott om tid att bara sitta i soffan och umgås underå dessa veckor :) Det lilla vi gör tar inte alltför mycket tid, och vi delar upp det så vi tar någon sak i taget.
När själva julafton kommer har vi en lång, mysig stund på morgonen och förmiddagen. När dottern var mindre och det var så lyckosamt att det var snö gick vi ut en stund i pulkabacken innan vi fixar jullunchen. Julaftonskvällen åker dottern med sin pappa till sin farmor och farfar som bor i närheten. De första åren efter vår separation åkte jag med dit, men sen sa jag att det jag helst ville göra på kvällen var att ta en lång promenad med hunden, ta ett bad och sedan bara njuta av lugnet - så ser min jul ut, från första advent fram till juldagen. Mellandagarna är sedan en lång räcka med mysiga härliga dagar som jag delvis tillbringar i stallet och delvis hemma i mjukiskläder :)
Vilket bra tips jag fick på Facebook som jag delar med mig av till er
LÖRDAGSGODIS Bananglass.....
Allt du behöver är en massa bananer! Om du vill kan du lägga till lite ekologisk honung, chia eller linfrön eller kanske bär och raw cacao Gör så här:... - Skär bananerna i bitar. - Frys in dom tills dom är fasta - Ta ut dom frysta bananerna lägg dom i en mixer eller matberedare och kör på full effekt. - Skopa upp och servera .. .. - MUMS fillibums!
Här kommer fler ekoutmaningar att ta med sig i julfirandet_
EkoUtmaning nr.7: Gör en helt ekologisk måltid. Bestäm själv vilken nivå du lägger utmaningen på, det kan vara allt från en enkel frukost till att du bjuder in dina vänner till en helt ekologisk middag
EkoUtmaning nr 8: Köp ekologiska vindruvor, russin och vin
EkoUtmaning nr.9: Julklappar med miljön och omvärlden i fokus. Se till att så många som möjligt av klapparna under granen är ekologiska, rättvisemärkta, återvunna, egentillverkade eller är medvetna val med miljön och omvärlden i fokus, på ett eller annat sätt.
EkoUtmaning nr. 10: Välj ekologisk och Fairtrade-märkt choklad och kakao.
EkoUtmaning nr.11: Se till att julmaten blir så ekologisk som möjligt
Ja en del av dessa saker har jag tänkt på i jul. Skinkan blev ekologisk i år, och den var fruktansvärt dyr men med en mindre skinka blev det ändå inte så mycket dyrare än andra år. Ekologisk choklad köper vi och så även ekologiska russin till glöggen.
Gran och presentpapper är också sådana saker man kan välja ekologiskt och KRAV-märkt. Jag gillar brunt omslagspapper, eller så gör man som Ernst gjorde förra året - syr tygpåsar som man lägger presenterna i :)
Varför är det en sådan hets över julen? Varför stressar vi oss helt tokiga för att hinna med allt innan julafton? På vilket sätt rimmar den hetsen och stressen med julfrid? Är det lönt att köra slut på sig själv helt och hållet under flera veckor i december för att försöka få till lite julfrid på en enda dag?
Tänk att det är en enda dag som vi gör så stort väsen av, som vi försöker göra så perfekt på alla sätt så att många så här 4-5 dagar innan julafton blir sjukt stressade över allt som är kvar att göra, allt det där man inte har hunnit med?
Jag undrar bara varför? Vart kommer all den där hetsen ifrån? Om man skulle ta det lite lugnt istället och strunta i flera av dessa "måsten" - vad händer då? Vad händer om du inte har städat hela huset från golv till tak? Vad händer om du inte har hunnit lägga in sillen själv utan köper en burk färdig sill? Vad händer om du inte har köpt mängder av paket till alla? Jo, det som händer är att det blir julafton ändå, även om du inte har gjort alla de där sakerna som känns så betungande och måsten som hänger som ok runt halsen.
Nej tänk efter vad som är det allra, allra viktigaste för dig, och för familjen. Vilka saker känns det som ni själva vill ha med, och vilka saker är mer påtvingade måsten? För julen kommer och går förbi även om du inte gör något alls!! För min del är det viktigaste att skapa en mysig känsla hemma under december månad. Det gör jag genom att gå ut i skogen, plocka lite granris och lite tallris som jag sedan pytsar ut lite överallt, kanske några hyacinter på det för doftens skull. Sen köper jag en gran framåt Lucia, eller i år blev det igår. Det gick bra det med :) Sedan klär vi granen tillsammans. Vid den här tiden på året, och med allt det här regnet vi har är det ändå så mörkt överallt så om det är städat eller inte märks ju inte, så tänd massa levande ljus så blir det en mysig stämning.
Sedan är det viktigaste att vara tillsammans, ha tid att sitta och prata, möta varandra, koppla av. Sen kan jag gärna tänka mig att göra det delvis i köket, samtidigt som vi gör lite godis, men bara ett par sorter för om jag tar på mig mer blir det betungande, men några olika sorters tryfflar kommer vi göra i helgen. Sen är vår jul klar! Det behövs inte mer än så. Jag struntar i de flesta av de "måsten" som vi får på oss från media, andra människor, traditioner - och ser till att jag gör de saker som är viktigast för mig. Resten gör jag om jag har lust :)
I samband med att vara tacksam för allt jag har vet jag ju också att det finns massor med människor som inte har allt det där som jag, och kanske du också, tar för självklart. Det finns många i vårt land som saknar ett hem, någonstans att dra sig undan, känna trygghet och bara värma sig. Det finns människor som inte har tillräckligt med pengar för att äta mat flera gånger om dagen. Det finns människor som inte har råd att fira jul.
Givmildhet hänger ihop med tacksamhet. Då jag är tacksam för allt jag har vill jag också ge en skärva av allt det till de som inte har det lika bra.
Under december, fram till igår, har de samlat in julklappar till behövande barn på hotell Gothia. Jag var där i lördags och lämnade ett tiotal paket. Det finns 8000 barn, bara här i Göteborg, som av olika anledningar inte har möjlighet att fira jul så som de flesta av oss tänker.
Givmildhet behövs hela året om, men julen är en bra tid att börja :) Det finns även ideela föreningar som förmedlar matkassar, barnkläder och prylar till behövande familjer.
Malin Berghagen är en person jag beundrar för så mycket. Hon är oerhört vacker, både på utsidan och på insidan. Jag har träffat henne en vecka på Mallorca för några år sedan, och yogat med henne. När jag började med yoga var hon min stora inspiration så det var roligt att få möjlighet att träna med henne som instruktör.
Men hon är även en stor inspiratör när det gäller det själsliga. Hon uttrycker så bra, så naket och ärligt så hon berör med sina ord.
Igår skrev jag en sammanfattning för 2013 när det gäller hälsa, med tankar om hur jag vill att 2014 ska bli, vilka mål jag sätter upp för mig själv och mina önskningar. När jag gör sammanfattning över året väljer jag att ta en del i taget och utgår då från Livshjulet.
Man kan använda denna indelning för att se hur det står till i olika delar av livet. Längst ut på hjulet motsvarar 10 poäng medan ju närmare mitten man är desto sämre fungerar den delen av livet. Hur ser ditt hjul ut? Finns det någon del av hjulet som haltar för din del? I mitt liv är det kärlek och närhet som får lägst poäng då det var länge sedan jag hade en relation med någon. Jag vill gärna träffa en man, men inte vem som helst bara för att ha en relation, utan någon som är min själsfrände, som har samma värderingar som jag, samma mål i livet. Jag är inte beredd att kompromissa om saker som är viktiga för mig som tex hur man väljer att leva sitt liv. Jag vill träffa en man som delar samma drömmar som jag, som vill leva likadant som jag vill leva mitt liv.
Så mitt hjul är inte runt och har inte varit det på rätt länge, så det är något jag önskar ska förändras under året som kommer. Jag slänger upp en önskan i universum och tänker att 2014 blir det året jag träffar min soulmate.
Att stanna upp, gärna varje dag, och tänka efter vad man har runt omkring sig som gör en lycklig, känna och uttrycka tacksamhet för det är något som forskning visat ökar vår känsla av livstillfredsställelse och lycka. Allra bäst är det att i slutet av varje dag skriva ner minst tre saker som fyllt en med tacksamhet under dagen som har gått. Periodvis gör jag det, men efter ett tag slutar jag, då jag känner att jag upprepar mig.
De innebär inte att jag inte känner stor tacksamhet för allt jag har i livet. Jag är lycklig, och tillfreds med mitt liv nästan jämnt. Det finns några saker som jag stannar upp och känner tacksamhet för ofta (kanske därför jag känner att jag upprepar min tacksamhetslista :))
Först och främst är jag oerhört tacksam för min underbara dotter - vacker, duktig, snäll, rolig ja helt enkelt bäst!
Andra saker som jag ofta är tacksam över är min bostad. Jag trivs så oerhört brai hemma och i området där jag bor. Här finns så mycket. Jag är också tacksam över att jag får arbeta med saker jag¨tycker är både roligt och inspirerande och lagom mycket vilket ger mig tid att ägna mig åt mina intressen. Jag är tacrksam att jag har såpass bra ekonomi att jag har råd att dra ner på min arbetstid.
Framförallt är jag tacksam att jag har allting jag behöver.Ibland tänker jag på saker jag skulle vilja ha, men så tänker jag att det påverkar inte min lycka något alls om jag köper det jag tänker på, så oftast blir det inget inköp. Istället är jag nöjd och tacksam för de saker jag har.
Ofta känner jag stor tacksamhet för de små sakerna i livet - att solen skiner, att det serverades god mat i matsalen den dagen, att jag hade ett intressant samtal med en vän eller en arbetskamrat, att en varm katt la sig i mitt knä, att jag haft ett äkta möte med en annan människa som förvånade mig när jag kom bakom fasaden, att jag har en så stor frihet att utforma mitt liv precis som jag vill ha det, att jag läste något inspirerande i en bok jag hittade på biblioteket och att personalen där alltid är så tillmötesgående och snälla som köpte in alla böcker jag ville läsa - ja det finns saker, stora som små att vara tacksam för varje dag!
Skådespelaren Eva Röse hittade över 100 kemikalier i sitt blod i dokumentären Underkastelsen. Fyra år senare har hon och familjen lagt om livet för att leva giftfritt. Själv bojkottar hon julklappshetsen och hoppas att fler skippar farliga plastleksaker under granen.
Hon ligger på en brits, höggravid, och tappas på blod. Snart får en omskakad Eva Röse reda på att blodet innehåller ovanligt höga halter av bromerade flamskyddsmedel, kemikalier som gått vidare till hennes son via navelsträngen. Det är en obehaglig del i Stefan Jarls dokumentär Underkastelsen om kemikalierna omkring oss som kom för tre år sedan.
Skådespelaren och trebarnsmamman Eva Röse är i dag starkt engagerad i frågan om gifter i vardagen, som SvD skrivit om. Hon ångrar inte sin medverkan.
- Tvärtom. Det var skitjobbigt att få verkligheten upptryckt i ansiktet, men jag skulle inte vilja leva i en bubbla, säger hon.
Nu, drygt fyra år senare, har familjen ställt om livet. Redan före dokumentären var Eva Röse medveten, men hon visste inte att det var så illa, säger hon. Första sonen Floyd hade bitringar i plast och lekte med våtservetter som han stoppade i munnen.
- De där servetterna har vi på teatern för att få bort svåra fläckar från scenkläder, konstaterar Eva Röse.
Nu använder hennes tre barn i stort sett inte plastleksaker, förutom Lego. De har inte muggar och bestick i plast och all mat är ekologisk. Eva Röse köper mycket begagnat och undviker exempelvis smutsavvisande produkter. Men hon säger att det är svårt att styra helt vad barnen får i sig.
- Men hemmet kan vara ett ställe där barnen sover, äter och leker så giftfritt som möjligt. Mina barn har inte kottar och tallbarr, men man kan rensa ut sådant som man inte behöver.
Bara några veckor återstår till jul då granarna fylls med plastleksaker. Eva Röse säger att hennes storfamilj skrotat julklapparna.
- Vi springer som jagade idioter och shoppar bort ett dåligt samvete på skit som dessutom gör barnen illa i det långa loppet, säger hon.
Hennes förslag: Endast föräldrarna köper julklappar.
- Familjen kommer inte gå under. Annars kan farföräldrar ge bort teaterbesök eller böcker i stället för plastfigurer.
Eva Röse säger att hon ”nästan vill spy” över att svenska barn enligt undersökningar har i snitt 535 leksaker.
- Vi har bett, från början ödmjukt och sedan ganska strängt, att inte få plastleksaker. Ändå kommer folk med stora schabrak med plast ibland.
Är det inte lätt att man blir lite galen av att tänka på det här?
- Visst, jag kan vara lite mästrande, men det är kärleksfullt, jag vill inte att de ska förorena sig själva.
Eva Röse säger att hon är kritisk till bristen på information, som konsument ska man kunna känna sig säker.
- Det finns en så stark lobbyverksamhet som slår blå dunster i ögonen på alla. Visselblåsare betraktas som bakåtsträvare.
Hur reagerar dina barn på att de inte får vissa leksaker?
- De blir nog inte lidande. De ber om en massa saker, men de får inte allt de vill ha. Bara för att en vara säljs med en glad björn på förpackningen behöver det inte betyda att björnen är så himla glad, han kanske bara är hög på kemikalier.
Eva Röses säkra jultips • Böcker, ljudböcker, skivor, filmer, håller länge och är inte farliga. • Teater- och biobesök.• Pyssel, papper och pennor.• Begagnade leksaker, kläder som tvättats många gånger.• Undvik plastgubbar, plastbåtar, plastbilar. ”Sådant som ungarna älskar”
Kom ihåg att vara i nuet, även vid denna tid på året som för många är årets stressiga. Även om du gör listor och planerar framåt är det bara just nu som allting är.
Såhär när året närmar sig sitt slut och vi försiktigt börjar tänka på nästa år är det dags att göra en summering av året som gått och börja tänka på vad vi vill ha nästa år. I år har jag tänkt göra en summering av olika kategorier och först ut är hälsa. Vad är egentligen hälsa?
Den här förklaringen hittade jag på nätet och jag tycker definitionen är fin. Jag vill dock dela in det i flera olika underavdelningar.
Först ut är rörelse. Vi behöver röra på oss för att kroppen ska må bra. Att röra på sig, motionera, träna kan vara så mycket mer än att ge sig ut och springa eller lyfta vikter på gyme. Det är bra träning, men om man inte tycker det är roligt är det ingen bra väg till bättre hälsa enligt mig. Att röra på sig ska vara roligt. I år har jag börjat med yogan igen efter en tids uppehåll. Mitt mål är att göra yogan till en integrerad del av min vardag. Nu tränar jag med instruktör 2-4 gånger i veckan, beroende på hur mitt schema ser ut och om jag hinner iväg till passen utan att känna stress. Denna veckan har det blivit fyra pass, andra veckor mindre. Jag har också som mål att sätta ihop egna yogaprogram och köra 2 pass i veckan hemma själv. I maj genomförs Yoga Games i två dagar här i Göteborg med massor av duktiga instruktörer som kör olika pass. Det har jag tänkt att gå på :) Yogan ger mig så mycket. Jag mår bra av det. Känner mig starkare, både till kropp och själ, lugnare, mer balanserad och så får jag bättre hållning :) Ett annat plus är att även min ridning har förbättrats sedan jag började med yogan igen.
En annan del av min träning är just ridningen. Roligast av allt är att ta enskilda lektioner där min ridning utvecklas som mest. En annan bonus är att jag rider samma häst varje gång, vi lär känna varandra och vi skapar en relation till varandra. När det gäller ridningen är mitt mål för 2014 att rida 2 gånger i veckan, kanske 3 och att jag ska få hyra den hästen jag rider mina privatlektioner på :)
Ett annat mål jag sätter upp för mig själv är att jag under 2014 ska bli vän med löpningen. Att ge sig ut och springa har aldrig varit min grej, men nu har jag läst så många som precis som jag alltid har hatat att springa och som målmedvetet har börjat med att ta sig igenom den spärren, och som nu älskar att springa. Det ska jag också göra :) Som inspiration kan ni läsa dessa böcker:
eller så kan ni läsa Ann-Charlottes historia på bloggen Fyra årstider. Alla tre har precis som jag inte riktigt varit vän med löparskog och att ut och kuta men har lärt sig att älska att springa. 2014 är det min tur :) Kanske ska anmäla mig till något kortare lopp till sensommaren så jag har ett mål.
En annan viktig del när det gäller hälsa är maten. Under 2013 har dottern och jag ändrat en hel del när det gäller maten. Vi har dragit ner på socker och andra onyttigheter, börjat handla i stort sett allt vi köper ekologiskt. Som en följd av en större hälsomedvetenhet när det gäller maten har börjat äta mer och mer vegetariskt. Där är mitt mål under nästa år att vidareutveckla mina kulinariska kunskaper när det gäller vegetarisk matlagning så vi kan variera lite mer :) Målet är minst 3 vegetariska middagar per vecka.
Att leva mer hälsomedvetet för mig innebär också att reducera stress, ha tid för avkoppling och återhämtning. Där har jag både haft framgångar och motgångar under året. Yogan hjälper mig att hantera stressen, som ibland är svår att undvika. Jag tänker också bli bättre på att unna mig massage emellanåt och även att ta tid, en halvdag då och då, för att åka på spa och bara vara. I fredags var jag på spa igen, själv denna gången. Att åka med väninnor var roligt, att dela gemensamma upplevelser stärker banden, Däremot blir det inte riktigt samma avkoppling som attt åka ensam. Låta det få ta den tid jag vill, ligga kvar i poolen så länge jag vill, sitta i bastun och meditera. ligga i mörkerrummet länge, ta ett yogapass - jag använder tiden precis som jag känner att jag behöver och gör det i tystnad. I en tidning jag fick gratis i brevlådan i veckan stod det om spa. Ledorden de flesta span uppfyller är: Vatten - som ska vara en röd tråd och en naturlig del av spaupplevelsen, Naturlighet - så ekologiskt som möjligt i behandlingsprodukter, mat, dryck och miljö, Lärande - möjlighet att lära sig något nytt som förbättrar ens egen livsstil och välbefinnande, Känsla - en spavistelse ska vara avkopplande såväl som ge ny energi. I västra delen av vårt land finns några av de landets bästa spaanläggningar, och en halvdag kostar ca 400 kr.
Under nästa år har jag också bestämt att jag ska boka tid för hälsoundersöknng. Eftersom jag aldrig känner mig sjuk söker jag heller aldrig vård, men nu har jag haft flera i min närhet som har haft allvarliga sjukdomar som har överraskat, så nu tänker jag göra en fullständing hälsoundersökning och se om det finns andra livsstilsförändringar jag behöver göra för min hälsa och mitt välbefinnande.
Det här är de viktigaste delarna i mitt område när det gäller hälsa: rörelse, mat, avkoppling, återhämtning, beröring sen finns det andra delar också som tex relationer men de kommer under en egen kategori :) Vad är viktigt för dig när det gäller hälsa? Har du satt några hälsomål för nästa år?
Igår kväll efter jobbet träffade jag en väninna jag inte träffat på några månader. Vi bestämde oss för att gå till ett ställe i Kungsbacka som heter Tullen, och ligger på det nyligen iordninggjorda torget.
Ett väldigt mysigt ställe i fransk bistrostil, lagom avkopplat och bekvämt. Där såg vi till vår förtjusning att de serverade klassisk afternoon tea just på måndagar, så för det facila priset av 69 kr var fick vi varsin tekanna, två olika sorters scones med smör, cream cheese, marmelad, brie, vanlig ost, minimuffins, två kakor och fudge - allt av hög kvalitet och väldigt, väldigt gott.
Att ta sig tid en stund efter jobbet, sitta ner i en skön clubfåtölj, äta gott (och en del socker som jag inte äter så mycket av numera :)) och prata med en härlig vän om allt mellan himmel och jord gav mig så mycket energi, så när jag väl var hemma flera timmar senare än vanligt kände jag mig fylld av energi.
Jag tycker mycket om att vara själv, gå hemma och pyssla men det behövs även påfyllning av energi utifrån och det finns inget bättre än bra vänner. Relationer är det viktigaste enligt all forskning kring lycka och välbefinnande. Jag kan bara instämma :)
En sak som jag har rensat bort hemma är min stereo då jag nästan bara lyssnar på musik i bilen. Många CD-skivor har också åkt ut i diverse rensningar. Men nu till jul vill jag verkligen ha julmusik. Det är en del av det som sätter stämningen tycker jag. Igår föll den första snön här i Göteborg i samband med stormen Sven, och lite vitt på marken, glögg som värms på spisen, nybakade lussekatter, tända ljus, doftande gran - och tallris lite varstans i hemmet, röda Ingrid Marie som dekoration både ute och inne - och så alla härliga jullåtar och jag går bara runt och myser. Igår kväll var det dessutom årets första program av Jul med Ernst. Jag gillar verkligen hans program. Han lyckas göra julstämning med ganska enkla medel. Det behövs inte massa köpt julpynt och tomtar överallt för att skapa jul. Jag gillar hans tankar om att det mesta julpyntet ska kunna gå att läggas på komposten när julen är över, istället för att packas ner i flera lådor på vinden.
Den här listan över julskivor hittade jag på Amelia. Vilken är din ultimata jullåt? Vilken låt ger dig mest julstämning? Själv gillar jag flera - The Pogues är en favorit, likasåJul, jul strålande jul men blandningen av både alla gamla klassiker och några nyare, modernare jullåtar är det allra bästa enligt mig :))
Musiken är en viktig del av julen - den spelas när vi handlar klappar, när vi äter julbord, när vi läser rimmen och när vi dåsar efter gottebordet. Vilken julskiva passar dig? (Klicka på albumtitlarna för att lyssna på albumet).
1. Michael Bublé – om hela familjen ska bli nöjd. Här finns det högtidliga och vackra, men också de sköna loungelåtarna, storbandsjazz, barnkörer och lite latinorytmer. Vissa låtar har du hört förr, men inte så här – andra är nya bekantskaper.
2. Sanna Nielsen – Min jul Sprillans nytt album från Svensktoppenstjärnan som startade karriären redan som 11-åring. Här tolkar hon klassiker som Auld Lang Syne och Jingle Bells.
3. Måns Zelmerlöw – Kära vinterHela Sveriges svärmorsdröm varvar gamla julfavoriter som Jag drömmer om en jul hemma med nyskrivna låtar som hitten December.
Ni som läser här regelbundet vet ju att jag emellanåt läser på en blogg som kallas Project 333, med intentionen att skala av bland kläder i garderoben till enbart det essentiella och ta bort allt onödigt lulllull som vi ofta fyller våra garderobsutrymmen med. 80/20- regeln gäller nog för de flesta av oss. Det är bara 20% av alla våra kläder som är i cirkulation regelbundet, dvs 80 % av tiden, medans de återstående 80% av kläderna används sällan eller aldrig. Jag har rensat hårt bland mina saker, men det finns fortfarande saker jag kan rensa bort, då de inte används tillräckligt ofta för att förtjäna en plats.
Project 333 innebär att skala ner kläder och accessoarer till 33 saker som ska vara tillräckligt under tre månaders tid. På bloggen hänvisar hon ibland till andra bloggar som också deltar i projektet, och där hittade jag en så bra garderobsplan så jag vill dela den med er.
You know how sometimes the universe is telling you something? Your friend makes a comment, you read something on a forum or a blog, the library has some interesting new titles… and when you look at all of it together, there’s a message for you. (No? OK, just me then.)
Whenever we move, it always takes me close to a year to develop a good understanding of how I need to dress for the new climate/lifestyle/work status. I’m getting close to that point now. I’ve been planning my SWAP, then Mary made a comment on SG about needing a strategy, and then I came across several articles about wardrobe simplification with links to Project 333. Hmmm… yes, hello! Strategy! I totally need this! I read and took notes, and then I went through my wardrobe. Take a look:
I started with a core of eight dressy items – a four piece suit and four fine-gauge sweaters.
Then I added jeans, a black leather skirt, and four casual tops.
Then came color – lime green and red. Both of these are straight from the Bright Winter palette. Even though I don’t wear red very often, there are days when nothing but red will do. And of course, I love the lime green.
Just a few more sweaters. You may have noticed that I don’t have any T-shirts in here. That’s because I consider them undergarments. As in, I wouldn’t wear them without another layer and a scarf (so they don’t show).
And it’s done. 22 pieces in all. Manageable.
Now I’ll add the coats, scarves, footwear, and accessories. Without scarves and jewelry, my total comes to 30. Once we count the scarves and jewelry, the total will be over 33 items, which is okay because the number is arbitrary anyway. The point is to have a small, cohesive wardrobe. I’m good with extra accessories.
I just realized that I forgot to add the gloves and hat – very much a necessity here in the winter. I’ll be wearing them even though they’re not in the picture.
I have all of these pieces already. (Some of the pictures are of the exact item, others are a close approximation.) I am going to wear them from now until the end of February. I think the original Project 333 starts the new season on January 1 but that doesn’t seem long enough so I’ll extend it a bit. And if it works well, then maybe all the way to the end of March to coincide with the start of the next P333 season.
I plan to post my outfits once a week to get a good idea of what I wear the most, which combinations work the best, and where I need to make changes for next time. That way I can modify my SWAP plan to get the best working wardrobe possible. Remember my SWAP board?
The suit and coat will be the first five pieces in my SWAP. The suit in my P333 board is a placeholder for the new one. All four pieces will be replaced because 1) I want all four to be from the same fabric, and 2) I’m looking to switch from black to dark charcoal gray.
For coats, I have a very warm winter coat and a very thin trench coat but I need to make one for those in-between temperatures. Then I’ll be able to keep just two coats each season – the new one and the warm one in the winter, and then the new one and the thin trench coat in the spring.
After the suit and the coat are finished, I can focus on adding some lighter sweaters in gray, white, and lime green for the spring. And of course, some things may change as I learn more about my needs and preferences. I’ll keep you posted.
Jag fick ett mail från min bank där just denna delen stod ut som intressant, så jag klickade vidare för att läsa hela.
När snuset tog slut var det bara att bita ihop
Tvåbarnspappan Viktor Vitell utsåg sig till försöksperson, förbjöd sig själv att köpa onödiga saker och sparade ett femsiffrigt belopp. På en månad.
Det hela började med ett helt oplanerat engångssparande. Utan att han hade gjort något särskilt upptäckte Viktor Vitell att han hade 6000 kronor över i slutet av mars 2012.
- Vi hade varit mycket på landet och där fanns inte samma möjlighet att göra av med pengar som i stan. Så jag började fundera på vart pengarna egentligen tog vägen.
En vanlig månad kunde han lätt spendera 4000 kronor bara på fika, men när aprillönen kom satte han stopp. Under månaden som följde skulle han inte få köpa något som inte var helt nödvändigt.
- Jag ville få syn på alla de här osynliga kostnaderna som bara rinner iväg utan att man tänker på det.
Så restauranglunch byttes mot matlåda, utflyktens festis till barnen mot medhavd saft. Och när snuset tog slut halvvägs genom månaden var det bara att bita ihop och hålla ut tills experimentet var över. - Det handlade inte bara om att göra saker till en lägre kostnad utan om att helt och hållet sluta betala för saker som man faktiskt inte behöver. Att i varje köpsituation värdera om det jag ville köpa faktiskt var helt nödvändigt.
Och köpdieten gav resultat. När månaden var slut hade Viktor totalt gjort av med 2364 kronor – och sparat 12 000 kronor.
- Det är klart att det kändes bra att kunna spara så mycket, men det viktiga för mig var att jag bröt en massa mönster som jag inte ens visste om att jag hade, till exempel att jag alltid gick in och köpte latte bara för att jag gick förbi ett visst café, inte för att jag egentligen var sugen på kaffe.
Viktors experiment har blivit en snackis bland vännerna och har till och med smittat av sig. Och för honom själv har förändringen suttit i även efter budgetmånaden.
- Jag är inte lika strikt som under experimentet, men istället för att unna mig allt varje dag utan att ens tänka på det så går jag till exempel på café mer sällan, och då blir det den lyxiga grej det ska vara.
Tips från Viktor:
- det viktiga är inte hur länge du håller på. En vecka eller månad spelar ingen roll, huvudsaken är att du stannar upp och ser vad du gör.
- lägg inte fokus på vad du sparar utan på vad du spenderar. Det är den vanan som ska brytas.
- förbered dig på att det kan vara tufft mentalt, att göra det här var nästan lika svårt för mig som det var att sluta röka.
Namn: Viktor Vitell Ålder: 33 Bor: i Göteborg med sambo och två barn Gör: projektledare och webbredaktör
När jag skrev om alternativa julklappar för några dagar sedan, fick jag en så bra kommentar av Åsa som jag vill förmedla vidare till alla er som inte läser kommentarer :) Så här skrev hon:
" I vår familj ger vi alltid varandra varje jul en gåva som kommer till nytta för barn, djur eller natur. Andra julklappar som vi ofta brukar ge varandra är biobiljetter, konsertbiljetter, teaterbiljetter, presentkort på massage, ansiktsbehandling, fotbehandling, hårklippning, trerättersmiddagar, en korg med massa godsaker. Eller varför inte ge varandra upplevelser som luftballongflygning, spökvandring, forsränning, hundspannskörning, turridning på häst, få köra häst och prärievagn, simma med delfiner m.m Olika kurser som ex få lära sig dreja, måla, laga mat m.m Restaurangbesök, hotellvistelse, picknick, fönsterputsning, barnpassning, filmkväll med god mat m.m Det finns så mycket man kan ge varandra, vare sig man har mer eller mindre pengar att röra sig med, som inte är saker, det är bara fantasin som sätter stopp :)"
Tänk vad lätt det är att stirra sig blind på just saker när det gäller julklappsshopping när det finns så otroligt mycket annat, som också ger så mycket mer glädje :)
På min egen önskelista står det:
* Presentkort på massage (funkar alltid, och jag skulle gärna gå en gång i veckan på massage!!!)
* Presentkort på dagspa Arken Spa (det var så underbart skönt när vi var där förra söndagen så jag vill dit igen....eller vilket annat spa som helst fungera också ;)
* En bit mark där jag kan odla grönsaker (min dotters pappa är ordförande i deras bostadsrättsförening där de har kolonilotter till de som önskar i föreningen. Det finns mycket mark som inte utnyttjas, så jag tänkte han kunde ge mig en bit :))
Men det står också några saker på min lista tex en ny gjutjärnsstekpanna, yoga DVD och ett par böcker jag har läst och tyckte så mycket om att jag vill ha dem lätt tillgängliga och gå tillbaka till bla Köttfri måndag. Så visst funkar det med saker också, men då ska det vara saker man vet att den andre behöver och kommer att använda. Annars kan den där saken man funderar på lika gärna få stanna på butikens hylla :))
Ett annat alternativ till saker är hemgjorda saker. Jag uppskattar mycket något som någon annan har lagt ner tid, arbete och tankemöda på att göra till mig. Det kan vara allt från ät- och drickbart som tex hemgjord müsli, sylt, godis, smaksatta oljor till något snickrat eller virkat. En fin virkad sjal hade jag blivit jätteglad över, eller ett par snygga och sköna raggsockor.
Vilka saker bli du glad över om det ligger i ditt paket på julafton?
I lördags var det en köpfri dag. Var det något du uppmärksammade?
Den har kommit till som en motreaktion mot fredagen, som i USA kallas för Black Friday, då många butiker börjar kampen om julklappsköparnas pengar med reor och specialerbjudanden. Jag såg i slutet av förra veckan att detta är något som även en del svenska butiker har anammat. Ja, det var väl väntat - det mesta som händer i USA kommer hit till Sverige förr eller senare.
Ibland är det lätt att bli lurad av butikernas erbjudanden, och tycka att man gjort värsta fyndet, fast man egentligen mest har dragits med i deras smarta marknadsföring och köpt något man inte alls hade tänkt köpa, eller ens behövde överhuvudtaget. Det bästa sättet att stå emot affärernas försök att locka oss till att handla mer än vad vi behöver är att inte gå till affärer överhuvudtaget :))
Men det funkar ju inte alltid, för ibland är det ju så att man faktiskt måste köpa något. Då är det bra att redan innan tänka igenom vad det är man behöver, och skulle man råka springa på ett erbjudande för något som man ändå hade tänkt att köpa längre fram då kan man passa på när det är 50% rabatt, eller något annat erbjudande. Jag har tex bestämt att vi ska köpa nya handdukar till badrummet. Jag har bara en uppsättning som jag använder, tvättar och hänger upp igen, så de börjar nu bli rätt slitna och ska få leva ett annat liv och behöver ersättas med nya. Då rusar jag inte iväg till affären när jag har tänkt tanken, utan väntar och ser om det dyker upp ett bra erbjudande. Jag vet vad jag vill ha och kan därmed utnyttja affärerna, istället för att låta dem utnyttja mig.