En enkel jul

Jag fick i en kommentar frågan hur jag rent konkret gjort för att förenkla julen och inte låta mig dras med i den allmänna julstressen och hetsen.
 
 
Ja, det första jag gjort är att redan i slutet av november sätta mig ner med min familj, vilket betyder dottern, och diskutera vad vi vill göra under december månad, vad är viktigt för oss, vad ger oss julkänsla? När vi har funderat och hitttat svaren på dessa frågor har vi stommen till hur vi ska göre julen så som vi vill ha den, och inte falla för omgivningens förväntningar och andra krav och måsten. För min del har jag för många år sedan valt bort att fira jul med mina föräldrar. De bor 50 mil bort och är det något jag inte vill göra över julen är att tillbringa en stor del på resande fot, så jag har valt att fira jul hemma.
 
 
När vi funderar tillsammans på vilka saker vi vill göra under julförberedelserna ingår det att fundera på om vi vill gå på julmarkander och isåfall vilka, om vi vill gå på någon julkonsert, vilket godis vi ska göra ( i år nöjer vi oss med att göra tryfflar) och vad vi ska baka. Eftersom ingen äter de pepparkakor vi har bakat själva förut, väljer vi bort den delen och köper en burk av världens godaste pepparkakor. Lussekatter gillar vi så det bakar vi i början av december.
 
 
När det gäller julmaten har vi bara med det vi tycker är allra godast - två sorters köpta sillar, köpt rökt lax, skinka, lite grönt, köttbullar, prinskorv, janson och lite till. Vi delar upp vem som gör vad mellan hennes pappa och mig så jag gör bara halva julbordet och det mesta köper jag färdigt i affären. Skinkan köper jag en färdigkokt och bara griljerar den, vilket är väldigt enkelt och snabbt.
 
 
När det gäller julklappar köper jag bara till två personer,och jag ber att få önskelistorna redan i början av december så jag i lugn och ro hinner fundera på vad jag vill ge - sen beställer jag ofta något på nätet och behöver bara slå in dem. Mängden julklappar har vi minskat så det lilla vi ger går snabbt att fixa.
 
 
När det gäller pyntet går jag ut i skogen en dag och plockar in granris, tallris, mossa, kanske lite blåbärsris och pyntar med det. Något mer pynt behövs knappt, men granen är viktig för att ge den rätta känslan av jul. Den köper vi runt Lucia och klär tillsammans.
 
 
All förberedelse inför julen vill jag göra tillsammans med dottern, och dela med henne och då hon bor varannan vecka hos mig så har vi två veckor i december att fixa det som ska fixas, och vi har gott om tid att bara sitta i soffan och umgås underå dessa veckor :) Det lilla vi gör tar inte alltför mycket tid, och vi delar upp det så vi tar någon sak i taget.
 
 
När själva julafton kommer har vi en lång, mysig stund på morgonen och förmiddagen. När dottern var mindre och det var så lyckosamt att det var snö gick vi ut en stund i pulkabacken innan vi fixar jullunchen. Julaftonskvällen åker dottern med sin pappa till sin farmor och farfar som bor i närheten. De första åren efter vår separation åkte jag med dit, men sen sa jag att det jag helst ville göra på kvällen var att ta en lång promenad med hunden, ta ett bad och sedan bara njuta av lugnet - så ser min jul ut, från första advent fram till juldagen. Mellandagarna är sedan en lång räcka med mysiga härliga dagar som jag delvis tillbringar i stallet och delvis hemma i mjukiskläder :)

Kommentarer
Postat av: Therése S

Låter fint tycker jag! Du inspirerar mig, Ha det så gott, kram Therése

2013-12-22 @ 21:01:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0