Giftfritt hemma?
Skådespelaren Eva Röse hittade över 100 kemikalier i sitt blod i dokumentären Underkastelsen. Fyra år senare har hon och familjen lagt om livet för att leva giftfritt. Själv bojkottar hon julklappshetsen och hoppas att fler skippar farliga plastleksaker under granen.
Skådespelaren och trebarnsmamman Eva Röse är i dag starkt engagerad i frågan om gifter i vardagen, som SvD skrivit om. Hon ångrar inte sin medverkan.
- Tvärtom. Det var skitjobbigt att få verkligheten upptryckt i ansiktet, men jag skulle inte vilja leva i en bubbla, säger hon.
Nu, drygt fyra år senare, har familjen ställt om livet. Redan före dokumentären var Eva Röse medveten, men hon visste inte att det var så illa, säger hon. Första sonen Floyd hade bitringar i plast och lekte med våtservetter som han stoppade i munnen.
- De där servetterna har vi på teatern för att få bort svåra fläckar från scenkläder, konstaterar Eva Röse.
Nu använder hennes tre barn i stort sett inte plastleksaker, förutom Lego. De har inte muggar och bestick i plast och all mat är ekologisk. Eva Röse köper mycket begagnat och undviker exempelvis smutsavvisande produkter. Men hon säger att det är svårt att styra helt vad barnen får i sig.
- Men hemmet kan vara ett ställe där barnen sover, äter och leker så giftfritt som möjligt. Mina barn har inte kottar och tallbarr, men man kan rensa ut sådant som man inte behöver.
Bara några veckor återstår till jul då granarna fylls med plastleksaker. Eva Röse säger att hennes storfamilj skrotat julklapparna.
- Vi springer som jagade idioter och shoppar bort ett dåligt samvete på skit som dessutom gör barnen illa i det långa loppet, säger hon.
Hennes förslag: Endast föräldrarna köper julklappar.
- Familjen kommer inte gå under. Annars kan farföräldrar ge bort teaterbesök eller böcker i stället för plastfigurer.
Eva Röse säger att hon ”nästan vill spy” över att svenska barn enligt undersökningar har i snitt 535 leksaker.
- Vi har bett, från början ödmjukt och sedan ganska strängt, att inte få plastleksaker. Ändå kommer folk med stora schabrak med plast ibland.
Är det inte lätt att man blir lite galen av att tänka på det här?
- Visst, jag kan vara lite mästrande, men det är kärleksfullt, jag vill inte att de ska förorena sig själva.
Eva Röse säger att hon är kritisk till bristen på information, som konsument ska man kunna känna sig säker.
- Det finns en så stark lobbyverksamhet som slår blå dunster i ögonen på alla. Visselblåsare betraktas som bakåtsträvare.
Hur reagerar dina barn på att de inte får vissa leksaker?
- De blir nog inte lidande. De ber om en massa saker, men de får inte allt de vill ha. Bara för att en vara säljs med en glad björn på förpackningen behöver det inte betyda att björnen är så himla glad, han kanske bara är hög på kemikalier.
Eva Röses säkra jultips • Böcker, ljudböcker, skivor, filmer, håller länge och är inte farliga. • Teater- och biobesök.• Pyssel, papper och pennor.• Begagnade leksaker, kläder som tvättats många gånger.• Undvik plastgubbar, plastbåtar, plastbilar. ”Sådant som ungarna älskar”