Hälsa

Såhär när året närmar sig sitt slut och vi försiktigt börjar tänka på nästa år är det dags att göra en summering av året som gått och börja tänka på vad vi vill ha nästa år. I år har jag tänkt göra en summering av olika kategorier och först ut är hälsa. Vad är egentligen hälsa?
 
 
Den här förklaringen hittade jag på nätet och jag tycker definitionen är fin. Jag vill dock dela in det i flera olika underavdelningar.
 
 
Först ut är rörelse. Vi behöver röra på oss för att kroppen ska må bra. Att röra på sig, motionera, träna kan vara så mycket mer än att ge sig ut och springa eller lyfta vikter på gyme. Det är bra träning, men om man inte tycker det är roligt är det ingen bra väg till bättre hälsa enligt mig. Att röra på sig ska vara roligt. I år har jag börjat med yogan igen efter en tids uppehåll. Mitt mål är att göra yogan till en integrerad del av min vardag. Nu tränar jag med instruktör 2-4 gånger i veckan, beroende på hur mitt schema ser ut och om jag hinner iväg till passen utan att känna stress. Denna veckan har det blivit fyra pass, andra veckor mindre. Jag har också som mål att sätta ihop egna yogaprogram och köra 2 pass i veckan hemma själv. I maj genomförs Yoga Games i två dagar här i Göteborg med massor av duktiga instruktörer som kör olika pass. Det har jag tänkt att gå på :) Yogan ger mig så mycket. Jag mår bra av det. Känner mig starkare, både till kropp och själ, lugnare, mer balanserad och så får jag bättre hållning :) Ett annat plus är att även min ridning har förbättrats sedan jag började med yogan igen.
 
 
En annan del av min träning är just ridningen. Roligast av allt är att ta enskilda lektioner där min ridning utvecklas som mest. En annan bonus är att jag rider samma häst varje gång, vi lär känna varandra och vi skapar en relation till varandra. När det gäller ridningen är mitt mål för 2014 att rida 2 gånger i veckan, kanske 3 och att jag ska få hyra den hästen jag rider mina privatlektioner på :)
 
 
Ett annat mål jag sätter upp för mig själv är att jag under 2014 ska bli vän med löpningen. Att ge sig ut och springa har aldrig varit min grej, men nu har jag läst så många som precis som jag alltid har hatat att springa och som målmedvetet har börjat med att ta sig igenom den spärren, och som nu älskar att springa. Det ska jag också göra :) Som inspiration kan ni läsa dessa böcker:
 
  
      
 
eller så kan ni läsa Ann-Charlottes historia på bloggen Fyra årstider. Alla tre har precis som jag inte riktigt varit vän med löparskog och att ut och kuta men har lärt sig att älska att springa. 2014 är det min tur :) Kanske ska anmäla mig till något kortare lopp till sensommaren så jag har ett mål.
 
 
En annan viktig del när det gäller hälsa är maten. Under 2013 har dottern och jag ändrat en hel del när det gäller maten. Vi har dragit ner på socker och andra onyttigheter, börjat handla i stort sett allt vi köper ekologiskt. Som en följd av en större hälsomedvetenhet när det gäller maten har börjat äta mer och mer vegetariskt. Där är mitt mål under nästa år att vidareutveckla mina kulinariska kunskaper när det gäller vegetarisk matlagning så vi kan variera lite mer :) Målet är minst 3 vegetariska middagar per vecka.
 
 
Att leva mer hälsomedvetet för mig innebär också att reducera stress, ha tid för avkoppling och återhämtning. Där har jag både haft framgångar och motgångar under året. Yogan hjälper mig att hantera stressen, som ibland är svår att undvika. Jag tänker också bli bättre på att unna mig massage emellanåt och även att ta tid, en halvdag då och då, för att åka på spa och bara vara. I fredags var jag på spa igen, själv denna gången. Att åka med väninnor var roligt, att dela gemensamma upplevelser stärker banden, Däremot blir det inte riktigt samma avkoppling som attt åka ensam. Låta det få ta den tid jag vill, ligga kvar i poolen så länge jag vill, sitta i bastun och meditera. ligga i mörkerrummet länge, ta ett yogapass - jag använder tiden precis som jag känner att jag behöver och gör det i tystnad. I en tidning jag fick gratis i brevlådan i veckan stod det om spa. Ledorden de flesta span uppfyller är: Vatten - som ska vara en röd tråd och en naturlig del av spaupplevelsen, Naturlighet - så ekologiskt som möjligt i behandlingsprodukter, mat, dryck och miljö, Lärande - möjlighet att lära sig något nytt som förbättrar ens egen livsstil och välbefinnande, Känsla - en spavistelse ska vara avkopplande såväl som ge ny energi. I västra delen av vårt land finns några av de landets bästa spaanläggningar, och en halvdag kostar ca 400 kr.
 
 
Under nästa år har jag också bestämt att jag ska boka tid för hälsoundersöknng. Eftersom jag aldrig känner mig sjuk söker jag heller aldrig vård, men nu har jag haft flera i min närhet som har haft allvarliga sjukdomar som har överraskat, så nu tänker jag göra en fullständing hälsoundersökning och se om det finns andra livsstilsförändringar jag behöver göra för min hälsa och mitt välbefinnande.
 
 
Det här är de viktigaste delarna i mitt område när det gäller hälsa: rörelse, mat, avkoppling, återhämtning, beröring sen finns det andra delar också som tex relationer men de kommer under en egen kategori :) Vad är viktigt för dig när det gäller hälsa? Har du satt några hälsomål för nästa år?
 

Kommentarer
Postat av: Curt Hermelin

Apropå hälsosam mat..
God och bra vegetarisk/vegan mat som är både ekologisk och näringsriktig är ju svårt att hitta. Green n Lean är ett svenskt KRAV-märkt hälsolivsmedel med verkligt unika näringsegenskaper som inte innehåller tillsatser av något slag. Lågt GI med mycket fibrer. Det finns 5 olika produkter; burgare, morot- rödbeta och broccolibullar samt en falafel. Passar också som ingrediens i andra rätter – bara att smulas ner i t.ex. en tomatsås och så har man vips en vegan ”köttfärssås” till pastarätter som kanske lasagne, som tacofärs, eller i en kålpudding. Finns in te överallt men man kan fråga efter produkten i butikerna så kanske dom kan ta hem mot beställning.

Svar: Tack för tipset :)
None None

2013-12-17 @ 20:56:57
URL: http://www.green-n-lean.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0