Varför sådan julhets?

Varför är det en sådan hets över julen? Varför stressar vi oss helt tokiga för att hinna med allt innan julafton? På vilket sätt rimmar den hetsen och stressen med julfrid? Är det lönt att köra slut på sig själv helt och hållet under flera veckor i december för att försöka få till lite julfrid på en enda dag?
 
 
 
 
Tänk att det är en enda dag som vi gör så stort väsen av, som vi försöker göra så perfekt på alla sätt så att många så här 4-5 dagar innan julafton blir sjukt stressade över allt som är kvar att göra, allt det där man inte har hunnit med?
 
 
Jag undrar bara varför? Vart kommer all den där hetsen ifrån? Om man skulle ta det lite lugnt istället och strunta i flera av dessa "måsten" - vad händer då? Vad händer om du inte har städat hela huset från golv till tak? Vad händer om du inte har hunnit lägga in sillen själv utan köper en burk färdig sill? Vad händer om du inte har köpt mängder av paket till alla? Jo, det som händer är att det blir julafton ändå, även om du inte har gjort alla de där sakerna som känns så betungande och måsten som hänger som ok runt halsen.
 
 
Nej tänk efter vad som är det allra, allra viktigaste för dig, och för familjen. Vilka saker känns det som ni själva vill ha med, och vilka saker är mer påtvingade måsten? För julen kommer och går förbi även om du inte gör något alls!! För min del är det viktigaste att skapa en mysig känsla hemma under december månad. Det gör jag genom att gå ut i skogen, plocka lite granris och lite tallris som jag sedan pytsar ut lite överallt, kanske några hyacinter på det för doftens skull. Sen köper jag en gran framåt Lucia, eller i år blev det igår. Det gick bra det med :) Sedan klär vi granen tillsammans. Vid den här tiden på året, och med allt det här regnet vi har är det ändå så mörkt överallt så om det är städat eller inte märks ju inte, så tänd massa levande ljus så blir det en mysig stämning.
 
 
Sedan är det viktigaste att vara tillsammans, ha tid att sitta och prata, möta varandra, koppla av. Sen kan jag gärna tänka mig att göra det delvis i köket, samtidigt som vi gör lite godis, men bara ett par sorter för om jag tar på mig mer blir det betungande, men några olika sorters tryfflar kommer vi göra i helgen. Sen är vår jul klar! Det behövs inte mer än så. Jag struntar i de flesta av de "måsten" som vi får på oss från media, andra människor, traditioner - och ser till att jag gör de saker som är viktigast för mig. Resten gör jag om jag har lust :)

Kommentarer
Postat av: Yve

Håller med dig till 100%. Tar det själv väldigt lugnt. Hade planerat både lite julbak o godistillverkning men annat kom emellan. Men då köper jag lite istället och baka o pyssla kan vi lika gärna i lugn o ro i mellandagarna om vi har lust då.. Ingen julklappshets heller. Julklapparna blir färre o färre för varje år.
Vill nu bara njuta av gemenskap, god mat, läsa en bra bok och lägga svåra pusssel med barnen.
Önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år.

Svar: Detsamma till dig Yve. Ja, varför måste allt vara gjort innan jul? Vi kan ju ändå inte äta hur mycket som helst under denna, enda dag - och julgodis kan man gärna göra under lediga mellandagar. Det är mysigt då också - och kanske ännu mysigare för då slipper man pressen och stressen
None None

2013-12-19 @ 15:38:47
Postat av: PiaFia

Så sant! Tänker i samma banor och det viktiga är att ha det gott och vara tillsammans. Ja det är sjukt att många tycker att det ska vara perfekt...tyvärr är det många kvinnor som är nära sammanbrott vid denna tid. God jul och Gott nytt till dig!

Svar: Detsamma till dig Pia. Ha en lugn och mysig jul :)
None None

2013-12-19 @ 17:24:16
Postat av: Josefin

Jag hade gärna haft det så men det är så många runt omkring som har åsikter..

Svar: Ja, tyvärr är det ju många som gärna vill ha åsikter om mycket man gör, och just julen är så helig för många. Jag tycker det viktigaste är att lyssna till sig själv, och den närmaste familjen. Fundera på hur du, och de närmaste, vill fira julen - vad är viktigt för er. Sen kommer den där lite jobbiga stunden när man talar om för alla andra vad man har kommit fram till och att man väljer att göra annorlunda än vad man alltid gjort tidigare. Det är ditt liv det handlar om, och även om andra har åsikter är det du själv som bestämmer och styr över ditt liv. Skapa egna traditioner.
None None

2013-12-19 @ 23:47:46
Postat av: CrimsonAnna-vegetarian of doom

Jag tänker allt mindre jul och allt mer vintermys =) Då blir det inte julafton som ett enda stort västgöta-klimax utan myset pågår från november till mars.

Svar: Ja, det är ju så det är. Om man bara fokuserar på julen blir själva julafton ett stort antiklimax tycker jag. Nej, fram för mys hela vintern (fast kanske utan granen då :)) Här blåser det massor och regnar sidledes så ute är det inte mycke till julmys, men desto mer här inne med granen tänd, glögg på spisen, ljusen tända och så en brasa på TV:n, i brist på en riktig :)
None None

2013-12-21 @ 09:49:50
URL: http://metalanna.blogspot.com
Postat av: Carola

Hej!
Mycket intressant inlägg. Håller på och minskar julkraven på mig
själv. En gradvis minskning under flera år. Har och har haft enorma krav på mig själv. Det är svårt att bryta.
Men det är ju bara en enda dag. Kan ju mysa under mellandagarna.
Vet såväl att det viktigaste är relationerna under julen, att man
har tid att mötas och umgås inte hur mycket julklappar,
mat mm som finns.
Hur har du gjort för att skala av julen rent konkret?
Önskar dig en lugn och fridfull jul!
Kram Carola

2013-12-21 @ 13:05:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0