Budgetshopping

Nu i mellandagarna är det många som springer runt i butikerna och försöker göra fynd, men enligt min erfarenhet är det svårt att göra riktigt bra fynd just under mellandagarna. Mycket av det som reas ut är trendvaror som kanske inte sålt så bra, som butikerna måste göra sig av med för att göra plats åt allt det nya som kommer snart. Det är också lätt att bli förförd av att "det var ju så billigt" istället för att fundera på om det är. Det kan också vara en möjlighet att ha råd att köpa lite bättre kvalitet än i vanliga fall då det går att hitta bra kvalitetsplagg till nästan samma pris som ordinarie pris på de stora kedjorna.
 
 
Men det allra säkraste sättet att göra fynd är att kolla second handaffärerna. Det gjorde jag och dottern igår, då vi i ett regnigt Göteborg gjorde en vintagerunda och kollade igenom flera secondhandbutiker. Svårigheten med att köpa second hand är att hitta något som passar min stil, vad jag är ute efter och som dessutom passar mig storleksmässigt, så det blir lite mer letande. Gårdagen resulterade iallfall i varsin klänning till mig och dottern som vi hittade i olika affärer, och vi är båda två mycket nöjda med våra inköp. Båda klänningarna är svarta men i helt olika stilar :)
 
 
Det där med att handla kläder second hand är  också ett sätt att värna om miljön. Dels påverkar klädindustrin miljön väldigt mycket på olika sätt, och genom att handla sådant som redan funnits på marknaden ett tag så är du inte med och bidrar till mer miljöförstöring. Begagnade kläder är också bättre rent egoistiskt då de oftast har blivit tvättade ett antal gånger och ev gifter vid tex infärgning av textilier är mindre koncentrerade, vilket gör att du slipper att öka på miljögiftscocktailen din kropp utsätts för dagligen.
 
 
Det allra billigaste sättet att shoppa, och även det mest miljövänliga, är att helt enkelt shoppa i din egen garderob :) Första steget är att tänka till vid varje inköp och köpa kläder och accessoarer som du tycker om, trivs i, passar i och inte tröttnar på - för då kan du använda kläderna om och om igen utan att de känns tråkiga. Så gjorde jag när jag tog ett krafttag kring min garderob 2010. Väldigt mycket av det jag handlade då är det jag har på mig dagligen fortfarande. Jag har gjort några få nyinköp sedan dess, och sorterat bort en del saker som ändå inte blev helt lyckade.
 
 
Steg två i att shoppa i din egen garderob är att börja tänka i nya banor. Går det att kombinera ihop kläderna på ett nytt sätt? Lägga till någon accesoar för att få kläderna att kännas nya? På så sätt kan man hitta nya användningsområden, och nya kombinationer, tex kan jag sätta en underklänning under tunikan jag alltid har haft till jeans och plötsligt blir det en klänning av det.
 
 
Att lägga undan säsongskläder i en låda är ett annat tips för då varje vår och höst när garderoben ändrar säsong har du inte sett kläderna på ett halvår och de känna ganska nya och roliga igen.
 
 
Under 2013 har jag i snitt lagt 300 kr/månad på kläder. I den summan ingår ett par nya jeans, en vit klänning med volanger som jag förälskade mig i och köpte då jag länge tänkt att jag saknade en vit klänning i garderoben. Den har blivit mycket älskad och använd sedan den köptes och fungerar även nu på vintern med en tjock kofta i ull över. Vissa plagg är säsongslösa och fungerar året om. Sådan är bra att satsa på och de får gärna kosta lite mer. Min kostade 1200 kr så den fick stå för klädinköpen för flera månader :))
 
 
Klänningen jag köpte i en vintageaffär igår var svart, med volanger :) Den provade jag för några år sedan men köpte den inte då. När jag provade den nu igen satt den som ett smäck, och priset var mycket, mycket trevligare än när den fanns i ordinarie butik alldeles ny.
 
 
Har du andra tips på att budgetshoppa att dela med dig av så blir jag väldigt glad :)
 

Kommentarer
Postat av: Josefin

Jag gick och ojjade mig för en vän om att jag skulle på en fest och inte hade något att ta på mig, jag går sällan på såna tillställningar så det kändes onödigt att köpa något, hon var gullig nog att låna ut en klänning som funkade kanon! Toppenlösning tycker jag :)

2013-12-28 @ 20:42:19
Postat av: birgit ståhl

Tack för alla tips!

2013-12-28 @ 20:56:34
Postat av: Anna

Julskinkorna brukar oftast vara halva priset på efter jul, bra att frysa in.

Svar: Bra om man är duktig på att ha framförhållning :)
None None

2013-12-29 @ 08:00:00
Postat av: Lotta

Hej!När jag går på rea tänker och kollar jag igenom garderoben innan.Vad behöver jag?(inte alltid självklart)
Tex en top att ha under svart o blå koftor.
När jag hittar något jag vill köpa så tänker jag:Hade jag velat ha den till fullpris?
Har också gjort en färganalys för flera år sedan!Ingen onödig lyx.Roligt o jättebra vägledning för att inte göra felköp.Nu vet jag att jag passar bäst i starka höstfärger och köper inga överdelar som jag ser blek ut i!De passar också ofta ihop.Lotta

Svar: En färganalys r en bra investering. Då vet man vilka färger som lyfter utseendet, och precis som du skriver så passar också de färgerna bra tillsammans. Jag är utbildad inom området och har gjort en del färg- och stilanalyser :)
None None

2013-12-29 @ 09:28:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0