Jag gillar Lisa Lemke. Jag har sett henne på TV och träffat henne på Tjolöholms Slott. Jag tycker alltid hon är inspirerande och blir glad av att lyssna på henne. Hon älskar verkligen det hon gör och förmedlar den känslan så bra.
På Malin Berghagens blogg läste jag om dessa två böcker som fångade mitt intresse och som jag lägger till på min läslista
På Adlibris kostar Sonjas sista vilja 81 kr och beskrivs så här:
Det tillhörde ovanligheterna att en död kvinna låg utanför entrén till Åhléns, men Sonja Gustavsson hade aldrig varit en särskilt vanlig kvinna. Hon hade inte planerat att dö mitt i Farsta centrum, men om hon vetat att det var där det skulle ske hade hon inte haft något emot det.
Däremot hade hon planerat allt för sina väninnor, Maggan, Rebecka och Susanne, som chockas rejält av hennes testamente. De får dela på allt alla miljoner och alla spännande investeringar. Men först måste de uppfylla vissa villkor Vill de och kan de göra Sonja till viljes?
Sonjas sista vilja är en riktig bladvändare. Tre vanliga tjejer i femtioårsåldern rycks upp från sina liv och tvingas börja om på nytt under mycket ovanliga omständigheter. Vi följer dem andlöst vare sig det handlar om heta kärleksaffärer i Paris, jobbiga exmakar i Stockholm eller gulliga barnbarn i Östersund.
Det här är en härlig, romantisk komedi som lockar till både skratt och tårar och som är helt omöjlig att lägga från sig.
Den fristående fortsättningen Sonjas Hemlighet kostar bara 39 kronor och beskrivs så här:
När ekonomen Julie lämnar London för Paris drömmer hon om ljuv romantik, god mat och om att komma bort från sin kontrollerande mamma. Vid 37 tycker Julie att det är på tiden. Hennes mamma Edith tycker däremot att det är alldeles förfärligt när hennes dotter ger sig av till Frankrike. Tänk om Julie träffar en fransman, det är mer än Edith klarar av att tänka på. Men är det den verkliga anledningen till Ediths protester? Vilka hemligheter gömmer sig egentligen bakom hennes perfekta yta och varför vägrar hon att prata om sina egna ungdomsår i Paris? Mystiken tätnar när journalisten Kicki och fotografen Fredrik hittar kvarglömda fotografier i Julies lägenhet. Fotografier på Sonja tillsammans med Frankrikes president! Sonjas tre bästa vänner Rebecka, Maggan och Susanne förstår ingenting. Men Sonja har haft ännu en hemlighet som hon inte delat med sig av till sina väninnor. Och den har visar sig vara den största av dem alla. Sonjas hemlighet är en fristående fortsättning på succeromanen Sonjas sista vilja. I ett rasande tempo får vi hänga med till Mallorca, London och Paris, där kärleken skulle kunna blomstra om inte så många hemligheter låg i vägen. Det här är en romantisk komedi när den är som allra bäst. Den är varm, medmänsklig, sexig och oerhört rolig.
Böckerna beskrivs som feelgoodromaner där Sonjas tre väninnor får en chans att ändra sitt liv genom Sonjas testamente. Hon vet att de inte lever de liv de vill göra. I testamentet har hon skrivit in att om de vågar följa sina drömmar och bryta med sitt gamla liv får de ärva mycket pengar. Om de inte vågar får de bara en mindre summa.
Jag gillar att läsa. Är storkund på biblioteket och köper ibland även böcker från Adlibris. Jag läser allt möjligt och av flera olika skäl. Jag vill lära mig mer om ämnen som intresserar mig, fördjupa mig inom många olika områden, få möjlighet att tänka nya tankar och ifrågasätta mina nuvarande genom att läsa författare som tänker annorlunda än vad jag gör. Jag läser för avkoppling och för underhållning.
De allra bästa böckerna är de som kombinerar allt detta - som ger mig en härlig stund i lässoffan, eller solsängen, men samtidigt får mig att fundera, tänka nytt och utvecklas för att sedan börja göra saker på ett nytt sätt.
För mig är böcker magiska som öppnar dörrar till massor av nya världar. Jag är så glad att dottern också ser allt detta och läser massor, och jag tycker det är synd att så många går miste om detta. Dessa två böcker åker upp på min läslista.
Detta fick jag i mail idag, och vill gärna sprida det till er!
Visste du att 24 april är Försöksdjurens dag? Sedan 1979 har Försöksdjurens dag firats den 24 april för att uppmärksamma alla de miljontals djur som används i djurförsök runt om i världen. Både i Sverige och EU finns idag lagstiftning som förbjuder användning av djurförsök när det finns alternativ. Men fortfarande saknas alternativ till merparten av djurförsöken. Och fortfarande används ca 2 700 djur i försök varje dag bara i Sverige. Ingen vet hur många djur som används globalt, men gissningar hamnar på ca hundra miljoner djur varje år. Så visst behöver försökdjuren all uppmärksamhet de kan få! Även om EU:s lagstiftning har som mål att alla djurförsök på sikt ska ersättas, så satsas långt ifrån tillräckligt med resurser för att göra detta möjligt. I år firar Forska Utan Djurförsök 50-årsjubileum och vi kan se att vårt arbete har gett många goda resultat. Intresset för att ersätta djurförsök med djurfria metoder har aldrig varit större. Nya djurfria metoder erbjuder många fördelar - ingen tackar nej till nya testmetoder som är snabbare, billigare och bättre än djurtesterna. Även inom läkemedelsutveckling och medicinsk forskning går teknikutvecklingen snabbt. Av de elva projekt som Forska Utan Djurförsök ger anslag till i år handlar två om att använda nya, djurfria metoder för att utveckla bättre cancerläkemedel. Läs mer om dessa projekt nedan! Forska Utan Djurförsöks arbete är, som du förstår, oerhört viktigt för att se till att fler djurförsök kan ersättas. En gåva till oss innebär att du stödjer forskning för att ersätta djurförsök. Du stödjer också vårt arbete med att sprida information, bl.a. till forskare och myndigheter men även allmänheten. Och du stödjer vårt viktiga politiska påverkansarbete. Ge din jubileumsgåva redan idag. TACK!
Biosensor i celler ersätter djur vid läkemedelstester Vårt stöd till Vesa Loittos forskning vid Linköpings universitet har redan uppmärksammats i Svt:s Östnytt och andra medier. En självlysande biosensor inuti odlade celler visar i realtid om blivande läkemedel orsakar "cellstress". Mål: Bättre läkemedel samtidigt som tiotusentals försöksdjur sparas varje år.
Nytt hopp för leukemipatienter Djurförsöken har ökat inom cancerforskning, även inom leukemi. Ändå har inte behandlingen av leukemipatienter ändrats nämndvärt på 30 år. Men med ny teknik ska Jan-Ingvar Jönssons forskargrupp i Linköping studera variationer i proteiners samspel i cellprover från patienter. Kunskaperna ska ge bättre, individanpassad behandling – genom djurfri forskning!
Sårläkningsmodell ersätter djurförsök Grisar och kaniner används i forskning om sårläkning idag. Men Kristina Blom på Medibiome ska visa att det går minst lika bra att använda odlade, donerade celler. Huden hålls levande i en så kallad bioreaktor som utvecklats av företaget. Projektet går ut på att verifiera och validera metoder för att studera sårläkning i infekterade sår i hud som odlas i bioreaktorn.
Påsk betyder egentligen inget särskilt för mig, mer än att jag har långledigt - hela sex dagar blev det i år :)
Jag äter ingen särskild påskmat, pyntar inget särskilt till påsk, men den här fina teckningen som dottern gjorde när hon var liten sitter på ytterdörren....
Och inomhus har jag dekorerat lite i köket - fast det är mer ett firande för vårens ankomst än påsken i sig. Jag är traditionell av mig, så för mig är det gult som gäller :)
Jag har inget påskris, men har några björkkvistar bland tulpanerna...
Några fjädrar i gula och mycket blekta rosa toner har jag satt i en liten kruka, högt uppe så inte katterna när dom. Här snackar vi återanvändning. Jag tror jag har haft dessa fjädrar de senaste fjorton åren :) Det behövs inga nya, eller nya färger. De kommer fram en gång om året, ibland sitter de ute på busken vid entrén och ibland sitter de i påskris, i år fick de bli en bukett.
Det mest spännande brukar vara att se hur länge dessa små yviga kycklingar får stå innan någon av katterna smyger iväg hukande med sitt "byte" i munnen.
Nej, påsken för min del har inneburit lugn och ro, njuta av solen, springa en runda varje morgon, jobba i trädgården, läsa i solstolen, promenera en sväng framåt kvällen, ta fram cykeln och pumpa för att sedan njuta av fartvinden när jag susade nerför backarna.
Jag har också börjat förbereda för inflyttning i vårt hus, som är först om två månader :) Jag insåg att jag har en del saker hemma som jag kan ha användning för där, så jag har rensat i skåp och lådor. Så skönt det blev när det inte är fullt med saker överallt.
Lite köksgrejer...
Mixern får följa med så vi kan göra goda fruktsmoothies. Jag har ju även en stavmixer som jag använder för det mesta, så denna blev lite överflödig här.
I helgen har jag även grundligt rengjort och slipat ett litet trädgårdsbord, en bänk och två stolar. Imorgon ska jag hämta en kökssoffa som dottern hittade på bortskänkes.
Denna tänkte vi måla vit, och klä om med ett snyggt blåvitt tyg. Den kommer bli perfekt i vårt matrum med några sköna kuddar i.
lSå spännande att se olika små hus och hur människor har kunnat få in alla funktioner man behöver. Här bor de billigt och sparar pengar - för att investera eller för att kunna bygga ett större hus utan att ta lån, eller helt enkelt leva ett enklare liv och jobba mindre.
Här bor de en familj på fyra.
Ett något större hus som vunnit pris som 2013 Best Small House
Tänk vad våren har exploderat denna veckan. Iallafall här i Göteborg. Björkarna har slagit ut och körsbärträden blommar. Gräset börjar växa och är snart dags att klippa för första gången i år.
När jag kom hem från jobbet igår, trött efter en lång dag och solen sken, katterna ville U T, bestämde jag mig för att äta middagen (soppa) i trädgården. När jag öppnade altandörren var det nästan ett öronbedövande surrande utanför. Precis utanför min dörr står ett körsbärsträd, och det var helt översållat av ivirga humlor som sög nektar ur alla blommor. Busy as a bee...eller busy as a bumblebee :) (fint ord på engelska tycker jag - bumblebee)
För ovanlighetens skull var det förutom humlorna helt tyst och stilla ute. Bor man i ett radhusliknande område med många människor på en liten yta är det oftast mycket ljud - barn som leker utanför, grannar som är i sina trädgårdar, folk som går förbi. Detta kan jag ibland vara så trött på, då jag bara vill njuta av lugnet. Men igårr kväll var det helt tyst, så jag satt i trädgårdsstolen, med ett fårskinn för att värma lite, blundade, njöt av solens strålar mot ansiktet och humlornas ivriga surrande. Så skönt!
Nu börjar en härlig tid, tycker jag, när värmen kommer tillbaka, naturen exploderar när allt slår ut samtidigt. Allt blir grönt igen, och växtkraften är så påtaglig. Enligt Feng Shui tillhör våren träelementet som står för just växtkraft, energi, påfyllning.
Efter ridningen idag satt vi länge ute lutade mot klubbhusets vägg och fikade. Senare i dag ska jag ta en promenad i skogen, njuta av vitsipporna och se hur långt bokskogen har kommit.
Ha en skön dag! ( I påsk säger väderprognosen att vi ska kunna njuta av 18 sköna plusgrader :))
Varje onsdag efter ridningen brukar vi stanna kvar någon timme till och fika tillsammans. Väldigt mysigt att kunna ta sig den tiden, umgås, prata om ridning och massa annat, pyssla om hästen lite extra, ta hand om utrustningen. Allt runt omkring ridningen gillar jag. Själva riidningen är bara en pusselbit i det hela.
Idag är det min tur att ta med fika så i söndags bakade jag lite.
Det blev morotsbröd med olika frön och gojiär samt tunna fröknäcke. Till det tar jag med mig ekologisk salami, cream cheese och ekologiska små plommontomater.
Solen strålar så jag ser fram emot en mysig stund utomhus idag. Kanske jag ska ta ytterligare en löprunda då mina ben känns lite bättre idag.
Jag tycker det är så härligt att läsa inspirerande historier om hur människor har valt att leva ett enklare liv. Ett liv med mindre prylar, på mindre yta som kostar mindre.
Macy Miller hade en STOR dröm om ett litet hus. Hon hade alltid velat ha ett eget hus, men tanken på bolån äcklade henne efter att ha förlorat sitt förra hus till banken efter en skilsmässa. Så hon valde en annan väg, att bygga ett litet men vackert hus.
Två år tog det att bygga hennes hus på lite över 18 kvadratmeter efter sin vanliga arbetstid, och när man ser resultatet är det svårt att inte vara avundsjuk. Det bästa? Det kostade bara 70,000 kronor att bygga, och nu har hon inte mer än 600 kronor i räkningar varje månad (inklusive mobilräkningen!).
Ett litet miljövänligt hus byggt på en vagn så det är lätt att flytta om man vill bo någon annanstans. På frågan om det är något hon saknar mot att bo i ett normalstort hus, svarar hon:
Ett badkar! Jag badar sällan men det kommer säkert bli kvällar när jag saknar det alternative… men med alla pengar jag sparar kommer jag kunna ta in på hotell med bubbelbadkar!
Detta är ytterligare ett utmärkt exempel på hur man kan leva gott, men samtidigt billigt. Vi har en bra boendestandard i Sverige, och många bor mycket större än vad de egentligen behöver. Jag kan bara se på vår lägenhet som jag har älskat så mycket i många år (bott här i 14 år) men jag ser ju också att ju större dottern är, desto mindre yta behöver vi! Hennes rum används nästan aldrig annat än att hon sover där när hon är hos mig, vilket är varannan vecka. Resten av tiden stor rummet, ca 18 kvm, bara tomt. Vi har en stor hall, vilket i och för sig är skönt för det är rymligt och luftigt, men fullt så stort behöver vi inte. Jag skulle kunna ta bort hälften av hallen, eller mer, och fortfarande ha bra med yta. Ja, vi skulle kunna minska vår boendeyta med 25-30 kvm utan att det skulle påverka oss något alls. Vi bor på 72 kvm idag. Så länge vi har varsin sovplats, plats för en större soffa där vi kan ligga och läsa, surfa, titta på TV tillsammans, ett kök med matplats så räcker det. Även vårt badrum är större än nödvändigt. Vi har ett badkar, men ingen av oss badar, så det hade räckt med en duschhörna.
Hur litet skulle du kunna bo, utan att det skulle bli obekvämt?
Ja, min dotter är min stora glädje i livet. Jag är så oerhört glad och tacksam att jag har henne. Jag är även mycket tacksam att jag hade möjlighet att tillbringa mycket tid tillsammans med henne när hon var liten.
Under alla de sex åren när jag pluggade valde jag, som jag skrev tidigare att inte jobba något utan bara försörja oss på studielånet. Vi hade ganska bra tider i skolan, och gjorde en del skolarbete hemma. Det innebar att hon inte var så många timmar på dagis, utan jag hämtade henne direkt efter mellanmålet varje dag. Det gjorde att vi hade lugna morgnar innan dagis och sedan minst fem vakna timmar tillsammans innan läggdags.
De timmarna varje dag var guld värda. Där skapade vi en trygg och bra relation och upplevde mycket roligt. Vi pratade också mycket om allt möjligt. Jag läste mycket för henne och pratade om vad roligt det var att lära sig nya saker och hur spännande det var att läsa där nya världar öppnade sig. Vi pysslade mycket och skapade (även om jag själv inte är så kreativ)
Tidigt märkte jag att jag har en nyfiken, smart, kreativ tjej som älskar att fundera på allt möjligt, analyserar och löser problem.
Det visade hon prov på i veckan när hennes klass hade gått vidare, som en av sex klasser, till regionfinalen i Teknik 8:an. Hela klassen var involverade i att skapa en bil, en båt och ett flygplan som skulle kunna fungera fast utan att använda motorer. Men en del av tävlingen innebar också att tre från klassen skulle som team tävla mot de andra i frågor som handlade om teknik och naturvetenskap, och dom vann!!
Vinsten blev 7.500 kr till klasskassan och den stundande klassresan, men först väntar riksfinalen. Och återigen är jag en oerhört stolt mamma!
Men hon gör mig stolt varje dag, med sina värderingar, sitt sätt att tänka, sitt sätt att bry sig om andra och genom att vara en så fantastisk person som skänker mig glädje varje dag!
Jag har fått en del frågor om hur min ekonomi ser ut, hur jag har råd med olika saker, om jag inte har studielån att betala på etc.
Jag tycker det är intressant i Sverige hur vi kan prata om det mesta, även sådant som är privat tex politik och sex, men vi kan inte prata om ekonomi, om hur vår privatekonomi ser ut. Att prata om sin ekonomiska situation är ganska tabu i Sverige. Det tycker jag är fel. Om fler människor vågar prata om sin ekonomi kan vi även hjälpa varandra till en bättre ekonomisk situation.
När det gäller min ekonomiska situation har jag självklart studielån. Ganska mycket tom, då jag gått en femårig universitetsutbildning plus ett år med enstaka kurser i psykologi innan jag kom in på psykologprogrammet. Under hela min studietid var jag även ensamstående mamma. Min dotter var två år gammal när jag började plugga. Även under den tiden var det många som förundrade sig över att vi faktiskt levde ganska gott även om det var enbart på studielånen. Och med gott menar jag att vi bodde bra, jag hade en bil, vi åkte på semesterresor på sommaren fast inte utomlands, dottern kunde ha de aktiviteter hon ville, vi hade mycket tid med varandra etc. Redan då frågade människor hur jag hade råd.
Det första steget i det stavas b u d g e t. Jag har alltid gjort en budget för vad varje del i min privata ekonomi kostar, och för också kassabok varje månad och har gjort så i flera år. Det ger mig koll på vad olika saker kostar, och ger mig en valmöjlighet vad jag vill lägga mina pengar på.
Nästa steg blir då att börja prioritera och fördela de inkomster jag har på det som jag känner ger mig mest. Om de inkomster jag har inte helt täcker det jag vill göra, blir det tredje steget att börja titta på vad kan jag göra för att öka mina inkomster, utan att behöva arbeta mer. Genom åren har jag sökt en hel del stipendier, som jag har fått. Man kan också se över vad man har för saker som kan generera pengar. Dels kan man sälja saker man inte använder, men det ger ju bara en engångsinkomst. Bättre då är att se vad man har som kan generera pengar kontinuerligt över tid. Har man ett fritidshus kan man hyra ut det, likaså ett rum hemma om man inte använder, garage eller förråd man inte behöver kan också hyras ut. Har man bil men inte använder den jämnt själv finns det förmedlingar där man kan hyra ut sin bil. Där är det bara den egena fantasin som sätter gränser.
Nästa steg kan ju också vara att fundera på vilken talang man själv har som man kan tjäna pengar på? Vi är ofta så bundna vid att vår inkomst är det vi har i lön från det företaget vi har vår anställning. Jag har en anställning på 80 % men så har jag också en enskild firma vid sidan av. Där jobbar jag inte så mycket, men det jag gör (organisationskonsult) genererar mycket mer pengar per arbetad timme än min anställning gör. Jag tar en del uppdrag när jag får förfrågningar, vilket ger mig lite extra pengar, betalar en del utbildningar tex som ger mig större möjligheter att ta andra uppdrag.
En annan sak man kan göra för att få inkomster utan att behöva vara på jobbet är att börja sätta av pengar i olika investeringar som sedan ger avkastning. Det finns massor med sätt att öka sin inkomst, utan att behöva arbeta mer.
När det gäller mitt hus i Skåne har jag tänkt att huset ska så småningom bära sin egna kostnader, och även generera en inkomst. Den delen av huset som idag inte är bostadshus, utan används som förråd och verkstad ska jag göra iordning till ett boende med en liten dusch, toalett, ett litet kök, vardagsrum med sovloft. Jag behöver inte så mycket förvaringsutrymme :) Det gör att jag kan hyra ut den delen. Säg att jag hyr ut det 10 veckor per år för 6000 kr/vecka. Då ger huset en inkomst på 60.000 kr per år, vilket är mindre än vad huset faktiskt kostar att driva runt och ger ett överskott. Där planerar jag redan nu för min framtid. Vi lägger idag oerhört stor del av vår disponibla inkomst på vårt boende. Om jag kan bo gratis, eller tom tjäna pengar på mitt boende - då kan jag välja att jobba mindre, eller fortsätta jobba lika mycket och investera de pengar jag sparar in vilket kommer att ge mig ännu mer i inkomst, utan att jobba.
En annan del som vi lägger mycket pengar på är maten. Om jag har en stor tomt, lägger mindre tid på avlönat arbete kan jag ägna mer tid åt att producera mer av det jag äter. Jag vet att jag skulle ha svårt att döda djur, speciellt när jag har skött om dom och skapat en relation till dom, så för min del blir det odla grönsaker och ha höns. Redan nu har jag börjat lägga om min kost till en mer vegetarisk kost. Om jag kan bli självförsörjande till stor del när det gäller maten från april till oktober går det mindre pengar till mat.
Inköp av kläder och prylar är en annan stor post för många. Där lägger jag inte så mycket pengar i dagsläget. Efter att ha pluggat i sex år, sedan haft a-kassa i drygt ett år har jag vant mig vid att tänka ganska ekonomiskt och klara mig på lite pengar. När jag sedan började jobba och fick en bra lön (som psykolog tjänar jag ca 37.000 per månad) kunde jag bygga upp den garderob jag ville ha. Jag gillar tex en del av Odd Mollys kläder. Jag köpte en del, men inget till fullpris, utan när affärerna reade ut (30 -50 %), på deras outlet i Kungsbacka eller på Tradera, plus en del andra saker jag tycker är vackra och vill ha i min garderob. Jag la en del pengar på kläder under ett år, men sedan har jag inte behövt köpa något på flera år. Vi behöver inte så mycket saker som vi tror, och vi behöver inte så mycket nytt som vi tror. Min garderob är inte stor idag, men jag är helt nöjd med det jag har.
Det blev ett långt inlägg men nu har ni fått en inblick i dels hur min ekonomi ser ut, men också hur jag tänker när det gäller ekonomi. Jag hoppas att det kan inspirera någon av er att börja tänka nytt när det gäller pengar och hur man kan skapa ekonomiska möjligheter :)
Denna reklamfilm på tre minuter gjorde mig alldeles tårögd. Den beskriver på ett fantastiskt sätt vad det är som verkligen betyder något i livet.
Det är inte pengar, inte prylar, inte status - inte allt det där som många strävar efter varje dag. Det är de små sakerna som gör skillnad. Och i slutändan är det relationerna, glädjen, känslorna som gör oss lyckliga.
Vi har delat upp bakningen på så sätt att när det handla om matbröd är det jag som står för det, medan all annan bakning gillar dottern att göra. Förut kunde hon stå i köket i timmar och göra fantastiska citronmarängpajer, macroner eller något annat sött och gott.
Nu när vi valt bort socker och lever nyttigare finns fortfarande intresset för att baka kvar, men nu blir det nyttigare saker. Här bakas ofta en suveränt god äppelpaj med mycket äpplen täckt av en deg gjord på mandelmjöl, kokos, lite dinkel och en skvätt honung som vi sedan äter med kesella smaksatt med vaniljpulver. Och alla råvaror är naturligtvis ekologiska. Smakar mycket mer!
Gott, gott, gott....och det blev dagens fika....och efterrätt :) Idag har vi njutit av svenska husmansklassiker: köttbullar gjorda på nötfärs från Gröna Gårdar, kokt potatis och gräddsås, följd av äppelpaj. Livet är ganska gott och vi njuter inomhus när regnet smattrar mot rutan. Men i morse startade jag dagen med att ge mig ut och springa. Första rundan gick faktiskt rätt så bra, men oj vadjag har ont i benhinnorna. Får nog försöka med skogen nästa gång, istället för asfalterade cykelbanor.
Vad är viktigast - tid eller pengar? Många säger att familjen, och att tillbringa tid med dem är det som är viktigast. Varför är det då såpass få som då också gör det valet? Som köper sig mer tid tillsammans, genom att avstår från att köpa prylar och därmed klara sig med mindre pengar, vilket gör det ekonomiskt möjligt att arbeta mindre. Och genom att arbeta mindre frigöra mer tid till att vara tillsammans.
Ekvationen är egentligen rätt enkel, och jag har skrivit om det här förut. Just nu kommer jag ha lite större utgifter än normalt med både lägenheten och huset, men när jag flyttar till huset permanent kommer jag bo billigt, Då har jag tänkt minska min arbetstid ännu mer, från 80 % till 60 %.
Vad är du beredd att välja bort för att köpa dig mer tid?
Det är inte många TV-program jag tycker håller speciellt hög kvalitet. Jag försöker dra ner på TV-tittandet, men kan ändå ibland slentrianmässigt hamna i soffan på kvällen och titta på om det finns något i utbudet som åtminstone lite grann kan locka mig. Speciellt i slutet av kvällen när jag börjar känna mig lite trött och bara vill slappna av en stund, inte orkar läsa något, inte har någon lust att fara omkring och göra saker då fastnar jag lätt framför något TV-program, eller surfar på datorn. Jag vet ju att det inte är så bra att göra det sista timmen innan sängdags. Ändå gör jag det emellanåt.
Men det finns några TV-program som jag både lär mig saker av och som ger en varm och mysig känsla. Trädgårdsmåndag på SVT är ett sådant program. Säsongsstart var igår kväll. Jag gillar tipsen om både trädgård och mat som är i programmet.
Det är också roligt att se Pernilla Månsson, som programledare. Vi gick på samma högstadie- och gymnasieskola i Örebro för en herrans massa år sedan. Jag tycker hon är superduktigt som programledare. Varm, charmig och går igenom rutan på ett positivt sätt. Så roligt att se en människa som har hittat sin plats i livet. Som verkar trivas med precis det hon gör. Jag gillade ju också hennes vinterprogram, Husdrömmar, där de renoverade och byggde hus. Jag älskar också hennes krönikor i Drömhem & Trädgård.
De andra två programledarna, kocken Tareq Taylor som står för matlagningen och trädgårdsmästaren John Taylor har också en mycket sympatisk utstrålning tycker jag.
Att återbruka saker, tänka kreativt och komma upp med nya användningsområden är många gånger en central del i att leva ett enklare liv. Istället för att köpa nytt, se dig omkring - har du saker hemma du kan använda på annat sätt än du gör idag? Kan du hitta nya användningsområden för saker du kan få gratis, eller väldigt billigt på olika ställen?
Det här tycker jag är ett väldigt smart återanvändingssätt. Varför köpa nya dyra utemöbler när man med bara några lastpallar kan göra en så här bra loungedel
Igår kväll var jag på del tre av min kurs i vegetarsk matlagning (vi lagade fyra supergoda rätter med aubergine. Jag återkommer med lite recept till er i ett annat inlägg). Där pratade vi om just lastpallar. En av mina kurskamrater sökte fler, då hon behövde nio stycken till ett uteprojekt. Trer hade hon fått gratis av sin lokala pizzeria, liksom stora konservburkar för att plantera kryddväxter i.
Smart tänkt :) Jag ska nog prata med killarna på min pizzeria och se vad de har för saker där som jag kan hjälpa dem att bli av med :) För dem är det mest sopor, som de många gånger är enbart glada att bli av med.
Vilka är dina bästa återanvändningstips? Har du några bra ideér om alternativa användingsområden du kan dela med dig av?
Tack Carina för tipset om en annan helt ny mattidning: VEGO. Sveriges första helt vegetariska tidning, mycket är också veganskt.
Första numret är tyvärr helt slutsålt, men jag har beställt nr 2-5 på hemsidan http://vegomagasinet.se/ och ser fram emot fler goda vegetariska rätter och intressanta artiklar.
För drygt ett år sedan la vi om våra matvanor i vår familj till att äta nyttigare, renare mat, nästan enbart ekologiskt och mycket mer grönsaker (ofta vegetariskt) och vi slutade med socker, godis, läsk och annat som vi alla egentligen vet inte är bra för oss.
Visst har det ökat vårt matkonto lite grann att enbart köpa bra kvalitet på maten, men faktiskt bara marginellt. Och om vi slutade köpa vårt enda godis numera, förutom frukt, så hade kostnaden faktiskt inte ökat något alls. Det är en myt att maten blir så mycket dyrare när vi väljer mer ekologiskt och bättre kvalitet. Lösningen heter - köp billigare råvaror som är i säsong till vardags (men fortfarande av bra kvalitet) och lyxa sen till det lite mer till helgen tex genom att köpa kravmärkt kött, om man äter kött.
Vårt enda godis vi äter stavas c h o k l a d! Vi älskar choklad! Och gärna choklad med mandlar eller nötter i. Men det ska vara bra choklad, av bra kvalitet, så vi lägger flera hundra varje månad enbart på choklad. Vi tycker det är värt det, och njuter av varenda tugga. Det innebär inte att vi köper stora mängder choklad, men bättre kvalitet kostar mer och vi unnar oss choklad varje vecka.
Vi köper oftast Blanxart mandel när vi vill äta chokladkakor, men det går ju att göra mycket gott av choklad också. Chokladmousse är en riktig efterrättsfavorit. Här hittade jag ett recept på mousse som jag tänker testa, och även här trycker man på vikten av bra råvaror för att få bra, god mat. I detta receptet använder man Vahlronachoklad, vilket också är den chokladen som finare restauranger alltid väljer. Istället för att frossa och äta stora kvantiteter är det bättre att minska på mängden och unna sig den bästa sorten när man väl äter det :)
Man kan ju tro att detta har gått och blivit en matblogg då jag bloggat mycket om mat sista dagarna, men det har det ju förstås inte. Men maten vi äter är en väldigt stor del av ett balanserat liv. Både för vad maten kan göra med vår hälsa - både hjälpa till att bygga upp vår hälsa genom att välja nyttiga alternativ, men också bryta ner vår hälsa när vi äter sådant vi vet är skadligt - som socker, e-ämnen, helfabrikat, snabbmat osv.
Mat är också en stor njutning och en källa till glädje. Att laga maten kan vara både meditativt, en bra stund att utöva mindfulness eller en möjlighet till att umgås med sina nära och kära genom att laga maten tillsammans. Att äta maten är också det många gånger en stund för gemenskap och umgänge. Att välja råvarort med omsorg, och kanske odla en del själv kan också vara en väg till ett mer balanserat liv. Forskning har visat hur bra vi mår genom att omge oss med växtlighet och att gräva i jorden, påta i trädgården, är ett utmärkt sätt att koppla av.
Så låt maten bli en källa till glädje, hälsa och njutning. För mig innefattar det även god choklad :)
Att bra mat, lagad från grunden av bra råvaror ligger i tiden visar inte minst den nya mattidningen Äkta Mat som utges av LRF Media.
Den beskrivs så här:
Äkta Mat
Mat på riktigt! Äkta Mat är en modern mattidning. Aktiv, rolig, generös, inspirerande och kunskapsberikande. Så att man kan förverkliga drömmen om att köpa ett halvt lamm eller koka egen grönsaksfond. För att det faktiskt är så enkelt. Men framför allt för att Äkta Mat är så kul, härlig och god. Välkommen in i köket! Äkta mat fokuserar på: • Intressanta och underhållande reportage om våra mathjältar runt om i landet: bönder, småproducenter, kockar och andra som kämpar för att vi ska kunna äta god, riktig mat. • Kunniga, inspirerande artiklar om råvaror i säsong, med smarta tips på användningsområden och perfekta smakkamrater samt kuriosa och matnyttig information om näringsinnehåll, miljöpåverkan med mera. • Förhållandevis få men desto mer aptitretande moderna recept. Gärna nydanande med oväntade inslag och varierande svårighetsgrad. Äkta Mat räds inte recept som både tar tid att laga och kräver precision. Äkta Mat ökar engagemanget för råvaran i säsong och för att laga mat från grunden – det blir helt enkelt roligare att laga mat när man förstår råvarornas hur och varför. Vilket är just en av tidningens ambitioner: att ge djupare information och förståelse än vad andra matmagasin, kvällstidningsbilagor och matprogram erbjuder.
I år har jag tänkt att utöka mina odlingar av egna grönsaker, som hittills mest bestått av några krukor tomater och jordgubbar. Därför anmälde jag mig till en kurs: trädgårdsodling för amatörer. Det var intressant att träffa likasinnade och diskutera, men jag kan ifrågasätta om det verkligen var värt priset för kursen. Iallafall när jag hittar sådan här bra tips på nätet, gratis! På www.ekobloggen.se har Monika Hulthén gjort ett fantastiskt jobb med att översätta en dansk artikel med riktigt bra, handfasta råd om odling.
Att bli självförsörjande på grönsaker under sex månader per år behöver inte heller innebära att man har en stor tomt eller odlingslott att odla på.
Läs här och bli inspirerade ni också, och titta in på Monikas blogg för fler bra tips om trädgårdsodling.
Massor av grönsaker på liten yta
Av Peter Norris, 2010
Man behöver inte plöja upp hela gräsmattan och anlägga flera hundra kvadratmeter köksträdgård att förse familjen med färska grönsaker under perioden från maj till december. Det kan man göra på mycket mindre yta, det kräver bara planering och intensiv odling av marken.
Dessa tre enkla odlingsmetoder är förutsättningen för att få massor av grönsaker på liten yta:
1. Jorden odlas i fasta avgränsade bäddar med gångar mellan. Bäddarna kan vara så långa du vill, men bredden får inte överstiga 125 cm. Du ska kunna nå mitten av bädden utan att kliva i den. På det sättet hålls jorden lucker och området kan planteras mycket tätare än om man har rader mellan grönsakerna. Avkastningen per kvadratmeter blir med andra ord större och samtidigt blir det mindre ljus och utrymme för ogräs.
2. Säsongen blir längre när man täcker jorden med klar plast eller fiberduk i början av våren och ibland även på senhösten. Marktemperaturen blir högre och grödorna skyddas även från lättare frost.
3. Många av växterna förkultiveras, alltså sås inomhus i krukor eller lådor och planteras endast ut när det finns ledig jord. På det viset tar växterna inget utrymme i odlingsområdet den första delen av sin utvecklingstid, som de gör genom sådd direkt i bädden. Samma bit mark kan alltså ge fler grödor under en säsong. Sådan här intensiv markanvändning kräver förstås näring. Varje gång du sätter ut nya plantor för att ersätta de skördade, lägger du på ett lager kompost.
För att illustrera hur du kan få ganska mycket mat på ett litet område, är här ett förslag på ett grönsaksland på blygsamma 20 m², inklusive gångar. Det kan göras på många olika sätt med oändliga kombinationer, men här har jag valt vad jag själv odlar, det jag tycker är mest härligt att få helt färskt, vad som kan vara dyrast att köpa och vad som ger färska grönsaker så lång period som möjligt. Det görs med många olika grödor för att visa på olika möjligheter.
Om det inte inträffar några större katastrofer (svår frost maj, till exempel), kan denna lilla köksträdgård till slut ha gett familjen något i stil med:
6 kg broccoli 20-25 spetskålhuvuden 3 kg grönkål 100 sallatshuvuden 5 kg schalottenlök 15 kg morötter 5 kg purjolök 5 kg ärtor 5 kg palsternacka 10 kg rödbeta 30 majskolvar 5-10 kilo spenat 15-20 kilo potatis 20 kg bönor 50 gurkor 10-20 zucchini och ruccola, salladslök och en hel del rädisor
Detta motsvarar med en snabb uppskattning ett värde av minst 4.000-5.000 kr (danska kronor enligt 2010 års prisnivå) om du skulle köpa det i din lokala butik. Samtidigt får du en kvalitet och färskhet som inte kan köpas för pengar. Och det är inte så illa.
Köksträdgården
Köksträdgården är indelad i fyra bäddar som är 3 meter långa (riktning nord – syd) och 1,25 meter breda. Det finns 50 cm mellan bäddarna att gå på. Sängarna odlas med en 4-årig växtföljd, där de viktigaste grödorna ser ut så här:
Bädd 1: tidiga grönsaker och därefter olika sorters kål Bädd 2: ärtor, rotfrukter och majs Bädd 3: morot, sallat, lök och purjolök Bädd 4: potatis och bönor
Varje år byter grödorna bädd. Alltså kommer bädd 1 nästa år att innehålla bädd 4:s grödor, bädd 2 kommer att innehålla bädd 1:s grödor, bädd 3 bädd 2:s grödor medan bädd 4 kommer att innehålla bädd 3:s grödor. Efter fyra år har alla grödor gått igenom alla fyra bäddar.
Bädd 1: tidiga grönsaker till sallad och därefter kål
Sängen är täckt med plast eller fiberduk från början av mars, så att jorden värms upp och de tidigaste grönsaker kan odlas i en skyddad miljö. Samtidigt provoceras lite av ogräset att gro tidigt så att du kan rensa bort det innan du sår eller planterar.
På den första metern börjar man kring 1 april att plantera ut småplantor av sallat och spenat, som sås i små krukor inomhus början av mars. Utplanteringen kan göras i 5 rader med 25 cm avstånd mellan raderna, t ex tre rader av olika sallatssorter som har olika utvecklingstid (15 plantor totalt) och 2 rader av spenat som ganska tidigt ger den första babyspenaten. Mellan dessa rader sätter man ut salladslök som också har såtts inomhus en månad tidigare.
På den andra metern sår man t ex fyra rader av spenat och en rad med rucola med 25 cm mellan raderna. Olika typer av rädisor sås mellan raderna.
Några veckor senare sås den tredje metern med rader av spenat med rädisor och salladslök mellan för att förlänga skördeperioden ytterligare.
Nästa gröda i den här bädden är olika sorters kål. Kål ger mycket och mättande mat under en lång period och är något av det sundaste man kan stoppa i munnen.
I slutet av maj är den första metern skördad. Området får ett lager av kompost, sedan planterar man ut spetskål och savoykål, som sås i mitten av april. De kan planteras i block med 35 cm avstånd på alla sidor, så det finns plats för 15 st. Spetsål utvecklas snabbt och är genialt att odla eftersom du kan skörda samma planta två gånger. När du skär av ett huvud, lämnar du stocken och de nedersta 3-4 bladen kvar. Strax därefter växer nya små huvuden där man låter ett vara kvar och utvecklas till ännu ett litet kålhuvud. Savoykål är däremot inte så snabb. Å andra sidan kan den klara en del frost, så det kommer att finnas färskt grönt att skörda fram till jul.
På nästa meter som blir tillgänglig planteras broccoli. Broccolin sås inomhus i början av maj. Välj en sort som kan planteras tätt (25 cm mellan plantorna) och som fortsätter att producera sidoskott efter att huvudskottet skördats. Detta gör att du kan fortsätta att skörda en portion broccoli en gång i veckan ända tills frosten tar plantorna. Om man täcker bädden med plast i början av oktober kan man ha dem lite längre. Om du inte äter så mycket broccoli kan du byta ut hälften av plantorna mot blomkål. Det finns sorter som kan planteras så nära som 25 × 25 cm. Det skulle då bli 10 broccoli och 10 blomkål fördelat på 4 rader.
På den tredje metern planteras grönkål för att ge ännu mer vintergrönt. Eftersom grönkål kan sås så sent som i slutet av juni/början av juli, kommer området att kunna ge ännu en skörd av rädisor, rucola och sallat innan grönkålen planteras i slutet av juli. Om grönkålen planteras i 3 rader med 50 cm mellan (det kan ge 3-4 kilo grönkål), kan man mellan raderna så t ex rädisor eller spenat. Ett annat alternativ är att så daikon mellan raderna. De håller sig längre och kan klara lättare frost.
I stället för de föreslagna kålsorterna kan man plantera ut mizuna, pak choi och andra asiatiska kålsorter. Med hänsyn till växelbruket ska vi bara odla korsblommiga i denna bädd. Om man täcker alla kålväxter med insektsnät eller fiberduk slipper man kållarver och mask i rädisorna.
Bädd 2: ärtor, majs och lite rotfrukter
Runt 1 april sår man en dubbelrad ärtor (10 cm mellan de två raderna) i mitten av bädden. Mellan de båda raderna sätter man trådstängsel, ris eller något annat att stödja växterna med. För att förlänga ärtskörden kan man välja att så den ena raden av ärtor tre veckor tidigare i t ex pluggbrätte (32 plantor ger 1,5 meter dubbelrad) medan den andra raden sås direkt. Man kan också välja sockerärtor bland en del av ärtorna, man behöver bara se till att det är låga sorter.
Längs bäddens kanter sätter man lök med 10 cm avstånd. Både rödlök, salladslök och vanliga gula lökar. Det är inte för vinterförvaring utan man börjar skörda så fort det finns små späda lökar.
På bäddens ena sida, mellan ärtor och lök, sås palsternacka senare i april. Palsternacka kan stå kvar i marken hela vintern. Så en rad med 3-4 frön var 20:e cm (palsternacka gror långsamt) och behåll en planta på varje plats. I raden kan man så rädisor, då vet man var man har palsternackorna.
Ska man odla riktigt intensivt, kan man på denna sida också så en rad spenat ca 10 cm från lökarna. Lökarna behöver bara utrymme för att nå upp över spenatbladen och palsternackan kommer att klara sig fint.
I bäddens andra sida sås rödbetor i raden mellan ärtor och lök. Du kan så en dubbelrad med 15 cm mellan raderna, särskilt om det är runda rödbetor. En del av rödbetorna kan sås inomhus i pluggbrätte 3-4 veckor tidigare, så får man en tidig skörd av babyrödbetor.
Hela bädden täcks med fiberduk den första månaden. I synnerhet måste ärtorna hållas täckta tills de är ca 5 cm höga, annars kommer du att en tidig morgon upptäcka att duvorna har fått sig en läcker måltid.
I början av juli är löken antingen uppäten eller skördad och ärtorna mogna. Nu planteras 3 rader av majs på deras plats. Majs är helt enkelt den gröda som inte kan köpas färsk nog, de måste skördas samtidigt som du häller kokande vatten över! Majsen sås i mitten av juni i pluggbrätten och planteras 20-50 cm från varandra i raderna beroende på sort. Det ger majs i slutet av september/början av oktober.
Mellan majsen står fortfarande rödbeta och palsternacka. Palsternackan klarar sig själv medan några av rödbetorna är uppätna.
I mitten av juli förkultiveras en spenatsort för höstodling, och under augusti sätter man ut de små spenatplantorna där det finns utrymme mellan rödbetorna. Man kan så ännu ett brätte spenat i mitten av augusti och fortsätta att plantera ut i september, även nära majsen. De är ändå snart nerklippta. Då har du färsk spenat i september/oktober. När majsen är klar i oktober täcks bädden med plast eller fiberduk, så att man kan skörda spenat en längre period.
Den här bädden går i riktning nord – syd. Om den var orienterad i öst-västlig riktning ska ärtorna sås i 6 dubbelrader på andra hållet i bädden. Palsternacka och rödbetor sås mellan dubbelraderna. Men det finns ingen möjlighet till tidiga rödbetor då, de kan klara sig i skuggan av ärtorna tills ljuset når fram då ärterna tas bort, men det går något långsammare!
Bädd 3: morot, sallat och lökväxter
Oavsett hur stor köksträdgård du har, är det en gåva att kunna plocka färsk sallat en stor del av året. Därför är en betydande del av bädden avsedd för detta ändamål.
På den första metern planteras olika typer av sallat som har såtts inomhus i början av mars. Sallaten ska ha olika utvecklingstider så att du inte plötsligt står med 25 skördeklara huvuden på en gång, utan kan skörda sallat från början av maj till in i juni. Man kan så en en rad plocksallat som ger färska blad under en längre tid. Sallaten planteras med 25 cm mellan raderna där man kan så rädisor eller rucola mellan och bädden täcks med fiberduk i början.
Efterhand som sallaten skördas och det blir bar mark, sår man morötter i rader med 15 cm mellan raderna. Morötter kan sås ända in i juli, så man fortsätter så tills hela området utnyttjats. Rötterna kan vara kvar i bädden så länge du vill, om det blir frost täcks med våta löv och om det blir starkare frost kan man täcka med vintermatta. Detta gör att du kan skörda färska morötter hela vintern (och ju kallare jorden blir utan att frysa, desto bättre kommer de att smaka) men för det flesta är de förmodligen uppätna innan det.
På den andra metern kan man sätta schalottenlök med 15 cm mellan varje rad. Till skillnad från lök i bädd 1 odlas schalottenlöken som lagringslök, så de skördas i början av juli, hänger på tork och används under hösten. Du kan välja att sätta vitlök i en rad eller två i stället för schalottenlök. Avkastningen blir inte lika stor som om de har satts på hösten, men helt färsk vitlök är fortfarande en delikatess.
Så snart lökstycket är ledigt planteras en ny omgång sallat, som såtts i början av juni. Samtidigt förkultiverar man en ny omgång sallat, som planteras i de kommande hålen. Bädden täcks med fiberduk när det blir höst. I september utvecklas sallaten långsammare och slutar så småningom att växa. Det är därför viktigt att så i tid, så huvudena är nästan fullt utvecklade och kan stå länge tills frosten tar dem. Alternativt kan du också plantera spenat, som sås i mitten av juli.
På den tredje metern i bädden sås tidiga morötter tidigt april. De sås i rader med 20 cm mellan. Mellan raderna sås rädisor. Rädisorna äts under maj och ersätts av vinterpurjolök i början av juni. Purjolöken sås i början av april och om du skulle råka glömma det kan du köpa purjolöksbrätten i någon plantskola. Morötterna skördas från slutet av juni. Eftersom purjolöken utvecklas hela hösten har de flesta morötter ätits upp när purjolöken verkligen behöver utrymmet.
Sängen hålls täckt med insektsnät eller fiberduk så du slipper morotsflugor och purjolöksmal.
Bädd 4: potatis och bönor
Ingen köksträdgård utan lyxen att skörda färskpotatis i början av sommaren. Därför är hela denna bädd planerad för att ge färskpotatis under större delen av juni.
I mitten av mars täcks bädden med plast så att jordtemperaturen höjs. Omkring 1 april läggs de förgroddade potatisarna (de förgroddas åtminstone från slutet av februari) i rader 50 cm från varandra tvärs över bädden. Du kan sätta de allra tidigaste (t ex Solist eller Hamlet, Solist är tidigare) i bäddens norra ände och inte så tidiga i resten. Knölarna sätts ner med 25 cm mellanrum.
Mellan potatisraderna kan man antingen sätta spenatplantor eller så rucola eller rädisor. De skördas innan potatisplantorna täcker raden. Fiberduk eller plast (bäst) läggs över bädden, gärna över bågar. När temperaturen dagtid är över 10 grader klipps några ventilationshål i plasten och man håller ett öga på att det inte blir så varmt att bladen bränns av solen, i så fall tar man bort plasten.
I slutet av maj/början av juni, kan du börja skörda färskpotatis från bäddens norra ände. Då blir det också ledig jord som ska användas. I denna odlingsplan är det hittills ett ”hål” i sallatsproduktionen. Bäddarna 1 och 3 ger sallad i maj, juni och från augusti. Bädd 4 ska se till att det finns sallat i juli. I början av maj sås en omgång sallat som planteras ut efterhand som potatisen skördas. Man kan plantera i två rader i mitten av sängen med 20 cm mellan raderna och kommer då att kunna skörda i juli tills nästa gröda, nämligen bönor, stänger ute ljuset för sallaten.
I början av juli är potatisen skördad. Gör ett bönstativ med 5 bambukäppar på varje sida av bädden med ca 60 cm mellan käpparna. I mitten av juni sår man störbönor i pluggbrätten eller mjölkkartonger och dessa är redo för utplantering den första veckan i juli. Sätt 3-4 plantor per bambukäpp. Käpparna ska helst vara minst 2 meter höga för bönplantorna kan bli över 3 meter långa. Det blir också fler bönor än du kan äta, men bönor är en av de mest lämpliga grönsakerna för infrysning, de är bra att ha under vintern.
Tycker man att 20-25 kilo bönor är för mycket, kan man i stället på de sydligaste käpparna sätta ett par frilandsgurkor som får klättra på dem. Gurkorna sås i mitten av juni och planteras ut samtidigt som bönorna. Och om du vill leka lite med vad som kan göras, kan du sätta en enda zucchini i mitten av bäddens södra ände strax under gurkorna. Här kan de få så mycket solljus att du kan få några zucchini.
Tidplan
Februari Förkultivering: potatis förgroddas
Mars Förkultivering: salladslök, rödbetor, sallat, spenat, ärtor Direktsådd: rädisor, rucola
Omkring 1,4 miljarder ton mat slängs varje år!! Det är ungefär en tredjedel av allt som produceras med tanke att det ska konsumeras av oss människor.
En tredjedel av alla mat slängs bara bort!!
När man tänker på det är det en svindlande stor andel. Men om vi bryter ner det till oss själva och funderar på vad varje hushåll kan göra för att minska svinnet blir det kanske lite mer hanterbart. Jag tror att vi alla ibland kanske handlar mer än vad vi har tänkt eller hinner äta upp innan det blir dåligt och slänger en halv gammal gurka, ett kålhuvud som börjar se lite ledset ut osv. Ibland är det svårt att beräkna mängden mat och det blir lite för mycket, men kanske inte tillräckligt för att bli en hel måltid. Ibland kan andra saker dyka upp som vi inte räknat med, blir kanske bjuden på middag någonstans och så glöms de där resterna vi hade tänkt att äta till middag bort och slängs efter ett tag.
Det händer alla. Men kan vi kanske försöka bli mer medvetna, och dra vårt strå till stacken till att minska svinnet.
Några enkla saker man kan göra är att göra en veckomeny och planera hela veckans middagar, eller kanske för två veckor i taget, skriva en shoppinglista och bara handla sådant som står på listan och sluta bli förförd av affärernas lockrop, provsmakningar, köp-tre-betala-för-två erbjudanden. Att köpa det som är i säsong, som jag skrev om igår är också ett sätt att bli mer medveten om vad som är bäst för miljön.
En annan sak vi kan göra är att själva bli mer involverade i hela processen av att få mat på bordet. Att odla egna grönsaker och ha höns är en växande trend, och en som jag gärna vill hoppa på. Om man själv har lagt ner tid och arbete på att producera maten är vi mer rädda om resultatet också, och mindre benägna att slänga bort.
Jag läste ett sammandrag av en föreläsning med Charlotte Hågård, författare, karriärcoach som arbetar med karriär- och ledarskapsfrågor på temat framtidens trender när det gäller karriär och arbete.Många av dem ligger helt i linje med mina egna tankar :)
1. Arbetslivet är inte längre en plats. Idag jobbar fler personer än någonsin hemifrån. Dessutom visar det sig att vi ett högre engagemang om vi får jobba mer hemifrån.
2. Din arbetsbeskrivning är bara början! Minns ni tiden när det fanns arbetsbeskrivningar och befattningsbeskrivningar. Nu menar man att det är bara en riktning och en början, ska man lyckas handlar det om resultat och att leverera på toppen av sin arbetsbeskrivning.
3. Begreppet arbete är inte detsamma längre- Miniprenörerna – enmansföretagen är på intåg och i USA är 1/3 av arbetskraften egenföretagare och om 6 år räknar man att det finns mer frilansare och konsulter än anställda. Att anlita experter blir flexiblare och billigare och det är inom alla branscher. Framtidens team blir som dagens filmteam
. 4. Den nya kollektivismen växer fram och trots att vi upplever att allt fler utgår mer och mer från sig själva och sina egna behov så vill vi vara i grupper och känna tillhörighet, på FB i nätverk, tribes etc.
5. Din karriär är i dina händer! Se om ditt eget hus, det är du som sitter vid spakarna inte företaget som du är anställd på. Alla företag ser om sitt eget hus, inte ditt. Så du måste ta ansvar för din egen utveckling!
6.Din arbetsplats blir som ditt släktträd- du kommer att jobba med fler generationer. Vi kommer att jobba så olika länge i framtiden, vissa slutar jobba tidigt och andra arbetar hela sin livstid. Det innebär att att på vissa arbetsplaster kommer det att finnas människor födda under sex till sju årtionden och representera fyra generationer.
7. Alla har talang! Forskning visar att vi alla har talang, det gäller bara att hitta den…Synen att vi har en medfödd talang är på väg bort, utan nu ligger utmaningen i att hitta och utveckla varje medarbetares talang.
8. Arbetstid är ute – resultat inne. Hur många timmar du lägger ner på ditt jobb i fortsättningen är totalt ointressant, vad du kan åstadkomma på tiden är det som räknas!
9. SOFT SKILLS, du kommer att behöva kompetens som du ännu inte har! Mjuka färdigheter som kommunikation, teamwork, ledarskapsförmåga etc blir allt viktigare än hårda färdigheter och en förutsättning för företagen att behålla arbetskraften i framtiden.
10. I Love my job! Allt fler vill att deras arbete ska vara meningsfullt – Inspiration = motivation!
11. Vi söker ständigt nytt jobb! Även fast vi har jobb vi gillar så kommer vi fortsätta att spana efter nya utmaningar, forskning tyder på att vi ständigt ser oss om efter nya utvecklingsvägar.
12. Rekrytering går viralt! Rekryteringen har idag flyttat in på nya arenor och rekryterare söker allt mer på nätet och företagen via sina medarbetare som blir viktiga kanaler. LinkedIn är den särklass största rekryteringsverktyget. SYNS DU INTE SÅ FINNS DU INTE!!
13. Satsa på framtidsjobben! Idag finns det ett antal nya jobb som skapat helt nya roller på marknaden. Om 5-10 år kommer det finnas titlar som du aldrig hört talas om. Te x så finns det numera en roll som Beach Body Coach som gått från 1-3600 st på fem år :-)
14. Omvänd referenstagning – Idag tar många referenser på chefen och företaget innan man söker jobbet. Med sociala medier och nätet följer transparens och öppenhet. Vi kollar upp allt nu innan möten, intervjuer och är digitala detektiver redan innan vi möts i verkliga livet.
15. Bli en evig student. Onlineutbildningar gör att vi var som helst kan förkovra oss, du kan skaffa dig en Master på stranden eller i sommarstugan.
16. Ditt professionella rykte! Titlar och roller kan vara bra för ditt rykte men vem du är som person blir allt viktigare, hur du är mot andra, vem du känner och vem som känner dig och sist men inte minst, den utstrålning och energi som du ger till andra människor. Allt det här påverkar ditt rykte.
17. Den med flest kontakter vinner. För att hantera snabba förändringar i arbetslivet och fortfarande ha en bra karriär måste du vara hopkopplad med andra människor.
18. Sociala mediekompetens ett måste i framtiden! Du måste vara online smart och bygga en positiv image i sociala media. Genom sociala media kan du bygga ditt personliga varumärke och nätverka, se till att utnyttja den kraften i framtiden!
19. Syns du inte på LinkedIn finns du inte! Se till att ha en komplett profil.
20. Senaste CV trenderna går mot grafisk form! Vi behöver presentera oss mer än i text, allt fler presenterar sig genom wordcloud etc och vi kan även se kreativa ansökningar såsom t ex William Sjögren se hans härliga film här http://vimeo.com/73557314
Att äta mat som är ekologiskt odlad, gärna nära är något som gynnar både miljön och kroppen. Att dessutom ha koll på vilka råvaror som är i säsong och välja recept utifrånd dessa är ytterligare en sak som borde vara självklar för alla.
Dels är det klimatsmart att välja råvaror som faktiskt har den rätta säsongen just nu, istället för att ordna artificiella miljöer för att driva fram saker utanför säsong alternativt frakta dem långt, men smaken är också så mycket bättre på de råvaror som trivs och frodas under de premisser som är just nu.
Så vilka är de råvaror som är i säsong nu? Mars och början av april kan vara några av årets tråkigaste månader då man bara längtar efter vårens primörer, men det är inte riktigt dags för det än! I affären har jag sett både färskpotatis, sparris och jordgubbar - men deras tid är inte riktigt än.
Nu kan man däremot frossa i:
* Fisk och skaldjur, som smakar bäst när vattnet är kallt (lax, röding, torsk, aborre, sill, gädda, strömming, musslor, räkor, bläckfisk, havskräftor)
* Kål i alla sorter (vitkål, blomkål, grönkål, svartkål, savojkål, rödkål, kålrabbi)
* Ägg
* Skott (krasse, ärtskott, maskrosblad, groddar)
* Viltkött
Om du vill ha tips på vad du kan laga för mat utifrån säsongens råvaror finns det flera bra kokböcker, men du kan också kika in på http://säsongsmat.nu/ssm/Huvudsida där det finns flera bra recept. Ett av mina favoritrecept denna tiden på året är jordärtskockssoppa, som jag ska äta i veckan.
Bilden är från ICA, som serverar den med parmachips.
Den gör jag så här:
300-400 gram jordärtskockor (jag brukar köpa en påse ekologiska)
2 potatisar
1 lök (gul eller chalottenlök beroende på vad som finns hemma:))
smör att steka i
8 dl buljong (jag använder ekologisk lantbuljong på burk, någon tesked)
Skala och skär potatis och skockor i bitar. Lägg dem i kallt vatten så de inte blir bruna, kanske med några droppar citron. Hacka löken och fräs i smöret. Lägg i bitarna av potatis och skockor och fräs dem en stund. Häll sedan på buljongen och låt dem koka tills allt blir mjukt ca 15 min . Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Du kan även blanda ner en halv deciliter vitt vin och lite grädda om du vill. Jag har ofta på lite färsk timjan till. Vill du inte ha soppan helt vegetarisk kan du även ha lite stekt lax eller halstrad pilgrimsmussla till, men jag kör gärna vegetariskt. Denna soppa smakar himmelskt, och är så enkel att göra och alla råvaror är i säsong hela vintern :)
Vad skönt det är att få gjort en sån där tråkig sak som hänger över en, som man gärna skjuter upp och skjuter upp. Som ofta dyker upp i tanken, men som man aldrig kommer till skott med att få gjort.
Igår kväll gjorde jag en sån sak. Jag tog fram min egna receptbok där jag klistrar in recept jag gillar, eller är intresserad av att testa och som jag tror kan bli en favorit. Jag tog fram en sax, klister och alla recept som har samlats på hög, gjorde en ny avdelning som jag döpte till det inspirerade namnet Vegetariskt :) Jag kom hem från det andra tillfället av min matlagningskurs i vegetarisk mat runt åttatiden på kvällen. Vi hade lagat tre olika rätter som alla var riktigt goda och som jag kommer göra fler gånger. Två av dem var med röda linser, den tredje en tomat och basilikarätt där man knäckte ner ägg i röran och sen åt med LCHF-bröd som bestod av keso, ägg och flera olika frön.
Sen tog det mig ca två timmar att klippa till recepten, klistra in dem, redigera kokboken lite (dvs ta bort recept som jag inte längre tilltalas av) och sen kunde jag avsluta kvällen med att sätta tillbaka boken utan massa lösa papper och ta en kopp te.
Vilken känsla att ha gjort klart något som jag har funderat länge på. Så skönt! Ikväll ska jag ta tag i nästa sak som jag funderat på länge - sortera ut vintergrejer, ta fram vår och sommargrejerna och samtidigt rensa på vinden. En del saker kanske kan funka i nya huset, men andra ska iväg till loppis på onsdag.
När man gör klart sådana saker känns både sinnet och hemmet så mycket lättare :)
Det här tycker jag är en snygg receptbok
På ICa har de den här som går att torka av
Själv har jag tagit ett vanligt anteckningsblock i A4 format med hårda pärmar, och den har hängt med mig i många är redan.