Försöksdjurens dag

Detta fick jag i mail idag, och vill gärna sprida det till er!
 
 
Visste du att 24 april är Försöksdjurens dag? Sedan 1979 har Försöksdjurens dag firats den 24 april för att uppmärksamma alla de miljontals djur som används i djurförsök runt om i världen.
Både i Sverige och EU finns idag lagstiftning som förbjuder användning av djurförsök när det finns alternativ. Men fortfarande saknas alternativ till merparten av djurförsöken. Och fortfarande används ca 2 700 djur i försök varje dag bara i Sverige. Ingen vet hur många djur som används globalt, men gissningar hamnar på ca hundra miljoner djur varje år. Så visst behöver försökdjuren all uppmärksamhet de kan få!
Även om EU:s lagstiftning har som mål att alla djurförsök på sikt ska ersättas, så satsas långt ifrån tillräckligt med resurser för att göra detta möjligt.
I år firar Forska Utan Djurförsök 50-årsjubileum och vi kan se att vårt arbete har gett många goda resultat. Intresset för att ersätta djurförsök med djurfria metoder har aldrig varit större. Nya djurfria metoder erbjuder många fördelar - ingen tackar nej till nya testmetoder som är snabbare, billigare och bättre än djurtesterna. Även inom läkemedelsutveckling och medicinsk forskning går teknikutvecklingen snabbt. Av de elva projekt som Forska Utan Djurförsök ger anslag till i år handlar två om att använda nya, djurfria metoder för att utveckla bättre cancerläkemedel. Läs mer om dessa projekt nedan!
Forska Utan Djurförsöks arbete är, som du förstår, oerhört viktigt för att se till att fler djurförsök kan ersättas. En gåva till oss innebär att du stödjer forskning för att ersätta djurförsök. Du stödjer också vårt arbete med att sprida information, bl.a. till forskare och myndigheter men även allmänheten. Och du stödjer vårt viktiga politiska påverkansarbete.
Ge din jubileumsgåva redan idag. TACK!
Biosensor i celler ersätter djur vid läkemedelstester Vårt stöd till Vesa Loittos forskning vid Linköpings universitet har redan uppmärksammats i Svt:s Östnytt och andra medier. En självlysande biosensor inuti odlade celler visar i realtid om blivande läkemedel orsakar "cellstress". Mål: Bättre läkemedel samtidigt som tiotusentals försöksdjur sparas varje år.
Nytt hopp för leukemipatienter Djurförsöken har ökat inom cancerforskning, även inom leukemi. Ändå har inte behandlingen av leukemipatienter ändrats nämndvärt på 30 år. Men med ny teknik ska Jan-Ingvar Jönssons forskargrupp i Linköping studera variationer i proteiners samspel i cellprover från patienter. Kunskaperna ska ge bättre, individanpassad behandling – genom djurfri forskning!
Sårläkningsmodell ersätter djurförsök Grisar och kaniner används i forskning om sårläkning idag. Men Kristina Blom på Medibiome ska visa att det går minst lika bra att använda odlade, donerade celler. Huden hålls levande i en så kallad bioreaktor som utvecklats av företaget. Projektet går ut på att verifiera och validera metoder för att studera sårläkning i infekterade sår i hud som odlas i bioreaktorn.
Läs Med Andra Metoder Är du givare? Då fick du senaste numret av vårt fina nyhetsbrev för någon månad sedan. Annars kan du läsa det här.
Missa inte Stina på TV 28/4 Professor Stina Oredsson får anslag från oss för att forska om bröstcancer. Se henne i Fråga doktorn på TV.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0