Mmmmmm......choklad ;)

För drygt ett år sedan la vi om våra matvanor i vår familj till att äta nyttigare, renare mat, nästan enbart ekologiskt och mycket mer grönsaker (ofta vegetariskt) och vi slutade med socker, godis, läsk och annat som vi alla egentligen vet inte är bra för oss.
 
 
Visst har det ökat vårt matkonto lite grann att enbart köpa bra kvalitet på maten, men faktiskt bara marginellt. Och om vi slutade köpa vårt enda godis numera, förutom frukt, så hade kostnaden faktiskt inte ökat något alls. Det är en myt att maten blir så mycket dyrare när vi väljer mer ekologiskt och bättre kvalitet. Lösningen heter - köp billigare råvaror som är i säsong till vardags (men fortfarande av bra kvalitet) och lyxa sen till det lite mer till helgen tex genom att köpa kravmärkt kött, om man äter kött.
 
Vårt enda godis vi äter stavas c h o k l a d! Vi älskar choklad! Och gärna choklad med mandlar eller nötter i. Men det ska vara bra choklad, av bra kvalitet, så vi lägger flera hundra varje månad enbart på choklad. Vi tycker det är värt det, och njuter av varenda tugga. Det innebär inte att vi köper stora mängder choklad, men bättre kvalitet kostar mer och vi unnar oss choklad varje vecka.
 
 
Vi köper oftast Blanxart mandel när vi vill äta chokladkakor, men det går ju att göra mycket gott av choklad också. Chokladmousse är en riktig efterrättsfavorit. Här hittade jag ett recept på mousse som jag tänker testa, och även här trycker man på vikten av bra råvaror för att få bra, god mat. I detta receptet använder man Vahlronachoklad, vilket också är den chokladen som finare restauranger alltid väljer. Istället för att frossa och äta stora kvantiteter är det bättre att minska på mängden och unna sig den bästa sorten när man väl äter det :)
 
 
Chokladkaka mousse recept
 
 
http://matgeek.se/2014/03/30/chokladmousse-att-bli-religios-for/
 
 
Man kan ju tro att detta har gått och blivit en matblogg då jag bloggat mycket om mat sista dagarna, men det har det ju förstås inte. Men maten vi äter är en väldigt stor del av ett balanserat liv. Både för vad maten kan göra med vår hälsa - både hjälpa till att bygga upp vår hälsa genom att välja nyttiga alternativ, men också bryta ner vår hälsa när vi äter sådant vi vet är skadligt - som socker, e-ämnen, helfabrikat, snabbmat osv.
 
 
Mat är också en stor njutning och en källa till glädje. Att laga maten kan vara både meditativt, en bra stund att utöva mindfulness eller en möjlighet till att umgås med sina nära och kära genom att laga maten tillsammans. Att äta maten är också det många gånger en stund för gemenskap och umgänge. Att välja råvarort med omsorg, och kanske odla en del själv kan också vara en väg till ett mer balanserat liv. Forskning har visat hur bra vi mår genom att omge oss med växtlighet och att gräva i jorden, påta i trädgården, är ett utmärkt sätt att koppla av.
 
 
Så låt maten bli en källa till glädje, hälsa och njutning. För mig innefattar det även god choklad :)
 
 
Att bra mat, lagad från grunden av bra råvaror ligger i tiden visar inte minst den nya mattidningen Äkta Mat som utges av LRF Media.
 
 
Äkta Mat omslag
 
Den beskrivs så här:
 
 

Äkta Mat

Mat på riktigt! Äkta Mat är en modern mattidning. Aktiv, rolig, generös, inspirerande och kunskapsberikande. Så att man kan förverkliga drömmen om att köpa ett halvt lamm eller koka egen grönsaksfond. För att det faktiskt är så enkelt. Men framför allt för att Äkta Mat är så kul, härlig och god. Välkommen in i köket!
Äkta mat fokuserar på:
• Intressanta och underhållande reportage om våra mathjältar runt om i landet: bönder, småproducenter, kockar och andra som kämpar för att vi ska kunna äta god, riktig mat. • Kunniga, inspirerande artiklar om råvaror i säsong, med smarta tips på användningsområden och perfekta smakkamrater samt kuriosa och matnyttig information om näringsinnehåll, miljöpåverkan med mera. • Förhållandevis få men desto mer aptitretande moderna recept. Gärna nydanande med oväntade inslag och varierande svårighetsgrad. Äkta Mat räds inte recept som både tar tid att laga och kräver precision. Äkta Mat ökar engagemanget för råvaran i säsong och för att laga mat från grunden – det blir helt enkelt roligare att laga mat när man förstår råvarornas hur och varför. Vilket är just en av tidningens ambitioner: att ge djupare information och förståelse än vad andra matmagasin, kvällstidningsbilagor och matprogram erbjuder.

 

Den ska jag testa ;)


Kommentarer
Postat av: Carina

Det har även kommit en ny tidning för ren vegetarisk mat som dottern hittade i handeln.

Svar: Tack för tipset. Den ska inhandlas :)
None None

2014-04-04 @ 15:36:47
Postat av: Britt Blomquist

Hej, var hittar du chokladen?
mvh Britt

Svar: Ja det kan vara lite trixigt. ICA har den, men den är ganska dyr. Den finns hos flera olika sajter på nätet tex chokladgallerian.se eller så kan du hitta den till ett lägre pris hos grossister om du har ett företag. Annars kan du be en konditor eller chokladaffär att ta hem den till dig
None None

2014-04-06 @ 10:39:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0