Framtidens karriärtrender

Jag läste ett sammandrag av en föreläsning med Charlotte Hågård, författare, karriärcoach som arbetar med karriär- och ledarskapsfrågor på temat framtidens trender när det gäller karriär och arbete.Många av dem ligger helt i linje med mina egna tankar :)
 
 

1. Arbetslivet är inte längre en plats. Idag jobbar fler personer än någonsin hemifrån. Dessutom visar det sig att vi ett högre engagemang om vi får jobba mer hemifrån.
 
 

2. Din arbetsbeskrivning är bara början! Minns ni tiden när det fanns arbetsbeskrivningar och befattningsbeskrivningar. Nu menar man att det är bara en riktning och en början, ska man lyckas handlar det om resultat och att leverera på toppen av sin arbetsbeskrivning.
 
 

3. Begreppet arbete är inte detsamma längre- Miniprenörerna – enmansföretagen är på intåg och i USA är 1/3 av arbetskraften egenföretagare och om 6 år räknar man att det finns mer frilansare och konsulter än anställda. Att anlita experter blir flexiblare och billigare och det är inom alla branscher. Framtidens team blir som dagens filmteam
 
 
.
4. Den nya kollektivismen växer fram och trots att vi upplever att allt fler utgår mer och mer från sig själva och sina egna behov så vill vi vara i grupper och känna tillhörighet, på FB i nätverk, tribes etc.
 
 

5. Din karriär är i dina händer! Se om ditt eget hus, det är du som sitter vid spakarna inte företaget som du är anställd på. Alla företag ser om sitt eget hus, inte ditt. Så du måste ta ansvar för din egen utveckling!
 
 

6.Din arbetsplats blir som ditt släktträd- du kommer att jobba med fler generationer. Vi kommer att jobba så olika länge i framtiden, vissa slutar jobba tidigt och andra arbetar hela sin livstid. Det innebär att att på vissa arbetsplaster kommer det att finnas människor födda under sex till sju årtionden och representera fyra generationer.
 
 

7. Alla har talang! Forskning visar att vi alla har talang, det gäller bara att hitta den…Synen att vi har en medfödd talang är på väg bort, utan nu ligger utmaningen i att hitta och utveckla varje medarbetares talang.
 
 

8. Arbetstid är ute – resultat inne. Hur många timmar du lägger ner på ditt jobb i fortsättningen är totalt ointressant, vad du kan åstadkomma på tiden är det som räknas!
 
 

9. SOFT SKILLS, du kommer att behöva kompetens som du ännu inte har! Mjuka färdigheter som kommunikation, teamwork, ledarskapsförmåga etc blir allt viktigare än hårda färdigheter och en förutsättning för företagen att behålla arbetskraften i framtiden.
 
 

10. I Love my job! Allt fler vill att deras arbete ska vara meningsfullt – Inspiration = motivation!
 
 

11. Vi söker ständigt nytt jobb! Även fast vi har jobb vi gillar så kommer vi fortsätta att spana efter nya utmaningar, forskning tyder på att vi ständigt ser oss om efter nya utvecklingsvägar.
 
 

12. Rekrytering går viralt! Rekryteringen har idag flyttat in på nya arenor och rekryterare söker allt mer på nätet och företagen via sina medarbetare som blir viktiga kanaler. LinkedIn är den särklass största rekryteringsverktyget. SYNS DU INTE SÅ FINNS DU INTE!!
 
 

13. Satsa på framtidsjobben! Idag finns det ett antal nya jobb som skapat helt nya roller på marknaden. Om 5-10 år kommer det finnas titlar som du aldrig hört talas om. Te x så finns det numera en roll som Beach Body Coach som gått från 1-3600 st på fem år :-)
 
 

14. Omvänd referenstagning – Idag tar många referenser på chefen och företaget innan man söker jobbet. Med sociala medier och nätet följer transparens och öppenhet. Vi kollar upp allt nu innan möten, intervjuer och är digitala detektiver redan innan vi möts i verkliga livet.
 
 

15. Bli en evig student. Onlineutbildningar gör att vi var som helst kan förkovra oss, du kan skaffa dig en Master på stranden eller i sommarstugan.
 
 

16. Ditt professionella rykte! Titlar och roller kan vara bra för ditt rykte men vem du är som person blir allt viktigare, hur du är mot andra, vem du känner och vem som känner dig och sist men inte minst, den utstrålning och energi som du ger till andra människor. Allt det här påverkar ditt rykte.
 
 

17. Den med flest kontakter vinner. För att hantera snabba förändringar i arbetslivet och fortfarande ha en bra karriär måste du vara hopkopplad med andra människor.
 
 

18. Sociala mediekompetens ett måste i framtiden! Du måste vara online smart och bygga en positiv image i sociala media. Genom sociala media kan du bygga ditt personliga varumärke och nätverka, se till att utnyttja den kraften i framtiden!
 
 

19. Syns du inte på LinkedIn finns du inte! Se till att ha en komplett profil.
 
 

20. Senaste CV trenderna går mot grafisk form! Vi behöver presentera oss mer än i text, allt fler presenterar sig genom wordcloud etc och vi kan även se kreativa ansökningar såsom t ex William Sjögren se hans härliga film här http://vimeo.com/73557314

Kommentarer
Postat av: Ekenäsliv

Så många bra tips och så mycket att ta till sig..
I synnerhet när man känner sig vilsen i yrket som jag just nu..
Kram Anna

Svar: Ja visst var det mycket bra saker att ta med sig när man tänker kring jobb. Kanske skapa ett helt nytt jobb själv, arbeta hemifrån och använda sociala medier :)
None None

2014-04-02 @ 21:17:33
URL: http://www.ekenasliv.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0