Mat- och resursslöseri

Omkring 1,4 miljarder ton mat slängs varje år!! Det är ungefär en tredjedel av allt som produceras med tanke att det ska konsumeras av oss människor.
 
 
En tredjedel av alla mat slängs bara bort!!
 
 
När man tänker på det är det en svindlande stor andel. Men om vi bryter ner det till oss själva och funderar på vad varje hushåll kan göra för att minska svinnet blir det kanske lite mer hanterbart. Jag tror att vi alla ibland kanske handlar mer än vad vi har tänkt eller hinner äta upp innan det blir dåligt och slänger en halv gammal gurka, ett kålhuvud som börjar se lite ledset ut osv. Ibland är det svårt att beräkna mängden mat och det blir lite för mycket, men kanske inte tillräckligt för att bli en hel måltid. Ibland kan andra saker dyka upp som vi inte räknat med, blir kanske bjuden på middag någonstans och så glöms de där resterna vi hade tänkt att äta till middag bort och slängs efter ett tag.
 
 
Det händer alla. Men kan vi kanske försöka bli mer medvetna, och dra vårt strå till stacken till att minska svinnet.
 
 
Några enkla saker man kan göra är att göra en veckomeny och planera hela veckans middagar, eller kanske för två veckor i taget, skriva en shoppinglista och bara handla sådant som står på listan och sluta bli förförd av affärernas lockrop, provsmakningar, köp-tre-betala-för-två erbjudanden. Att köpa det som är i säsong, som jag skrev om igår är också ett sätt att bli mer medveten om vad som är bäst för miljön.
 
 
En annan sak vi kan göra är att själva bli mer involverade i hela processen av att få mat på bordet. Att odla egna grönsaker och ha höns är en växande trend, och en som jag gärna vill hoppa på. Om man själv har lagt ner tid och arbete på att producera maten är vi mer rädda om resultatet också, och mindre benägna att slänga bort.
 
 
Vilka är dina bästa tips på att minska svinnet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0