Perspektiv
I helgen var dottern och jag på en föreläsning som väckte mycket tankar och känslor. Janina Nilsson, 87 år, polsk katolik berättade om sitt liv när hon som 15-åring blev tagen från sin familj av tyska soldater och skickad till Tyskland för att arbeta, men som efter ett rymningsförsök hamnade i koncentrationsläger.
När man hör sådana berättelser, och vilka grymheter människor har fått utstå är det viktigt att tänka till, få perspektiv på saker och ting. Det här är en berättelse som berör. Det som gav mig en stor tankeställare var att Janina var ungefär i min dotters ålder när hennes helvete började. Det fick mig även att känna stor tacksamhet över mitt liv.
Här kan ni läsa mer http://www.dagen.se/vardag/janina-nilsson-overlevde-forintelsen/
Finns det måsten????
På bloggen Sätt stilen med Katharina Althin såg jag ett inlägg om måsten i garderoben. Jag tycker sådana listor kan vara intressanta att läsa för att se vad som räknas som klassiker, dvs kläder som håller för tidens tand och som är användbara år efter år efter år. Precis i linje med min tanke kring kläder. Jag försöker minska min garderob mer och mer, och bara fylla den med kläder jag älskar att använda, om och om igen. Däremot tycker jag inte om orden måsten!
Vad finns i min garderob?
1. V-ringad tröja Har jag inte, men skulle vilja ha en i fin, neutral färg i bra kvalitet, gärna cashmere :)
2. Vit skjorta Har jag inte. Har provat några stycken genom åren, men känner mig inte hemma i
3. Neutrala ballerinas Brukar ha ett par svarta och ett par vita ballerina sommartid. Passar till allt :)
4. Fin topp Jag har flera fina toppar :)
5. Jeansskjorta Har jag en från Lexington, som jag hittade second-hand
6. Axelbandslös klänning Skulle jag inte sätta på mig. Känns inte bekvämt
7. Stor sjal JA, jag älskar att svepa in mig i en sjal
8. Nättare halsband Ja, det finns
9. Trenchcoat Återigen en klassiker jag testat i olika varianter, men inte känt mig bekväm i
10. Den lilla svarta Något jag saknar, och när jag hittar rätt modell kommer att köpa
11. Rött nagellack Nej, nej, nej. Målar sällan naglarna och när jag gör det gillar jag andra färger
12. Cocktailring Ja, men används aldrig
13. Weekendbag Nej, men ytterligare en sak jag ska köpa, som även fungerar som träningsväska
14. Solglasögon Jadå, ett par stycken
15. Capribyxor Nej, gjort mig av med
16. Klassiska ridstövlar Ja, till ridningen :) men gillar stilen även privat
17. Blåjeans Ja, ett absolut basplagg
18. Färgglada ballerinas Nej, bara i neutrala färger
19. Kuvertväska Nej, gillar inte modellen
20. Solhatt Nej, passar inte i hatt, men tycker även det blir för varmt om huvudet
21. Parfym Ja, men använder mycket sällan
22. Armbandsur Nej, har inget behov
23. Linne Ja, flera stycken då jag ofta har det under tunikor eller koftor
24. Flätat bälte Nej, gillar släta skärp
25. Jeansshorts Ja, gillar jeansshorts
26. Klassisk mörk kappa Nej, men däremot en benvit
27. Fodralklänning Nej, trivs inte i modellen
28. Svarta tajta jeans Nej, gjort mig av med
29. Kort sommarkjol Nej, gjort mig av med alla kjolar
30. Pennkjol Nej, en modell jag inte trivs i
31. Handväska Ja, en svart som funkar till allt
32. Gummistövlar Ja, mina svarta Hunter
33. Maffigt halsband Ja, gillar halsband som syns
34. Leopardmönstrade skor Nej, köpte ett par en gång men gjort mig av med
35. Cardigan Ja, ett användbart plagg
36. Fint bälte Ja, har samma bälta till allt
37. Neutrala klackar Ja, ett par svarta
38. Mörk topp Ja
39. Vit topp Ja
40. Kavaj Ja, men används så sällan så kan rensas bort
41. Randig topp Nej, har rensats bort
42. Paraply Ja, men vill även ha en snygg regnkappa
43. Färggrann festtopp Nej, har gärna klänning till fest
44. Höstjacka Ja, en ursnygg ulljacka som jag älskar
45. Vita byxor Ja, vita jeans
46. Färgade sandaler Nej
47. Seglarskor Nej
48. Skinnjacka Ja, en svart
49. Svart polotröja Nej, rensat bort
50. Jeansjacka Ja, som jag använder ofta sommarhalvåret.
I min bokhylla finns även denna bok, av Nina Garcia, där hon listar 100 klassiker
Skördefest
Åh härliga mathöst! Nu är det dags för skördefester runt om i landet. I helgen är det skördefest på Bjäre och i Partille, som jag känner till. Den stora skördefesten på Tjolöholms Slott i Kungsbacka är först 5-6 oktober i år (därifrån kommer bilden) och är ett arrangemang som jag tycker är väldigt mysigt.
Finns det andra skördefester runt om i landet som ni kan rekommendera??
Är mer pengar en prioritet?
Igår kväll satt jag och tittade på ett intressant program på SVT, Arga doktorn. Där visade de hur svårt det är för en vuxen person i Göteborg att få till stånd en ADHD-utredning. Intressant för mig från flera håll, då jag arbetar som psykolog i Göteborg och försökt remittera unga vuxna för utredning utan framgång.
Efter programmet var slut tänkte jag gå och lägga mig, men då började ett annat intressant program, Debatt, där de pratade om femte jobbskatteavdraget som nu är aktuellt. Jag tillhör en av "vinnarna" i detta, då avdraget skulle innebära att jag får ca 500 kr mer i månaden. Men det som är intressant i detta att många med mig som tillhör de sk vinnarna, medelklass med relativit bra inkomst, inte bryr sig om dessa "extra pengar". De hundralapparna gör ingen som helst skillnad i mitt liv. De ökar inte min livskvalitet på något sätt.
Det enda de gör är att öka möjligheten till privat konsumtion, men precis som lyckoforskningen visat gör inte mer pengar i plånboken någon skillnad för upplevd lycka och livstillfredsställelse när man kommit över en viss gräns! För någon som lever på existensminimum och har svårt att få ekonomin att gå ihop gör 500 kr mer i månaden en stor skillnad, men för mig kommer det knappt att märkas.
Det jag däremot ser bla i mitt arbete är att det behövs mer personal på förskolorna, mindre barngrupper så att alla barn får möjlighet till en bra utveckling, mer pengar till skolorna så att alla elever får tillräckligt med stöd för att gå ur grundskolan med godkända betyg och ha en möjlighet att läsa vidare på gymnasiet och kunna komma ut på arbetsmarknaden, fler bostäder för unga så de har en möjlighet att börja sitt vuxna liv och flytta hemifrån, mer pengar till sjukvård och äldreomsorg.
Detta är ingen politisk blogg, och jag är i grunden inte särskilt politiskt intresserad, men det känns fel att jag, och andra som är i samma situation som jag, ska få några hundralappar mer i månaden att shoppa för, samtidigt som jag ser att pengar behövs för andra delar av vårt samhälle.
I mitt jobb som psykolog gör jag ibland en övning som heter Vinn så mycket ni kan, där man får se effekten av att enbart se till personlig vinning kontra att ta ansvar för att alla ska vinna.
Vad anser ni som läser om detta?
Boktips och höst
I helgen läste jag en bok som jag bara måste tipsa er om! Jag hade sett den i bokhandeln och min vana trogen bad jag bibliotektet köpa in den. Jag vill inte köpa på mig en massa böcker utan jag låter biblioteket handla och så lånar jag :)
Men denna bok har verkligen allt när det gäller hälsosam mat, plus en del till, som föll mig i smaken totalt. Jag behöver ingen annan bok än denna. Här kan jag läsa en treveckorsmeny med bra mat med alla recept och en hel del om träning och tänkande, så denna bok ska inhandlas och få en plats i min bokhylla.
Boken vänder sig i första hand till kvinnor 40 + med mat som är bra för hormonbalansen, men jag tycker den passar bra till alla. Det de skriver om är hälsa kort och gott, och alla mår bra av att ta hand om sig, sin kropp och sin själ så denna bok rekommenderar jag verkligen!!
Åh, vilket härligt, ruskigt höstväder vi har här idag. Jag hade längtat efter lite höstrusk igår, men det kom bara lite regn. Idag däremot blåser det och regnet bara öser ner. Jag älskar det! Här myser vi med tända ljus och te.
Igår gjorde jag höst hemma. Jag la undan alla sommarkläder i sina säsongslådor, plockade fram höstkoftor, raggsockor, gummistövlar. I soffan la jag på ett nytt fårskinn som inhandlades på marknaden förra helgen och filtarna tvättades.
Jag tycker om ritualer vid säsongsbyte, att verkligen känna att nu går vi från en årstid till en annan. Jag vill känna av hösten även inomhus, så jag ska plocka in lite rönnbär, fina höstlöv, tända ljusen och njuta av att nu är sommaren över och den härliga hösten tar vid. Igår hade vi även äppelfrossa hemma hos oss :) Dottern bakade ljuvliga scones med rivet äpple och kokos och kokade sedan äpplemos, medan jag tog en del av de äpplen jag plockade i Båstad förra helgen och körde i råsaftscentrifugen.
Simple eating?
En del av att skapa ett enklare liv är att skapa enkla rutiner för olika saker. På så sätt behöver man inte fundera så mycket kring vad man ska göra, eller hur.
En sak jag stötte på när jag läste olika amerikanska bloggar om Simple living var att förenkla när det gäller maten. Jag gillar enkel mat på så sätt att jag vill ha rena råvaror, enkla recept och mat som inte tar allt för lång tid att laga, iallafall till vardags. På helgerna gör det inget om det tar längre tid, men jag gillar mat som sköter sig själv, kanske en eller ett par timmar i ugnen, medan jag gör andra saker.
Men det jag såg att flera skrivit om var att förenkla maten ännu mer, att inte lägga tid på att fundera ut vad man ska äta, göra måltidsplanering för veckan och liknande, utan att helt enkelt äta samma sak varje dag! Samma frukost varje dag, samma lunch varje dag och sedan ha samma middag, eller att äta samma sak väldigt ofta. Jag såg flera förslag på mat de åt på det sättet tex kycklingsallad, tacos, omelett, vegetarisk chili, pasta.
Jag förstår att det gör livet enklare att inte behöva fundera så mycket på vad man ska ha till middag, men i mina öron låter det rätt så tråkigt. Jag gillar omväxling, och sedan kan jag periodvis ha någon favoriträtt som jag vill återkomma till.
Vad tycker ni? SKulle ni kunna tänka er att förenkla maten på så sätt att ni åt samma mat väldigt ofta, eller skulle det bli tråkigt? Vilken rätt skulle ni isåfall kunna tänka er att återkomma till ofta? Själv är jag förtjust i omelett, som är en bra och snabb rätt som jag kan variera på många olika sätt beroende på vad som finns hemma. Det är också ett mycket bra sätt att använda rester på :)
Morgondimma
Åh vad jag älskar dimma! Det är något mjukt och magiskt över dimma tycker jag. Det är som om världen får mycket mjukare kanter på en gång.
När jag åkte till jobbet i morse låg dimman tät över vägen och ängarna brevid vägen såg jag inte mycket av alls. Det är höstkänsla ;))
Personlig utveckling
Jag är så glad att jag för några år sedan återupptog ridningen. Det ger mig så mycket på så många plan och jag upptäcker hela tiden nya dimensioner.
Det ger mig motion, närhet till djuren, samvaro med andra likasinnade - ja det fyller många olika behov.
Men en sak som jag tänkte på när jag tog en privatlektion häromdagen var att det ger mig även möjlighet att växa som människa. Min ridlärare sa att två viktiga saker för att utveckla sin ridning är tålamod och ömjukhet. Och det är inte mina starka sidor. I min ridning ställs jag inför de utmaningarna att jag måste lära mig mer tålamod. Det finns inga snabba genvägar, det går inte att forcera något utan det måste få ta tid. När jag är lugn och landar i det jag gör, då går det bra, men när jag försöker få processen att gå snabbare då går det inte alls. Jag måste helt enkelt träna på en av mina svaga sidor för att komma vidare.
I ridning måste man också visa en stor portion ödmjukhet, både mot hästen, mot sin instruktör och mot sig själv. På lektionen sa min ridlärare att det händer något på min vänstra sida. Den ser mycket stelare ut än den högra och att jag var mer spänd i vänster sida. Det resulterar i att både vänster knä och vänster axel åker upp, vilket inverkar negativt på min balans, min sits och därmed på hela min ridning. Det fick mig att inse att det är så jag gör i andra sammanhang också när jag känner mig stressad eller osäker. Jag har ibland väldigt ont i just vänster axel. Att visa ödmjukhet mot hästen innebär också att hela tiden tänka på att det är levande varelser man arbetar tillsammans med. Att känna av de olika hästarna och hästens dagsform och utifrån det planera sin ridning.
Ja ridningen ger mig många tillfällen till personlig utveckling, och det på helt andra plan än vad jag räknat med från början. Det är också ett fantastiskt tillfälle till mindfulness, att verkligen vara i nuet.
Vilka är dina svaga sidor? Har du något sammanhang där du genom någon annan aktivitet även får utmana dig själv och stärka dina svaga sidor?
Ekologisk mat
Helgen har verkligen inneburit ekologisk mat i alla dess former. Ekorundan på Bjäre var fantastisk. Jag hann med fyra ställen på en dag (som började tidigt). Det är så härligt att lyssna på människor som är så passionerade och verkligen brinner för något. Jag handlade även med mig massa goda produkter som kryddväxter på det första stället, alldeles färska ägg (varav vissa var alldeles grönskimrande) på ställe nummer två, hamburgare gjorda av gårdens nötfärs, egna korvar och egen gelé på ställe nummer tre och ställe nummer fyra blev Kattviks fruktodling där de hade självplock av äpplen.
På tal om ekologisk mat såg jag att Naturskyddsföreningen gjort en lista på de fem produkterna som är en bra start om man leva ett giftfriare liv. Det är ologiskt med o-ekologiskt är deras devis, och fortsätter att om det är svårt att komma igång med ekologisk mat är detta fem områden man kan börja med att prioritera:
* Kaffe för ett av världens farligaste bekämpningsmedel används på vanliga kaffeplantager
* Bananer och vindruvor för de besprutas hårt
* Mejeriprodukter för färre gifter och en friskare natur
* Kött för djuren mår bättre då
* Potatis för det är Sveriges mest besprutade gröda
Just när det gäller potatis har jag funderat mycket kring det. Dels är det inte lätt att hitta ekologisk potatis i vanliga mataffärer, men jag funderar också på om det finns någon lönsamhet i att odla potatis egentligen. Priset är ofta löjligt lågt på potatis tycker jag. Det viktigaste när det gäller bra och naturlig mat är att vi konsumenter kan tänka oss att betala mer för maten. Och för att ha råd att göra det behöver vi många gånger tänka om, och minska kvantiteten för att istället prioritera kvalitetet!
Höst...eller sommar?
Ja, den frågan har vi kunnat ställa oss här i Göteborg senaste veckan. Solen har strålat från en klarblå himmel och igår hade vi 24,5 grader!
Så samtidigt som vi njuter av den kvardröjande sommarvärmen så säger almanackan att det är höst och många olika höstaktiviteter drar igång.
Igår kväll åkte dottern och jag in till stan för att äta middag på en uteservering någonstans. Hela stan kokade av människor som precis som vi njöt av värmen. Chalmerister var ute med alla nya studenter på nollning. Efter middagen kollade vi in Kulturnatta i Mölndal, som är i början av september varje år. Jag har aldrig varit på det tidigare, då det inte har lockat mig i regn och kyla, men i år var det helt underbart. Vi strosade runt i ett par timmar, kollade på konst, lyssnade på olika sångframföranden, handlade surdegsbaguetter (som vi hoppas ska påminna om dem vi åt i Frankrike).
Själva inramningen av kvällen var helt fantastisk, men det jag tar med mig mest från kvällen var en härlig kväll med dottern där vi kunde mötas i många intressanta samtal om allt möjligt, både viktiga personliga saker och stora globala frågor.
Ni som har följt min blogg ett tag vet ju att vi under det senaste året har blivit mycket intresserade av mat, nyttig mat och blivit mer medvetna om vad det egentligen är vi äter.
I helgen är det två intressanta ekoevent som jag hoppas hinna med båda två. På Gunnebo Slott har de ekologisk matmarknad, Jordens mat, där lokala producenter presenterar sina produkter, det lagas mat, pratas om mat och brukar vara väldigt mysigt.
På Bjäre har de i helgen Ekorundan där man kan få guidade visningar på fyra gårdar där de presenterar sitt ekologiska jordbruk. Där vill jag besöka minst två ställen.
Bäckdalens handelsträdgård som jag tycker är supermysigt, med ett medelhavsinspirerat trädgårdscafé och flera växthus där de odlar kryddor, tomater och mycket annat.
Och så är jag intresserad av att gå med på en guidad visning på Bjäre Rödkulla, delvis på den underbara naturen där kossorna går och betar. En väldigt vacker dalgång, med skönt rundade kullar. Där har djuren det bra och får leva ett naturligt liv. Sedan producerar dem själva både charkuterier och säljer på gården.
Att ta till vara
Att ta till vara på saker känns för mig väldigt bra. När jag köper något vill jag vill jag använda det fullt ut. När jag sedan känner mig färdig med något ger jag gärna det vidare till någon annan. För några veckor sedan köpte jag till slut en ny soffa (vilket vi funderat på i flera år) och har nu en soffa som passar oss bättre. Den gamla soffan la jag ut i en grupp på Facebook där man kan skänka och efterlysa saker. Det tog inte lång stund innan en tjej hörde av sig och ville ha min soffa. Även om den är sliten har den lite mer livskraft kvar.
I lördags lyxade vi till det, dottern och jag, och hade skaldjursfrossa till middag. Skaldjur är både nyttigt och gott. Känns som september är rätt tid för skaldjur också :) Vi åt pilgrimsmusslor, havskräftor, signalkräftor, krabba, räkor, västerbottenpaj och aioli. Efter det fanns det en hel skål med alla skalen kvar. Många gånger slänger man dem bara i soporna, men jag sparade dem till dagen därpå och kokade ihop en skaldjursfond som sedan blev bas för söndagens fisksoppa. Resten har jag fryst in till en annan gång :)
Att göra fond av skalen är väldigt lätt. Jag hackade ett par lökar, några morötter, vitlök och fräste dem i smör, sen på med skalen, lite vitt vin, vatten så det precis täcker skalen och så låta dem koka minst 30 min. Sila sedan bort skalen och reducera fonden till önskad styrka. Voilá! Känns bra att verkligen få ut allt av de goda skaldjuren.