Höns

Idag och förra lördagen har jag gått en hönskurs, anordnad  av Granngården i Kungsbacka. Där har vi fått lära oss allt om att skaffa och ha höns. Bla har vi pratat om hur hönshuset ska inredas och vad hönsen behöver. Vi har tittat på färdiga lösningar med både hönshus och inhägnader och fått ritningar till mindre hönshus för den som vill bygga själv.
 
 
Jag har ju tänkt att göra en del av min bod till hönshus och sen göra en inhägand öster om byggnaden för att sedan börja med att hyra höns över sommaren för att testa på.
 
 
Hela den högra delen av uthuset ska få bli hönshus. Jag använder inte den till något alls i dagsläget. Huset är indelat i tre lika delar. Till vänster är vedförrådet, i mitten trädgårdsredskap och den högra är tom. Där ska jag inreda med sittpinnar, reden, mat- och vattenskålar och lägga spån på golvet. Ventilen längst ner ska få bli en lucka och mellan huset och hallon- och björnbärsbuskarna ska inhägnaden bli.
 
 
På Lantliv såg jag dessa fina hönshus. Kanske ska tänka om och bygga mig ett nytt hus istället. Vad tycker ni om hus nr 5? :)
 
Funderar du på att skaffa höns? Eller vill du bygga om hönshuset? Här är 11 fantastiska hönshus att inspireras av!

 

1

 

1.  Väldigt charmigt litet hönshus i trä. Det lilla söta fönstret och dörrens form är ju bara pricken över i.

 

2

 

2. Det tar nog några år för hönshuset att bli såhär, nästan övervuxet. Det lilla tornet är ju bara fantastiskt charmigt!

 

 

 

33. Man undrar ju hur många ägg det finns i den lilla luckan varje morgon…

 

4

4. Ser ganska påkostat ut det här hönshuset även om det är ganska litet. Missa inte de tre små äggluckorna på ena sidan.

 

5

5. Helt otroligt vad folk bygger till sina höns, eller hur!

 

6

6. Såhär kan man ju också göra av en gigantisk gammal stubbe!

 

7

7. Bara det bästa till hönsen! Väldigt elegant litet hus för att inte tala om den lilla häcken som ramar in huset så fint.

 

8

 

8. Färgglatt ska det vara! Lekfullt hönshus med en matchande stol där man kan sitta och titta på de små vännerna.

 

9

9. Charmigt litet hus med glasdörr med fina spröjs. Och smart att göra en liten öppning med hönsnät på ett fönsterlöst hus.

 

 

 

10

 

10. Stilrent hus med panoramafönster till hönsen.

 

11 

 

11. Det här hönshuset skulle man inte missa i trädgården.


Gör nytt av rester

I tidningen Land läste jag dessa kanonbra tips. Det pratas mycket idag om att vi slänger alldeles för mycket mat, och det bästa för miljön, och ekonomin, är att dels äta mindre kött och dels ta vara på allt som produceras. Själv är jag duktig på att inte slänga saker, utan äter upp allt jag köpt, och hittar nya användningsområden för råvaror som det bara finns lite grann kvar av.
 
 
Med dessa tips går ett steg längre. Här får vi massor av tips på hur vi kan återanvända sådant som inte ens kan kallas för rester, utan sådant vi vanligtvis slänger i soporna eller i komposten. Vilken idé tilltalar dig mest?
 
 
75
 
Låt soporna växa och bli ny mat eller förädla skräpet till något gott. Här är 10 rester från köket du kan ge ett andra liv.

1. Låt citrongräset gro

Släng inte roten när du använt citrongräsets ätliga delar. Ställ roten i lite vatten. När den fått rötter planteras den i en kruka med jord och får växa till igen.

citrongras

 

 

2. Gröna potatisar och skal

Potatisar som är gröna, för små eller bara skruttiga kan sättas i kruka och ge nya potatisar, också på fönsterbrädan. Om potatisarna skalas lite tjockare blir skalen goda ”chips”. Häll över lite olja och baka i ugnen.

potatis

 

 

3. Äppelskal och skrutt

Torkade äppelskal blir gott te och skruttarna kan förvandlas till äppelvinäger. Söta en halv liter vatten med 3 matskedar honung och lägg i ett halvt kilo äppelskruttar. Täck skålen med tyg och låt den stå i rumstemperatur och jäsa i 2-3 veckor. Få extra fart genom att hälla i en skvätt opastöriserad äppelcidervinäger. Rör om ofta. Sila bort frukten och låt stå och mogna ytterligare innan den hälls på flaskor.

appelskal

 

 

4. Kapad kruksallad

Ge rötterna chansen en gång till. Plantera om rotklumpen i en kruka och vänta på nya blad.

7adbe14a6406be7fe2c316575e269785

 

5. Selleri och kål

Var rädd om rotskivan längst ner när du skär så kan du få fler nya blad av kål, pak choi och selleri. Man kan antingen låta stumpen stå i vatten eller sätta den i jord i en kruka.

kal

 

6. Rödbetstoppar

Skär av den översta delen av rödbetan och plantera eller sätt i vatten. När nya blad växer fram blir de goda att blanda i sallad eller slänga i woken.

beta

 

7. Morotsrester

Den lilla snutten högst upp kan få nya blad, ställ den med snittytan ner på ett fat med vatten och vänta. Bladen funkar till exempel mixade i en pesto.

morot

 

8. Snuttar av gul, röd och grön lök

Skär löken så att den lilla rotplattan längst ner är oskadd. Den kan sedan stickas ner i jorden så att den skickar upp nya stänglar att äta. Rotstumpar från salladslök kan ställas ner i ett glas vatten.

rodlok

 

9. Vitlök

Torra, vitlöksklyftor kan få nytt liv. Stick ner dem i jord och vattna eller ställ dem i vatten. Efter ett tag sticker gröna, vitlöksdoftande stänglar upp. Klipp över maten.

vitlok

 

 

10. Stjälkar, ben och torra lökskal

Kvar efter middagen finns bara ben. Det är inte så bara. Koka buljong på dem, gärna tillsammans med torra lökskal, morotsskal och hårda stjälkar från kryddväxter och bladgrönt som också räddats från soporna.

ben

 

 

 

 

 


Mera planer

Den första saken jag tror jag ska ge snickarna i uppdrag är att ta upp för en altandörr från matrummet till trädgården, ut till köksträdgården.
 
 
Häng med :)
 
 
 
Ner för trappan, till köket :)
 
 
 
 
 
Från köket ser man bort till matrumshörnan
 
 
 
Fårskinnet i kökssoffan är en riktig favoritplats för flera av katterna. Soffan ska målas vit nästa gång jag är på plasts. Den har blivit slipad, så nu är det dags för målning. Denna har jag för övrigt fått gratis på en Bortskänkesannons, och sen klätt med nytt tyg.
 
 
 
Här vid väggen mellan förrådsdörren och kökssoffan ska jag göra en altandörr.
 
 
 
Vilket kommer bli på denna vägg med en trappa ner till den lilla uteplatsen
 
 
 
Och rakt fram ligger grönsaks- och kryddodlingarna. Här tänker jag så småningom ha ett vaxthus.
 
 
 
Denna sommar såg odlingarna så här tråkigt ut, men nu ska jag börja förodla så kommande sommar  blir bättre.
 
 
 
Det kommer också ge en bättre kontakt mellan inne och ute, och matrummet kommer bli väldigt ljust. Just nu finns det stora fönster mot söder, vilket är åt vägen till och med altandörr med en trapp man kan sitta på som vätter åt öster vet jag var alla sommarfrukostar kommer intas
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mycket arbete

Ja, vad menar jag med den rubriken? Det kan ses på två olika sätt. Dels har jag haft mycket på jobbet senaste tiden, med både egen utbildning, hållt kurser och förbereder för att hålla ledarutveckling kommande vecka.
 
 
Dels kan det ses som att jag fixar och donar i mitt lilla hus :) Förra helgen var jag nere i Skåne och målade bla klart på övervåningen och för varje gång jag är i huset händer det lite mer och huset blir mer som jag vill ha det. I helgen kom också ett par snickare dit och kollade på en del arbete jag vill ha gjort och ska lämna offert. För allt arbete kan jag inte göra själv, eller vågar inte ens ge mig på. Jag vill ta upp en altandörr mot trädgården i huset. I brygghuset vill jag slå ner en vägg och sen inreda hela huset till bostad.
 
 
Så här ser de numera ut på övervåningen:
 
 
Mitt rum går i rött så här på vintern, med ullfiltar och fårskinn som ger en mysig känsla. Till våren tar jag bort dessa och sätter istället till en del rosa och blommigt för att skapa en ljus, fräsch och sommarlätt känsla
 
 
 
Väggar och tak har nu blivit vita istället för trärena. Även hyllorna har blivit vita så de smälter in i väggen. Men innan jag åkte hem fick jag måla ett lager till så alla böcker ligger på golvet innan de placeras på sin plats nästa gång jag är där. Läsfåtöljen är skön att sitta i och se ut över det vackra landskapet. Istället för IKEA-byrån ska det så småningom bli en äldre byrå, men innan jag hittar den rätta på loppis duger denna jag redan hade på vinden.
 
 
 
Efter att alltid ha bott på ett plan är det en skön känsla att ha en övervåning att dra sig undan på. När jag och dottern är här båda två kan det ge en skön plats att ha lite egentid. Jag gillar att slänga mig mot alla kuddarn och så eb kelig katt som kryper upp i knät och sen bara ligga här och filosofera lite samtidigt som kattens spinnande gör mig sömnig :)
 
 

 
Dottern gillar blått och hennes rum har varit mycket marint under vintern, men egentligen vill hon ha himmelsblått så vi ska se om vi kan hitta detaljer i rätt nyans. I båda rummen är det vita dominerande, tillsammans med trä och sen lite färg.
 
 
 
De möbler och prylar vi har inrett huset med är dels sådant som jag redan hade och dels sådant vi har hittat på loppisrundor på Österlen under sommaren.
 
 
 
 
 
Jag gillar känslan när det blev vitt på hela övervåning. Det känns större, ljusare och luftigare. Golvet kommer få vara trärent. Jag är inte så förtjust i alla vitmålade golv ,man swr i tisningar och bloggar. Jag vill ha en jordad känsla som trägolven ger, vilket också ger en tyngd åt rummet. Däremot funderar jag på om trappen ska få bli vit, eller om jag ska behålla den träfärgad?
 
 
 
När man kommer ner för trappan så kommer man till köket

Vårlängtan

Igår storstädade jag i min lägenhet samtidigt som jag tvättade alla sängkläder inklusive täcken och kuddar. Dammsög madrasser och tvättade fönster. Och den härliga solen kunde fritt strömma in i varje dammfri vrå. Avslutade sedan med en promenad till handelsträdgården och köpte lite vårblommor.
 
 
Sen satte jag mig i soffan och läste trädgårdsböcker där de skrev om VÅR :) Men då menade de ju typ april. Längtar till det blir skönt att vara ute i trädgården och fixa hela dagen för att sedan sätta sig mot en solig husvägg och njuta av en kopp te och en god kaka eller hembakad paj.
 
 
Detta blir första våren jag kommer uppleva i mitt fina lilla hus i Ystad. Tittar på bilderna och längtar redan. Huvudet är fullt med massor av saker jag skulle vilja göra
 
 
Här vid trädgårdsskjulet tog jag ner enarna förra sommaren. Oj, vad jag slet en riktigt solig och varm julidag. Några veckor senare kom kommunen och grävde upp nästan hela gräsmattan ni ser på bilden. Allt för att hitta vart vattnet går in på tomten. Då hade de tagit ner enarna om jag hade väntat. Men, men det var rätt så roligt att såga ner dem en eften en med en vanlig handsåg :) GAveln som inte syns i bild vätter mot väster med en underbar utsikt över fälten. Där vill jag göra ett trädäck med sköna möbler och en grill för härliga sommarkvällar. Vid dörrarna, som då är mot söder vill jag ha en träbänk och planteringsbord där jag kan njuta under lite kyligare vårdagar.
 
 
 
När alla träd blommar då är det senvår :) eller försommar (samma sak eller?) Jag tänker också plantera några fler fruktträd. Äpplen och plommon finns redan, men jag vill ha något mer äppleträd, körsbär, svarta vinbär. Fler hallonbuskar och björnbär står också på önskelistan.
 
 
Här vill jag odla mer än jag gjorde förra året. Och hoppas att vi slipper snigelinvasionen i år. Oj, jag har aldrig sett så många sniglar som förra sommaren. I trädgården till min lägenhet har jag kanske sett tre stycken på fjorton år.
 

Tankeställare

Häromdagen gick en mycket intressant dokumentär på UR Play
 
 
http://urplay.se/Produkter/186351-Varlden-Sopor-pa-menyn
 
 
 
Här finns också ett klipp från Malou efter tio med en svensk familj som bara lever på sopor. Och har aldrig ätit så gott
 
http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/hela-andreas-familj-lever-p%C3%A5-sopor-3020148
 
 
 
Programmet handlar om ett par som under sex månaders tid bara ska äta sådant som har kasserats på något sätt, och det de ser under dessa månader är skrämmande. Så mycket som slängs. Att detta är ett av våra nutida största miljöproblem är något det talas alldeles för lite om. Att producera mat tar mycket energi. Att sedan transportera maten mellan producent, distributör och slutkonsument tar också väldigt mycket energi, för att inte tala om all lagring som sker på olika ställen.
 
 
Allt detta för mat som sedan inte ens används, utan till slut hamnar i soporna. Titta på programmet. Det är 58 minuter långt, och ger en riktig tankeställare. Dela det gärna till era vänner, på sociala medier, på bloggar - överallt. För detta är något som måste uppmärksammas mer, och hitta sätt att sluta med detta meningslösa slöseri.

Äkta mat?

Har du läst Mats-Erik Nilssons böcker Äkta vara och Den hemliga kocken? När jag läste de böckerna blev jag förbannad på livsmedelsindustrin som lurar oss konsumenter att tro att vi köper något helt annat än vad som verkligen finns i varorna. Jag blev också förbannad på alla oss konsumenter som stirrar oss blinda på priset, och försöker få maten så billig som möjligt.
 
 
Att producera bra mat kostar pengar, vilket gör att maten också kostar en del när vi köper den. För min del har det blivit självklart att välja ekologiska varor i så stor utsträckning som möjligt. För att inte mitt matkonto ska dra iväg helt enormt har jag också ställt om VAD vi äter, och vår kost består mycket av vegetariska rätter numera. Kött äter vi kanske en gång i veckan och så fisk någon gång i veckan. De andra måltiderna är vegetariska. Jag väljer också att laga all mat från grunden själv, istället för att köpa halv- eller helfabrikat. Jag köper aldrig pizza i pizzerian längre, utan gör den själv. Vi äter soppa till middag minst en gång i veckan. Är jag själv hemma kan middagen bestå av en omelett med mycket sallad till, en brödskiva och en frukt. Enkelt, snabbt, gott, billigt och helt igenom äkta.
 
 
På Facebook finns det en grupp som heter Äkta mat, som jag är med i. Där finns det massor av tips på bra mat, och också en del varningar och visar vad maten egentligen består av, vilket gör det ännu lättare att välja bort dåliga saker och göra bra val i mataffären. Det var David Appelgren som startade denna grupp och vid en intervju har han listat de fem värsta varorna i butiken.
 
 

Facebooksidan Matfuskets grundare: Här är matbutikens 5 värsta varor!

av annika boltegård |foto istock, liga appelgren
 
Han avskyr alls slags fusk i matbranschen. Hans Facebooksida Matfusket har nära 130 000 följare och är en maktfaktor i debatten. Här listar David Appelgren vad han anser är de 5 matvaror det fuskas mest med i butiken!

david1

Hästsköttskandalen våren 2013 blev droppen. David Appelgren kände att han hade fått nog av fusk inom matbranschen och att som konsument inte veta vad maten innehåller.

Han var också inspirerad av journalisten Mats-Eric Nilsson, som bland annat i boken Den hemlige kocken, avslöjat fusk inom livsmedelsindustrin. – Jag kände att något måste göras. Efter skandalerna föll problemen i glömska, ingen ställdes till svars och fusket kunde bara fortsätta, berättar David.

Vill skapa dialog med matproducenter

Själv är han grafisk formgivare och har ingen direkt bakgrund inom eller koppling till matproduktion. Men är en medveten konsument som tycker det är en självklar rättighet att få veta vad man stoppar i sig. Det verkar en hel massa andra också tycka, för när David startade sin Facebooksida Matfusket fick den snabbt tusentals följare.

I dag är de 128 000 och ett kritiskt inlägg här kan få försäljningen att störtdyka för en tvivelaktig matvara. – Men tanken är inte att hänga ut företag utan att skapa en dialog för att förbättra matkvaliteten och informationen till oss konsumenter. Många företag har tagit till sig kritiken, det känns väldigt bra, säger David.

Matbutikens 5 värstingar!

  

1. Bröd

 

”Butikens eget bröd” ger oss konsumenter illusionen av att butiken har eget bageri. Sanningen är färdiga ”bake off”-degar, som bara behöver värmas upp, med fyllningar ofta fulla av tillsatser, menar David. Det bakverk i butiken som har absolut mest tillsatser, enligt honom, är prinsesstårtor som kan ha över 25 E-ämnen och tveksamma tillsatser. Han ser också att många bagerier börjat fuska med billiga ingredienser, som mjölbehandlingsmedel och aromer.

 

Davids lösning: Baka själv eller gå till ett bageri som utför sitt yrke med stolthet och bakar med äkta varor. Våga vara en kräsen kund och fråga om ingredienserna innan du köper.

 

 

2. Kött

 

Importkött från länder med sämre djurhållning och stor antibiotikaanvändning paketeras om i svenska charkuterier. Ofta med svenska flaggans färger för att ge ett lokalt intryck för den som inte läser så noga om vad varan har för ursprung. Se också upp för fryst kyckling, som ibland har mindre än 90 procent köttinnehåll på grund av saltvatteninsprutning.

 

Davids lösning: Skär ner på köttätandet. För den som inte kan leva utan köttet – skapa en nära relation till en köttuppfödare. Gynna köttbutiker som säljer närproducerat, på det viset minimerar du riskerna för att bli lurad.

 

 

3. Processad mat

 

Köper man något i en färgglad förpackning och som det annonseras friskt för i TV kan man nästan utgå ifrån att det har tummats med ingredienserna någonstans, menar David.  Råvarorna är undermåliga eller har överprocessats i stora fabriker. Vanligt fusk, enligt David, är att tillverkarna fejkar smaker och färger, blåser in mer vatten och luft i produkten för att få större volym på försäljningen och skapar intrycket av en mer exklusiv produkt

 

Davids lösning: Lusläs innehållsförteckningen, ser den ut som en kemilektion – använd direktdemokratin och låt produkten stå kvar på hyllan. Laga maten från grunden. Genvägar och billig mat är oftast inte billigt i längden om man kollar vad man verkligen får för det man betalar.

 

 

4. Mejerivaror

 

I dag blir det allt vanligare med 36-procentig vispgrädde som är utspädd och tillsatt ett förtjockningsmedel. Riktig grädde ska bara innehålla just grädde, inget annat, menar han. Ha även koll på ursprungslandet, många av butikernas egna märken är importvaror eller gjorda på utländsk mjölk och grädde. Och det står ofta med mycket små bokstäver i innehållsförteckningen.

 

David lösning: Läs alltid på innehållsförteckningen och gynna inte tveksamma produkter. Ännu bättre är såklart om du kan handla direkt från en bonde eller ett lokalt mejeri.

 

 

5. Frukt och grönt

 

Även om det är kontroversiellt tycker David att det är en form av matfusk att spruta gift och använda konstgödning. Växterna fås på konstgjord väg att se stora och fina ut men är ofta fattigare på nyttoämnen än sina ekologiska motsvarigheter, menar han. Och även om halterna av bekämpningsmedel är små, vet vi inget om den samlade effekten på vår hälsa av många olika giftrester.

 

Davids lösning: Håll utkik efter ekologiska alternativ för att undvika att få gifter med dig hem i matkassen. Odla själv, även i storstaden finns det lösningar i form av kolonilotter, balkonger och granngemenskaper.


Livet på landet?

Den här artikeln tycker jag är intressant för att ge ett annat perspektiv på det enkla livet på landet. Den något romantiska drömmen som många storstadsbor när kan få sig en rejäl törn när den ställs mot verkligheten.
 
 
http://www.sydsvenskan.se/hemma/livet-pa-landet-ar-en-idyll---ocksa/
 
 
Fransesco Albi har grävt runt hela...

bloglovin
RSS 2.0