Tankeställare

Häromdagen gick en mycket intressant dokumentär på UR Play
 
 
http://urplay.se/Produkter/186351-Varlden-Sopor-pa-menyn
 
 
 
Här finns också ett klipp från Malou efter tio med en svensk familj som bara lever på sopor. Och har aldrig ätit så gott
 
http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/hela-andreas-familj-lever-p%C3%A5-sopor-3020148
 
 
 
Programmet handlar om ett par som under sex månaders tid bara ska äta sådant som har kasserats på något sätt, och det de ser under dessa månader är skrämmande. Så mycket som slängs. Att detta är ett av våra nutida största miljöproblem är något det talas alldeles för lite om. Att producera mat tar mycket energi. Att sedan transportera maten mellan producent, distributör och slutkonsument tar också väldigt mycket energi, för att inte tala om all lagring som sker på olika ställen.
 
 
Allt detta för mat som sedan inte ens används, utan till slut hamnar i soporna. Titta på programmet. Det är 58 minuter långt, och ger en riktig tankeställare. Dela det gärna till era vänner, på sociala medier, på bloggar - överallt. För detta är något som måste uppmärksammas mer, och hitta sätt att sluta med detta meningslösa slöseri.

Kommentarer
Postat av: Tina

Hej! Minns att jag för många år sedan såg ett liknande reportage på Oprah Show om all mat som slängdes trots att den var fullt duglig att äta. Ska ta mig en titt på det här senare. Tack för bra tips och intressanta inlägg här på din blogg!!

Svar: Tack Tina :) Ja det är så hemskt när man hör hur mycket mat som vi producerar i onödan. Så mycket som slängs i alla led, som egentligen är fullt ätbara. I Sverige har vi också så konstiga regler att restauranger inte får ge bort mat de fått över. Sorgligt
None None

2015-02-07 @ 08:40:13
URL: http://komma-hem.blogspot.com
Postat av: Anna/notonmusic

Helt otroligt egentligen! Faktum är att jag med åren har blivit en hejare på att ta tillvara rester och det är egentligen riktigt roligt. Det finns en bra bok som heter 100 sätt att rädda maten som är väldigt bra, full med tips. Lägg rynkiga rädisor i ett glas vatten tex och poff! Släta igen! Tänk om man kunde göra detsamma!!!

Svar: Jag slänger också oerhört lite mat. Det kan vara någon frukt eller grönsak som börjat mögla alldeles för snabbt, men annars tar jag vara på allt. Magiskt hur skrumpna morötter och annat blir som nytt igen bara av att lägga det i iskallt vatten. Boken du tipsar om är jättebra. Köpte den i julklapp till mig själv för några år sedan. Brukar titta både i den och 100 sätt att rädda världen emellanåt för att få inspiration
None None

2015-02-07 @ 13:22:27
URL: http://www.notonmusic.com
Postat av: Beatrice

Tack för tipset!

Det är verkligen ett gigantiskt problem med mat som slängs helt i onödan vilket dokumentären verkligen visar. Jag tror kanske att du är intresserad av följande två länkar;

dumpstringslyx.com

matsmart.se

Trevlig helg!

2015-02-07 @ 22:28:18
Postat av: Beatrice

... och när jag väl tittade på Malou's länk så var det just ett inslag med Andreas som har bloggen "dumpstringslyx" som jag tipsade om ;). Ibland är världen liten :)

2015-02-08 @ 00:34:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0