Gör nytt av rester

I tidningen Land läste jag dessa kanonbra tips. Det pratas mycket idag om att vi slänger alldeles för mycket mat, och det bästa för miljön, och ekonomin, är att dels äta mindre kött och dels ta vara på allt som produceras. Själv är jag duktig på att inte slänga saker, utan äter upp allt jag köpt, och hittar nya användningsområden för råvaror som det bara finns lite grann kvar av.
 
 
Med dessa tips går ett steg längre. Här får vi massor av tips på hur vi kan återanvända sådant som inte ens kan kallas för rester, utan sådant vi vanligtvis slänger i soporna eller i komposten. Vilken idé tilltalar dig mest?
 
 
75
 
Låt soporna växa och bli ny mat eller förädla skräpet till något gott. Här är 10 rester från köket du kan ge ett andra liv.

1. Låt citrongräset gro

Släng inte roten när du använt citrongräsets ätliga delar. Ställ roten i lite vatten. När den fått rötter planteras den i en kruka med jord och får växa till igen.

citrongras

 

 

2. Gröna potatisar och skal

Potatisar som är gröna, för små eller bara skruttiga kan sättas i kruka och ge nya potatisar, också på fönsterbrädan. Om potatisarna skalas lite tjockare blir skalen goda ”chips”. Häll över lite olja och baka i ugnen.

potatis

 

 

3. Äppelskal och skrutt

Torkade äppelskal blir gott te och skruttarna kan förvandlas till äppelvinäger. Söta en halv liter vatten med 3 matskedar honung och lägg i ett halvt kilo äppelskruttar. Täck skålen med tyg och låt den stå i rumstemperatur och jäsa i 2-3 veckor. Få extra fart genom att hälla i en skvätt opastöriserad äppelcidervinäger. Rör om ofta. Sila bort frukten och låt stå och mogna ytterligare innan den hälls på flaskor.

appelskal

 

 

4. Kapad kruksallad

Ge rötterna chansen en gång till. Plantera om rotklumpen i en kruka och vänta på nya blad.

7adbe14a6406be7fe2c316575e269785

 

5. Selleri och kål

Var rädd om rotskivan längst ner när du skär så kan du få fler nya blad av kål, pak choi och selleri. Man kan antingen låta stumpen stå i vatten eller sätta den i jord i en kruka.

kal

 

6. Rödbetstoppar

Skär av den översta delen av rödbetan och plantera eller sätt i vatten. När nya blad växer fram blir de goda att blanda i sallad eller slänga i woken.

beta

 

7. Morotsrester

Den lilla snutten högst upp kan få nya blad, ställ den med snittytan ner på ett fat med vatten och vänta. Bladen funkar till exempel mixade i en pesto.

morot

 

8. Snuttar av gul, röd och grön lök

Skär löken så att den lilla rotplattan längst ner är oskadd. Den kan sedan stickas ner i jorden så att den skickar upp nya stänglar att äta. Rotstumpar från salladslök kan ställas ner i ett glas vatten.

rodlok

 

9. Vitlök

Torra, vitlöksklyftor kan få nytt liv. Stick ner dem i jord och vattna eller ställ dem i vatten. Efter ett tag sticker gröna, vitlöksdoftande stänglar upp. Klipp över maten.

vitlok

 

 

10. Stjälkar, ben och torra lökskal

Kvar efter middagen finns bara ben. Det är inte så bara. Koka buljong på dem, gärna tillsammans med torra lökskal, morotsskal och hårda stjälkar från kryddväxter och bladgrönt som också räddats från soporna.

ben

 

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Beatrice

Jättebra tips! ...men, jag skulle nog bara använda skal av egenodlade äpplen eller svenska äpplen. De allra flesta äpplena är idag vaxade, tyvärr även eko har jag märkt. De som klarar sig bäst i ett test var de svenska äpplena. Nu är det ju inte helt lätt att hitta svenska äpplen mer än på hösten så tipset får ligga och mogna till sig tills hösten ;)

https://www.facebook.com/Matfusket?fref=nf
Kolla in 4 februari i år, äppeltest.

Fortsatt trevlig vecka!

2015-02-25 @ 16:34:21
Postat av: Inger

Gillar sådana här tips. Nr 4 gillar jag bäst. Vi burkar sätta kruksallad i större krukor i växthuset från tidig vår..

2015-02-25 @ 17:45:08
Postat av: Anna/notonmusic

Suuuperbra tips! Koka ben till buljong kanske? Ofta lite konstiga ingridienser i tärningar! Tyvärr tar buljong stor plats i frysen bara :-( annars rödbets bladen som är så himla goda i sallad!

2015-02-26 @ 07:47:34
URL: http://www.notonmusic.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0