Äkta mat?

Har du läst Mats-Erik Nilssons böcker Äkta vara och Den hemliga kocken? När jag läste de böckerna blev jag förbannad på livsmedelsindustrin som lurar oss konsumenter att tro att vi köper något helt annat än vad som verkligen finns i varorna. Jag blev också förbannad på alla oss konsumenter som stirrar oss blinda på priset, och försöker få maten så billig som möjligt.
 
 
Att producera bra mat kostar pengar, vilket gör att maten också kostar en del när vi köper den. För min del har det blivit självklart att välja ekologiska varor i så stor utsträckning som möjligt. För att inte mitt matkonto ska dra iväg helt enormt har jag också ställt om VAD vi äter, och vår kost består mycket av vegetariska rätter numera. Kött äter vi kanske en gång i veckan och så fisk någon gång i veckan. De andra måltiderna är vegetariska. Jag väljer också att laga all mat från grunden själv, istället för att köpa halv- eller helfabrikat. Jag köper aldrig pizza i pizzerian längre, utan gör den själv. Vi äter soppa till middag minst en gång i veckan. Är jag själv hemma kan middagen bestå av en omelett med mycket sallad till, en brödskiva och en frukt. Enkelt, snabbt, gott, billigt och helt igenom äkta.
 
 
På Facebook finns det en grupp som heter Äkta mat, som jag är med i. Där finns det massor av tips på bra mat, och också en del varningar och visar vad maten egentligen består av, vilket gör det ännu lättare att välja bort dåliga saker och göra bra val i mataffären. Det var David Appelgren som startade denna grupp och vid en intervju har han listat de fem värsta varorna i butiken.
 
 

Facebooksidan Matfuskets grundare: Här är matbutikens 5 värsta varor!

av annika boltegård |foto istock, liga appelgren
 
Han avskyr alls slags fusk i matbranschen. Hans Facebooksida Matfusket har nära 130 000 följare och är en maktfaktor i debatten. Här listar David Appelgren vad han anser är de 5 matvaror det fuskas mest med i butiken!

david1

Hästsköttskandalen våren 2013 blev droppen. David Appelgren kände att han hade fått nog av fusk inom matbranschen och att som konsument inte veta vad maten innehåller.

Han var också inspirerad av journalisten Mats-Eric Nilsson, som bland annat i boken Den hemlige kocken, avslöjat fusk inom livsmedelsindustrin. – Jag kände att något måste göras. Efter skandalerna föll problemen i glömska, ingen ställdes till svars och fusket kunde bara fortsätta, berättar David.

Vill skapa dialog med matproducenter

Själv är han grafisk formgivare och har ingen direkt bakgrund inom eller koppling till matproduktion. Men är en medveten konsument som tycker det är en självklar rättighet att få veta vad man stoppar i sig. Det verkar en hel massa andra också tycka, för när David startade sin Facebooksida Matfusket fick den snabbt tusentals följare.

I dag är de 128 000 och ett kritiskt inlägg här kan få försäljningen att störtdyka för en tvivelaktig matvara. – Men tanken är inte att hänga ut företag utan att skapa en dialog för att förbättra matkvaliteten och informationen till oss konsumenter. Många företag har tagit till sig kritiken, det känns väldigt bra, säger David.

Matbutikens 5 värstingar!

  

1. Bröd

 

”Butikens eget bröd” ger oss konsumenter illusionen av att butiken har eget bageri. Sanningen är färdiga ”bake off”-degar, som bara behöver värmas upp, med fyllningar ofta fulla av tillsatser, menar David. Det bakverk i butiken som har absolut mest tillsatser, enligt honom, är prinsesstårtor som kan ha över 25 E-ämnen och tveksamma tillsatser. Han ser också att många bagerier börjat fuska med billiga ingredienser, som mjölbehandlingsmedel och aromer.

 

Davids lösning: Baka själv eller gå till ett bageri som utför sitt yrke med stolthet och bakar med äkta varor. Våga vara en kräsen kund och fråga om ingredienserna innan du köper.

 

 

2. Kött

 

Importkött från länder med sämre djurhållning och stor antibiotikaanvändning paketeras om i svenska charkuterier. Ofta med svenska flaggans färger för att ge ett lokalt intryck för den som inte läser så noga om vad varan har för ursprung. Se också upp för fryst kyckling, som ibland har mindre än 90 procent köttinnehåll på grund av saltvatteninsprutning.

 

Davids lösning: Skär ner på köttätandet. För den som inte kan leva utan köttet – skapa en nära relation till en köttuppfödare. Gynna köttbutiker som säljer närproducerat, på det viset minimerar du riskerna för att bli lurad.

 

 

3. Processad mat

 

Köper man något i en färgglad förpackning och som det annonseras friskt för i TV kan man nästan utgå ifrån att det har tummats med ingredienserna någonstans, menar David.  Råvarorna är undermåliga eller har överprocessats i stora fabriker. Vanligt fusk, enligt David, är att tillverkarna fejkar smaker och färger, blåser in mer vatten och luft i produkten för att få större volym på försäljningen och skapar intrycket av en mer exklusiv produkt

 

Davids lösning: Lusläs innehållsförteckningen, ser den ut som en kemilektion – använd direktdemokratin och låt produkten stå kvar på hyllan. Laga maten från grunden. Genvägar och billig mat är oftast inte billigt i längden om man kollar vad man verkligen får för det man betalar.

 

 

4. Mejerivaror

 

I dag blir det allt vanligare med 36-procentig vispgrädde som är utspädd och tillsatt ett förtjockningsmedel. Riktig grädde ska bara innehålla just grädde, inget annat, menar han. Ha även koll på ursprungslandet, många av butikernas egna märken är importvaror eller gjorda på utländsk mjölk och grädde. Och det står ofta med mycket små bokstäver i innehållsförteckningen.

 

David lösning: Läs alltid på innehållsförteckningen och gynna inte tveksamma produkter. Ännu bättre är såklart om du kan handla direkt från en bonde eller ett lokalt mejeri.

 

 

5. Frukt och grönt

 

Även om det är kontroversiellt tycker David att det är en form av matfusk att spruta gift och använda konstgödning. Växterna fås på konstgjord väg att se stora och fina ut men är ofta fattigare på nyttoämnen än sina ekologiska motsvarigheter, menar han. Och även om halterna av bekämpningsmedel är små, vet vi inget om den samlade effekten på vår hälsa av många olika giftrester.

 

Davids lösning: Håll utkik efter ekologiska alternativ för att undvika att få gifter med dig hem i matkassen. Odla själv, även i storstaden finns det lösningar i form av kolonilotter, balkonger och granngemenskaper.


Kommentarer
Postat av: Camilla- AktivaDagar

De böckerna var ögonöppnare för mig vad gäller mycket! Just nu känner jag dock att jag behöver ta ytterligare steg på "mat-fronten" så jag tackar så mycket för påminnelse och tips!!!

2015-02-05 @ 12:11:38
URL: http://aktivadagar.com
Postat av: Beatrice

Mats-Eric Nilsson annars håller jag med om det mesta ;)

Svar: Haha...ja det är ju klart att det är honom jag menar :)
None None

2015-02-05 @ 17:12:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0