Hållbart?

Åh vad jag blir arg på hur dåliga alla nyproducerade saker är. Idag skulle jag städa hela hemmet ordentligt. Dammsuger första rummet och rätt snart börjar dammsugaren låta konstigt och luktar illa. Motorn har gått sönder. Det luktar bränt i hela lägenheten. Letar reda på kvittot då de i affären talade så varmt om just denna maskin när jag köpte den och att det var fem års garanti på den.
 
 
På kvittot ser jag att det är ganska exakt fem och ett halvt år sedan jag köpte den. Ingen garanti kvar alltså. Då börjar jag fundera på om de är gjorda för att inte hålla längre än så. Och dmmsugare är ganska dyra i inköp om man köper de kända märkena, vilket jag ju tror är likvärdigt med bättre kvalitet.
 
 
För några år sedan köpte jag en ny diskmaskin då den gamla efter elva år hade gjort sitt. Den nya diskmaskinen började gå sönder redan efter ett par veckor då smäckiga plastdetaljer i diskkorgarna gick sönder. Efter något år blev jag tvungen att ringa en reparatör som kostade nästan lika mycket som maskinen gjorde i inköp.
 
 
Efter att en längre tid känt mig lite utanför som inte hade en smartphone utan nöjde mig med min gamla mobiltelefon, så köpet jag en Iphone för några år sedan. En Iphone 3 när alla andra köpte Iphone 4S. Den var inte heller så gammal när hela glaset på displayen sprack.
 
 
Jag är trött på alla dålig kvaltitet som omger mig överallt. När jag köper saker vill jag att de ska hålla. Förr sa man att elektronik hade en livslängd på 10-15 år, men jag undrar om något av det som tillverkas nu håller så länge.
 
 
I helgen har jag läst boken Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen, som jag verkligen kan rekommendera. Staffan Lindberg bestämde sig för att koldioxidbanta och tog till sig massor om forskning kring klimathotet och vad man kan göra som vanlig konsument och skrev en bok om det. Boken är informativ och tankeväckande, men också oerhört rolig då Staffan är bra på att använda det svenska språket och twista till det allavarliga på ett humoristiskt sätt. Boken hittade jag på bibliotektet, men läste om den först på en blogg Pappersfågelns boktips och skrivande.
 
 

Skapa ett miljövänligt hem

På ekolisa.com finns det många bra miljötips att läsa. Ett som fick mig att gå igång var detta:
 
 

Att-göra-listan för ett miljövänligt hem

Ambitionerna stämmer inte alltid med verkligheten och vi har en del kvar att fixa för att få ett miljövänligt hem. Här är att-göra-listan:

  • Ledspotar – Vi har ett hus fullt av spotlights. Det har bara blivit så när vi har renoverat eftersom det kändes modernt och vi ”ändå måste byta innertaken”. En del av de gamla innertaken var plasttak (!). Visst har vi bytt ut en hel det till LED men inte alla, nu har vi köpt hem fler ledspotar men de har inte blivit uppsatta. Det är ju ganska krångligt. Halogen-spotarna blir ju så fruktansvärt heta och det gör det svårt att byta. Det får vi jobba på!
  • El och elektronik – Timers på fler lampor och rätt inställda. På- och avslagbara grenuttag som verkligen används.
  • Badrummet – bort med allt som inte är miljömärkt, numera finns det produkter i alla prisklasser.
  • Bort med hemska IKEA-mattor av risig plastkvalitet. Sonen har en barnmatta som torkat och avger smulor – ofräscht och antagligen inte bra miljö för sonen. Tips på bra mattor mottages gärna!
  • Plastbantning - jag har inte orkat sätta mig in i detta. Det enda jag har ändrat är att jag numera aldrig värmer mat i plastbyttor. Plastbantning behövs både i köket och i barnens rum.
  • Ventilation – Enligt svärfar och han har antagligen rätt, är vår mekaniska fläkt på taket som sköter utsug och ventilation i husen alldeles för stark och behöver justeras. Som det är nu bidrar den antagligen till att det kommer in för mycket kall luft och varmluften sugs

Annars är det mycket vi redan har gjort i huset sedan vi flyttade in 2005 både för att spara energi och miljö:

  • Nya 3-glasfönster
  • Installerat luftvärmepump
  • Ny energisnål tvättmaskin och torktumlare (den senare används sällan)
  • Ny energisnål kyl och frys (vi behövde större)
  • Ny energisnål diskmaskin (den gamla gick sönder)
  • Bytt till snålspolande duschmunstycke
  • Hushållskompost i trädgården där vi slänger allt biologiskt avfall, även kött
  • Grönsaksodling i trädgården i form av två pallkragar  – inte mycket utrymme att odla på, men i den fina kompostjorden som hushållskomposten ger (utblandad med vanlig jord) växer allt så det knakar
  • Kompostkvarn som mal ner grenar till fint kompostmaterial perfekt att blanda med hushållsavfallet – sen vi köpte den har vi dessutom inte behövt åka iväg med nedklippta grenar till återvinningscentralen!
  • Tänkt på miljön när det gäller möbelinköp genom att köpa second hand och bra kvalitet (förutom en del misstag)
  • Istället för att slänga gamla möbler på tippen har de fått ett andra hem via försäljning/bortskänkes på Blocket och andra sajter
 
Detta fick mig att tänka att jag ska också sätta mig ner och göra en lista över de åtgärder jag vill göra på mitt hus för att göra det mer miljövänligt. Jag har målat med miljövänlig färg och jag skulle vilja sätta solpaneler på taket och producera min el själv, speciellt då det är elelement i huset som primär värmekälla, men kompletterat med luftvärmepump och kamin.
 
 
Vilka saker skulle hamna på din att-göra-lista?

Tiny house

Efter en skön helg i Skåne med ett par väninnor har jag återigen landat i vardagen hemma.  Vi lagade god och billig mat hemma fredag och lördag kväll för att sedan lyxa till det lite med brunch på Ystad Saltsjöbad. Precis den typen av ekonomisk mix jag gillar :)
 
 
 
Jag tycker om mitt lilla hus, och varje gång jag är där slås jag av hur mycket funktion jag ändå har på dessa 60 kvm. Jag har mycket förvaring, egentligen mer än vad jag behöver för flera av dem är tomma tex hela lådraden i köket är i stort sett tom, så den har jag tänkt ta bort och sätta in en liten diskmaskin istället.
 
 
 
Ibland tycker jag om att stå i köket och diska tallrik efter tallrik, men ibland är det ganska skönt att bara sätta på diskmaskinen och låta den göra jobbet. Och tro det eller ej, men med moderna maskiner med bästa miljöklass är det faktiskt mer miljövänligt att diska med maskin än för hand. När jag är i huset så inser jag ännu mer vad lite saker man egentligen behöver för att klara vardagen. Jag har en garderob med lite kläder på plats, och de tar mig från skogspromenaden i våtmark en kall höstdag ena dagen, till en stadstur dagen därpå. Den tar mig ut på en ridtur, till ett träningspass, en tur till simhallen för att sedan avsluta dagen på en restaurang. Hur mycket kläder behöver man egentligen?
 
 
I huset har jag en basgarderob bestående av ett par jeans, en långärmad skön blus, en stickad tröja, en underklänning, en stickad långtröja/klänning, en stickad långkofta, en sammetsklänning för ev festligheter, en tjock stickad polotröja för riktigt kalla dagar inomhus eller lagom kalla dagar utomhus, en svart v-ringad kortärmad t-shirt, en vit långärmad t-shirt, en tweedkavaj, ett par leggings, ett par svarta strumpbyxor, ett par gummistövlar, ett par Uggs, ett par svarta skor med klack, ett par jodhpursridskor som funkar både i stallet och till jeans, en fleecejacka, en väst och en vinterjacka. Detta tillsammans med ett underställ, ett par tjocka sjalar i olika färger, mössa och vantar kan jag ta mig runt med till alla olika tillfällen hela hösten och vintern.
 
 
När jag läser om tiny houses blir jag väldigt inspirerad att tänka till när det gäller vad jag egentligen behöver. Hur mycket yta behöver jag? Hur mycket förvaring? Hur mycket prylar? Inte så väldigt mycket blir svaret.
 
 
Här är en väldigt intressant artikel om tiny houses, eller att bo på liten yta. När jag var ung pratades det mycket om Compact living och jag hade en del böcker om det hemma (som numera har rensats ut :))
 
http://themindunleashed.org/2014/08/sell-crap-pay-debt-love-makes-possible.html?source=fb&subsource=20141017Generalfb03&utm_source=gpeace&utm_medium=fb&utm_campaign=20141017Generalfb03
 
 
Th17
 
 
TH18
 
 
TH19

Lyckliga par

När jag bestämde mig för att läsa vidare på universitetet vid dryga trettion års ålder ville jag läsa psykologprogrammet. Första gången jag sökte kom jag inte in. Andra gången jag sökte blev jag tredje reserv...och ingen hoppade av, så det blev inget då heller. Tredje gången jag sökte kom jag in och påbörjade min resa till att bli psykolog.
 
 
Men de två gångerna jag sökte och inte kom in var inte på något sätt bortkastade. Jag valde då att läsa enstaka kurser i psykologi och tänkte att kommer jag inte in på programmet så tänker jag doktorera och forska inom psykologiområdet istället. Då var min tanke att börja forska kring relationer, som alltid intresserat mig.
 
 
Så när jag läste denna artikel i tidningen Kurera kände jag igen mycket. Och när man ser det så här svart på vitt känns det så självklart. Men jag vet att det i väldigt många relationer inte alls är självklart. Så sent som i morse hörde jag att de pratade om att 48% av alla som gifter sig skiljer sig. Ofta inom några år från giftermålet. Så dessa delar är något jag tror många behöver ta till sig. Själv lever jag inte i en relation idag, och har inte gjort på länge men det är en relation där man agerar på detta sättet mot varandra jag vill ha.
 
 
10 saker lyckliga par gör varje dag
 
 

10 saker lyckliga par gör varje dag

Ibland träffar man på äldre par som har varit ihop hur länge som helst och man förundras över deras prestation, och över det faktum att de faktiskt fortfarande verkar lyckliga tillsammans. Det kan verka som ett framgångsrikt förhållande är ett omöjligt företag men tittar man noga är även den längsta, mest lyckliga relation bara en kombination av en serie små saker.

Varje relation har en reservoar” av goda känslor, och paret som aktivt håller den tanken välfylld kommer att vara motståndskraftigt i kristider. Här är några saker du kan göra idag för att stärka ditt och din partners band, skriver MindBodyGreen.

1. Ge den andra personen din fulla uppmärksamhet Visa din partner respekt genom inte vara distraherad på telefonen när ni är tillsammans, eller genom att nicka på huvudet och muttra ”mm” när du egentligen befinner dig långt borta och tänker på något annat. För att ha ett fungerande förhållande måste du vara närvarande i det.

2. Gör regelbunden, kärleksfull beröring en prioritering Folk har olika uppfattning över vilken roll sexlivet spelar i ett förhållande men det finns inte mycket osäkerhet kring huruvida regelbunden, kärleksfull beröring spelar roll eller ej. Det gör den. Krama din partner, håll hans/hennes hand eller gnugga hans/hennes fötter. Vad exakt du gör spelar egentligen ingen roll, huvudsaken är ATT du gör det. När du knyter an till din partner fysiskt bekräftar du ert speciella band på ett kraftfullt, primalt sätt.

3. Fortsätt med ditt generösa sätt När väl själva dejtingen är över är det många par som glömmer bort den där ”normala” artigheten och helt enkelt tror att de inte längre behöver göra det ”där lilla extra” för sin partner. Men fortsätt med tjänster och favörer, de fyller upp kärlekstanken lite. Gör te, köp en liten spontan gåva eller hjälp till med en syssla du vet att din partner avskyr.

4. Uttryck regelbunden tacksamhet för din partner Du kanske har yttrat de mest rörande löften din bröllopsdag, men under de senaste sex månaderna har du kanske helt glömt bort att berätta för din partner att ja, du är fortfarande glad och tacksam över att ha honom/henne i ditt liv. Välj att vara med din partner varje dag och låt din partner känna att han/hon är din prioritering. Glöm inte bort ordet ”tack”.

5. Stäm av med varandra – bara för att… Upptagna par kan hamna i en fälla att kommunicera först när barnen behöver gå till doktorn, när räkningarna ska betalas eller när någon måste handla och förbereda middag. Lyckliga par ringer eller sms:ar bara för att. Låt din partner veta att du bryr dig tillräckligt för att bara checka in då och då.

6. Flirta Oavsett hur länge ni har varit tillsammans kommer din partner älska att bli påmind om varför du fann honom eller henne så attraktiv i första hand. Lyckliga par slutar inte uppvakta varandra bara för att de blivit sambos, förlovade eller gifta. Lägg märke till nya frisyrer, ge komplimanger för klädval eller bara passa på att le så där lite mysigt flirtigt åt din partner ibland. Kom ihåg att ett leende är SÅ effektivt – och förmedlar en sund känsla av generositet och välvilja.

7. Arbeta på något tillsammans Ett framgångsrikt par vet hur man arbetar som ett team. Oavsett om det är att laga en måltid tillsammans eller dela en knäpp hobby ett lyckligt par förstår att uppgifter/projekt de arbetar på tillsammans bara kan stärka deras band.

8. Ha roligt Var fåniga tillsammans. Spela varandra små spratt, uppfinn ert eget dumma språk. Livet är hårt och att hålla en relation stark och frisk tar både tid och kraft – men ta inte allt för allvarligt. De mest motståndskraftiga människorna – och parenär de som kan rycka på axlarna och skratta åt livet i allmänhet.

9. Var förlåtande Små förbittringar har en förmåga att växa upp och bli stora, otympliga förbittringar. Bara släpp det. Smarta par väljer sina strider, och oftare än inte, skriver de av små överträdelser om dessa hotar den större bilden. Men glöm inte bort att säga ordet förlåt ibland. Ett ord som ibland tar emot men som får oss att växa som människor om vi bara vågar utnyttja det. Vittnar om generositet, välvälja och ansvarskänsla.

10. Stöd din partners förhoppningar och drömmar En partner som inte bryr sig om dina drömmar och mål gör dig – och sig – en otjänst. Lyckliga par bryr sig om sina partners drömmar, förhoppningar och planer. De frågar frågor och lyssnar, de uppmuntrar varandra och är där för den andra när tiderna är tuffa.

Lyckligt förhållande inte bara en slump En bra relation är inte bara något man ramlar in i. Även om ni har bra kemi och era avsikter är de bästa så är det starkaste förhållandet det där båda parter tar sig tid att vårda varandra varje dag. Kärlek är något man ägnar sig åt medvetet och kontinuerligt.

Av Isabelle Hedander


Miljövänlig mat

Här kommer några enkla tips på hur du kan göra maten mer miljövänlig och samtidigt spara pengar. Win-win med andra ord :)
 
 
  • Ät mindre kött
  • Följ den svenska odlingssäsongen
  • Köp så närproducerat som möjligt
  • Köp ekologiskt
  • Ät upp det du har köpt hem
  • Undvik att ta bilen till affären
 
Själv kan jag pricka av flera av punkterna: jag köper numer i stort sett allt ekologiskt, jag äter vegetariskt minst fem dagar i veckan (ofta mer), jag försöker äta det som är i säsong (men köper också en del som inte är producerat i Sverige som tex ekologiska apelsiner från Spanien), jag kastar i stort sett ingenting utan använder allt jag köpt hem (tom stocken på broccolin).
 
 
Det jag däremot inte gör är att ta mig till affären på annat sätt än med bil, och då har jag ändå affären väldigt nära, men det är så mycket lättare att frakta hem det jag köpt i bilen än att bära tunga kassar eller vingla fram på cykeln.

Rädda julafton

En mycket intressant film om hur vårt samhälle ser ut, hur vi kan bryta konsumtionssamhället och vad som egentligen är viktigt för att må bra. Klart sevärd!! 5 minuter lång.
 
 
http://hyllat.se/radda-julafton/
 
 

Behov eller begär?

Idag läste jag ett så bra inlägg på en av mina favoritbloggar när det gäller att leva ett enklare liv. Maria Österåker skriver bloggen Lev mer på mindre, och har också skrivit en bok med samma namn som jag läst ett par gånger. Hon är en stor inspirationskälla när det gäller att hitta andra sätt att leva än det "vanliga".
 
 
Idag har hon skrivit ett inlägg om behov eller begär som du kan läsa här http://levmerpamindre.blogspot.se/2014/10/behov-och-begar.html#comment-form
 
 
Ja, hur ofta är det vi konsumerar någonting utifrån faktiska behov, och som inte grundar sig i begär efter något? Jag la undan en kavaj i en affär häromdagen för jag tyckte den var så snygg och jag har inte köpt något nytt till mig själv på länge. Den var i en stil jag vill utveckla mer, men när jag kom hem insåg jag att de hundralapparna kavajen kostade kunde jag använda till något annat istället. Något jag faktiskt BEHÖVDE. Så det blev ingen kavaj för mig. Så tänker jag rätt så ofta numera, vilket innebär att jag handlar väldigt lite saker.
 
 
Det jag lägger mina pengar på nu är mat och upplevelser/nöjen. Men även där har jag börjat väga kostnaden mot vad jag faktiskt får ut av det. Är det värt 700 kronor för en konsert? Är det värt 150 kronor att gå på en mässa? Är det värt 200 kr för att köpa en ekologisk kyckling? Kan jag få ut samma effekt, dvs glädje på något annat sätt?
 
 
Vad säger ni om begär kontra behov?

Lantliv

Idag har jag varit på Skördefest på Tjolöholms Slott. En underbart vacker dag, men väldigt varm för att vara i oktober. Tidigare år har jag gått och småfrusit men i år var det nästan sommarvarmt.
 
På skördefesten får man provsmaka mat från massor av lokala mathantverkare, se och klappa djur, jag fick massor med gratissaker som tex ekologiska rödbetor, äpplen, tidningen Äkta vara.
 
 
 
Fartfylld uppvisning med islandshästar
 
 
 
Klappa fåren, men också köpa lammskinn, ullgarn, lammkorv.
 
 
 
Titta på Lisa Lemke när hon lagade mat och provsmaka massor av läckerheter, som en liten miniostbricka och alla tre av de tävlande bidragen i äpplekaketävlingen.
 
 
 
Fina dekorationer överallt
 
 
 
Självaste "Bellman" dök upp lite överallt och underhöll med sina visor
 
 
 
Grönsaker är även fina som dekoration
 
 
 
 
Kalvuppvisning - liten kille med liten kalv var bedårande. Men den sötaste på hela dagen var en tvåveckorskalv som släpptes ut ur sin hage och glatt skuttade iväg över åkrarna och engagerade massor med folk för att fångas in. Han såg så lycklig ut när han gjorde sina krumsprång.
 
 
 
Under tiden låg grisarna och sov
 
 
 
Små kycklingar är ju alltid söta. På skördefesten fanns också höns, både för visning och försäljning, nordsvenska hästar som drog vagnar, brevduvor, hundar, traktorer och allt som hör till vid en traditionell skördefest på landet. Lite engelsk känsla blandad med amerikanska traditioner som squaredanceuppvisning.
 
 
 

Djurens dag

4 oktober är Djurens dag, och då djur är en central del av mitt liv vill jag gärna uppmärksamma det här på bloggen.
 
 
Förbered dig inför Djurens dag 2014
 
Bara här i Sverige finns det minst 100.000 hemlösa katter och nu när kylan och vintern kommer blir det svårt för dem på många sätt. Att det finns så många katter utan ägare beror på att kattens status har varit läg under en lång tid. Många kastrerar inte sina katter, fortfarande existerar det sommarkatter som får ett hem någon månad på sommaren och som sedan lämnas ensam att försöka klara sig på egen hand.
 
 
Om du funderar på att skaffa ett djur överväg då att adoptera en hemlös katt, hund eller kanin. Mina sex katter är alla hemlösa katter som jag har tagit hand om.
 
På Djurens rätt kan du läsa mer om vad man kan göra för att minska katternas lidande. http://www.djurensratt.se/sites/default/files/kattfolder_a3_tryck.pdf

Att tacka nej

I augusti 2011 var jag bjuden på grillfest hos Charlie Söderberg, som setts på TV i Lyxfällan, Plus och Tonårsbossen. Han hade precis köpt en gård i Skåne och bjöd in massa folk på fest. Jag bokade in mig på en bed & breakfast några mil därifrån och hade en skön helg i Skåne. På söndagen innan jag skulle åka hem satt jag länge på en stol i trädgården med en kopp te, en spinnande katt i knät och tittade ut över det böljande landskapet.
 
 
Där och då blev det så tydligt för mig att så vill jag ju bo! Jag ville inte alls sätta mig i bilen och åka mot Göteborg. Jag ville stanna där i lugnet och med den utsikten. När jag kom hem såg jag att just den bed & breakfast var till salu. 11 miljoner och den hade varit min. Nu har jag ju inte en så stor summa att köpa hus för, men jag satte mig ner och skrev ner, ganska detaljerat, hur jag ville bo och hur jag ville leva. Jag skrev ner vad jag ville jobba med och hur min vardag såg ut.
 
 
Dotterns katt Kiwi
 
 
Nu, i september 2015, drygt fyra år senare, har jag köpt mitt hus i Skåne. Det ligger ca 10 km från den bed & breakfast jag bodde på då och 7 km från Charlies gård. Så jag hamnade mitt emellan dessa ställen som jag föll så handlöst för då.
 
 
Jag kan också se att flera av de sakerna jag skrev att jag ville jobba med faller på plats. Flera av de utbildningarna jag ville gå är jag klar med.
 
 
Men, så händer något intressant. Jag blir erbjuden precis ett sådant jobb jag då skrev ner att jag ville jobba med. Ett bra jobb, och en rätt så bra lön. Jobbet var i Malmö, 45 km från mitt hus. Och jag tackade nej! Jag tackade nej till något jag för fyra år sedan trodde jag ville jobba med. Och jag vill fortfarande jobba med innehållet, arbetsuppgifterna. Men i flera andra avseenden har jag blivit mycket klarare över vad jag vill framöver. Jag vill jobba mindre! Jag vill inte pendla till mitt jobb! Jag vill arbeta med miljö och hälsa, där jag kan koppla ihop mina psykologikunskaper med mitt miljöintresse. Jag vill kunna jobba en del hemifrån. Jag vill vara ledig mycket! Jag vill odla mina egna grönsaker och påta runt i trädgården. Jag vill ha djur, ännu fler än vad jag har idag.
 
 
Jag fick det jag önskade då. Men idag var det inte rätt. Så jag tackade nej. Och nu är det dags för mig att sätta mig ner och formulera en ny plan för de närmaste fem åren. Jag skriver ner mina önskemål igen. En del är detsamma och en del saker har jag modifierat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vegetariska världsdagen

Idag, 1 oktober, är det vegetariska världsdagen. Det är det varje år, men i år med alla miljölarm där köttet är en stor bov i det ekologiska fotavtrycket bör det uppmärksammas än mer.
 
Bilden är från Mariebergs förskola och skola i Örebro. Idag serverar de:
  • Ugnsrostade rotfrukter och lök
  • Turkisk smulpaj
  • Vegetarisk lasagne
  • Ugnsrostade potatishalvor
  • Nudelwok
  • Potatisgratäng m. bladspenat o. fetaost
  • Färskoströra m. pumpafrön
  • Salladsbuffé
Igår var jag på lunch hos en väninna och när jag sa att vi numer äter väldigt mycket vegetarisk mat, av många olika skäl, frågade hon vad vi äter då: Ja, goda soppor, sallader både varma och kalla, ugnsrostade grönsaker, vegetarisk lasagne, böngryta mm mm svarade jag då.
 
Jag tror att många är nyfikna på vegetarisk mat men vet inte riktigt hur det ska göra. Den senaste tiden har det kommit flera nya vegetariska kokböcker med många fräscha recept. Dessutom en vegansk tidning Vego.
 
Även om man inte vill bli vegetarian tror jag att det gör stor skillnad att byta ut köttet mot vegetariskt några måltider per vecka. När man sedan lär sig fler recept så blir det lätt fler och fler dagar. Numer äter vi kött väldigt sällan, fisk någon gång i veckan men oftast vegetariskt då flera av våra favoritrecept är vegetariska.
 
Att minska på köttet är bra både för miljön, hälsan och för plånboken. Inte minst för att man själv kan odla en del av det man äter. Att odla grönsaker är häftigt. Se hur fröna växer upp och blir mat. Däremot att slakta ett djur själv skulle jag ha svårt för.

bloglovin
RSS 2.0