Hållbart?

Åh vad jag blir arg på hur dåliga alla nyproducerade saker är. Idag skulle jag städa hela hemmet ordentligt. Dammsuger första rummet och rätt snart börjar dammsugaren låta konstigt och luktar illa. Motorn har gått sönder. Det luktar bränt i hela lägenheten. Letar reda på kvittot då de i affären talade så varmt om just denna maskin när jag köpte den och att det var fem års garanti på den.
 
 
På kvittot ser jag att det är ganska exakt fem och ett halvt år sedan jag köpte den. Ingen garanti kvar alltså. Då börjar jag fundera på om de är gjorda för att inte hålla längre än så. Och dmmsugare är ganska dyra i inköp om man köper de kända märkena, vilket jag ju tror är likvärdigt med bättre kvalitet.
 
 
För några år sedan köpte jag en ny diskmaskin då den gamla efter elva år hade gjort sitt. Den nya diskmaskinen började gå sönder redan efter ett par veckor då smäckiga plastdetaljer i diskkorgarna gick sönder. Efter något år blev jag tvungen att ringa en reparatör som kostade nästan lika mycket som maskinen gjorde i inköp.
 
 
Efter att en längre tid känt mig lite utanför som inte hade en smartphone utan nöjde mig med min gamla mobiltelefon, så köpet jag en Iphone för några år sedan. En Iphone 3 när alla andra köpte Iphone 4S. Den var inte heller så gammal när hela glaset på displayen sprack.
 
 
Jag är trött på alla dålig kvaltitet som omger mig överallt. När jag köper saker vill jag att de ska hålla. Förr sa man att elektronik hade en livslängd på 10-15 år, men jag undrar om något av det som tillverkas nu håller så länge.
 
 
I helgen har jag läst boken Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen, som jag verkligen kan rekommendera. Staffan Lindberg bestämde sig för att koldioxidbanta och tog till sig massor om forskning kring klimathotet och vad man kan göra som vanlig konsument och skrev en bok om det. Boken är informativ och tankeväckande, men också oerhört rolig då Staffan är bra på att använda det svenska språket och twista till det allavarliga på ett humoristiskt sätt. Boken hittade jag på bibliotektet, men läste om den först på en blogg Pappersfågelns boktips och skrivande.
 
 

Kommentarer
Postat av: yvonne

visst är det trist när saker går sönder efter kort tid.Våra vitvaror i köket börjar ge sig nu efter 15 år och lite "hemmagjorda" reparationer. Räknar inte med att nya produkter kommer att hålla lika länge. Det finns en dokumentär - ja en serie i flera avsnitt tror jag på UR som man se på UR play där får man svart på vitt att företagen gör produkter som bara ska hålla en viss tid. Började t.o.m redan på 1920 -talet om jag inte minns fel. Sevärt.

2014-10-26 @ 15:19:50
Postat av: Anna/notonmusic

Jag tycker också det verkar som om saker inte görs för hållbara. Helt märkligt egentligen. Min första dammsugare var säkert tjugo år gammal, en Electrolux på skenor som häll ytterligare ett tiotal år. En dammsugarförsäljare ville köpa in den som antikexemplar :-)

2014-10-27 @ 11:33:06
URL: http://www.notonmusic.com
Postat av: Anna/notonmusic

Jag tycker också det verkar som om saker inte görs för hållbara. Helt märkligt egentligen. Min första dammsugare var säkert tjugo år gammal, en Electrolux på skenor som häll ytterligare ett tiotal år. En dammsugarförsäljare ville köpa in den som antikexemplar :-)

2014-10-27 @ 11:33:12
URL: http://www.notonmusic.com
Postat av: Irene

Ja men eller hur :-( Gäller allt från gummistövlar till kylskåp, det handlar ju bara om att mata in så mycket pengar som möjligt och ha så billig tillverkning som möjligt... man blir less på detta förbrukningssamhälle..

2014-10-28 @ 09:32:59
URL: http://www.wangborgshem.se
Postat av: Tina

Hej!
Jag har en fråga gällande ett tidigare inlägg där du visade ett inlägg från ditt fina vardagsrum.
Jag undrar var den röda filten/sängöverkastet kommer ifrån liksom den röda kudden med brodyr i soffan!?
Tack på förhand!
Hälsningar, Tina

Svar: Båda två är flera år gamla och inköpta på IKEA. Den röda filten i ull var ett riktigt fynd. Båda två har jag köpt till jul ,fast olika år. Filten är säkert tio år sedan jag köpte, så tyvärr är det inget som finns i affärerna nu.
None None

2014-10-29 @ 11:26:56
URL: http://komma-hem.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0