Vegetariska världsdagen

Idag, 1 oktober, är det vegetariska världsdagen. Det är det varje år, men i år med alla miljölarm där köttet är en stor bov i det ekologiska fotavtrycket bör det uppmärksammas än mer.
 
Bilden är från Mariebergs förskola och skola i Örebro. Idag serverar de:
  • Ugnsrostade rotfrukter och lök
  • Turkisk smulpaj
  • Vegetarisk lasagne
  • Ugnsrostade potatishalvor
  • Nudelwok
  • Potatisgratäng m. bladspenat o. fetaost
  • Färskoströra m. pumpafrön
  • Salladsbuffé
Igår var jag på lunch hos en väninna och när jag sa att vi numer äter väldigt mycket vegetarisk mat, av många olika skäl, frågade hon vad vi äter då: Ja, goda soppor, sallader både varma och kalla, ugnsrostade grönsaker, vegetarisk lasagne, böngryta mm mm svarade jag då.
 
Jag tror att många är nyfikna på vegetarisk mat men vet inte riktigt hur det ska göra. Den senaste tiden har det kommit flera nya vegetariska kokböcker med många fräscha recept. Dessutom en vegansk tidning Vego.
 
Även om man inte vill bli vegetarian tror jag att det gör stor skillnad att byta ut köttet mot vegetariskt några måltider per vecka. När man sedan lär sig fler recept så blir det lätt fler och fler dagar. Numer äter vi kött väldigt sällan, fisk någon gång i veckan men oftast vegetariskt då flera av våra favoritrecept är vegetariska.
 
Att minska på köttet är bra både för miljön, hälsan och för plånboken. Inte minst för att man själv kan odla en del av det man äter. Att odla grönsaker är häftigt. Se hur fröna växer upp och blir mat. Däremot att slakta ett djur själv skulle jag ha svårt för.

Kommentarer
Postat av: Birgit Ståhl

Hejsan!
Tack för upplysningen det visste jag inte.
Lägg gärna ut ibland på lättlagad o lätt att tycka om recept på vegetarisk mat.Jag vill gärna börja äta ett par dagar i veckan.
Tack på förhand.
Birgit

2014-10-01 @ 20:09:25
Postat av: Birgit Ståhl

Hejsan!
Tack för upplysningen det visste jag inte.
Lägg gärna ut ibland på lättlagad o lätt att tycka om recept på vegetarisk mat.Jag vill gärna börja äta ett par dagar i veckan.
Tack på förhand.
Birgit

Svar: Det ska jag göra Birgit. Jag är lite dålig på att fotografera mat jag äter och dela med mig av recepten, men det kommer :)
None None

2014-10-01 @ 20:09:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0