En enkel påsk

Åh vad jag blir trött när jag ser konsumtionshetsen som breder ut sig även över denna storhelg. Vi äter hela sju ton godis under denna helg, och jag ser på flera ställen, inte minst på olika bloggar om tips på andra saker man kan lägga i påskägget istället för det onyttiga godiset.
 
 
 
Varför måste vi ge något överhuvudtaget bara för att det är påsk undrar jag? Varför ska påsken bli ytterligare en helg då man måste GE något till barnen? Jag ser tips som tex att fylla påskägget med biobiljetter, böcker, små leksaker etc istället för godis, och jag undrar bara VARFÖR?
 
 
 
I vår familj köper vi ekologiskt godis, gärna frystorkade hallon och jordgubbar och ekologisk choklad. Det är det godiset vi äter och jag kan självklart lägga lite sådant i ett påskägg om det är vad som krävs för att skapa påskkänsla, men det skulle då också vara enda skillnaden mot en annan helg. För det godiset äter vi vid andra tillfällen också. Om man absolut vill ha kvar traditionen med påskägg tycker jag att det är bättre att ha ett så litet ägg som möjligt och så fylla det med ekologiskt, relativt nyttigt godis och ge bort. Strunta i saker. Skapa inte ytterligare en helg med krav på olika presenter. Det är min uppfattning. Jag gillar inte de där helgerna som handlarna har skapat för att vi ska konsumera - Alla hjärtans dag, påsk, Mors och Fars dag, jul, Halloween osv. Visst är det roligt att ställa till med fest och visst är det roligt att ge presenter (och att få också :)) men varför ska handlarna bestämma NÄR jag ger presenter till mina nära och kära?

Kommentarer
Postat av: Irene

Ligger mycket i det Du säger, tycker det överlag fokuseras så mycket på att köpa istället för att fundera över behovet bakom. Samma med inredning, när trenden gick till mera miljömedvetna val så bytte man bara ut de platser man handlade ifrån, inte själva konsumtionsmönstret. Blossom Tainton skrev för ngt år sedan i en debattartikel om att det inte är snasket framför tv'n vi borde byta ut till nyttigare, utan snarare fråga oss varför vi måste stoppa saker i munnen för att kunna se en film? :-)

Svar: Absolut. Fundera på varför man gör något och våga bryta mönstret. Göra annorlunda. Fira kan man absolut göra, och ska göra så ofta som möjligt tycker jag, men det behöver inte vara med prylar. Jag blir gladare för en bukett tulpaner eller en chokladkaka av fin kvalitet än jag blir av ytterligare en ljuslykta om det nu är så att man vill ge en present, men det bästa är ju egentligen att bara äta något gott, umgås och göra något roligt tillsammans. Det är det bästa firandet :)
None None

2015-04-02 @ 10:07:15
URL: http://wangborgshem.se
Postat av: Ann-Kristin Freijd

Så rätt du har! Handlade till påskhelgen igår, lite ägg, sill och lax, det räcker för oss. Vid godisavdelningen var det fulkomligt kaos. Många kom med jätteägg som sen skulle fyllas.
Det har ju som du säger tyvärr blivit ett sjukt konsumtionsamhälle, när vi skulle må mycket bättre av att bara ta det lugnare istället.

Svar: Ja visst är det så. Och vi skulle definitivt må bättre av att äta mindre socker. Usch jag blir alldeles trött när jag ser all galen habegär efter mer och mer och mer....av allt
None None

2015-04-03 @ 08:16:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0