Tanttrend?

När man ser på nya böcker som kommer ut i bokhandeln blir det tydligt att vintagetrenden, eller tanttrenden, står sig. Dottern sa för ett tag sedan att hon tycker om allt som är från 60-talet eller tidigare. Vi pratade om vad det kan beror på att så många unga söker sig tillbaka till tidigare decennier.
 
 
Kan det vara att samhället var långsammare och lite snällare då? Att det var mer genuint och äkta? Att saker man köpte var välgjorda och hållbara?
 
 
Oavsett vilket så är både kläder, prylar och livsstil från 40- 50-talen väldigt populära idag. Många vill, som jag, leva ett enklare liv. Färre prylar, långsammare livsstil, odla sin egen mat. På min farmor och farfars tid fanns det inget som hette ekologisk eller närodlad mat. De kallade det helt enkelt för mat. Allt var ekologiskt odlat, och det mesta var närodlat.
 
 
 
 
Elin Ek, för många yngre känd som Grynet, har skrivit en bok med kapitel som att sylta, safta, koka kräm, baka kakor, ha kafferep, koka karameller, laga husmanskost, ha syjunta. Idag ganska exotiska saker för många, men förr en del av vardagen.
 
 
Hon skriver så roligt om olika tantsorter vi kan se idag:
 
 
* Unga överklasstanten. Åldern är inte relevant. En 20-åring ser ut som sin mamma och mormor med jumperset, pärlor, Busnelväska, guiltad jacka och loafers.
 
 
* Skurgummetanten. Arbetarklass, socialdemokrat, kort frisyr i permanentade lockar. Gillar isterband. Kan vara martyr
 
 
* Östermalmstanten. 80-åring med vältuperde lockar, pudrad med läppstift. Elegant. Har en fin svart yllekappa eller persianpäls. Ingenting är inhandlat de senaste tre decennierna utan det är dyra kvalitetsplagg som blivit väl omhändertagna. Har ofta en liten hund, en tax är vanligt.
 
 
* Hemmafru-lajvaren. Bloggande, självständig medelklasstjej född på 80-talet. Älskar inredning och mode från 30-40- och 50-tal. Handlar vintage, lägger håret i valkar, samlar på emaljerade plåtburkar, målar läpparna röda och dansar swing.
 
 
* PRO-tanten. Engagerad, aktiv, har sportig jacka och gymnastikskor, åker på resor, deltar i studiecirklar. Motionerar med stavar året om.
 
 
 *Kulturtanten. Bär upp landets kulturliv genom att låna och köpa böcker, gå på teater, klär sig i Gudrun Sjödén eller Indiska. Dramatiska kläder i svart, grått, hennarött och gärna stora smycken i silver, bärnsten eller trä.
 
 
* Gubbtanten. Ser exakt likadan ut som sin man. De har likadana syntetbyxor med pressveck, beiga bomullsjackor med dragkedja och promenadskor och korta gråa frisyrer. De går varje dag och de går i takt.
 
 
Detta är ju en generalisering, men ändå ganska rolig och åtminston kan jag tänka mig olika personer till varje kategori :) Undra vilken tantkategori jag själv hör till?
 
en förr vardagen.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0