Sätt smak på maten

Länge har vi tänkt att människan har fyra smaker på sin palett; sött, surt, salt och beskt men på senaste tiden har man pratat mycket om en femte smak - umami.
 
 
Den förknippas ofta med asiatisk mat, kanske för att fisksås och soja är två produkter med umami. Umami smakar inte så mycket i sig själv, men har en förmåga att förstärka andra smaker. Till viss del kan råvaror som smakar umami ersätta salt, som vi ska dra ner på, och använda dessa istället för att få sälta i maten.
 
 
Livsmedel som innehåller umami är:
 
* kaviar
* lagrad ost som tex parmesan
* fisksås
* sardeller
* sojasås
* oliver
* torkad svamp
* soltorkade tomater
* grönt te
* ostronsås
* valnötter
* buljong
 
 
Själv väljer jag en ekologisk buljong som jag tillsätter en, eller två, teskedar av för att framhäva smaken. Det gör att jag inte behöver salta maten så mycket
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0