Behov av variation?

Har vi egentligen så stort behov av variation som vi tror? Många gånger är det ett argument  för att shoppa. Vi säger att vi behöver ha mycket saker för att kunna variera oss.
 
 
Men om vi tänker efter - har vi verkligen så stort behov av variation? Är det inte favoritsakerna vi ändå använder om och om igen?
 
 
Jag tänkte på det i morse när jag gjorde frukost. Jag tittade på mina olika tesorter, och började fundera på varför jag har flera olika när jag ändå alltid väljer samma sort. Jag tar helt enkelt den jag tycker bäst om, och kanske någon enstaka gång någon annan.
 
Och så gör de flesta av oss i många fall. Vi har flera valmöjligheter, men väljer samma saker. Valfrihet innebär också att vi väljer det vi tycker bäst om. Behöver vi då ha allt det andra?
 
 
När det gäller kläder är det en tanke bakom projekt 333, dvs ha 33 olika klädesplagg enbart under tre månader som sedan kan kombineras på olika sätt. Att ha färre saker innebär att vi lägger mindre tid på att välja. Och om de 33 sakerna är favoriter, som vi ändå oftast använder tror jag inte vi saknar variationen.
 
 
När jag handlar i mataffären brukar jag säga ibland, lite skämtsamt, att jag behöver egentligen inte skriva någon inköpslista för det är ju samma saker jag köper varje gång. Jag har några favoriträtter som jag lagar ganska ofta, och prövar nya rätter ibland för att se om jag ska lägga till något bland favoriterna. Men egentligen behöver jag inte så mycket variation. De som väljer att leva ett enklare liv fullt ut, försöker också minimera på den fronten. Om man väljer ut ett antal rätter som man verkligen gillar, gör en tre-fyra veckorsplan som man sedan alternerar så kan det många gånger räcka. Kanske lägga till någon ny rätt någon gång.
 
 
Blir livet tråkigare, eller enklare, genom att minska på valmöjligheterna och inte eftersträva så stor variation?
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0