Att bygga sin garderob

Jag har tidigare skrivit om att skapa en mindre, enklare och mer flexibel garderob genom att tänka på att bygga upp en kapselgarderob, eller en basgarderob kan man också kalla det. Där kan man mixa och matcha ett fåtal kläder på en mängd olika sätt.
 
 
En sådan garderob består av ett antal nederdelar, byxor och kjolar beroende på vad du trivs i. Själv har jag sorterat bort alla mina kjolar och har jeans som nederdelar. Sedan lägger du till några toppar som du kan använda i olika lager, Kanske en kavaj eller några koftor. En eller ett par klänningar. Skor och stövlar som passar till allt. En neutral väska och några accesoarer som tex en scarf och några smycken.
 
 
Jag har fått frågan om jag kan göra exempelgarderober för vår och höst. När jag surfade runt på nätet hittade jag en riktigt bra blogg som handlar om att förenkla sin garderob. Den är skriven på engelska, men har många inspirerande bilder om man tycker det är svårt med annat språk så jag kan rekommendera en titt där för mer inspiration http://www.wardrobeoxygen.com
 
 
Här är några av deras inspirerande exempel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här finns det massor med inspiration för olika stilar och olika behov, men grunden i hur man bygger upp garderoben är densamma.
 
 
Börja med att tömma din garderob på alla saker. Prova kläderna, fundera på vilka som är dina favoritkläder och varför du trivs i dem. Välj ut kläder du trivs i och känner dig fin och bekväm i. Behåll dem och låt det bli stommen i din nya, förenklade garderob. Välj några nederdelar, överdelar som går att kombinera till flera av dessa nederdelar. Behöver du köpa något nytt? Finns det saker som inte passar ihop med något annat? Är det värt att behålla eller är det dags att göra sig av med?
 
 
Beroende på hur ditt liv ser ut väljer du sedan resten av plaggen - klänningar, kavajer etc för att till sist välja accesoarer som kan funka till flera av kombinationerna. På så sätt får du ett bättre grepp om din garderob, kan bättre planera vilka nya inköp som behövs, istället för att planlöst kolla i affärer och sedan sluta med att göra impulsköp som sedan inte funkar ihop med något annat.
 
 
Något som står på min lista över nyförvärv är en mörk, antingen marinblå eller svart, klänning i en enkel och flexibel modell. Här finns flera jag gillar som passar både till vardag och till fest beroende på vilka assecoarer man använder. Jag har en svart klänning jag har haft i flera år som jag enbart använder till fest, och ofta samma :) Sen köpte jag en svart klänning second hand i julas som är mer detaljer på men saknar en mörkare klänning i en enkel modell. Den svarta i businessgarderoben ligger nära det jag söker. Enkel, men kvinnlig i modellen. Ärmlös eller med kort ärm gör att den funkar året om.

Kommentarer
Postat av: birgit ståhl

Tack för dessa basgarderådstips jag kommer att ta åt mej av dem.Du skrev i ett blogg inlägg att du gått ner 10kg kan du dela med dej på ett ungefär hur några matdagar set ut hos dej.
Tack så länge

Svar: Jadå - jag brukar äta en skål med turkisk yoghurt, bär och valnötter till frukost. Lunchen består numera ofta av något vegetariskt, eller iallafall mycket grönsaker. Kanske en omelett, eller soppa. En liten mängd kolhydrater av bra kvalitet tex quinoa. Middagen är uppbyggd på ett liknande sätt. Äter inte kött så ofta, fisk ibland och mycket grönt. Idag tex blev det jordärtskockssoppa till middag, fiskpudding med mycket grönsaker till lunch. Jag äter inget godis längre, dricker ingen läsk. Fikar ibland och äter mörk choklad. Rör på mig lite lagom dvs promenad, yoga och ridning. Och det mesta av maten jag äter är ekologisk.
None None

2014-02-18 @ 20:06:31
Postat av: Anonym

Tack för svaret

2014-02-19 @ 16:32:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0