Alla hjärtans dag

På Ekoutmaningen hittar jag en bra ekoutmaning som passar idag - ge bort ekologiska presenter, gärna också Fairtrademärkta.
 
 
Tex ekologiskt godis från Ekorren
 
 
 
 
eller Fairtrade-märkta rosor
 
Fairtraderosor
 
 
Bara i Sverige köper vi runt fyra miljoner rosor i samband med alla hjärtans dag. En stor del av rosorna kommer från Kenya, Etiopien, Colombia och Ecuador där arbetet ger viktiga arbetstillfällen.

 

Fortfarande är det många som inte tänker närmare på hur blommorna har producerats, men allt fler har fått upp ögonen för Fairtrade-märkta rosor. Idag är en av fem rosor Fairtrade-märkta. När vi betalar lite mer för en Fairtrade-märkt produkt vet vi att de anställda på rosodlingarna får en tryggare arbetsplats då hantering av farliga kemikalier förbjuds eller kontrolleras, de anställda får utbildning och tillräckliga skyddskläder och all form av diskriminering är förbjuden. Dessutom får de genom sin försäljning en Fairtrade-premie som kan investeras i vattenförsörjning, en skola eller hälsovård.

 

Det finns fortfarande mycket kvar att göra. 80 procent av rosorna kommer fortfarande från odlingar där vi inte vet hur arbetsförhållanden varit. Men du kan vara med och påverka och ge odlare och anställda handlingskraft att förbättra sina arbets-och levnadsvillkor, både för sig själva och för sina familjer.

 

Så om du tänkt ge blommor eller godis som present idag på Alla hjärtans dag välj med omsorg, både om den du ger till, den som producerat din gåva och på vår miljö globalt.

Foto: Ge något snällt till din kära på Alla hjärtans dag! Du vet väl att det finns KRAV-märkt choklad och KRAV-märkta tulpaner?

 

Favorit hos oss:

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0