"Koppla bort emellanåt"

Den berättelsen i boken "Livspusslet - hur gör man?" som jag kände relaterade mest till mina egna tankar var Mari Jungstedt. Hon är en relativt ny bekantskap för mig, då jag inte gärna läser deckare. Men i inredningstidningar har jag sett reportage från hennes hus på Gotland.
 
 
Hon skriver så här:
 
 
"Och visst arbetar jag mycket, visst är jag disciplinerad. Men jag slappar faktiskt också ofta, vilket kanske för många kan vara svårt att tro.
   Jag kan exempelvis lalla omkring hemma i morgonrocken en hel förmiddag, dricka kaffe, rosta bröd och titta på nyheterna och paneldiskussionerna på morgon-tv. Begrava mig i tidningen och sedan upptäcka att flera timmar har gått utan att jag gjort något vettigt. Och jag får inget dåligt samvete.
   En lördagseftermiddag kan jag köpa en påse smågodis och lägga mig på sängen och läsa kvällstidningen. Jag älskar att ta en tupplur. En timmes slummer på eftermiddagen gör underverk.
 
Det är också viktigt för mig att stänga av mobiltelefonen, strunta i att sätta på datorn och helt enkelt vara bortkopplad. En dag eller några timmar. Att inte ständingt vara tillgänglig utan att ge mig tid att slappna av, sjunka in i mig själv. Lägga mig på soffan i min ensamhet, sluta ögonen och sätta på riktigt bra musik som jag gillar.
 
 
För mitt välbefinnande är det viktigt att kunna koppla bort ibland. Och när jag ägnar mig åt någon aktivitet, unna mig lyxen att göra en sak i taget. Nuförtiden ska många vara ultraeffektiva. Helst ska man springa i skogen och lyssna på en ljudbok samtidigt. Eller ha en språkkurs i öronen när man målar staketet på landet.
 
 
Det är så bra att jobba på tåg säger mina kollegor. Man svarar på mail, uppdaterar facebook, skriver på nästa roman, lägger upp en föreläsning.
   Jag blir bara trött när jag hör deras utläggningar. Att åka tåg är något av det mest rogivande jag vet. Luta pannan mot fönstret, se landskapet rusa förbi, iakkta människor i vagnen, dricka kaffe, läsa tidningar, blunda en stund och drömma sig bort.
 
 
Jag tycker om att promenera eller jogga i skogen. Mina vänner säger att de kan hjälpa mig att ladda ner musik så att jag kan lyssna under tiden. Eller varför inte radio? Studio ett? God morgon, världen? Intressanta och givande radioprogram i all ära, och jag älskar musik, men i skogen vill jag bara vara i skogen. Jag vill lyssna på suset i träden, på fågelkvittret, jag vill kunna höra knaket från en gren som brister därför att ett rådjur rör sig alldeles intill. Jag vill vara närvarande i bara det. Inte någon annanstans; inte bland striderna i Syrien, eller på socialdemokraternas partistämma eller på något EU-toppmöte. Jag vill bara vara där. Där jag är.
 
 
Jag tror att risken med att vi ständigt ska fylla våra sinnen med intryck och input av olika slag stressar ihjäl oss till sist. Jag tror det är viktigt att vi stannar upp och lär oss att slappna av och njuta i ögonblicket.
   Och jag gissar att detta är nyckeln till att jag mår så bra och samtidigt får så mycket gjort. Att jag har förmågan att stanna upp och göra ingenting. Att koppla av, fast det finns en massa nyttiga saker jag skulle kunna ägna mig åt. Det finns det ju alltid. Och kommer alltid att finnas."
 
 
Detta är en del av vad Mari Jungstedt skriver om sitt liv, sin vardag och jag gillar hennes tankar :))
  
 

Kommentarer
Postat av: Yve

Mycket bra o klokt skrivet.
Ha en skön helg / Yve

2013-02-22 @ 13:51:33
Postat av: Hanna

Bra! Uppskattar också tystnad. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är med återhämtning! Jag förstår det mer o mer. Har tidigare varit en superduktig mamma som sprang som en liten ekorre från morgon till kväll. Nu övar jag mig på att chilla lite mer. Det funkar utan att jag får mindre gjort. Det blir bättre kvalitet på hela livet, på något sätt.

2013-02-22 @ 17:54:46
Postat av: CrimsonAnna-vardagslyckans sköldmö

Det har jag tänkt på när jag åker tåg. Idag ska barnen bli underhållna av paddor och iphones direkt. När jag var liten så älskade jag att titta ut genom fönstret. Ett bortglömt nöje.

2013-02-23 @ 09:57:42
URL: http://metalanna.blogspot.com
Postat av: Suzann

Mycket tänkvärt! Åh vad jag känner igen mig i behovet av att bara vara, drälla omkring. Jag lär mig undan för undan att inte ha dåligt samvete för de där stunderna, utan se dem som energiskapande för mig istället.
Tack för att du påminde mig och visade dessa rader!

Ha en fin helg!
Suz

2013-03-02 @ 14:11:13
URL: http://vardagssaker.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0