Enklare liv på landet????

Många som vill leva ett enklare liv börjar fundera på att flytta ut på landet för att uppnå det. Många gånger slutar det i en besvikelse om man inte har funderat igenom vad det innebär innan man flyttar.
 
 
Att bo på landet innebär inte automatiskt att man lever ett enklare liv. Många gånger kan det tom bli ett krångligare liv, som innebär fler stressmoment än tidigare. Innan man flyttar behöver man tänka på vilken livsstil man vill ha, hur man vill leva sitt liv. Vill man tex fortsätta att arbeta med det man gör, kanske på samma arbetsplats, eller kan man tänka sig att byta jobb? Till vad isåfall, och vilka arbetsmöjligheter finns det där jag vill bo? Att fortsätta med samma jobb kanske innebär långa resor från och till arbetet, och enligt lyckoforskningen är pendlandet något som ligger i topp på saker som drar ner vår livstillfredsställelse och känsla av att må bra. Det kan jag skriva under på själv. Jag hade tidigare ett jobb som det tog mig över en timme att ta mig till, och lika lång tid hem igen, och det sög musten ur mig. Jag var helt slut när jag kom hem, orkade inte träna eller göra något annat. Jag bytte jobb efter ett år.
 
 
 
 
Vill man fortsätta att ha samma sorts liv som innan, med ett högt tempo, många olika aktiviter, träffa vänner som bor på olika platser, gå på bio eller kultur så innebär ett boende långt ut på landet att familjen kommer behöva mer än en bil, man lägger mycket tid på att köra till olika saker och dessutom kostar detta resande mycket pengar. Så innan man flyttar ut till landet behöver man tänka igenom hur man lever sitt liv, hur man vill ha sin vardag, vad som är viktigt för mig (och för resten av familjen), vad prioriterar jag?? Finns det busshållplats i närheten? Går bussen överhuvudtaget hit, eller bli man helt beroende av bilen?
 
 
Jag har både sett, och läst i flera böcker, konsekvenser av att flytta ut till landet som man kanske inte har räknat med. Min syster tex har bott på landet med fyra tonårsbarn med massa olika aktiviteter, skola, vänner, jobb i stan med flera kilometer till närmaste busshållplats. Det innebär mycket tid i bilen, och höga kostnader. Både Gisela Linde, i sin bok Lev enklare, och Karin Lilja, i sin bok 77 sätt att leva bättre på mindre, skriver om klassiska misstag många gör vid en flytt. De fortsätter leva samma liv som innan, och då minskar inte stressen, då har man inte ett enklare liv som var det man tänkte.
 
 
Nej, för att leva ett enklare liv krävs andra saker. Att välja ett annat boende, någon annanstans än i staden kan vara ett sätt, bara man tänkt innan på vad det innebär. Behöver jag tex ha en affär nära där jag kan slinka in och handla mjölk eller är jag så organiserad att jag kan handla allt på en och samma gång att det inte gör något att det är en mil till närmaste affär? Man kan också leva ett enklare liv på precis samma plats där man redan bor. Det handlar om vilka livsval man gör.
 
 
I artiklar om att leva ett enklare liv där de har valt att flytta till landet, och verkligen fått ett enklare liv har man många gånger valt att sluta sitt tidigare arbete, och tagit de arbete som finns i den nya miljön, även om det innebär att sluta med det man utbildat sig till och ta ett enklare arbete med lägre betalt. Man har valt att leva nära naturen, och har valt bort sådana saker som finns lätt tillgängligt i stan, men kräver långa resor där man valt att bosätta sig tex bio, restaurangbesök är inte viktigt, utan man har valt en annan livsstil. En del har valt att starta eget där man bor, ofta med en mer osöker inkomst. Man har dragit ner på sina kostnader så att en hög inkomst inte blir viktig längre för att det ska fungera.
 
 
Att leva på landet kan även innebära ett tungt och slitigt arbete. I programmet Drömmen om landet där storstadsbor ska pröva lantlivet i fem veckor under sommaren, har de ofta valt arbeten inom boende/äta eller lantgår med djur. Att arbeta med djur innebär ett tungt arbete, som börjar tidigt på morgnarna varje dag i veckan, 365 dagar om året, och arbetsdagarna är ofta långa. Att arbeta med hotell, pensionat, bed & breakfast, restaurang, café, camping och dylikt på innebär sommartid mycket arbete. Det är då man ska dra in en stor del av årets inkomster. Det är under några veckor på sommaren turisterna är där. Väljer man ett sådant liv innebär det att jobba hårt på sommaren, och sen kanske ta det lugnare vid andra tider på året.
 
 
Jordbruksverket har bett några spännande, kända eller halvkända människor skriva en krönika om varför de valt ett liv på landet. Intressant läsning. Här hittar ni Underbara Claras krönika, http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/landsbygdsutveckling/gastkronikoren/2010/claralidstrom.4.6f9b86741329df6fab48000754.html
men ni kan också läsa om Dregen, Annichen Kringstad, Joppe Pihlgren och Zinat Pirzadeh.
 
 
Att leva ett enklare liv innebär att göra medvetna val, att veta vad som är viktigt för mig, att veta vad jag kan prioritera bort och vad jag inte kan avstå från. Om jag skulle flytta ut på landet skulle jag antingen ha ett eget företag där jag bor, eller välja ett arbete som det tar mig max 30 minuter att ta mig till. Jag vill inte lägga min tid på pendling. Dessa 30 minuter vill jag inte heller tillbringa i bilköer. Att rida är viktigt för mig, så ett stall där jag faktiskt kan rida är viktigt att det finns nära. Det innebär en ridskola, eller att jag redan innan har pratat med stallägaren om möjlighet att hyra en häst eller vara medryttare. Att det finns hästar i en hage, vilket jag tycker är en trevlig utsikt, innebär inte att det finns möjligheter för mig att faktiskt också rida. Att ha en mataffär ganska nära är viktigt för mig. Att tillhöra en gemenskap är också viktigt, så jag vill att det ska finnas någon sorts samlingsplats nära, kanske ett cafe, en restaurang där man kan ta ett glas vin och en bit mat och träffa grannar är trevligt och något som jag tittar på om jag ska välja en ny bostad. Det är också viktigt för mig att se vad dottern behöver, och just nu är det viktigt för henne att ha nära till skola och kompisar, så en flytt till landet får vänta för min del.
 
 
Men det innebär inte att jag inte lever ett enklare liv! Jag har valt att göra andra val som tar mig närmare den livsstil jag vill ha!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0