Vad gör dig lycklig?

Jag håller på att läsa boken You can buy happiness (and it´s cheap) som jag skrev om för ett tag sedan. Det är en inspirerande bok om att leva ett enklare liv. I boken beskriver författaren Tammy Strobel hur hon och hennes man gjorde sin resa mot ett enklare liv och numera bor i ett pyttelitet hus, är helt skuldfria och överhuvudtaget fria att själva välja hur de vill tillbringa sina dagar. De jobbar med det de tycker är roligt och gör även en hel del volontärarbete.
 
 
I boken skriver hon även om många andras historia, och varvar med forskning och utdrag från andra böcker. Varje kapitel avslutas med ett antal saker man själv kan börja med, micro-actions, för att påbörja sin egen resa. I första kapitlet skrev hon om de två stora frågorna som själva började med.
 
 
- Vad gör dig lycklig?
 
 
- Och hur kan du förenkla ditt liv för att öka din lycka?
 
 
Detta är ett bra sätt att börja, se saker och ting på ett nytt sätt och börja omvärdera vad som är viktigt i livet.
 
 
För min del  är svaren på dessa frågor något som jag funderat mycket på. Det som gör mig lycklig är framförallt att vara tillsammans med min dotter, även om det ibland är jobbigt att ha barn i tonåren, men vi har ofta roligt tillsammans, skrattar och gör saker. Det gör mig lycklig. Jag är också lycklig när jag är tillsammans med djur; både mina katter hemma och med hästarna i stallet. Jag skulle vilja tillbringa ännu mer tid i stallet än vad jag redan gör, både för att rida, pyssla om hästarna men också för det härliga umgänget. Där kommer vi till det tredje som gör mig lycklig; tid att umgås med människor jag tycker om, dela upplevelser, prata och bara vara. något annat som gör mig lycklig är att ha tid för mig själv; läsa, ta hand om mitt hem, ut i naturen, pyssla i köket. Det är ju egentligen inget av det materiella jag har som gör mig lycklig, även om jag tycker om vackra saker.
 
 
Som svar på den andra frågan har jag börjat förenkla mitt liv och få mer tid över till det som jag vill är att gå ner i arbetstid. Men mitt arbete gör mig också lycklig ibland, när jag känner att det jag gör gör skillnad för någon annan människa. Genom mitt jobb som psykolog känner jag ibland att jag verkligen kan göra en skillnad för andra. Det gör mig lycklig. Det jag skulle vilja göra för att förenkla mitt liv ännu mer är att bli helt skuldfri. Jag har haft lån ändå sedan jag började mitt vuxna liv dä jag inredde min första lägenhet och köpte min första bil. Idag har jag rätt mycket studielån då jag pluggat på universitetet i sex år och även lån på bilen. Tillsammans betalar jag drygt tretusen i månaden på mina lån. Tänk vad härligt att inte ha dom och slippa den utgiften. De pengarna skulle jag tex kunna lägga på att rida mer. Det är ett mål som ligger en bit framåt i tiden, men ändå ett mål jag har.
 
 
Något annat jag gör för att förenkla mitt liv är att rensa bland alla mina tillhörigheter, skänka till loppis, sälja det som genererar lite mer pengar och sluta shoppa. Det frigör både tid, pengar och energi.
 
 
Idag njuter jag av att precis kommit hem från veckans andra ridlektion med en lång fika efteråt med hela gruppen och ska nu värma köttgryta från helgen och lägga mig på soffan med boken och läsa mer härliga tips :))

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0