Att säga ja

 
Igår kväll började jag se en film på TV, Yes Man med Jim Carrey. Filmen var inget vidare bra, och Jim Carrey är i de flesta filmer lite för mycket tycker jag och spelar över, så jag stängde av efter halva filmen. Men jag låg sen i sängen och funderade en del på filmens budskap - att säga ja till livet. Filmen handlade om en kille som alltid försökte slingra sig ur allt, alltid tacka nej till inbjudningar osv men som sedan slog över åt andra hållet och blev tvungen att säga jag till allt istället, vilket blev alldeles för hysteriskt för att jag skulle tycka att det var roligt.
 
 
Men, hur ofta säger vi nej av ren reflex, utan att först fundera över om det skulle ge oss nya perspektiv genom att tacka ja. Att tacka ja till möjligheter som dyker upp kan dels berika livet, vi kan få möjlighet att lära oss nya saker, växa som människor och kanske tom ta nya vägar i livet. Många gånger är det rädsla som ligger bakom att tacka nej, kanske rädsla för det okända, träffa nya människor, göra något vi aldrig har gjort förut, rädsla att göra bort sig, rädsla för att misslyckas.
 
 
I mitt arbete jobbar jag en del med utveckling av arbetslag. Där pratar jag ibland om någon som kallas för Johari fönster, en modell utvecklad av två psykologer som visar hur vi ger och tar emot feedback. Där finns det fyra olika "fönsterrutor". Den ena är sådant som både jag själv vet om mig och som jag gärna delar med mig av till min omgivning vilket innebär att även andra vet detta om mig. Den kallas för arenan. Den andra rutan kallas för det blinda fältet. Där finns delar av min personlighet som andra kan utläsa genom mitt beteende, men som jag själv inte är medveten om. Det tredje kallas för fasaden och där finns de saker som du själv vet om men som inte andra vet. Där kan det finnas känslor och attityder som du döljer för din omgivning.
 
 
Den sista rutan kallas för det okända fältet, och består av saker som varken du eller andra vet. Här finns tidiga barndomsupplevelser, dolda styrkor och ouptäckt förmåga. Här finns hela din mentala, intellektuella och psykologiska kapacitetoch den kommer fram i situationer som kräver nya förhållningssätt. Den kan komma fram när du säger ja till något nytt, går utanför din komfortzon och får ta fram nya förmågor, upptäcka nya sidor hos dig själv.
 
 
Att säga ja till saker kan man göra både i stort och i smått - våga testa en ny aktivitet (kanske säga ja istället för nej när jobbarkompisen frågar om du vill följa med och testa magdans), vågar träffa nya människor (tacka ja till den där inbjudan trots att du inte känner någon på festen), tacka ja till ett nytt jobb även om det pirrar i magen med massor av arbetsuppgifter du inte gjort tidigare, säga ja om någon ber dig om hjälp med något. Våga utöka din komfortzon och nya saker börja hända i ditt liv.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0