Vad är viktigast för dig?

När jag läste ikapp inlägg på Gretchen Rubins blogg The Happiness Project hade hon ställt en fråga till sina läsare vilken förändring som skulle påverka deras lycka mest om de lyckades hålla den.
 
 
Det fanns flera olika svar, naturligtvis då vi är olika som människor, men något som återkom ofta var att gå och lägga sig tidigare på kvällen och sova mer. Hur är det för dig? Har du svårt att komma i säng i tid? Vi behöver vår sömn för att kroppen, och hjärnan, ska kunna fungera då det är under djupsömnen mycket reparationsarbete görs. Nuförtiden, till skillnad mot bara 10-20 år sedan, sover vi allt mindre och mindre. Samhället, med den nya tekniken, gör det möjligt att göra precis samma saker kl 2 på natten som kl 2 på dagen. Det går TV-program dygnet runt (kommer ni ihåg när TV-tablån slutade vid 22-tiden och så var det inget mer förrän dagen därpå?), internet är alltid tillgängligt för att surfa, chatta, shoppa osv. Detta gör att många människor går och lägger sig för sent för att hinna sova tillräckligt innan det är dags att gå upp.
 
 
Själv brukar jag gå och lägga mig vid 22.30 och sover för det mesta innan 23.00. Det är egentligen för sent då jag går upp 06.00, och vid en bra natt blir det bara sju timmars sömn. Jag skulle egentligen behöva somna vid 22.00 för att få tillräckligt mycket sömn. Ett sätt att börja komma i säng i bättre tid är att gå och lägga sig 15-30 minuter tidigare, och så fortsätta att flytta fram läggtiden tills du av dig själv blir trött vid en tid som ger dig tillräckligt många timmars sömn.
 
 
Vad är det som håller dig uppe för sent? Är det jobb, datorn, TV:n, läsning i sängen, hushållssysslor? För min del är det tyvärr ganska ofta så att jag fastnar framför något TV-program och sen gör jag mina kvällsssysslor för sent. När jag har TV:n avstängd och kanske läser en bok istället, blir jag för det mesta trött mycket tidigare.
 

Kommentarer
Postat av: jeanette sandelin

jag lägger mig kl 21 vintertid och 21.30 - 22.00 på sommarlovet. stiger upp i snitt vid 6-tiden.
lagom för mig. ibland sover jag en timme på em oxå.
vad jag skulle vilja ändra är min vikt. 20 kg ner och för evigt. de skulle göra mig lycklig :)

Svar: Eftermiddagslur är något som är underskattat. Det är väldigt skönt att lägga sig en stund på eftermiddagen och sova (eller vila) en stund. Att inte vara nöjd med sin kropp och sin vikt är också något som kan kännas stressande, men jag tror stenhårt på attraktionslagen, och om du ser dig själv 20 kg smalare och det är något du verkligen vill (utan att tänka att det är hopplöst och det kommer aldrig att gå osv) så tror jag att du kommer lyckas med ditt mål!! Lycka till!!
None None

2012-07-30 @ 19:36:15
URL: http://jeanettish.blogspot.se
Postat av: nillashalsaharmoni

Jag lägger mig för det mesta tidigt,oftast inte senare än 21.30. Sedan läser jag i en bok, har alltid en bok på gång. Det blir i regel ett, två kapitel, sedan går ögonen igen! Går i regel upp 06.00 på morgonen, även de dagar då jag börjar lite senare, vill ha en lång frukoststund under tysnad. Sedan är det full rulle på jobbet och en massa ljud.

Svar: Mmmm, det är härligt att kunna ta god tid på sig vid frukosten och slippa stressa. Mitt mål är att försöka komma i säng senast 21.30, oftast blir det en timme senare för mig, och sen är katterna som vildast vid halvelvatiden. För försöka få dem att förstå att de kan vara mer vakna på dagen och att på kvällen är det sömn som gäller :)
None None

2012-07-30 @ 20:59:26
URL: http://nillashalsaharmoni.wordpress.com
Postat av: CrimsonAnna

Två saker som har inverkat positivt på min nattsömn är 1) att inte dricka svart te (dricker inte kaffe) cola och liknande efter klockan 18. 2) att sista timmen jag är uppe släcker jag lampan och varvar ner i stearinljusens sken. Har också regeln att inte lösa problem, egna eller andras, efter 22.

Svar: Vilka bra tips!! Speciellt det där med att inte försöka lösa problem sent på kvällen. Då blir det lätt att man ligger och grubblar på det istället för att sova. Att ha mysljus på kvällen gillar jag också. Då signalerar jag till kroppen att det är dags att varva ner.
None None

2012-07-30 @ 21:47:25
URL: http://metalanna.blogspot.com
Postat av: CrimsonAnna

Något som hjälpt min nattsömn är att 1) inte dricka svart te, cola etc efter 18 2) att släcka lamporna sista timmen innan läggdags och varva ner i skenet av stearinljus. Jag löser heller inte problem, egna eller andras, efter klockan 22.

2012-07-31 @ 08:54:24
URL: http://metalanna.blogspot.com
Postat av: CrimsonAnna

Jag ber om ursäkt för dubbelposten. Det där med problemlösningen uppkom när jag loggade in på datorn på kvällen efter kvällsjobb och en tonårig vän ville diskutera horder av problem. Till slut gav jag honom det tipset för att ge oss båda lugn och ro.

2012-07-31 @ 10:32:52
URL: http://metalanna.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0