Morgonpromenad

Jag tycker det är skönt att gå ut tidigt på morgonen, när de allra flesta ligger och sover. Det är tyst, lugnt och en härlig känsla. Idag gick jag ut med en av katterna i koppel i drygt en timme. När andra människor började vakna, speciellt småbarnsföräldrar med sina små på lekplatserna, var det dags för oss att gå hem och göra frukost.
 
 
 
 
Ljuset ute är annorlunda på morgonen, vilket jag gillar. Kröp upp i kökssoffan med min frukost och njöt av utsikten mot gården. Njuter också av att ha den dag där jag inte har något inbokat, och att det är första dagen på min semester.
 
 
Kom på att trots att jag har skogen precis utanför dörren har jag inte varit där sedan min hund dog, och med honom tog jag en promenad i skogen varje dag. Så idag blir det nog en skogspromenad, sen ska jag kanske sätta ihop mina nya trädgårdsmöbler (sålde de andra då de inte passade i min trädgård), kanske bege mig till plantskolan för att köpa lite växter. Försommaren har varit såpass tråkig vädermässigt att jag har inte planterat några blommor än. Sen är det nog dags för en fika, och idag är jag sugen på blåbärspaj :))
 
 
Eller så gör jag något helt annat ;) Ljuvligt med en dag som ligger helt öppen framför mig.

Ett rum med utsikt

Jag har sagt att jag vill att mitt hus ska ligga med utsikt mot hagar där hästar går och betar. Om jag inte hittar just det läget, kanske detta är någor att ta efter ;))
 
 
 
 
Med en fototapet kan jag ju alltid ha den utsikten :)

Snygg jacka

Lexington har ju inte bara hemtextilier, utan gör även kläder i en enkel, preppy östkuststil. Denna jacka tycker jag är sååå snygg :)
 
 

Lexington på riktigt

I ett gammalt nummer av Sköna Hem (12/2009) finns ett reportage från Kristina Lindes hem. Hon är grundare och VD för Lexington.
 
 
 
 
Företaget Lexington förespråkar saker som är enkla, vackra och tidlösa - något som även återspeglas i Kristinas hem.
 
 
Ett härligt inbjudande rum där jag gärna hade slagit mig ner i soffan, puffat upp en kudde bakom ryggen, lagt en pläd över benen, njutit av utsikten till trädgården och bläddra i en inspirerande bok. Rummet är ljust, men med de bruna möblerna, textilierna, växterna, fårskinnet känns det varmt och ombonat.

Bli en bättre shoppare

Nu när alla affärer har startat sin stora sommarrea kanske du tänker ge dig ut i affärerna och leta efter fynd. Tänk på detta innan:
 
 
* Tänk ut vad du vill ha och behöver innan shoppingturen så minskar du risken för impulsköp
 
 
* Sätt ett maxbelopp för hur mycket du får spendera och tänk efter hur många plagg/accessoarer/inredningssaker du vill få ut av den summan
 
 
* Satsa på klassiska modeller som håller stilen länge
 
 
* Utbudet är ofta enormt och därför är det god tid och ingen stress som gäller
 
 
* Välj kläder med bra passform, annars kommer de aldrig till användning - oavsett hur snygga de är
 
 
I veckan var jag faktiskt på stan några timmar på min lediga onsdag och fyndade på Lexingtons rea. Jag köpte en cremefärgad hoodie, som jag velat ha länge, men inte till fullpris
 
 
 
Och så köpte jag en matta i samma modell som denna, men i brun/beiga färger. Den har jag lagt på badrumsgolvet. Kom ihåg att det behövs ofta läggas till jordelementet i badrummet. Jag har mina små handdukar i beige, träsists på toaletten, en tvättkorg i trä i skepparmodell, en träbänk över tvättmaskinen samt en trähylla i badkaret för att lätta upp allt det vita.
 
 
När det gäller inredning gillar jag ju den härligt avslappnade stilen som Lexington har med sin sköna New Englandstil
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag älskar känslan i deras annonser, och brukar spara på mig broschyrer för inspiration
 
 
 
 
 
 
 
 

Mindfulness

Lektion 26 - Att vara
 
 
"Övning handlar inte om att göra, eller "göra rätt". Det handlar om att vara - att vara vetskapen, inklusive vetskapen om att inte veta. Finns det någon skillnad?"
Jon Kabat-Zinn
 
 

Inreda ute

Att inreda även utomhus med sköna sittmöbler, kuddar, filtar, vackra saker förutom blommor är en starkt växande trend, och att använda sitt utomhusutrymme på ett bra sätt ger verkligen bostaden ett (eller flera) extra rum under sommarmånaderna.
 
 
Både i inredningstidningar och i bloggvärlden har jag sett att utomhuskök kommer mer och mer, att ordna sitt eget utomhusspa med ett riktigt badkar i trädgården har jag läst flera reportage om.
 
 
Något jag själv gärna skulle ha i min trädgård när jag hittar ett hus jag vill ha är en utomhusdusch.
 
 
 
 
Så härligt att stå utomhus i duschen, men som boende i ett radhusområde med folk runtomkring känns det lite väl utlämnande ;) I en större trädgård kan man däremot göra en avskild hörna. Jag tycker om bilden här. Den gröna växten tillför träelementet och gör att platsen känns mer inbjudande, fast i mitt tycke hade man gärna kunnat använda en ännu större växt. Pallen av pinnar gillar jag mycket, och den passar så bra utomhus.
 
 
 

Nerladdning

Senaste veckan har jag varvat ner och börjat komma i semesterstämning. Nu är det en arbetsdag kvar sen går jag på semester i fyra veckor.
 
 
 
Då hoppas jag på dagar då jag kommer ligga så här, titta på molnen som drar förbi, kanske lyssna på radion, ta det allmänt lugnt och njuta av dagen. En lång räcka dagar utan något inbokat alls ;))

Min lilla knäppis ;))

Av mina sex katter är det bara en som är hane, och han är världens sötaste, mysigaste, keligaste och charmigaste katt. Han har sina små egenheter. I natt vid tretiden kunde jag inte sova längre för han sprang omkring och urrade och jamade utan att komma till ro.
 
 
När jag till slut gick upp ur sängen sprang han i full fart till matskålarna och började äta. Skålen var full med mat redan innan jag gick upp, så det var inte för att få mat han väckte mig, utan han ville ha sällskap vid matskålen ;))
 
 
En annan natt vid ungefär samma tid väckte han mig på samma sätt (han gör så ibland) men den gången sprang han förbi matskålarna, in i badrummet och hoppade direkt upp i handfatet och la sig. Han tycker om att ligga där och jag hittar honom ofta där sovande när jag kommer upp på morgnarna. Denna gången ville han ha sällskap när han gick och la sig, och efter jag klappat honom en stund somnande han tryggt ;) Lite charmigt
men inte så kul att bli väckt vid den tiden på natten, då sover ju jag!
 
 

Små lätta moln...

...ser jag på min himmel, min himmel som är blå ;)
 
 
 
Tänk vad vädret kan ändra sig snabbt. Igår var det kallt, ruggigt och regnade hela dagen. Idag skiner solen, och bara några små vita, ulliga moln på himlen. Det är varmt så jag äntligen kan använda en av mina sommarklänningar.
 
 
Att gå ut i solen, känna den lätta brisen stryka över huden på mina bara armar, se hur grönt allt är ute, hur vinden får löven på det stora trädet att sakta vaja, höra fåglarnas sång och känna solens värme får iallafall mina livsandar att vakna.
 
 
Vi bor i ett härligt land, där vädret skiftar, både när det gäller årstider och även från dag till dag. Gå ut i naturen och stanna upp en stund, titta dig omkring och ta in allt med alla dina sinnen.

Kostnad för förvaring

En tanke som slog mig igår när jag läste en blogg är hur mycket vi egentligen betalar för att förvara våra saker! En vän till mig har inget förråd till sin lägenhet och har magasinerat allt på Shurgard, tillfälligt medan bostadsrättsföreningen ska ordna med förråd. Det kostar mycket att anlita externa förråd. Men även i vår boendekostnad är det en hel del som går åt för att förvara saker.

 

I min lägenhet har jag en klädkammare (som visserligen är guld värd, men tar upp bostadsyta). Jag har även ett stort vindsförråd som är nästan tomt, då jag medvetet har rensat bort en hel del saker. Jag har även en stor garderob där dottern förvarar sina kläder och andra saker. I vår lägenhet har vi också ett skåp i dotterns rum, en skänk i vardagsrummet, en liten bokhylla och en liten byrå i badrummet. Allt detta tar upp lägenhetsyta som enbart används till förvaring.

 

Min hyra är 6500 kronor i månaden. Hur mycket av detta går åt till förvaring? Vi bor på drygt 70 kvm och mindre yta är svårt när vi är två personer och sex katter, men kanske vi skulle använda ytan till något annat än förvaring. Hur mycket betalar du för att förvara saker? En del har rum som knappt används, förutom till att förvara saker som väldigt sällan används. Kan man använda dessa pengar till något mer värdefullt?


En form av meditation ;)

 
Ibland älskar jag att stå i köket och laga mat, och ibland känns det mer som ett nödvändigt ont som helst ska gå så fort som möjligt.
 
 
Men ibland, som ikväll, fylls jag av lugn när jag står i köket själv och det är tyst runt omkring mig och jag hackar, steker och rör om. Idag har jag lagat ratatuille, en fransk grönsaksröra som är helt ljuvlig.
 
 
 
 
I mitt recept hackar jag en röd och en gul paprika, en zucchini, en aubergine, en gul lök i  tärningar, som jag sedan steker var för sig innan jag rör ihop allt med en förpackning ekologiska krossade tomater, en eller två pressade vitlöksklyftor, ett par lagerblad, havssalt och så några varv med pepparkvarnen. Detta får sedan koka ihop sig under lock en stund.
 
 
 
Det är gott som ensamrätt, eller som jag gjorde idag - stekte några chorizo med högt köttinnehåll då den kryddiga korven gifter sig så bra med den milda grönsaksrätten. Ibland äter jag den till pasta, som en vegetarisk rätt eller som tillbehör till en köttbit tex kyckling, lamm, karré. Supergott och enkelt! Att hacka och steka tar lite tid men det är då jag får en stund för meditation ;))
 
 
 
 
 

Semesternöje??

Idag är det första semesterdagen för många, som dessutom innfaller på lönedag (för alla utom för oss som jobbar inom kommun eller landsting) och i Göteborg har regnet stått som spön i backen hela dagen. Vad väljer många att göra då? Jo, shoppa.
 
 
Idag på väg hem från jobbet stannade jag till vid IKEA för att köpa en lampa till dotterns rum, och det var sjukt mycket folk där. Köerna ringlade sig långa, och det verkade som det var många som tillbringade sin första semesterdag där. Lampan jag köpte visade sig vara alldeles för stor när den väl kom på plats. Det var synd för den hade passat riktigt bra in i hennes rum om den varit ungefär hälften så stor, och ljuset från lampan är helt underbar, men imorgon åker den tillbaka igen.
 
 
 

Spara pengar!

I boken Your money or your life kan du lära dig mycket om din inställning till pengar, och även vad du spenderar dina pengar på. Det finns ett kapitel som heter Livsenergi som jag tycker är ett bra begrepp. Målet med att leva enklare är inte att inte unna sig något, att bli en snåljåp, utan att istället för att slösa pengar på saker du inte behöver, inte använder och som inte ger dig något, lägga pengar på sådant som ger ökad livsenergi. Det kan innebära att du köper dyrare saker av bättre kvalitet som du njuter mer av (men betydligt färre saker), att du lägger pengar på att njuta tex av god mat, massage, något du tycker är roligt eller andra saker som ger dig livsenergi.
 
 
Där finns också bra tips på hur du sparar pengar!
 
 
 
 

Tio säkra sätt att spara pengar

1. Åk inte och shoppa.

Om du inte åker till en galleria kommer du inte att spendera pengar. Shopping har för många blivit ett fritidsnöje, där man åker till en stort köpcenter och spatserar runt i affärerna för att se om det finns något man vill ha. Det slutar ofta med något, eller flera, inköp. Jag vet, jag har själv varit där, men inte nu längre!

2. Lev inom dina ekonomiska ramar.

Handla inte på kredit.

3. Ta hand om dina ägodelar.

Genom att underhålla dina ägodelar håller de längre och du behöver inte köpa nytt eller göra dyrbara reparationer i onödan.

4. Slit ut det.

Vi slänger varje år bort hur mycket saker som helst som är fullt funktionsdugliga. Om det inte vore för modets nycker skulle du kunna använda samma garderob under flera år.

5. Gör det själv.

Lär dig hur man lagar och underhåller saker i hemmet, då slipper du köpa hjälp av en hantverkare när det kniper. Hm, detta är ett tips jag borde ta till mig ;)

6. Förutse dina behov.

Genom att tänka igenom vilka saker du kommer att behöva till hösten eller nästa vår kan du utnyttja reor och spara stora pengar. Du är också redo att slå till när en butik av någon anledning har nedsatt pris på en specifik vara du kommer att behöva i framtiden. Ledordet är planering ;)

7. Undersök prisvärde, kvalitet, hållbarhet och återanvändbarhet.

Genom att göra upplysta köp kan du införskaffa rätt produkt till rätt pris. Att köpa högsta kvalitet kan kosta lite extra, men om produkten håller dubbelt så länge lönar det sig ofta. För saker du inte kommer att använda så ofta kanske det däremot är den billigaste produkten du ska köpa då den ändå kommer att hålla länge.

8. Köp det billigare.

Nyttja postorder, prisjämförelser på Internet, ring runt till olika handlare.

9. Köp det begagnat.

Ofta går det att köpa något begagnat till ett mycket lägre pris i nästan nyskick. Tänk efter hur länge det brukar ta för något nytt att få en begagnad känsla. Är den korta tiden värd den extra kostnaden för att köpa nytt?

10. Följ de nio stegen i det här programmet :)

Om du följer alla stegen i det här programmet kommer du att spara pengar, så enkelt är det.

Ytterligare sätt att spara pengar

  • Betala av alla dina konsumentkrediter och kreditkort. Räntan på den typen av krediet är ofta 15-20 procent. Det är inte ovanligt att du får betala en vara tre gånger om när du köper den på avbetalning. Lockas inte av den låga månadskostnaden, det blir dyrt i längden!
  • Klipp alla kreditkort förutom ett som du använder i nödfall.
  • Betala kontant för alla inköp, även större som en bil. Följ denna enkla regel och du kommer eliminera skulder från ditt liv. Inte bara det, genom att inte köpa på kredit tvingas du spara ihop till det du vill köpa och när du har pengarna är det inte säkert att du längre känner något behov av prylen!
  • Använd kollektivtrafiken, gå så ofta som möjligt för att göra ärenden.
  • Skriv en körjournal för din bilkörning.
  • Leta reda på en bra och billig bilmekaniker INNAN du behöver en.
  • Välj jobb så att du kan ta dig dit från hemmet utan bil. Om det inte är möjligt, dela bil med någon kollega eller undersök om du kan distansarbeta någon eller några dagar i veckan.
  • Samla ihop dina ärenden och göra alla samtidigt, då kan du köra mindre bil.
  • Om du har en sommarstuga, hyr ut den när du inte är där.
  • Hyr hus som inte är för uthyrning. Kör runt i stan och kolla efter tomma hus. Ring och prata med ägaren och kolla om de är villiga att hyra ut huset.
  • Hyr ut oanvända rum i ditt hus.
  • Flytta till ett billigare område.
  • Starta ett grannsamarbete kring redskap och tjänsteutbyte.
  • Låna böcker och tidningar på biblioteket istället för att köpa.
  • När du handlar mat, gör en matsedel för en eller två veckor. Basera matsedeln på de erbjudanden som matbutiken har just nu. Utnyttja kuponger. Köp storpack av basvaror som mjöl, pasta, ris och annat.
  • Odla dina egna grönsaker.
  • Semestra närmare hemmet.
  • Köp flygbiljetter väl i förväg när du vet att du ska resa ett specifikt datum.
  • Åk på campingsemester.
  • Bjud in till knytkalas istället för trerätters.
  • Bjud in vänner på vardagsmiddag.
  • Låna skivor, dvder och annat från biblioteket.
  • Minska ner på utemiddagarna så att det blir något speciellt och inte en vardagsaktivitet.
 

Regn, regn, regn....

För att se det från den positiva sidan behöver jag iallafall inte fundera på om jag behöver gå ut och vattna i trädgården ;))
 
 
I morse hörde jag väderpresentatören säga att i vissa delar av Sveriga har detta varit den regnigaste juni någonsin. Kanske trist om man har semester och ger inte så mycket sommarkänsla. Men, det är perfekt väder för att få mycket gjort inomhus, kanske börja rensa!
 
 
Rensa i källaren, förrådet, vindsskrubben, klädkammare, köksskåpen - sådana ställen som man kanske inte tittar i så ofta, och inte heller rensar så ofta. Sådana saker passar perfekt att göra en regnig dag, för att sedan avsluta rensandet med att sortera sakerna snyggt och göra det lätt att hitta, sen baka en god kaka och njuta framför en film ;))
 
 
Så tillbringar gärna jag regniga dagar!

Tänkvärt

"Håll dig - köplusten går över"


Fler tänkvärda ord. Det fungerar likadant med köplust som med andra impulser. Om du väntar ett tag så går det över. Jag brukar låta det gå ett tag från jag ser en sak första gången tills jag köper det, och ju mer en sak kostar desto mer vill jag tänka igenom det innan. Det tog mig tex flera år att köpa en ny sopborste :) Nåja, riktigt så lång tid kanske man inte behöver vänta.


Men om du låter det gå några veckor så vet du om det var en impuls, eller om det är något du faktiskt vill ha, och har behov av.

En härlig rensardag

Med tre ledig dagar i rad, och en lugn midsommarafton och således pigg idag, har jag ägnat dagen åt att rensa. Det är ytterligare en sak som vissa tycker är konstigt, men jag älskar att rensa, sortera, organisera ;)
 
 
Så idag har jag tagit tag i vindsförrådet, burit ner delar av en möbel som ska sättas ihop och säljas, travar med kopior från psykologutbildningen mm. Visade mitt förråd för en vän, och hans kommentar var att det var ju tomt, vilket ju inte är helt sant, men stora tomma ytor är det nu. Jag har två låga hyllor med kartonger som bla innehåller julsaker, en hög hylla där jag förvarar vinterstövlar och lite annat, ett skåp och en klädstång som fanns där när jag flyttade in. En del saker förvarar jag där som jag ska skänka som julklappar till behövande barn till jul. Så skönt att ha gott om utrymme.
 
 
Jag har också rensat och grejat en del i lägenheten, och nu åker ytterligare några böcker från min lilla bokhylla till loppis.
 
 
 
 
 

Sommarfeeling

 
 
Åh, vilken sommarkänsla det är i denna bild. Ta på sig skönaste sommarklänningen, packa picknickkorgen och sen sakta rulla iväg på cykeln mot stranden, njuta av solen och läsa en bra bok. Snart har jag semester...om en vecka ;)

Glad Midsommar

Jag önskar er alla läsare en glad midsommar. En fin midsommarkrans skulle jag gärna vilja ha, men de brukar inte bli så bra när jag binder dom själv :))
 
 
Det finns färdiga att köpa som är väldigt fina, men det är emot mina principer, så det blir väl en lite halvful, orund och spretig om det blir någon alls.
 
 
Morgonen har startats med en lång morgonpromenad med en av mina katter, som inte funkar ihop med de andra, så hon får gå ut i koppel och de andra stanna hemma. Efter det blev det en första frukost med lite vaniljyoghurt med färska, svenska jordgubbar. En andra frukost äts när dottern vaknar, och då ska vi baka scones.
 
 
Hur firar ni midsommar? Blir det dans runt stången med smågrodorna, eller firar ni på något annat sätt? Vi har ännu inte bestämt vad vi ska göra. Enligt väderprognosen bor jag i det bältet som ska få regn idag, men än så länge strålar solen.
 
 
Oavsett vad ni har för väder hoppas jag att ni alla får en härlig midsommar, även om du skulle välja att strunta i midsommartraditionerna och välja att ligga inne på soffan och läsa en bok ;))
 
 
 
 
Hade jag haft ett sånt här fint växthus (som jag i mina drömmar har när jag hittar rätt hus) så hade jag gärna dukat upp så här fint och bjudit över några vänner på midsommarmat ;)
 
 

Min dotters novell

För något år sedan skrev min dotter en novell, som jag tidigare publicerat här på bloggen.
 
 
 
 

Långt, långt bort . . .

 

Jag gick planlöst i skogen och letade efter en ände. Allting såg likadant ut. Det var träd överallt och det mörknade snabbt. Maten höll på att ta slut och jag var törstig. Jag hade stannat för att dricka för ett tag sedan och då hade jag passat på att fylla en vattenflaska, men det vattnet hade tagit slut för länge sedan.

 

Svett rann ner ifrån pannan och droppade ner på axlarna. Om jag inte hittade ut snart så skulle jag dö, det visste jag. Håret klistrade sig fast i ansiktet. Jag kände paniken komma krypande. Hur länge hade jag varit vilse? Två dagar? Tre dagar? Jag visste inte.

 

Jag hade tyckt att det blev för mycket, både i skolan och hemma och hade bestämt mig för att sticka. På morgonen hade jag packat ner fem smörgåsar,tre bananer och en flaska med vatten, allt det var slut nu. Jag hade gått till skolan och på lunchrasten gick jag iväg till skogen. Och nu var jag här, vilsen och hungrig. Mamma och pappa måste vara oroliga, dom kanske aldrig skulle se mig igen. Tårarna rann. Tänk om jag aldrig skulle hitta ut ur den här skogen. Aldrig se mamma le eller pappa skrika åt sporten på TV, aldrig vara jag igen. Tänk att Kim och Erin hade förstört mitt liv. Alla gillade Kim och Erin och ville vara precis som dom. Gjorde dom något skulle alla andra göra likadant. Reta mig och slå mig. Under alla år hade dom gjort det mot mig, bara mot mig.

 

Mamma och pappa bråkade hela tiden innan mamma begärde skilsmässa. Det blev bara för mycket för mig. Nu saknade jag dom, min mamma och min pappa. Jag ville säga att jag älskade dom, och att jag alltid skulle det.

 

Himlen var blå och luften var kvav. Solen gassade på och det var bara en lätt bris. Jag tog av mig väskan och tog ut vattenflaskan, jag tog flaskan i handen och gick vidare. Jag lämnade väskan bakom mig.

 

Varför hade jag rymt, jag ångrade mig nu. Kim och Erin hade inte alls behövt förstöra mitt liv. Jag hoppades att dom skulle fatta det nu, om jag försvann för alltid eller dog.

 

Jag hittade några hallon som jag åt upp. Jag såg en öppning och började springa trots att jag var utmattad och benen knappt bar mig.

 

Kanske tog skogen slut här, kanske skulle jag komma hem igen.

 

Öppningen kom närmare och närmare. Om det inte var slutet på skogen skulle jag att dö snart, väldigt snart.

 

Jag kom fram till öppningen och såg en äng, en stor äng, och sedan skog igen. Jag gick ut på ängen. Benen brast under mig och jag föll ihop.

 

Jag la mig ner på det solvarma gräset och kände hur kraften tömdes ur mig. Jag slöt ögonen.

 

Lugnet som slöts runt mig var fantastiskt, ingen mer oro eller utmattning, allting var som bortblåst. Hungern, törsten, allt. Allting var ljust och jag visste inte vad ljuset skulle ta mig, men jag brydde mig inte, allting var bra nu, och det var allt som betydde något för mig. Allt skulle bli bra, det visste jag, inte som förut, jag skulle vara ensam, utan min familj, men det skulle bli bra. Snart, skulle allting vara bra igen, snart. Jag gick in i ljuset.

Att anses lite underlig

På en amerikansk blogg om simple living som jag följer hade hon häromdagen ett väldigt intressant inlägg. När du själv börjar förändra ditt liv kan andra uppfatta dig som lite hotfull mot deras egen livsstil. När det börjar skava lite kan de istället vända det mot dig, och tycka att du är konstig och underlig som väljer att göra saker på ett nytt sätt. Hon räknar upp saker som hon själv upptäckt och en del av dem är saker som jag själv har märkt.
 
 
* Att sluta shoppa och inte hela tiden fylla på med nya saker
 
 
* Att börja rensa och minska på antalet prylar hemma
 
 
* Att prioritera tiden annorlunda och arbeta mindre för att få mer "liv"
 
 
* Att gå upp tidigt på morgnarna och därmed också bli trött tidigt på kvällen och gå hem från festen först av alla
 
 
* Att inte dricka så mycket alkohol
 
 
* Hålla koll på sin ekonomi och föra kassabok
 
 
* Att välja att bo på mindre yta
 
 
 
 
Dessa saker har jag själv upplevt att det kan bli ifrågasatt av andra, att jag är konstig som gjort dessa val.
 
 
Sen finns det andra saker som jag själv inte har gjort än, men som kan uppfattas som underligt och konstigt av omgivningen för att man valt att gå sin egen väg, och inte göra som "alla andra". Där man medvetet valt vad som ger mest för en själv och prioriterat sitt liv. Det kan handla om att slänga ut TV:n, inte ha bil, att välja att vara hemma med sina barn, välja bort ett prestigefullt statusjobb för att jobba med något som ger ett större värde,  minimera sin garderob.
 
 
Detta är några exempel på saker som kan väcka tankar hos andra i ens omgivning, där man valt att leva sitt liv på ett annat sätt än vad som anses "normalt". När du börjar byta livsstil och göra liknande val kan det väcka känslor hos andra där de kan känna att deras livsstil ifrågasätts. Kanske börjar de själva att fundera närmare på hur de lever sitt liv, och om de skulle vilja göra andra val. En del fortsätter på den banan, men för andra känns det för hotfullt och ett allt för stort steg att ta, och istället kan de ifrågasätta dig och de val du gjort.
 
 
Har du gjort förändringar i ditt liv som du känt blivit ifrågasatt av människor i din omgivning?
 
 
 

En superkonsultation

Igår kväll var jag borta och gjorde en trädgårdskonsultation i en jättefin trädgård. I drygt en timme gick jag runt och tittade, fotograferade, pratade, gjorde anteckningar som jag sedan ska arbeta vidare med.
 
 
I trädgården hade de också en pool, som jag fick erbjudande att bada i, men jag tackade nej :) Däremot blev jag bjuden på att stanna kvar och äta grillad lamm, vilket jag tackade ja till. Till maten bjöds det även champagne och gott vin, som sparats i flera år. En väldigt lyxig konsultation med andra ord. Kanske något jag ska göra till en vana ;))
 
Tack för en trevlig kväll C!

Tänkvärt

"Vi tänker mycket mer på användandet av pengar, som är förnybara, än på tiden som är oersättlig"


Ett citat från boken Tänkvärt som jag tycker passar in här på bloggen. Hur använder du din tid? Fyller du din tid med saker som du vill göra, med saker som får dig att må bra, saker som berikar? Eller fyller du tiden med en massa "måsten", med arbete som du inte trivs med, med att arbeta ihop pengar för att köpa saker du egentligen inte behöver?


Ja, vår tid går inte att ersätta, så ibland är det viktigt att stanna upp och fundera på hur vi använder vår tid, om vi fyller den med innehåll. Som jag skrev i ett tidigare inlägg är det också viktigt att ta sig tid att bara vara, att koppla av och varva ner.

Konsten att varva ner

När vi var på biblioteket häromdagen hade de gjort iordning ett ställ med böcker och märkt den "läsning i hängmattan". Jag gillar när de har plockat fram böcker och gjort olika teman. Bland dessa böcker, med en ganska stor spännvidd, hittade jag en bok som heter "Vila - om den sköna konsten att varva ner", som jag läst i helgen.


Hon som har skrivit boken, Marie Söderström, är leg psykolog med KBT-inriktning och är även doktorand inom sömn och stress. Hon beskriver olika typer av vila som jag tyckte var intressant.


Den första är vila i stunden, här och nu, där mindfulness är en viktig del. Att vila i stunden kan ske under aktivitet. Man kan pröva att växla tempo, uppmärksamma sina tankar eller sätta sig tillrätt i sin stol och sluta ögonen en stund innan man återgår till arbetet. Att dela upp våra aktiviteter med små korta vilostunder är oerhört viktigt. Vila kan också vara att skapa rutiner som gör att vi inte behöver fundera så mycket när vi gör något, utan det blir en vana. Eftersom vi har gjort samma sak flera gånger tar det inte så mycket energi.


Den andra sortens vila är dygnsvila, som vi får på natten under sömnen. Under sömnen sker en uppbyggande och återhämtande process. I vårt samhälle vi har idag, som hon kallar för 24-timmarssamhället, finns det saker som pockar på uppmärksamhet dygnet runt. Vi skulle kunna titta på TV dygnet runt, sitta vid datorn dynget runt, så mycket saker finns tillgängligt hela tiden, alla tider på dygnet. Det har gjort att många idag lider av sömnbrist, då de väljer andra aktiviteter istället för sömn. Att varva ner en stund på kvällen för att sedan sova tillräckligt mycket är viktigt för att kropp och hjärna ska fungera.


Den tredje sortens vila är veckovila - helgen. Många fyller sina helger med så mycket aktiviteter så tiden att bara ta det lugnt, bara vara, knappast finns kvar. På helgen ska allt hinnas med som vi inte gör i veckan, storstäda, handla, tvätta, umgås,fixa med huset, ha aktiviteter, åka bort mm mm. Alla dessa saker är också viktiga, men inte på bekostnad av att tempot blir för högt och de lediga dagarna inte blir så lediga.


Den fjärde sortens vila är att vara ledig under längre perioder, som den nu stundande semestern. Även på semestern är det många som försöker klämma in så mycket saker under dessa få veckor. Ibland har man arbetat så hårt inför semestern så det tar en vecka att börja varva ner. Ta den sista veckan innan semestern och börja nervarvningen. För mig som arbetar inom skolan är det ganska lätt, då det inte finns några elever eller lärare att möta, utan det blir mycket kontorsarbete och ett lugnare tempo. En del har även svårt att koppla av sista veckan på sin semester och börjar varva upp och känna av jobbstress sista semesterveckan. Att tillåta sig själv att bara vara under semestern tror jag är oerhört viktigt. Jag träffade en väninna igår och vi pratade om sommaren. Hon frågade vad jag ska göra i sommar - Ingenting, svarade jag. Jag ska bara vara hemma och bara vara :)





För att må bra behöver vi göra utrymme för alla dessa olika sätt att vila.

Livet med en tonåring ;(

Idag har jag ett bra exempel på hur livet med en tonåring ser ut.


Jag vaknar tidigt och beger mig till stallet strax före kl nio då det varit hopptävlingar idag och jag har varit funktionär igen. Efter tolv ringer jag hem till dottern, som precis gått upp. Som förälder har jag lite dåligt samvete när jag åker hemåt vid fyratiden över att hon varit själv hemma hela dagen.


Väl hemma har inte mycket blivit gjort under dagen så jag får börja med att röja upp lite, ta hand om katter, åka och handla. Till slut sätter vi oss ner och äter middag. När maten nästan är uppäten ringer det på dörren och där står några fler tonåringar som varit inne hela dagen (när solen äntligen tittat fram) och dottern går iväg med sina kompisar och nu är det min tur att sitta ensam hemma :)


Man kan nog säga att vi har lite olika dygnsrytm ;))



Att rensa på alla plan

För er som inte har hittat till Irenes blogg, Harmoni i hemmet, rekommenderar jag er att titta in. Häromdagen skrev hon ett intressant inlägg. Att rensa bland sina saker är vi många som gör, och jag får emellanåt höra historier från er som läser här om era rensningar och om hur ni tänker på mig när ni börjar rensa där hemma :) Jätteroligt att höra!


Men Irene har tagit det ett steg längre, och det senaste hon rensade bort var sin bil! Kika in här och läs mer http://fengshuiblogg.blogspot.se/2012/06/ar-det-mojligt-att-rensa-bort-sin-bil.html#comment-form


Det är en intressant tanke. Att bilen kostar oerhört mycket pengar vet vi väl alla, och ofta betydligt mer än vad vi tror eller vill kännas vid, men för många, inklusive mig själv, är det ett ganska drastiskt steg att välja bort bilen helt. För mig är bilen, förutom att jag måste ha den i mitt nuvarande arbete, något som ger mig frihet.




Med bilen kan jag ta mig dit jag vill, när jag vill, men jag har tidigare varit utan bil i nästan två år och det gick jättebra det också. De första tre månaderna var det svårt då det krävde att tänka om, börja med nya vanor och att det tog längre tid att ta sig någonstans med lokaltrafik och byten. Men det gick, och efter några månader började jag vänja mig vid min nya livsstil. Det enda som var jobbigt var att storhandla. Men häromdagen läste jag om nya sajter där man kan göra alla sina beställningar från mataffären, inte bara maten, och få det hemkört, så nu går även det att lösa på ett bra sätt om man är billös.


Även om jag gillar min bil, och den är billig i drift mot många andra är det ändå mycket pengar varje månad som går till bilen; bensin förstås, men också försäkring, vägskatt, besiktning, serva, reparera, värdeminskning, billån. Tänk vad många timmar per vecka jag måste arbeta för att betala för bilen. Utan bil kanske jag kunde gå ner ännu mer i arbetstid, eller spara pengar till något jag verkligen vill göra. Tål att tänkas på!

Övermätt

Jag har ju tidigare skrivit att jag under senaste året helt har tappat intresset för att handla saker, men det är två saker som jag verkligen känner mig övermätt på, som jag tidigare konsumerade rätt så mycket av, och det är kläder och tidningar.


 

Den enda tidning jag köpt senaste halvåret är Livet på landet, men det är tydligt att det är fler än jag som känner sig övermätta på alla olika tidningar som svämmar över i tidningshyllorna, för fler och fler tidningar har svårt att etablera sig. Leilas tidning blev det bara några nummer av och sen las den ner, Kattis Ahlströms tidning gick samma öde till mötes och nu läggs denna tidning ner, efter bara ett år. Tidigare bläddrade jag i en hel del tidningar när jag var i affären och handlade och köpte ganska många, men jag har slutat köpa och känner även att jag orkar inte ens bläddra i dem i affären. Det är samma saker som tuggas om och om igen, även om det är nya hem (vilket det inte heller alltid är då jag sett samma hem i flera olika tidningar och vid olika tidpunkter).

 

Jag är intresserad av inredning, men jag har ett par pärmar fulla med inredning jag tycker om, och jag kan gå tillbaka till dom när jag söker ny inspiration, istället för att hela tiden fylla på med nytt. Vill jag sen se nyare inredning så är det ofta hem som redan figurerar i olika bloggar som finns med i tidningarna, och då kan jag kika in på någon blogg istället för att köpa. Då sparar jag ju papper också ;))

 

En annan sak som jag helt tröttnat på att köpa är kläder. Under ett drygt års tid har jag byggt upp en garderob som jag gillar, och jag behöver inga nytillskott till den. Däremot rensar jag bort saker även där med jämna mellanrum. Nu har jag sorterat bort ett par Odd Molly kläder jag tröttnat på, en underklänning och en Wig Wam klänning, samt ett par klädesplagg till, men jag kommer inte fylla på med nya saker förräns jag ser att det är något särskilt som saknas.

 

För drygt fem år sedan ville jag få ett bättre grepp om min ekonomi, och ville bla se vart mina pengar tog vägen, vad jag spenderade mina pengar på, och började föra kassabok. Jag ville också se hur mycket pengar jag la på kläder, och framförallt hur mycket dessa kläder verkligen blev använda. Så varje månad har jag skrivit upp vad jag handlat och sen hur ofta jag använt dessa kläder, för att till slut göra en notering om när plagget blivit bortsorterat.

 

Den listan börjar kännas väldigt tråkig nu, för så här har det sett ut senaste månaderna:

2011

Aug: En fleecjacka  (jag åkte på grillfest i Skåne och när jag lämnade Göteborg var det fantastiskt sommarväder, men i Ystad blåste det, regnade och var kallt, så detta inköp blev en nödvändighet för att klara kvällen

Sept: Inget

Okt: En tjock Ester Elenorasjal på rea jag kollat på ett par år, som användes varje dag hela vintern

Nov: Inget

Dec: Inget

Jan: Enda klädesplagget som inhandlats, en flanellklänning från Odd Molly till halva priset

Feb: Inget

Mars: Inget (men gjorde en reklamation på en klänning som gått sönder och fick byta denna till ett annat plagg)

April: Inget

Maj: Inget

Juni: Inget inhandlat än så länge, och inget som är planerat heller

 

Som ni ser är listan lite enformig numera, men det är ändå rolig läsning ;)


Terapi på TV

Förra veckan började en ny TV-serie på torsdagar som jag, efter att ha sett två avsnitt, har fastnat för och kommer följa i sommar.


Den heter Neccesary roughness och handlar om en nyskild kvinna, som är terapeut.


Callie Thorne Necessary Roughness

I första avsnittet fick hon sin första klient, en amerikansk fotbollsspelare som plötsligt började tappa passningar.


Necessary Roughness Cast Photo

I kvällens avsnitt fick hon en ny klient, ett nyhetsankare som var fd krigskorrespondent som fick problem i direktsändning. Hon arbetar som KBT-terapeut och även med hypnoterapi. Som psykolog tycker jag att det är rätt intressant att se hennes arbete. Psykologi är hett ;))

Sommarlov ;)

Idag har det varit en dag full av både glädje och vemod. Glädje för att sommarlovet börjar idag (även om sommarvädret lyser med sin frånvaro) men samtidigt vemodigt då klassen nu skingras för vinden och till hösten ska de gå vidare till flera olika skolor. Att ta avsked gör ont och vi har pratat en del om alla avsked vi gjort i livet här hemma under eftermiddagen.


 

Vi tog några bilder hemma i morse innan vi begav oss till skolan, och i familjen har vi en linslus som gärna vill vara med på bild, och kräver uppmärksamhet ;)))

 




 



Och ikväll är det sista natten (nåja, kvällen) med gänget då nästan hela klassen samlas på vår lokala pizzeria


 

I skolan har de en traditionell ceremon där avslutningsklasserna får varsin svettdroppe i kristall som symbol för allt hårt arbete de lagt ner i skolan.


Det kom ett brev ;)

I fredags när jag kom hem från jobbet fick jag en glad överraskning. Bland posten låg det ett handskrivet kuvert med något tjockt i, som verkligen stod ut bland alla räkningar och diverse ointressant post.


I brevet låg det ett brev och en liten bok


En glad överraskning :) Det är så roligt att få feedback från er som läser bloggen. Utan läsare är ju en blogg ingenting, mer än en dagbok på nätet kanske. Det är så roligt varje gång jag får respons från er.

 

Det första citatet jag slog upp var detta:

 

"Konsumtion är vår tids stora neuros"


Det passade bra tycker jag, men boken är full av tänkvärda citat

 

"Det är inte det man tänker utan det man gör som kan förändra tillvaron"

 


Sommarpocket

Att vi läser mer när det är sommar, semester och ledigt är ju inte så konstigt. Långa lata dagar på stranden eller i hängmattan om vädret är fint. Regnar det får det bli soffan inomhus :))


Förra året var det mitt fackförbund som gav bort pocketböcker till sina medlemmar. I år kom det ett brev från KPA Pension, som jag som är kommunanställd är ansluten till, och de vill också ge bort en bok.


Det fanns tio titlar att välja mellan och jag valde denna





Den ser jag fram emot att sträckläsa en fin sommardag :))

Sommar och semester

Sommar och semester är i antågande. Långa lediga dagar, kanske tillbringade på en liten yta som i sommarstuga, i en husvagn, i en båt kan få oss att tänka till vad vi egentligen behöver för att leva ett tillräckligt bekvämt liv. Sommaren kan både inbjuda till att leva enklare, men kan också vara en fruktansvärt dyr historia.


Många gångar vill man så mycket, och jämför sig kanske också med grannen, arbetskamraten eller vännerna som åker på dyra resor, läger etc. Vad gör du i sommar?


Vi kommer i huvudsak vara hemma hela sommaren. Dottern ska iväg på ett läger där ska ägna sig åt sitt stora intresse, musik, sjunga, spela och skriva låtar, i en vecka och själv ska jag under en veckas tid rida extra mycket på ridskolan på deras dagläger, men jag sover och äter hemma. Resten av tiden varvar vi med tid på stranden, tid hemma, kortare och enkla utflykter i närområdet. På så sätt kommer denna sommar inte att bli så dyr. Jag har också tänkt mig att måla och tapetsera hemma, men mest ha tid till att bara vara och ta dagen som den kommer. Svensk sommar är så vacker och jag bor i en otroligt vacker sommarstad med mycket att göra på nära avstånd, så det finns ingen anledning att bege sig härifrån, även om jag älskar Österlen :))





Vad gör du i sommar? Hur lever du ett enklare liv sommartid? Vilka insikter från sommaren tar du med dig i ditt vardagliga liv?


Ödets fingervisning?

Detta hus har jag åkt förbi massor med gånger genom åren och varje gång tänkt att där skulle jag vilja bo!! Detta huset skulle passa oss, och så kikar jag in på Hemnet idag och ser att det är till salu!!!





Det ligger lite över min budget prismässigt, men nu ska jag boka in en visning och göra allt jag kan för att se till att det blir mitt!!!

Nyklippt

I början av denna vecka var jag inne i stan (Fick nästan en chock av alla ljud och allt larm. Vad man vänjer sig av med det snabbt :)). Jag hade bokat en klipptid för mig och dottern. Vi brukar klippa oss två gånger om året, och går då på ett ställe som har erbjudande "Klipp två, betala för en".  


Så klippning är ingen stor utgift för oss. Men vad ovant det känns när det klippt av en decimeter av håret. Jag brukar ofta tycka om längden på håret när det är dags för ny klippning, däremot inte formen. Själv är jag otroligt medveten om att håret blivit väldigt mycket kortare (i mina ögon) och så är det ingen annan i min omgivning som ens registrerar att något är annorlunda.




Den nya frisyren påminner om Jennifer Anistons fast något kortare, med mer rakt klippta längder, mot tidigare uppklippt.


Tänk vad mycket tid vi lägger på att tänka på hur vi ser ut, vad andra ska tycka osv och för det mesta lägger de inte ens märke till de sakerna vi själva nojar så över. Jag har haft kompisar som pratat om att de har för stor näsa, för långa fötter mm mm och det är alltid saker som jag aldrig har uppmärksammat.


När vi träffar människor är det oftast inte sådana ytliga saker som utseende och kläder som är det människor kommer ihåg (men det påverkar första intrycket) utan snarare vilken känsla vi förmedlar till dom. Om vi i mötet med andra människor förmedlar att vi tycker om att vara där, att vi lyssnar intresserat på vad de har att säga och ger ett trevligt bemötande så är det de sakerna de kommer ihåg, inte vilken tröja du hade på dig eller hur ditt hår såg ut :))



Nationaldag

Idag är det Sveriges nationaldag, och numera en röd dag.




Firar ni nationaldagen på något särskilt sätt eller är det bara en ledig dag?


Själv firar jag inte, utan förmiddagen har jag tillbringat i stallet där det idag var klubbmästerskap i hoppning. Jag tävlade inte men var funktionär. Eftermiddagen blir det blandat tvättstugan, städning, mataffär och ta hand om katterna. Igår avmaskade jag dom allihop då en av dom fått mask.


Så glamourös blir min nationaldag, som i år ligger på en dag då jag är ledig ändå så jag märker inte av något alls idag, mer än att bussen har flaggor ;)


På vilket sätt firar ni nationaldagen, och tycker ni att det är något vi ska fira? Vad är egentligen typiskt svenskt?


Negativa energier

Har du människor omkring dig som tar energi?



Trött på att köpa

Efter ridtävlingarna idag mötte jag upp med två vänner som fikade i närheten. Som vanligt flöt samtalet på med samtalsämnen om mängder med olika saker.


En av tjejerna säger, ganska förvånad själv, att hon var trött på att handla, trött på att gå i affärer och inte ens inredning lockade henne längre och det har varit något hon varit väldigt intresserad av tidigare och hade ofta köpt något nytt när man kom på besök. Nu sa hon att hon har det hon vill ha och att shoppa var inte roligt längre.


Jag känner igen mig väldigt mycket i hennes tankar men vi har inte pratat om det direkt tidigare, men jag tycker jag märker det mer och mer - många har tröttnat på köpandet.!


Det är andra värden som är viktigt. Jag vet inte om det är något som ligger i tiden just nu, eller om det är vi som kommit upp i 40-årsåldern eller mer som känner oss mätta på allt shoppande och den mängd varor som erbjuds överallt. Troligen en kombination :)


Upplevelser, fritidsintressen, socialiera med andra tror jag lockar mer än ännu fler prylar. Något som tilltalar mig mycket med ridningen är hur ett gemensamt intresse går över alla åldersgränser. I helgen har jag spenderat mycket tid med människor från 15 till 74 år. Jag har dessutom tillbringat hela helgen utomhus, fått mycket sol (och iskalla vindar) och gosat med min favorithäst. En helg som inte kostat mig några pengar alls men som har gett mig enormt mycket!





Fälttävlan

Ni som befinner er i Göteborg är välkomna till askims ridskola imorgon. Där har vi fälttävlan hela dagen, med dressyr och hoppning på förmiddagen och terränghoppning på eftermiddagen.


Jag ska vara med som funktionär så idag har jag tillbringat hela dagen med att bära bommar, stöd och annat tungt och byggt hinder och fixat massa till tävlingen imorgon. En hel dag med sol känns och det svider rejält i ansiktet :)


Igår hade vi terminsavslutning med alla kommunens psykologer. Kvällen tillbringade vi i en kollegas kolonistuga. Han köpte den för knappt ett år sen och har sen renoverat en hel del. Det var helt magiskt vackert och kändes som att befinna sig i en annan värld. Lampor som lyste upp träd och berget, massor av tända ljus och belysning i träd och längs gångar. Massor av buskar och träd på olika nivåer, en del med vackra blommor gav en känsla av regnskog. Tyvärr glömde jag både kamera och mobil hemma så det blev inga bilder därifrån men ska ta med mig dotter, fotografen, dit någon dag så hon får fota allt det vackra. Oj, vad jag blev sugen på ett eget hus, en egen oas;)


bloglovin
RSS 2.0