Hälsosamt

När började vi göra städning svårt? När började vi glömma bort alla gamla husmorsknep som man använta i generationer? Varför städar de allra flesta idag med starka kemikalier som både förstör vår boendemiljö som vår natur? Sen när blev städning lika med Ajax eller Mr Muscle eller något liknande, när allt vi behöver redan finns i våra skafferier?
 
 
På Retromania, som bloggar på Aftonblader Äntligen hemma hittade jag dessa fantastiska tips. Det är dags att vi åter igen lär oss av alla dessa gamla husmorstips, som i några decennier fallit i glömska. Jag vet att jag själv kommer aldrig mer köpa något rengöringsmedel, förutom såpa. I övrigt ska jag använda dessa knep.
 
 

Glöm kemikalier – 19 briljanta matvaror som städar hemmet

Vad ska du med starka kemikalier till när du har allt du behöver i ditt skafferi? Kolla in ingredienserna som ger dig ett skinande rent hem – snabbt, enkelt och miljövänligt!

 

1. ÄGG

Fläckiga, matta och tråkiga trägolv? På ett kick blir de fina igen om du häller en äggula i ljummet vatten och bonar med. Eftertorka med fuktig trasa och njut sedan av dina spegelblanka golv!

Stadprodukter-koket-466995169

2. KAFFE

Använd kaffesump till att gödsla dina krukväxter eller blommorna i rabatten. Sumpen ger blomman näring och stimulerar mikroorganismer i jorden att jobba. Samtidigt renar den luften runtomkring och skrämmer även bort vissa skadedjur.

Stadprodukter-koket-486690797

3. ÄTTIKA

Ingrodd smuts på spisen? Häll på rikligt med ättiga, strö över bakpulver. Låt blandningen fräsa och torka sedan av med fuktig trasa. Ättika i en kopp över natten tar också bort otrevliga odörer. Och byter du ut sköljmedlet mot ättika när du tvättar så trollar du bort gammal källarlukt från kläder.

Stadprodukter-koket-56570373

4. CITRON

Har köttfärssåsen exploderat i mikron igen? Du får den snabbt ren igen om du skivar upp en halv citron, lägger den i en liten skål med vatten, ställer i mikron och kör på full effekt i en minut. Tadaa, nu har all gammal gegga lossnat och du kan lätt torka rent. Den härliga doften får du på köpet!

https://www.youtube.com/watch?v=_hCV7TyHyNY

5. SOCKER

Fastbrända popkorn, bechamelsås eller ris som sitter som berg? Fukta botten på kastrullen med lite vatten. Ta några sockerbitar (gärna råsocker som är lite hårdare) och skrubba med en sockerbit åt gången på det brända. När allt är upplöst, diska ur som vanligt.

Stadprodukter-koket-463103117

6. NÖTTER

Ytliga repor, tunna sprickor och torra fläckar på dina trämöbler är varken dyra eller svåra att fixa. Ta bara lite valnötter och gnid in på det skadade stället. Eftertorka försiktigt med en trasa. Nötens naturliga oljor lägger sig som en hinna över och reparerar det torra förstörda området och ger möbeln ny lyster.

7. COCA-COLA

Har du fått kalkbeläggningar i toaletten? Häll i en burk coca-cola och låt verka en timme. Ta sedan toalettborsten och skrubba. Fosforsyran i colan löser upp kalket och toaletten blir skinande ren igen.

Stadprodukter-koket-94807740

8. SALT

Solkigt porslin och kakel eller geggig diskho? Salt fungerar fint som polermedel. Strö på, och gnugga försiktigt med diskborste eller trasa. Avsluta med att skölja.

Stadprodukter-koket-156430566

9. MAJSMJÖL

Ett miljövänligt och effektivt fönsterputsmedel får du om du blandar majsmjöl i kallt vatten. Häll på prayflaska och putsa som vanligt.

Stadprodukter-koket-158346958

10. BIKARBONAT och BAKPULVER

Gör en pasta av bikarbonat/bakpulver och vatten och polera glas och porslin rena från ingrodda fläckar. Fungerar också bra på kalkavlagringar i kök och badrum. Proppar i avloppet löser du effektivt genom att blanda ¼ dl bakpulver med 50 ml vinäger i en kastrull kokande vatten och hälla i vasken.

Stadprodukter-koket-459158525

11. KETCHUP

Ketchup funkar toppen för rengöring av mässing, koppar och silver. Gnid in metallen, låt verka och torka av med fuktig trasa. Det är syran i tomaterna som reagerar med den oxiderade metallen. Ett annat effektivt sätt är att få rent sitt silver är att lägga det på aluminiumfolie i vasken, hälla på hett vatten och bakpulver och sedan skölja.

Stadprodukter-koket-164795506

12. RIS

Spar vattnet som du sköljt ditt jasminris i och använd som gödningsmedel till dina krukväxter. Skvätt på lite med jämna mellanrum och vattna sedan som vanligt.

Stadprodukter-koket-178525111

13. VITVINSVINÄGER

Har du skurit kyckling på skärbrädan? Rengör den med vitvinsvinäger så tar du död på bakterierna. Vitvinsvinäger fungerar också bra som naturlig spolglans i diskmaskinen.

Stadprodukter-koket-128019399

14. VODKA

Dåliga odörer får du bukt med genom att hälla lite vodka i ett glas, lägga i en vaniljstång och ställa på den illaluktande platsen över natten.

Stadprodukter-koket-186066671

15. MJÖL

Smutsig heltäckningsmatta? Blanda mjöl och salt, häll ut på mattan och låt det verka i en timme. Dammsug sedan upp.

Stadprodukter-koket-185913479

16. POTATISMJÖL

Fettfläckar på soffan eller mattan? Häll genast på potatismjöl, låt det verka i cirka 30 minuter och dammsug sedan upp. Fungerar också på kroppsvätskor från småbarn och djur. Med två matskedar potatismjöl i blomvattnet står också tulpanerna längre.

Stadprodukter-koket-460548769

17. GRAPEFRUKT

Ingrodd smuts i badkaret är inte längre något gissel att få bort. Dela grapefrukt mitt itu, strö på rikligt med salt på fruktköttet och polera på smutsen. Skölj sedan med ljummet vatten.

Stadprodukter-koket-89315706

18. POTATIS

Köpt en rostig lampa på loppis? Dela en potatis på mitten och doppa den i bakpulver, gnugga den sedan mot det rostiga området. Oxalsyran i potatisen reagerar med bakpulvret och tar bort rostfläcken.

Stadprodukter-koket-180416688

19. BANAN

Fläckar på skinnsoffan tar du bort genom att gnugga på dem med insidan av ett bananskal. Kaliumet i bananen gör under. När du är klar, eftertorka med en fuktig trasa.

 

 

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Birgit Ståhl

Tack för tipsen , de ska användas alla någongång.

2014-11-14 @ 20:49:50
Postat av: Anna/notonmusic

Vilka jättebra tips! Potatismjölet har räddat mig många gånger, men det mesta var nytt för mig. Kanske för att jag inte städar ihjäl mig!

2014-11-15 @ 22:55:48
URL: http://www.notonmusic.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0