Ett hem för alla sinnen

 
När jag gör en Feng Shui analys på ett hem eller ett rum tittar jag bla på om det är balans mellan de fem elementen; jord, metall, vatten, trä och eld. Jordelementet finns bla i bruna och beige färger, rotting, saker gjorda av lera och i mitt hem använder jag dessa lugna naturfärger tillsammans med vitt, som tillhör metallelementet liksom pastellfärger, runda former och saker gjorda av metall. För mig är dessa färger vilsamma och utgör basen i hemmet. Till det lägger jag till vattenelementet genom att tillföra vissa svarta detaljer och saker gjorda av glas tex vaser, skålar, ljuslyktor (då både svart och glas tillhör vattenelementet) och även några tavlor med havsmotiv. Träelementet kommer in genom de växter jag sedan möblerar med, både större golvväxter och mindre växter arrangerade i grupp. Träelementet återfinns även i randiga mönster och i höga smala saker. Slutligen tillför jag eldelementet genom belysning och några ljus. Eldelementet representeras också av djur och allt som är gjort av djur, och med mina sex katter har jag mycket eld hemma ;))
 
 
 
 
Men utöver att ha balans mellan de fem olika elementen tycker jag att det är viktigt att skapa ett hem som talar till alla våra fem sinnen. Synen är ett viktigt sinne och där kommer just harmonin mellan färgerna, placering av möbler osv in. Ett hem ska vara vackert att se på. Om vi bara omger oss med saker vi tycker om och som ger oss positiv energi har vi skapat ett hem som är vackert att se på.
 
 
Jag är en taktil person, och för att skapa ett hem som talar till vår känsel är det viktigt att tänka på att använda olika strukturer. Skapa ett hem som lockar till beröring. Jag tycker om att använda material som är sköna att ta på, tex fårskinnspäls. Jag älskar päls, men förutom fårskinn tycker jag att pälsen gör sig allra bäst när den sitter kvar på djuren, och jag tar avstånd från pälsindustrin och skulle aldrig kunna köpa ett klädesplagg med äka päls hur vackert det än är. Men med alla mina djur hemma har jag många möjligheter att långsamt stryka över en silkeslen päls. Jag gillar också känslan av mjukt trä, ullfiltar, känslan av att gå barfota på ett skönt golv osv.
 
 
Då har vi avverkat två sinnen, två väldigt viktiga sinnen när det gäller hemmet. Men ett hem ska också dofta gott. Hur får man in doften i hemmet? Jo, genom att använda bra rengöringsmedel. Själv använder jag gärna ekologiska produkter som dessutom doftar gott. Man kan också använda doftljus av bra kvalitet, men även vardagliga dofter som nybryggt kaffe, nybakade kanelbullar, doften av nytvättade lakan, blommor med en behaglig doft. Det finns många olika sätt att föra in dofter som får oss att må bra.
 
 
Hörseln kan vi stimulera på olika sätt. Ett sätt är faktiskt avsaknad av ljud, dvs att välja hushållsapparater som inte låter så mycket, att välja material som inte skapar buller och slammer i våra hem. Att ta bort obehagliga ljud är en bra början. Sen kan vi lägga till ljud som får oss att må bra. I mitt hem är katternas spinnande ett härligt ljud och då de alla är så keliga något jag får höra ofta. Annars kan man ha skön musik på låg volym eller ljudet av en brasa som sprakar.
 
 
 
 
Vårt sista sinne, smaken, är svårt att tillfredsställa i själva inredningen, utan där gäller det att skapa platser som lockar till att låta måltider få ta tid, där vi sitter ned och äter istället för att ta något snabbt på språng. Att njuta av mat av bästa kvalitet och ta sig tid att njuta, ensam eller i sällskap med andra, skapar ett gemytligt hem.
 
 
Jag kan lätt se när jag trivs i ett hem (och jag har bott på många ställen) för då vill jag ta in alla dessa delar. Jag köper blommor och sätter i vas, jag bakar och känner njutningen av dofterna som sprider sig i mitt hem för att sedan njuta av en god kopp te och något gott till som jag har bakat själv.
 
 
Skapa ett hem som lockar alla dina sinnen! Har du tips på vad du gör för att tillfredsställa olika sinnen så ge gärna tips i kommentarerna.

Kommentarer
Postat av: CrimsonAnna

Underbart inlägg-just det där med alla sinnen är väldigt sant:) Jag jobbar mycket med dofter och ljud. Det gör skillnad.

Du har en award att hämta i min blogg.

2012-11-07 @ 08:48:22
URL: http://metalanna.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0