Nyttiga tips

I tidningen Land hittade jag dessa bra tip för alla oss nyblivna "lantisar"
 
 

Bästa guiden om du ska flytta till landet!

Bästa guiden till dig som är ny på landet!

av torbjörn österholm |
 
En miljon svenskar drömmer om att flytta till landet, enligt en studie vid Lunds och Uppsala universitet. Du som tagit steget eller är på väg att göra det – här är några tips från A till Ö för att snabbt komma in i byalivet. Tipsen bygger på Lands reportage och samtal med lantisar från norr till söder. 
 

Ansvar för lokal service som till exempel bensinmack måste många ta om byn ska leva vidare.  Var beredd på att satsa en slant i det gemensamt ägda bygdebolaget.

 

Bygdegården är på många håll en fin samlingslokal som du ska gynna med bröllopsfester, 50-årskalas med mera.

 

Cykla hellre än att ta bilen på korta avstånd. Klen kollektivtrafik riskerar att göra dig så van vid bilen att du använder den i onödan.

 

Danskurs är inte fel om du vill hänga med i svängarna. Landsbygden är dansbandens hemmaplan och det är alltid något toppband på turné nära dig.

 

Erbjud dig att hjälpa till i byalaget eller motsvarande lokal föreningskraft. Kanske är du bra på marknadsföring och vill blogga om byn, eller ta styrelseuppdrag. Bra sätt också att ”komma in”  i ortslivet.

 

Fira gärna årets högtider på hemmaplan och njut av lokala traditioner som säregna midsommarstänger och nyårskaffe med dignande kakfat.

 

Gårdsbutiker finns i hela landet och erbjuder lokalproducerade livsmedel av hög klass. Gläds åt att ha nära till mat och bönder som du kan lita på.

 

Hund är härligt i skog och mark, men släpp den inte lös hur som helst. Tänk på att hundar kan störa och skada både skogens vilda djur och husdjuren på gårdarna runt omkring.

 

Internet plus landsbygden är sant. Den digitala kommunikationen ger enorma möjligheter till nytta och glädje för dig som företagare och privatperson. Snabbast och säkrast uppkoppling får du med nergrävd fiber. Häng på den lokala bredbandsföreningen!

 

Jantelagen sägs ibland vara ett stort problem på landet. Men var inte rädd för att sticka ut med din person och var glad när det går bra för andra.

 

Kyrkan står mitt i byn och är mer och mer aktiv i landsbygdens vardag. Kolla vad som är på gång! Har kyrkan en tupp nominera den till Årets Kyrktupp i Land!

 

Lokal historia kan vara spännande och dramatisk. Vem bodde i huset före dig? Varför brann det närbelägna slottet ner en gång? Hembygdsföreningen brukar kunna berätta det mesta och sedan kan du imponera på släkt och vänner som hälsar på.

 

Mobiltäckningen kan ha sina brister. Klaga hos leverantörer som lovar för mycket, kräv att få slippa betala, skriv namnlistor i bygden och uppvakta ansvariga.

 

Naturen har du runt knuten. Hitta dina egna smultronställen med bär, svamp, badvik eller blomsteräng. Du bor i ett apotek med gratis läkemedel mot stress och mörka tankar.

 

Oväder med storm, snökaos och elavbrott kan drabba dig. Håll ett lager med stearinljus och några ficklampor. Installera en effektiv braskamin.

 

Prenumerera på Land, tidningen du just läser. Här får du ständigt nyttig läsning om mat, trädgård, kultur och livet på landet i alla dess former.

 

Qlara är ett av många, dynamiska nätverk för kvinnliga företagare på landet, här finns det inspiration för dig som likt många andra kvinnor bär på en starta-eget-dröm.

 

Röjsåg är en av flera maskiner som du kanske behöver på tomten eller i skogen. Spela inte Allan och låtsas att du behärskar allt. Ta hjälp av kunnigt folk och använd rätt skyddsutrustning.

 

Skolan i byn kan hotas av nedläggning, men du och andra föräldrar ska kräva alla papper på bordet och vid behov få politikerna att ändra sig. Om kommunen lägger ner kan ni ta över och bilda friskola.

 

Tjälskador på vägen kan ge både dig och bilen bekymmer, skaffa en bil som pallar för hål och lera. Gå ihop med andra och uppvakta väghållaren om det blir för gropigt.

 

Ungdomarna behöver egna mötesplatser. Står det en tom lokal och förfaller på orten? Prata med ägaren och låt ungdomar rusta upp lokalen själva.

 

Ved är en central värmekälla. Har du ingen egen, skaffa kontakter bland bygdens skogsägare. Lär dig att göra en riktigt fin vedtrave. Det ger hög status!

 

WC kan ju gå sönder och då är det bra att vara bundis med rörmokaren. Bra kontakt med lokala hantverkare är något som gagnar nerver och nattsömn.

 

X-trapriser i livsmedelsladan i stan kan vara lockande, men gynna din lanthandel i första hand så att den kan leva vidare. Saknar du något, prata med handlaren!

 

Ysta ost, stöpa ljus, väva mattor – också på riktigt små orter finns det kurser och träffar på massor av teman. Gå med i en studiecirkel!

 

Zoner runt granngården kanske luktar starkt av gödsel vissa tider på året. Klaga inte! Var glad så länge bonden kan försörja sig och hålla landskapet öppet.

 

Åk bil med andra om bussen har slutat gå.  Fiffiga samåkningslösningar finns på internet, kika på dem och kolla om någon passar er.

 

Älta inte problem på orten när du träffar ”utomstående”. Ta det med ro om en turist råkar parkera på din tomt. Vem vill bo på, besöka eller återvända till en plats med sura människor?

 

Öppna din dörr och släpp in grannarna. Naturlig kontakt gör det lättare att be om hjälp när du behöver. Dessutom är det runt köksborden, över en kopp kaffe, som många lokala spörsmål får sin lösning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0