Vad är status?

Arbetslivet idag verkar vara i en stor förändringsfas. Vad är status idag egentligen?
 
 
På Jobbsafari hittar jag en lista över de tio mest övervärderade jobben. Jobb som i många år haft hög status. Jobb som många suktar efter. Men jobb som ofta inte lever upp till förväntningarna.
 
 

Ditt drömjobb kan i själva verket vara en halvtrist historia präglad av stress, press och oinspirerande arbetsuppgifter. En amerikansk karriär-site har därför undersökt vilka jobb som inte lever upp till våra förväntningar.

Vissa jobb har bättre rykte än andra, men ofta lever bilden av dem inte upp till verkligheten. Av den anledningen utser den amerikanska karriär-siten CareerCast varje år de mest övervärderade yrkena och 2013 toppas listan av jobb i reklambranschen.

 

1. AD/Copy: Den hårda konkurrensen om kunder, uppgifter och den medföljande stressen gör reklambranschen till en av de mest övervärderade karriärvägarna du kan välja. Samtidigt är branschen pressad, så det finns inte så många jobb att slåss om.

 

2. Kirurg: Det krävs många år av utbildning och vidareutbildning för att bli en god kirurg. Samtidigt utsätts du dagligen för en högre stressnivå än i något annat yrke.

 

3. Börsmäklare: De stora svängningarna på marknaden och den allmänna instabiliteten har gjort jobbet som börsmäklare både mindre attraktivt och mer stressande.

 

4. Kommunikations-/pressansvarig: Krävande kunder, klienter och medier tär hårt på den som ska vara företagets röst och ansikte utåt. Dessutom spottar universiteten varje år ur sig fler kommunikationsutbildade på en redan mättad arbetsmarknad.

 

5. Företagsledare/senior manager: Dina beslut berör i stort sett alla aspekter av företaget, så allt blir synat i sömmarna och stress och ansvar går ofta hand i hand.

 

6. Eventkoordinator: Det är som en examen varje gång du arrangerar ett event och du är inte mer värd än resultatet av din senaste tillställning. Utöver det är lönen inte särskilt hög och jobbet är ofta kantat av svåra arbetsförhållanden.

 

7. Arkitekt: Bostadsmarknadens kollaps och den stagnerande utvecklingen i byggsektorn har kraftigt begränsat arkitekters möjligheter. Dessutom får du ofta slåss mot dålig arbetsmiljö, om du har tur att få in foten på en arkitektbyrå.

 

8. Pilot: Arbetar du som kommersiell pilot så har du ett av de mest stressiga jobben, enligt CareerCast. Samtidigt är du hänvisad till en uppsjö av regler och på en arbetsmarknad med dystra framtidsutsikter.

 

9. Advokat: I USA har det blivit svårare för juridikutbildade att hitta jobb efter studierna. I Sverige är det inte lika dystert, men verkligheten som advokat är inte lika spännande som i amerikanska tv-serier.

 

10. Datorprogrammerare: Allt fler amerikanska företag sänder nu sina programmeringsuppdrag

 

Något som verkar vara gemensamt för alla tio jobben är hög stress, en osäker arbetssituation med höga krav, och säkert också många arbetstimmar.

 

Samtidigt läser jag en artikel i DN för några dagar sedan där man skriver om att välmående och balans har blivit nya statusmarkörer.

 

 Bra balans mellan arbete och fritid, och att ha upplevt mycket i livet är det som ger mest status, enligt en ny undersökning. En fin bil och att ha de senaste tekniska prylarna däremot, hör till det som rankas lägst.

Det är de mjuka värdena som dominerar när uppfattningen om vad som ger status pejlas i en undersökning från bemanningskoncernen Manpower Work Life. Materiella tecken på framgång som till exempel ett sommarställe utomlands verkar inte vara det som lockar.

–  Tidigare var det vanligt att förknippa status med klassiska attribut som en fin titel eller dyr bil. Nu upplever jag att det både på arbetsmarknaden och i hela samhället är saker som balans i livet och att ha ett bra liv vid sidan av jobbet som värderas högst, säger HR-direktör Monica Längbo på Manpower group.

Det ställer också nya krav på arbetsgivarna, menar hon. De kan bidra till att de anställda får en bra balans mellan arbete och fritid.

– Det kan handla om att se till att personalen går hem när arbetstiden är slut och att själv vara en bra förebild och visa att man tycker att ett rikt liv utanför arbetet är något viktigt, säger Monica Längbo.

Att ha ett arbete med hög status i samhället är inte något som prioriteras särskilt högt, om man ska döma av undersökningen. Fyra av tio anser att det är ganska eller mycket viktigt att ha ett jobb som ger hög status. Sex av tio tycker inte att det är viktigt.

Men bedömningarna varierar mellan olika yrkesgrupper. Den största andelen som tycker att det är viktigt med ett högstatusjobb finns inom pr och reklam, 50 procent. Strax efter kommer de som arbetar med ledarskap eller inom forskning och utveckling, följt av personer inom ekonomi och finans, där 43 procent svarar ja på frågan om det är viktigt med ett jobb som ger hög status.

Men det är alltså andra värden som hamnar i topp när de tillfrågade får pricka för fem saker som de helst vill ha eller uppnå. På andra plats, efter balans mellan arbete och fritid och många upplevelser, kommer att vara en bra förälder och att vara lyckligt gift.

I arbetslivet blåser nya vindar, konstaterar Monica Längbo.

– Det är tydligt att många värdesätter ett bra liv utanför arbetet. Vi märker också i rekryteringsarbetet att man i dag frågar allt mer om företagets värderingar, om hur relationerna är på arbetsplatsen. Man lockar inte talanger bara med en bra deal.

Lönen är inte oviktig, men är inte självklart den faktor som väger tyngst, påpekar hon.

– Jag har erfarenhet av att personer har valt att gå ner i lön, för att få ett jobb man mår bra av. Man värnar mer om sig själv och sitt välmående i dag, säger hon.

Framgång på jobbet kommer inte heller i första hand som svar på frågan vad som anses vara statusfyllt i umgängeskretsen. Där kommer allmänbildning högst på listan, tätt följt av att vara intelligent och att ha upplevt mycket i livet.

 

Det är tydligt att det är andra saker än arbete, lön, status som blivit viktigare för en allt större del människor. Jag ser ju också själv att vi som vill leva ett enklare liv med mindre jobb, mindre konsumtion, mer tid till det som är viktigt i livet, mer tid till relationer och hobbies, tid att bara vara blir fler och fler.

 

Det är lite synd dock att inte arbetslivet har hängt med i samma utsträckning. På de jobbannonser jag ser är det i regel bara 100%-iga tjänster som erbjuds. Men tänk om jag vill arbeta 50 %, eller kanske 60, och någon annan vill arbeta mindre, kanske två dagar i veckan, vilket blir resterande 40 % av en heltidstjänst. Kan man tänka sig att två personer kan dela på en tjänst och fördela arbetstiden som det passar bäst? Varför ska normen fortfarande vara att man ska jobba sk heltid. Och vem säger att 100% arbete = 8 timmar per dag, 5 dagar i veckan?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0