Att äta i säsong

Att äta mat som är ekologiskt odlad, gärna nära är något som gynnar både miljön och kroppen. Att dessutom ha koll på vilka råvaror som är i säsong och välja recept utifrånd dessa är ytterligare en sak som borde vara självklar för alla.
 
 
Dels är det klimatsmart att välja råvaror som faktiskt har den rätta säsongen just nu, istället för att ordna artificiella miljöer för att driva fram saker utanför säsong alternativt frakta dem långt, men smaken är också så mycket bättre på de råvaror som trivs och frodas under de premisser som är just nu.
 
 
Så vilka är de råvaror som är i säsong nu? Mars och början av april kan vara några av årets tråkigaste månader då man bara längtar efter vårens primörer, men det är inte riktigt dags för det än! I affären har jag sett både färskpotatis, sparris och jordgubbar - men deras tid är inte riktigt än.
 
 
Nu kan man däremot frossa i:
 
 
* Fisk och skaldjur, som smakar bäst när vattnet är kallt (lax, röding, torsk, aborre, sill, gädda, strömming, musslor, räkor, bläckfisk, havskräftor)
 
 
* Rotfrukter (potatis, jordärtskockor, palsternacka, persiljerot, kålrot, betor, rotselleri)
 
 
* Lök
 
 
* Kål i alla sorter (vitkål, blomkål, grönkål, svartkål, savojkål, rödkål, kålrabbi)
 
 
* Ägg
 
 
* Skott (krasse, ärtskott, maskrosblad, groddar)
 
 
* Viltkött
 
 
Om du vill ha tips på vad du kan laga för mat utifrån säsongens råvaror finns det flera bra kokböcker, men du kan också kika in på http://säsongsmat.nu/ssm/Huvudsida där det finns flera bra recept. Ett av mina favoritrecept denna tiden på året är jordärtskockssoppa, som jag ska äta i veckan.
Bilden är från ICA, som  serverar den med parmachips.
 
 
Den gör jag så här:
 
 
300-400 gram jordärtskockor (jag brukar köpa en påse ekologiska)
2 potatisar
1 lök (gul eller chalottenlök beroende på vad som finns hemma:))
smör att steka i
8 dl buljong (jag använder ekologisk lantbuljong på burk, någon tesked)
 
Skala och skär potatis och skockor i bitar. Lägg dem i kallt vatten så de inte blir bruna, kanske med några droppar citron. Hacka löken och fräs i smöret. Lägg i bitarna av potatis och skockor och fräs dem en stund. Häll sedan på buljongen och låt dem koka tills allt blir mjukt ca 15 min . Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Du kan även blanda ner en halv deciliter vitt vin och lite grädda om du vill. Jag har ofta på lite färsk timjan till. Vill du inte ha soppan helt vegetarisk kan du även ha lite stekt lax eller halstrad pilgrimsmussla till, men jag kör gärna vegetariskt. Denna soppa smakar himmelskt, och är så enkel att göra och alla råvaror är i säsong hela vintern :)

Kommentarer
Postat av: CrimsonAnna-vegetarian of doom

Tyvärr tror jag att säsongen för färsk svensk grönkål är slut men de andra stämmer.

Svar: Grönkål har visst säsong några veckor till, sen är det slut :) Kanske säsongen har slutat tidigare i år. Allt annat är visst tidigare i år då vi inte haft så kallt som normalt
None None

2014-04-02 @ 09:13:35
URL: http://metalanna.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0