Nyttig mat på enkelt sätt

Det behöver inte vara så svårt att börja äta nyttigare. Det börjar redan i affären med att göra nyttigare val - avstå från socker och snabba kolhydrater, för att istället köpa hem mer frukt och grönsaker, ägg, fisk och gärna välja ekologiska alternativ.
 
 
Jag lånade boken Kvinnorna som slutade banta på biblioteket
 
 
 
Den hittade jag på hälsohyllan, och boken är fylld med hälsotips. En del som jag gillade var ett kort avsnitt med sju enkla, och nyttiga lunchrätter, som man lätt kan göra själv och ta med sig till jobbet.
 
 
1. Ta två skivor surdegsbröd. Bred cream cheese på underdelen, lägg på lite strimlad sallad, ett par skivor rökt lax och ett par rödlöksringar. Lägg på överdelen. Drick citronvatten till och ät en liten fruktsallad med keso till efterrätt. Avokado kan också vara gott till
 
 
2. En färdiggrillad kycklingklubba, helst utan skinn. Servera med 1 dl kokt bulgur som du blandar med hackad tomat, en halv hackad rödlöl och lite persilja. Drick vanligt kranvatten till, smaksatt med färska eller frysta bär och ät en liten druvklase och en liten bit ost till dessert
 
 
3. Täck en tallrik med en eller flera olika salladssorter (själv älskar jag babyspenat och ruccola). Skiva en halv avokado och lägg på. Dela ett hårdkokt ägg, skiva en tomat, lite majs, gurka och en citronklyfta. Toppa med 2 dl skalade räkor. Ringla över 1 msk senapsvinägrett som du gör själv av olivolja, vitvinvinäger, fransk senap och kryddor. Drick vatten och ät en skivad apelsin pudrad med lite kanel som avslutning
 
4. Fräs en skivad gul lök och ett par hackade vitlöksklyftor i en tjockbottnad kastrull. Häll i 1 dl röda linser och rör runt. Tillsätt 5 dl grönsaksbuljong, ekologisk utan härat fett, en burk hela tomater och två tärnade potatisar. Till det kan du äta en bit grovt bröd och även klicka lite turkisk yoghurt på soppan. Drick vatten till och avsluta med ett skivat äpple
 
 
5. Kolla vad du har i kylen av grönsaker och kokta kalla potatisar. Fräs grönsakerna tex broccoli, champinjoner, purjo och en skivad potatis i lite smör eller rapsolja. Häll över en blandning av 2 ägg, 2 msk vatten, salt och peppar. Stek på svag värme. Servera omeletten med en skivad tomat och lite klippt persilja. (Omelett är den ultimata snabbmaten där man kan använda rester). Drick vatten och avsluta med en säsongsfrukt tex jordgubbar om det är sommar, citrusfrukt på vintern.
 
 
6. Lägg 100 g kokta eller konserverade bönor på en tallrik, 5 kalamataoliver, 50 g fetaost, 1 skivad tomat samt några råa rödlöksringar. Droppa lite olivolja och rödvinsvinäger över och bönsalladen är klar. Ät en skiva surdegsbröd till om du vill. Måltidsdrycken är som vanligt vatten, men du kan piffa upp det med några frysta lingon eller blåbär och avsluta med en kiwifrukt
 
 
7. Lägg upp 100 g tonfiks i vatten, 1 dl fullkornspasta tex skruvar och 1 kokt ägg i klyftor och fyll sedan halva tallriken med grönsaker. Droppa lite senapsvinäger över. Drick vatten med en skiva citron eller lime, och avsluta med en halv skivad banan med kanel.
 
 
Här var exempel på sju enkla och snabba lunchrätter som man tom kan fixa iordning på jobbet om man inte fått med sig matlåda hemifrån på morgonen. För ett hälsosamt liv är det viktigt att äta ordentligt, och lunchen är ett viktig mål.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0