Ekonomisk status?

För många som vill börja leva ett enklare liv börjar det ofta med att man börjar rensa bland sina saker hemma. bit för bit rensas allt onödigt överflöd bort, alla saker man samlat på sig genom åren, alla "måste-ha-grejer" som kanske inte blev så mycket använda sen, alla "bra-att-ha-grejer" som fyller skåp, lådor och förråd.
 
 
Som ett ganska naturligt andra steg börjar man bli mer meveten om vad man tar in i sitt hem, blir mer selektiv med vad man köper. En del drar det så långt att de har totalt köpstopp under kortare eller längre tid, en del nöjer sig med att ha köpstopp på specifika saker som tex kläder medan andra, som jag,  köper saker, men i betydligt mindre omfattning och efter behov.
 
 
Men att leva ett enklare liv handlar inte bara om att omge sig med färre saker, även om det är en bra start. När man börjar tänka i mer medvetna termer kring enkelhet börjar det sprida sig till alla delar av livet. Att leva ett enklare liv innebär också att bli mer medveten om hur man spenderar sin tid, att med större medvetenhet välja vad man fyller sin almanacka och sitt liv med, väljer bort människor som dränerar en på energi, väljer aktiviteter som fyller en med energi och glädje, tar bara-vara-stunder då man tar dagen som den kommer - överhuvudtaget leva ett långsammare liv.
 
 
En viktig del i att leva enklare är att bli mer medveten, både om sin omgivning, sin tid, sin hälsa, sin ekonomi. Om man inte börjar sin resa till ett enklare liv med att röja och rensa hemma kanske man börjar med att göra en översyn över sin ekonomi. Det är först när vi har fakta och blir medvetna, som vi kan göra val. Charlie söderberg brukar säga på sina seminarier att de flesta människor ägnar mer tid åt att borsta tänderna än att se över sin ekonomi, och det tror jag stämmer.
 
 
 
 
För kunna se vad man använder sina pengar till är det bra att föra kassabok. Jag gör det i den lilla anteckningsboken. Där för jag in varje sak jag spenderar pengar på, och sen summerar jag det vid månadens slut i olika kategorirer för att se vad de olika sakerna kostar. I helgen satt jag i ett antal timmar och gjorde en sammanställning som sedan resulterade i en budget.
 
 
Genom mina anteckningar kunde jag tex se att vi lägger ca 600 kr varje månad på att äta eller fika ute. Det inkluderar någon enstaka utelunch på jobbet, kanske en hämtpizza någon gång då vi inte vill laga mat, någon gång när vi är borta någonstans kanske vi äter på McDonalds, fika med vänner eller dottern och jag, lunch på restaurangskolan ibland.
 
 
När jag ser den totala summan på varje kategori kan jag sedan bestämma om jag tycker att det är värt det, om det är det jag vill lägga mina pengar på, eller om det finns andra saker jag hellre använder pengarna till. Jag får också en översyn på hur stora mina fasta kostnader är varje månad, och kan sen gå igenom varje punkt och fundera kring om vi ska fortsätta ha bredband, fast telefon, om jag kan sänka mina försäkringskostnader osv.
 
 
Det kan också vara bra att se vilka utgifter man faktiskt har, och hur mycket pengar man måste dra in varje månad för att klara dessa utgifter. Kanske kan minskade utgifter innebära att man kan gå ner i arbetstid och lägga den tiden på annat, egna aktiviteter, bara-vara-tid eller ägna sig åt välgörenhet.
 
 
För min del så har jag bestämt att det är vissa saker jag vill göra som ger mig livskvalitet - ridningen skrev jag ju ett inlägg om igår, och den vill jag fortsätta med, dottern har sina musiklektioner, men utöver det finns det ett par saker som jag vill göra regelbundet, typ en gång i månaden - ta en privatlektion i ridning, en timmes helkroppsmassage och en långlunch på restaurangskolan med trerättersmeny. Dessa tre saker skulle kosta mig ca 500 kr per månad (då jag kan ta en del av kostnaden för massage som friskvård). Det tycker jag är en rimlig kostnad och det när något som ger mig glädje och energi. Däremot kanske andra saker inte gör det och de kan jag då välja bort. Jag satte mig sedan ner med dottern och vi tillsammans funderade kring de olika punkterna, och funderade på hur mycket pengar ska vi lägga på kläder, nöjen, fickpengar, semester, aktiviteter osv.
 
 
Att börja med ekonomin kan vara en ingång till att börja leva ett enklare liv. I flera historier jag läst, på bloggar och i böcker, har de börjat sin resa med att göra sig helt skuldfria, betala av alla sin skulder för att sedan kunna ha en större frihet att välja hur de vill tillbringa sina dagar. Det innebär ett liv där man inte behöver lönearbeta så mycket för att ha råd. Många av de har närt drömmar om att börja skriva, och har också gjort det, och har gett ut böcker. Ett flertal har även börjat arbeta ideellt med frågor som de brinner för och är engagerade i.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0