Shoppingfri söndag?

Hemma hos oss har vi sjukstuga. I lördags hade vi en "bara-vara"-dag, precis som idag. Vi ligger i soffan och snörvlar, ser en komedi på TV, klappar en katt, pratar lite, värmer rester, ser en film, läser ett kapitel osv. Skönt att vila. Vi behöver sådana avbrott regelbundet, och inte bara när man känner sig lite krasslig.
 
 
 
I morse såg jag morgon-TV där de pratade om att vi måste minska vår shopping, köpa färre saker av bättre kvalitet, för att få slut på hur vår shoppinghysteri kräver tre jordklot för att klara av.
 
 
 
En idé som miljöpartiet lyfte fram var att införa shoppingfria söndagar. Som motargument framfördes att vi kanske inte har tid att göra våra inköp på våra stressiga vardagar, och att det då var skönt att kunna göra det i lugn och ro på söndagar. Det fick mig att börja fundera - vad har ändrats så radikalt i vår livsstil nu, mot hur det var för ett trettiotal år sedan? Då hade inte affärerna öppet på söndagar, de stängde kl 13 på lördagar och kl 18 på vardagar. Vad är det som gör att vi nu har ett så stort behov av att kunna shoppa hela tiden att köpcentren har öppet till kl 21 på vardagar, till kl 18 på lördagar och öppet hela dagen även på söndagar. Nuförtiden kan vi även shoppa dygnet runt om vi vill, då det blir fler och fler nätsajter där man kan shoppa i stort sett vad som helst.
 
 
Behöver vi verkligen ha shoppingen så lätt tillgänglig? Behöver vi så mycket mer saker idag än vad vi behövde för trettio år sedan? Om man tänker efter så är det ju helt vansinnigt. V i behöver inte mer idag, men det har blivit ett samhälle där vi kräver variation och ombyte, vilket gör att vi byter garderob rätt ofta, byter våra teknikprylar så fort det kommit något nytt på marknaden, gör om våra hem helt och hållet med jämna mellanrum och då byter stil helt och hållet så allt behöver bytas ut. (jag har sett ett flertal bloggare som har gjort precis det det senaste året)
 
 
Har våra liv blivit så stressiga att vi inte hinner göra de nödvändga inköpen på vardagar, utan måste kunna handla på en söndag för att hinna med, anse jag att problemet är något helt annat. Vi prioriterar helt enkelt fel. Vad handlar livet om, egentligen? Är det att jobba, jobba, jobba, för att sedan spendera söndagarna i shoppingcentret och handla massa nya saker vi egentligen inte behöver? Är det ett liv?
 
 
En del inför köpstopp för annat än det absolut nödvändigaste, och det är ett bra initiativ. För min del räcker det med att bli mer medveten om vad jag handlar, och varför. För egen del kan jag tänka mig massor av saker jag hellre gör en söndag än åker till shoppingcentret så för min del får de gärna begränsa öppettiderna, men jag tror det behövs mer än så för att ändra våra konsumtionsvanor!
 
 
Nordstan Shoppingcenter Sveriges ledande
 
Nordstan är Göteborgs största shoppingcenter, och här undviker jag helst att vara!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0