Trädgårdens rum

När man planerar en trädgård är det bra att tänka på liknande sätt som när man inreder inomhus. För att en trädgård ska bli spännande är det positivt om man inte kan se hela trädgården på en gång, utan att det finns olika saker att upptäcka.


Även i en liten trädgård kan man arbeta med att skapa olika rum. För att få till den där rumskänslan behövs det väggar och tak, och skillnade mot inne är att ute i trädgården är det växtligheten som står för detta. Väggar kan tex vara buskar, plank, en pergola, en mur. Trädens krona är perfekta som tak, men även parasoll, presenning och liknande utgör ett tak.





Att skapa öppningar till en annan del av trädgården inbjuder till att fortsätta och se vad som finns bakom nästa krök. En öppning kan också visa upp en vacker utsikt.





I trädgården vill vi att chi ska kunna flöda fram i ett lagom tempo, ungefär som en porlande bäck. För att få den effekten är det viktigt att inte anlägga raka gångar, som får chi att rusa fram istället för att slingra sig. Låt vägar och rabatter få mjuka former.




Väggar kan bestå av växtlighet eller som här, flätad pil.




I trädgården behövs flera sittplatser, för umgänge och för mer avkoppling i avskildhet. Det behövs även platser i olika väderstreck så det går att hitta en plats i sol eller i skugga, beroende på vad vädret lockar till. Att ha någon form av tak över en sittplats för platsen mer inbjudande och gör att den känns mer ombonad.








För att få en lättskött trädgård är det bra att samla rabatter med både blommor, buskar och även träd i kanterna och lämna en gräsmatteyta fri. Det gör det lättare att klippa gräs och att rensa i rabatterna. Det gör också att gräsytan kan användas på ett bättre sätt, förutom att själva gräsytan kan vara ett smycka i trädgården.





Odlingar kan vara på friland, eller som här i pallkragar. Tänk på om du vill ha nära till dina odlingar eller om du vill ha de på en annan plats i trädgården.


När det gäller trädgård är det lika viktigt att tänka på att de fem elementen ska vara i balans, som det är inomhus. Träelemenet finns det gott om med alla växter, jordelementet finns i terrakottakrukor och ofta i plattor om de som här är i beiga och bruna färger och gjorda av lera. Metallelementet finns i den vita färgen, men även i pastellfärger och i runda former, och självklart i saker gjorda av metall. Eldelementet finner vi i i belysning och i klara röda och gula färger. Något som saknas i många trädgårdar är vattenelementet. Att göra någon typ av vattenarrangemang tillför mycket till trädgården, kanske i form av en fontän, ett vattenbad eller en damm. Om du gör rinnande vatten tänk då på att vattnet ska rinna mot din dörr och inte bort från den, då det isåfall blir så att dina möjligheter i livet rinner bort från dig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0