1-minutsregeln

Ett sätt att skapa mer ordning hemma är att använda sig av 1-minutsregeln. Det innebär att allt som inte tar mer än 1 minut att genomföra är det bättre att göra direkt istället för att lägga det åt sidan till en annan gång.


Det går tex lika snabbt att hänga in jackan i garderoben som att slänga den på stolen i hallen.
Det går lika snabbt att ställa in disken i diskmaskinen direkt istället för att ställe den i diskhon så länge.
Istället för att lägga papper åt sidan, sätt in det i pärmen direkt.
När du har använt en sak går det lika fort att lägga tillbaka den på sin plats på en gång istället för att först lägga den på bordet och först vid ett senare tillfälle återbörda den till sin rätta plats.


En annan viktig aspekt är att organisera hemmet på så sätt att alla saker har en bestämd plats. Om varje sak har en plats där den hör hemma vet du direkt var du ska lägga den, vilket gör att det går snabbare än om du varje gång måste fundera på vart den ska vara. Det gör också att allt går fortare att hitta när du behöver det ;)


Att börja tänka enligt 1-minutsregeln minskar röran hemma väsentligt. Om du börjar göra saker direkt när du tänker dem, eller lägga saker på rätt ställe direkt, blir resultatet ett hem med färre saker som flyter omkring. Högar med saker som man slänger ifrån sig drar ofta till sig mer röra, och ganska snart har det blivit en del av hemmet där energin, chi, har stagnerat. Men att inte tillåta att det skapas röra ger chi möjlighet att röra sig fritt runt i hemmet. 




Bild från TV4 Rent hus 

Kommentarer
Postat av: jeanette sandelin

att röja och rensa gör jag hela tiden. liksom en minut åt gången. slänger något, bestämmer att något ska skänkas bort t ex. sällan det behövs några egentliga röj då :)

och jag trivs vilket är sååå viktigt.

tack för en kanonblogg alltid full med idéer och inspiration.

2012-03-19 @ 18:10:37
URL: http://jeanettish.blogspot.com
Postat av: Hanna

Håller med att var sak på sin plats och att hela tiden göra undan hjälper enormt. Sen hjälper det att vara intresserad av sin hemmiljö och bry sig om hur man har det. En del människor gör ju inte det. Och så blir det ju som det blir. Men man har ju alltid ett val! Det tar inte längre tid att lägga rätt och lägga fint från början. Det är ett sätt att tänka/vara.

2012-03-19 @ 18:13:45
Postat av: balansilivet

Tack :) Ja, att börja med att rensa så man inte har så mycket prylar är en jättebra start. Att sedan också låta varje sak få sin egen plats gör det ännu lättare att hålla ordning

2012-03-24 @ 20:47:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0