Rensa i garderoben

Många har alldeles för mycket kläder i sina garderober, men står ändå ofta där på morgonen och tänker att de inte har något att ta på sig. Jag hör många i min omgivning som beskriver hur de provar plagg efter plagg, och ett flertal olika outfits innan de kommer iväg på morgonen, och så den där frasen "du vet hur det är!".


Nej, jag vet inte alls hur det är. Jag går in i min garderob/klädkammare på morgonen, tar en snabb titt på de, numera, fåtal plagg som hänger där och känner efter hur jag mår idag, vill jag ha jeans eller klänning, och sen tar jag något, tar på mig det - och är nöjd!


I min garderob hänger det mest plagg som jag älskar, som jag känner mig fin i och som jag trivs att ha. Det finns ett fåtal plagg som jag fortfarande är tveksam inför, och som det visat sig i vinter att jag inte använder så ofta, så de har jag rensat ut nyligen. Där fanns det bla en svart väst. Jag tycker det är jättesnyggt med väst på andra, gärna över en klänning för att bryta stilen, och det är ett oerhört bra sätt att dölja muffinsmidjan, men jag insåg att jag inte är en västmänniska så därför åker den ut. Jag har också insett att jag inte trivs i svart, så därför var den dubbelt fel. Det gjorde också att en svart trikåklänning, som dessutom krympt till en tunika, rensades bort. Jag har ytterligare två-tre plagg som jag inte känner helt hundra för som ska läggas ut på Blocket, för även om garderoben en gång har rensats ordentligt, ändras smak och behov ibland, så en kontinuerlig genomgång krävs.


Men om du ska gå igenom din garderob för första gången, och ha som mål att skapa dig en garderob där varje plagg passar den storlek du är idag, den livsstil du har idag och som du känner dig fin i är det bra att börja sortera sakerna i tre olika högar.


I den första högen lägger du de saker som redan idag har som favoriter. De där kläderna som är stöttepelarna i garderoben, de som du sträcker dig efter igen och igen, för dessa plagg uppfyller alla ovanstående kriterier. När du går igenom garderoben är det bra att ta till så mycket tid att du hinner prova kläderna och se i spegeln hur de ser ut.


En annan hög, som också brukar gå ganska lätt att få till, är alla de där kläderna och accesoarerna som du redan idag vet att du aldrig använder, felköp som inte passar, kläder som inte var så sköna på, sådant du har vuxit ur etc. De lägger du i en egen hög för att köra till loppis.




När du är klar med dessa två högar, kanske det finns mer saker kvar i garderoben som inte så självklart hör hemma i någon av dessa två högar - de hör definitivt inte till högen med kläder som är favoriter, men kanske inte lika självklart bland de som ska rensas bort heller. Vad göra med dessa? Ett sätt är att prova igenom alla dessa ordentligt, och kanske ha någon med dig, och fråga dig själv om de passar din nuvarande storlek, om de passar din nuvarande livsstil eller om det är reliker från ett tidigare liv, eller kanske symboliserar någon som du vill vara.


Om du har för avsikt att kunna komma i de inom den närmaste framtiden kan du spara de en stund till, men annars kanske det är dags att klippa banden till den du en gång var, och börja leva i nuet? Ett annat alternativ är att lägga alla dessa saker du känner dig obeslutsam inför i en karton, ställa den på vinden eller i källaren och sedan bestämma ett datum då dessa saker antingen ska börja användas eller skickas vidare. Se om du saknar dessa saker, eller om du istället känner en lättnad och befrielse över att inte bli påmind om dessa varje gång du öppnar garderoben.


Lycka till! 

Kommentarer
Postat av: jeanette sandelin

jag brukar lägga fram kläderna på kvällen - det jag ska ha nästa dag.

perfekt för mig.

kram från dalsland//

2012-04-14 @ 14:24:22
URL: http://jeanettish.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0