Lyckostrategi nr 7

Den sjunda lyckostrategin är att lära sig att förlåta.


Alla har vi motgångar av olika slag i livet, och en del av dom handlar om  att vi blir kränkta, sårade eller angripna av någon annan människa. Det kan handla om förolämpningar, att bli sviken eller att bli lämnad. Det kan vara av fysisk, sexuell eller känslomässig art. När något sådant händer oss har vi ofta en av två strategier - antingen att försöka undvika personen eller att försöka hämnas. Att använda sig av dessa strategier ger inget positivt, även om känslan av hämnd kan kännas skönt just då. Men i längden gör det oss olyckliga och kan skada eller förstöra både oss själva och våra relationer.


Att förlåta någon innebär inte att man måste försonas och återuppta relationen med den person vi förlåter. Det innebär inte heller att vi rättfärdigar, tonar ner, accepterar, urskuldar eller förnekar den skada som vi har upplevt. Förlåtelsen innebär inte heller att vi glömmer det som har hänt. Vi vet att vi förlåtit någon när tankarna och viljan att skada personen i fråga har minskat, önskan om hämnd har minskat och viljan att göra henne gott har ökat.


När vi förlåter någon gör vi det för vår egen skull, och inte för den som har kränkt oss. Det finns mycket forskning som visar att det är läkande att förlåta människor som har sårat, förolämpat, mobbat och kränkt oss. Det kan tyckas svårt att tänka i dom termerna, men ju mer man håller fast vid sin ilska och bitterhet så skadar du dig själv mer än den du hatar. Människor som kan förlåta är mindre hatfyllda, deprimerade, fientliga, oroliga och arga. Det har lättare att kunna känna empati med andra. I en nära relation är det lättare att återuppta intimiteten om man kan förlåta oförätter som begåtts.


Av alla lyckostrategier är förlåtelsen den som är svårast att tillämpa. Någon annan har tillfogat oss skada, och det kan kännas svårt, och ibland omöjligt, att förlåta. Men kom ihåg att du gör det för din egen skull, för att inte låta den personen som har skadat dig fortsätta att skada dig genom din bitterhet, ilska och hat.


Det finns flera strategier du kan använda på egen hand, men du kan också vända dig till en psykolog och bearbeta dina händelser innan du känner dig redo att förlåta.


Ett sätt att på egen hand försöka släppa taget om ilskan, bitterheten och skuldbeläggning är att skriva ett förlåtelsebrev, men inte skicka iväg det. Beskriv hur du blev kränkt eller sårad. Skriv ner hur du hade velat att den andre personen hade betett sig istället. Avsluta brevet med att du förlåter personen. Det kan ta emot att skriva ett sådant brev. Att förlåta kräver både ansträngning, viljestyrka och motivation, ocjh är något vi kan öva upp. Känns det svårt, så börja gärna med att skriva ett förlåtelsebrev gällande en mindre allvarlig kränkning, något som inte sårat så djupt.


Känner du fortfarande att det tar emot, att handlingen är oförlåtlig, att det gör för ont för att ens kunna tänka på förlåtelse - kontakta någon att prata med, tex en psykolog

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0